zobacz film Panforte

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • tarkę o drobnych oczkach
  • papier do pieczenia
  • tortownica o średnicy 16 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 155°C
  • małe sitko o drobnych oczkach

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRAŻYMY MIGDAŁY I ORZECHY

Migdały i orzechy laskowe prażymy w piekarniku na blaszce przez 10-12 minut w 190°C (termoobieg).

KROK 2: ŁĄCZYMY SYPKIE SKŁADNIKI Z ORZECHAMI, MIGDAŁAMI I SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ

W dużej misce mieszamy pokrojone w grubsza kostkę figi i daktyle, skórę otartą z pomarańczy, orzechy, przesiane kakao, przesianą mąkę, cynamon, gałkę muszkatołową oraz imbir.

KROK 3: ZAGOTOWUJEMY MIÓD Z CUKREM

W małym garnku doprowadzamy do zagotowania miodu z cukrem (gotujemy około 10 sekund). Zalewamy miodem suche składniki. Energicznie mieszamy, aż masa zgęstnieje.

KROK 4: PIECZEMY PANFORTE

Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 45 minut w temperaturze 155°C. Studzimy, posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy plasterkami fig lub daktyli. Najlepiej smakuje podane w cienkich plastrach.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • MALAGA MALAGA
    2399 dni temu
    Rewelacja! Bardzo konkretne i słodkie, ale przepyszne! Wszystkim gościom smakowało.

    odpowiedz

  • Kate Kate
    2761 dni temu
    Ciekawa propozycja dla miłośników bakalii. Dodałam rodzynki.

    odpowiedz

  • Sunfruity Sunfruity
    2770 dni temu
    Jak dla mnie potwornie ciężkie, potwornie słodkie (mimo, że pominęłam cukier i dałam sam miód) ale.. pyszne! Najlepsze po kilku dniach. Miłośnikom bakalii takim jak ja na pewno zasmakuje.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2775 dni temu
    Ciasto super -ale miec takiego slodkiego PAWLA -to MARZENIE pozdrawiam

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!