Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- tarkę o drobnych oczkach
- papier do pieczenia
- tortownica o średnicy 16 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 155°C
- małe sitko o drobnych oczkach
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRAŻYMY MIGDAŁY I ORZECHY
Migdały i orzechy laskowe prażymy w piekarniku na blaszce przez 10-12 minut w 190°C (termoobieg).
KROK 2: ŁĄCZYMY SYPKIE SKŁADNIKI Z ORZECHAMI, MIGDAŁAMI I SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ
W dużej misce mieszamy pokrojone w grubsza kostkę figi i daktyle, skórę otartą z pomarańczy, orzechy, przesiane kakao, przesianą mąkę, cynamon, gałkę muszkatołową oraz imbir.
KROK 3: ZAGOTOWUJEMY MIÓD Z CUKREM
W małym garnku doprowadzamy do zagotowania miodu z cukrem (gotujemy około 10 sekund). Zalewamy miodem suche składniki. Energicznie mieszamy, aż masa zgęstnieje.
KROK 4: PIECZEMY PANFORTE
Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 45 minut w temperaturze 155°C. Studzimy, posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy plasterkami fig lub daktyli. Najlepiej smakuje podane w cienkich plastrach.
Zobacz podobne
przepisy
Słodko-słony bezowiec
Niepowtarzalne, bardzo pyszne połączenie słodkiego karmelu i soli. Wypróbuj je w swojej kuchni i zaskocz swoich gości!
Torcik Saksoński
Dwa rodzaje musu, delikatne biszkopciki i świeże owoce – przepis na pyszny torcik, który przygotujesz bez pieczenia!
Minitorcik migdałowy "Paris"
Cukiernicza inspiracja prosto z Francji! Torcik na bazie migdałów, pistacji i czekolady to deser, który pokochasz!
Florentynki migdałowe
Bez mąki i jajek, za to z całą masą orzechów i suszonych owoców. Wypróbuj przepis na tradycyjne ciasteczka inspirowane kuchnią Florencji!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Marynowany schab z mozzarellą i grillowaną cukinią
- Focaccia z oliwkami, pomidorami i bazylią
- Zapiekanka z kaszy gryczanej i cukinii
- Sałatka z kaszy jaglanej z mandarynką i granatem
- Podudzia indyka z marchewką
- Kurczak pieczony w całości
- Angielski przysmak owocowy
- Delikatny włoski sernik z ricottą i malinami
- Panna cotta fit
- Knedle z białym serem
- Lody w miseczce z churros
- Curry z bakłażanem i brukselką
- Gulasz z pulpetami jagnięcymi
- Ciasto marchewkowe
- Ciasteczka bezglutenowe
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- Bezglutenowy keks świąteczny
- Wielkanocny mazurek bez cukru
- Wegańskie uszka nadziewane soczewicą
- Wytrawna tarta Tatin
- Jogurtowiec na cieście francuskim
- Jadalne zawieszki – kruche maślane ciasteczka
- Chleb drwalski z serkiem chrzanowym i krewetkami
- Ciasto gryczano-jogurtowe
- Świąteczne trifle figowo-czekoladowe
- Rosół z makaronem
- Hash browns z jajkiem sadzonym i boczkiem
- Kalafior à la schabowy z młodymi ziemniakami i sałatką
- Krem z twarogu z truskawkami i rabarbarem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
3306 dni temu
Rewelacja! Bardzo konkretne i słodkie, ale przepyszne! Wszystkim gościom smakowało.
odpowiedz
3668 dni temu
Ciekawa propozycja dla miłośników bakalii. Dodałam rodzynki.
odpowiedz
3677 dni temu
Jak dla mnie potwornie ciężkie, potwornie słodkie (mimo, że pominęłam cukier i dałam sam miód) ale.. pyszne! Najlepsze po kilku dniach. Miłośnikom bakalii takim jak ja na pewno zasmakuje.
odpowiedz
3682 dni temu
Ciasto super -ale miec takiego slodkiego PAWLA -to MARZENIE pozdrawiam
odpowiedz