zobacz film Panforte
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Migdały i orzechy laskowe prażymy w piekarniku na blaszce przez 10-12 minut w 190°C (termoobieg).

W dużej misce mieszamy figi, daktyle, skórę z pomarańczy, orzechy, przesiane kakao, przesianą mąkę, cynamon, gałkę muszkatołową oraz imbir.

W małym garnku doprowadzamy do zagotowania miodu z cukrem (gotujemy około 10 sekund). Zalewamy miodem suche składniki. Energicznie mieszamy, aż masa zgęstnieje. Przekładamy do tortownicy o średnicy 16 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 45 minut w temp. 155°C. Studzimy, posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy plasterkami fig lub daktyli. Najlepiej smakuje podane w cienkich plastrach.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • MALAGA MALAGA
    901 dni temu
    Rewelacja! Bardzo konkretne i słodkie, ale przepyszne! Wszystkim gościom smakowało.

    odpowiedz

  • Kate Kate
    1263 dni temu
    Ciekawa propozycja dla miłośników bakalii. Dodałam rodzynki.

    odpowiedz

  • Sunfruity Sunfruity
    1272 dni temu
    Jak dla mnie potwornie ciężkie, potwornie słodkie (mimo, że pominęłam cukier i dałam sam miód) ale.. pyszne! Najlepsze po kilku dniach. Miłośnikom bakalii takim jak ja na pewno zasmakuje.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1276 dni temu
    Ciasto super -ale miec takiego slodkiego PAWLA -to MARZENIE pozdrawiam

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram