
Migdały i orzechy laskowe prażymy w piekarniku na blaszce przez 10-12 minut w 190°C (termoobieg).
W dużej misce mieszamy figi, daktyle, skórę z pomarańczy, orzechy, przesiane kakao, przesianą mąkę, cynamon, gałkę muszkatołową oraz imbir.
W małym garnku doprowadzamy do zagotowania miodu z cukrem (gotujemy około 10 sekund). Zalewamy miodem suche składniki. Energicznie mieszamy, aż masa zgęstnieje. Przekładamy do tortownicy o średnicy 16 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 45 minut w temp. 155°C. Studzimy, posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy plasterkami fig lub daktyli. Najlepiej smakuje podane w cienkich plastrach.
Zobacz podobne
przepisy
Florentynki migdałowe
Bez mąki i jajek, za to z całą masą orzechów i suszonych owoców. Wypróbuj przepis na tradycyjne ciasteczka z Florencji!

Minitorcik migdałowy "Paris"
Cukiernicza inspiracja prosto z Francji! Torcik na bazie migdałów, pistacji i czekolady to deser, który pokochasz!

Torcik Saksoński
Dwa rodzaje musu, delikatne biszkopciki i świeże owoce – przepis na pyszny torcik, który przygotujesz bez pieczenia!

Słodko-słony bezowiec
Niepowtarzalne, bardzo pyszne połączenie słodkiego karmelu i soli. Wypróbuj je w swojej kuchni i zaskocz swoich gości!

Komentarze (4)
1901 dni temu
Rewelacja! Bardzo konkretne i słodkie, ale przepyszne! Wszystkim gościom smakowało.
odpowiedz
2263 dni temu
Ciekawa propozycja dla miłośników bakalii. Dodałam rodzynki.
odpowiedz
2272 dni temu
Jak dla mnie potwornie ciężkie, potwornie słodkie (mimo, że pominęłam cukier i dałam sam miód) ale.. pyszne! Najlepsze po kilku dniach. Miłośnikom bakalii takim jak ja na pewno zasmakuje.
odpowiedz
2277 dni temu
Ciasto super -ale miec takiego slodkiego PAWLA -to MARZENIE pozdrawiam
odpowiedz
zobacz wszystkie