
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- tarkę o drobnych oczkach
- papier do pieczenia
- tortownica o średnicy 16 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 155°C
- małe sitko o drobnych oczkach
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRAŻYMY MIGDAŁY I ORZECHY
Migdały i orzechy laskowe prażymy w piekarniku na blaszce przez 10-12 minut w 190°C (termoobieg).
KROK 2: ŁĄCZYMY SYPKIE SKŁADNIKI Z ORZECHAMI, MIGDAŁAMI I SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ
W dużej misce mieszamy pokrojone w grubsza kostkę figi i daktyle, skórę otartą z pomarańczy, orzechy, przesiane kakao, przesianą mąkę, cynamon, gałkę muszkatołową oraz imbir.
KROK 3: ZAGOTOWUJEMY MIÓD Z CUKREM
W małym garnku doprowadzamy do zagotowania miodu z cukrem (gotujemy około 10 sekund). Zalewamy miodem suche składniki. Energicznie mieszamy, aż masa zgęstnieje.
KROK 4: PIECZEMY PANFORTE
Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 45 minut w temperaturze 155°C. Studzimy, posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy plasterkami fig lub daktyli. Najlepiej smakuje podane w cienkich plastrach.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Nuggetsy z kurczaka
- Śledź w oleju
- Pierniki
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ciasto marchewkowe
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Boczek pieczony
- Guacamole
- Pieczona ryba po grecku
- Spaghetti carbonara
- Sałatka gyros
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Sernik pistacjowy
- Ciasto na pierogi
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Łazanki
- Pistacjowy sernik baskijski
- Krokiety z mięsem
- Domek z piernika
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (4)
3633 dni temu
Rewelacja! Bardzo konkretne i słodkie, ale przepyszne! Wszystkim gościom smakowało.
Odpowiedz
3995 dni temu
Ciekawa propozycja dla miłośników bakalii. Dodałam rodzynki.
Odpowiedz
4004 dni temu
Jak dla mnie potwornie ciężkie, potwornie słodkie (mimo, że pominęłam cukier i dałam sam miód) ale.. pyszne! Najlepsze po kilku dniach. Miłośnikom bakalii takim jak ja na pewno zasmakuje.
Odpowiedz
4009 dni temu
Ciasto super -ale miec takiego slodkiego PAWLA -to MARZENIE pozdrawiam
Odpowiedz