Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • sito
  • blaszkę o wymiarach 35 x 40 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C (termoobieg) lub 200°C (bez termoobiegu)

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN

Mąkę przesiewamy do miski przez sito. Mleko podgrzewamy. W mące w środku robimy zagłębienie. Wlewamy mleko. Drożdże ucieramy z łyżką cukru i dodajemy do mleka. Delikatnie mieszamy rozczyn z mąką – tylko w środkowej części miski – tak, aby mąka na obrzeżach pozostała sucha. Rozczyn posypujemy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia.

KROK 2: WYRABIAMY CIASTO

Roztopione masło dodajemy do rozczynu. Następnie dodajemy pozostałą część cukru, nasionka z laski wanilii, szczyptę soli oraz żółtka. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy do momentu, gdy ciasto zacznie odklejać się od miski i od rąk. Wyrobione ciasto posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

KROK 3: UKŁADAMY ŚLIWKI

Blaszkę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Gdy ciasto wyrośnie, ponownie je zagniatamy, a następnie rozwałkowujemy, przekładamy na blaszkę i nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Na cieście układamy wcześniej umyte, wydrylowane i przekrojone na pół śliwki. Ciasto posypujemy kruszonką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia.

KROK 4: PIECZEMY CIASTO

Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C (termoobieg) lub 200°C (bez termoobiegu) na ok. 25-30 minut.

KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ

Mąkę mieszamy ze zmielonymi orzechami oraz cukrem pudrem. Dodajemy chłodne masło pokrojone w kostkę. Zagniatamy do momentu powstania kruszonki (grudek), którą równo rozsypujemy na cieście ze śliwkami.

Ciasto podajemy wystudzone. Placek najlepiej zjeść tego samego dnia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    356 dni temu
    Placek bardzo dobry. Polecam!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    357 dni temu
    Zamiast orzechów laskowych można zastąpic włoskimi ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    357 dni temu
    oczywiście :) Nadal będzie smacznie :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram