Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- sito
- blaszkę o wymiarach 35 x 40 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C (termoobieg) lub 200°C (bez termoobiegu)
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN
Mąkę przesiewamy do miski przez sito. Mleko podgrzewamy. W mące w środku robimy zagłębienie. Wlewamy mleko. Drożdże ucieramy z łyżką cukru i dodajemy do mleka. Delikatnie mieszamy rozczyn z mąką – tylko w środkowej części miski – tak, aby mąka na obrzeżach pozostała sucha. Rozczyn posypujemy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia.
KROK 2: WYRABIAMY CIASTO
Roztopione masło dodajemy do rozczynu. Następnie dodajemy pozostałą część cukru, nasionka z laski wanilii, szczyptę soli oraz żółtka. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy do momentu, gdy ciasto zacznie odklejać się od miski i od rąk. Wyrobione ciasto posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
KROK 3: UKŁADAMY ŚLIWKI
Blaszkę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Gdy ciasto wyrośnie, ponownie je zagniatamy, a następnie rozwałkowujemy, przekładamy na blaszkę i nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Na cieście układamy wcześniej umyte, wydrylowane i przekrojone na pół śliwki. Ciasto posypujemy kruszonką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia.
KROK 4: PIECZEMY CIASTO
Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C (termoobieg) lub 200°C (bez termoobiegu) na ok. 25-30 minut.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ
Mąkę mieszamy ze zmielonymi orzechami oraz cukrem pudrem. Dodajemy chłodne masło pokrojone w kostkę. Zagniatamy do momentu powstania kruszonki (grudek), którą równo rozsypujemy na cieście ze śliwkami.
Ciasto podajemy wystudzone. Placek najlepiej zjeść tego samego dnia.
Zobacz podobne
przepisy
Eskalopki w cieście ze śliwkami
Dla tych, którzy lubią "chrupiące" dania - eskalopki w delikatnym francuskim cieście posypane suszonymi śliwkami.
Wieniec drożdżowy z powidłami
Pachnące, złociste ciasto z dodatkiem powideł i suszonych śliwek. Wygląda naprawdę imponująca, a smakuje doskonale!
Ciasto śliwkowe z orzechami z nerkowca
Tarta na kruchym cieście ze śliwkowym nadzieniem – klasyk polskich wypieków, zwłaszcza późnym latem!
Ciasto orzechowe z jabłkami i śliwkami
Jabłka i śliwki smakują najlepiej jesienią - przygotuj z nich smaczne ciasto z orzechową nutą.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kaszaloty, czyli papryki faszerowane mięsem i kaszą
- Quesadillas z awokado
- Smażone ziemniaki z warzywami z sosem balsamico
- Szarlotka – przepis na kruche ciasto z jabłkami
- Polewka z maślanki z wędzonymi ziemniakami
- Jaja faszerowane na dwa sposoby i sos wielkanocny
- Ucierane ciasto maślane z jabłkami i maślaną kruszonką
- Krem borówkowy z karmelem
- Drożdżowe bułeczki do burgerów
- Tort kanapkowy z pastą jajeczną
- Ciasto ucierane ze śliwkami
- Burger rybny i ogórkowy relish
- Placki ziemniaczane z pomoćką szparagową
- Ser halloumi z glazurą miodowo-cytrynową
- KRUSZONKA MIGDAŁOWA I ZAPIEKANE POD NIĄ ŚLIWKI
- Makaron z fasolką szparagową
- Zupa z fasolki szparagowej
- Smoothie z mango
- Wegańska fajita z pieczarek portobello i papryki
- Kanapka wyścigowa wyścigówka
- Trufle dyniowe z białą czekoladą
- Roladki z pizzy (low carb)
- Barszcz biały na zakwasie z kapusty kiszonej
- Podudzia kurczaka duszone w sosie z fasolą z sałatką z buraków
- Prosta zupa z kaszą gryczaną
- Sylwestrowe przekąski Pawła Małeckiego
- Sałatka z amarantusem
- Wieniec morelowo-figowy
- Placek ze śliwkami
- Makowe ślimaczki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
302 dni temu
Czy mozna dac mrozone śliwki na ciasto drożdżowe
odpowiedz
1878 dni temu
Zawsze się udaje, super przepis! :)
odpowiedz
2645 dni temu
Placek bardzo dobry. Polecam!!!
odpowiedz
2645 dni temu
Zamiast orzechów laskowych można zastąpic włoskimi ?
odpowiedz
2645 dni temu
oczywiście :) Nadal będzie smacznie :)