zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • formę prostokątną o wymiarach 30 x 20 cm
  • mikser
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C

Krok 1:  Łączymy składniki ciasta

Śliwki myjemy, przecinamy na pół i pozbawiamy pestek. Białka oddzielamy od żółtek. W garnku roztapiamy masło i czekoladę, dodajemy cynamon i odstawiamy masę do przestudzenia. Łączymy mąkę z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajemy żółtka. Następnie dodajemy przestudzoną masę czekoladową i mieszamy. Na koniec dodajemy stopniowo sypkie składniki. Całość mieszamy rózgą.

Krok 2: Zagniatamy kruszonkę

W dużej misce łączymy wszystkie sypkie składniki. Dodajemy zimne masło i całość zagniatamy palcami, aż powstanie kruszonka.

Krok 3: Pieczemy ciasto

Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wyrównujemy powierzchnię ciasta i układamy połówki śliwek. Ciasto posypujemy kruszonką i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C przez około 40-45 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ciasto na około 10 minut przy otwartych drzwiczkach. Kiedy ciasto przestygnie, możemy je pokroić.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    442 dni temu
    Super przepis, bardzo łatwy :) ja zrobiłam pół na pół z twardą gruszką wyszło rewelacyjnie :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    447 dni temu
    film na youtube nie działa :(

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram