Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- formę prostokątną o wymiarach 30 x 20 cm
- mikser
- piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C
Krok 1: Łączymy składniki ciasta
Śliwki myjemy, przecinamy na pół i pozbawiamy pestek. Białka oddzielamy od żółtek. W garnku roztapiamy masło i czekoladę, dodajemy cynamon i odstawiamy masę do przestudzenia. Łączymy mąkę z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajemy żółtka. Następnie dodajemy przestudzoną masę czekoladową i mieszamy. Na koniec dodajemy stopniowo sypkie składniki. Całość mieszamy rózgą.
Krok 2: Zagniatamy kruszonkę
W dużej misce łączymy wszystkie sypkie składniki. Dodajemy zimne masło i całość zagniatamy palcami, aż powstanie kruszonka.
Krok 3: Pieczemy ciasto
Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wyrównujemy powierzchnię ciasta i układamy połówki śliwek. Ciasto posypujemy kruszonką i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C przez około 40-45 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ciasto na około 10 minut przy otwartych drzwiczkach. Kiedy ciasto przestygnie, możemy je pokroić.
Zobacz podobne
przepisy
Wytrawne ciasto czekoladowe z koniakiem
Eleganckie ciasto czekoladowe z migdałami i orzeźwiającą nutą pomarańczy. Zaskakująco smaczne i proste w wykonaniu!
Czekoladowy torcik z malinami
Efektowne ciasto składające się z puszystego, ciemnego biszkoptu, owocowej galaretki i gęstej, mocno czekoladowej polewy.
Ciasto czekoladowe – prosty przepis
To przepis dla fanów czekolady! Przygotuj ciasto, którym w dzieciństwie zajadał się Paweł Małecki.
Brownie z buraków
Słodko i z czekoladą? Tak! Spróbuj brownie z buraków z kokosową posypką!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kapusta z grochem
- Śledzie po kaszubsku
- Sernik piernikowy
- Ryba po japońsku
- Piernik staropolski
- Sernik krakowski
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Wigilijny makowiec
- Pieczona ryba po grecku
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Sałatka gyros
- Kutia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
2638 dni temu
Super przepis, bardzo łatwy :) ja zrobiłam pół na pół z twardą gruszką wyszło rewelacyjnie :)
odpowiedz
2643 dni temu
film na youtube nie działa :(
odpowiedz