Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tortownicę o średnicy 26 cm
- rózgę kuchenną
- kuchenkę mikrofalową
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Przygotuj wcześniej:
Orzechy pekan i orzeszki ziemne połącz z syropem klonowym, wymieszaj i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY SPÓD
Ciastka kruszymy i wkładamy do miski. Dodajemy zmiksowane na gładką pastę orzechy ziemne i miękkie masło. Całość wyrabiamy dłonią, aż składniki się połączą.
Masę przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Dociskamy i delikatnie wyrównujemy z wierzchu. Wkładamy do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ
100 ml śmietanki łączymy w miseczce z żelatyną. Mieszamy i odstawiamy, by żelatyna napęczniała.
W osobnej misce łączymy kajmak lub masę krówkową z masłem orzechowym. Mieszamy, aż się połączą. Stopniowo dodajemy twaróg, za każdym razem dokładnie mieszając masę za pomocą rózgi kuchennej.
Krok 3: UBIJAMY ŚMIETANKĘ
300 ml mocno schłodzonej śmietanki ubijamy w naczyniu robota.
Namoczoną w śmietance żelatynę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Chwilę studzimy. Dodajemy 1 łyżkę masy serowej i odrobinę ubitej śmietanki, by zahartować żelatynę. Mieszamy. Zahartowaną żelatynę przekładamy do masy serowej. Mieszamy.
Dodajemy ubitą śmietankę i całość delikatnie mieszamy.
Krok 4: SCHŁADZAMY SERNIK
Gotową masę przekładamy do tortownicy na schłodzony spód. Wyrównujemy z wierzchu i delikatnie uderzamy tortownicą o blat, by pozbyć się nadmiaru powietrza. Sernik wkładamy do lodówki do zestalenia na minimum 1 godzinę.
Krok 5: DEKORUJEMY I PODAJEMY SERNIK
Sernik wyjmujemy z formy. Z wierzchu smarujemy kajmakiem lub masą krówkową. Dekorujemy orzechami pekan i orzeszkami ziemnymi. Wkładamy do lodówki na ok. 20 minut, by całość stężała.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Uszka z grzybami
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ryba z piekarnika
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciasto na pierogi
- Sernik pistacjowy
- Ryba po japońsku
- Nuggetsy z kurczaka
- Łazanki
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Makówki śląskie
- Śledź w oleju
- Makowiec japoński
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Pieczona ryba po grecku
- Sałatka gyros
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (6)
684 dni temu
Jaki jest najlepszy twaróg do tego ciasta zeby fajnie zastygło? Chodzi mi o firmę, musi to być Pilos?
Odpowiedz
684 dni temu
Drogi Gościu, nasze przepisy powstają w oparciu o lidlowe produkty, także takie mamy przetestowane. Za Pilosa ręczymy ;)
1284 dni temu
Czy mogę prosić o kaloryczność przepisu? Byłoby wspaniale, gdyby wszystkie Wasze przepisy miały podaną ilość kcal w 100 g :)
Odpowiedz
1282 dni temu
Drogi Gościu, pracujemy nad tym ;) Stopniowo przy naszych przepisach pojawiają się wartości kaloryczne.
1311 dni temu
Skąd wziął się syrop klonopwy z przepisie? Nie jest wymieniony w składnikach :(
Odpowiedz
1310 dni temu
Drogi Gościu, dziękujemy za czujność. Rzeczywiście syrop został pominięty w składnikach, ale już wszystko zostało uzupełnione ;)