zobacz film Sernik na zimno z masłem orzechowym i kajmakiem

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • tortownicę o średnicy 26 cm
  • rózgę kuchenną
  • kuchenkę mikrofalową
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Przygotuj wcześniej:

Orzechy pekan i orzeszki ziemne połącz z syropem klonowym, wymieszaj i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY SPÓD

Ciastka kruszymy i wkładamy do miski. Dodajemy zmiksowane na gładką pastę orzechy ziemne i miękkie masło. Całość wyrabiamy dłonią, aż składniki się połączą.

Masę przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Dociskamy i delikatnie wyrównujemy z wierzchu. Wkładamy do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ

100 ml śmietanki łączymy w miseczce z żelatyną. Mieszamy i odstawiamy, by żelatyna napęczniała.

W osobnej misce łączymy kajmak lub masę krówkową z masłem orzechowym. Mieszamy, aż się połączą. Stopniowo dodajemy twaróg, za każdym razem dokładnie mieszając masę za pomocą rózgi kuchennej.

Krok 3: UBIJAMY ŚMIETANKĘ

300 ml mocno schłodzonej śmietanki ubijamy w naczyniu robota.

Namoczoną w śmietance żelatynę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Chwilę studzimy. Dodajemy 1 łyżkę masy serowej i odrobinę ubitej śmietanki, by zahartować żelatynę. Mieszamy. Zahartowaną żelatynę przekładamy do masy serowej. Mieszamy.

Dodajemy ubitą śmietankę i całość delikatnie mieszamy.  

Krok 4: SCHŁADZAMY SERNIK

Gotową masę przekładamy do tortownicy na schłodzony spód. Wyrównujemy z wierzchu i delikatnie uderzamy tortownicą o blat, by pozbyć się nadmiaru powietrza. Sernik wkładamy do lodówki do zestalenia na minimum 1 godzinę.

Krok 5: DEKORUJEMY I PODAJEMY SERNIK

Sernik wyjmujemy z formy. Z wierzchu smarujemy kajmakiem lub masą krówkową. Dekorujemy orzechami pekan i orzeszkami ziemnymi. Wkładamy do lodówki na ok. 20 minut, by całość stężała.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Gość Gość
    336 dni temu
    Jaki jest najlepszy twaróg do tego ciasta zeby fajnie zastygło? Chodzi mi o firmę, musi to być Pilos?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    336 dni temu
    Drogi Gościu, nasze przepisy powstają w oparciu o lidlowe produkty, także takie mamy przetestowane. Za Pilosa ręczymy ;)
  • Gość Gość
    935 dni temu
    Czy mogę prosić o kaloryczność przepisu? Byłoby wspaniale, gdyby wszystkie Wasze przepisy miały podaną ilość kcal w 100 g :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    934 dni temu
    Drogi Gościu, pracujemy nad tym ;) Stopniowo przy naszych przepisach pojawiają się wartości kaloryczne.
  • Gość Gość
    962 dni temu
    Skąd wziął się syrop klonopwy z przepisie? Nie jest wymieniony w składnikach :(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    962 dni temu
    Drogi Gościu, dziękujemy za czujność. Rzeczywiście syrop został pominięty w składnikach, ale już wszystko zostało uzupełnione ;)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!