
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tortownicę o średnicy 26 cm
- rózgę kuchenną
- kuchenkę mikrofalową
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Przygotuj wcześniej:
Orzechy pekan i orzeszki ziemne połącz z syropem klonowym, wymieszaj i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY SPÓD
Ciastka kruszymy i wkładamy do miski. Dodajemy zmiksowane na gładką pastę orzechy ziemne i miękkie masło. Całość wyrabiamy dłonią, aż składniki się połączą.
Masę przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Dociskamy i delikatnie wyrównujemy z wierzchu. Wkładamy do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ
100 ml śmietanki łączymy w miseczce z żelatyną. Mieszamy i odstawiamy, by żelatyna napęczniała.
W osobnej misce łączymy kajmak lub masę krówkową z masłem orzechowym. Mieszamy, aż się połączą. Stopniowo dodajemy twaróg, za każdym razem dokładnie mieszając masę za pomocą rózgi kuchennej.
Krok 3: UBIJAMY ŚMIETANKĘ
300 ml mocno schłodzonej śmietanki ubijamy w naczyniu robota.
Namoczoną w śmietance żelatynę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Chwilę studzimy. Dodajemy 1 łyżkę masy serowej i odrobinę ubitej śmietanki, by zahartować żelatynę. Mieszamy. Zahartowaną żelatynę przekładamy do masy serowej. Mieszamy.
Dodajemy ubitą śmietankę i całość delikatnie mieszamy.
Krok 4: SCHŁADZAMY SERNIK
Gotową masę przekładamy do tortownicy na schłodzony spód. Wyrównujemy z wierzchu i delikatnie uderzamy tortownicą o blat, by pozbyć się nadmiaru powietrza. Sernik wkładamy do lodówki do zestalenia na minimum 1 godzinę.
Krok 5: DEKORUJEMY I PODAJEMY SERNIK
Sernik wyjmujemy z formy. Z wierzchu smarujemy kajmakiem lub masą krówkową. Dekorujemy orzechami pekan i orzeszkami ziemnymi. Wkładamy do lodówki na ok. 20 minut, by całość stężała.
Zobacz podobne
przepisy
Wegańskie blondie z masłem orzechowym
Słodki klasyk w amerykańskim stylu, czyli blondie, prezentuje się w pysznej, roślinnej odsłonie dzięki prostemu przepisowi Kingi! Sprawdź koniecznie, jak smakuje wegańska wersja tego ciasta!

Tarta a’la SNICKERS o obniżonej zawartości cukru
Ten przepis Pawła Małeckiego musi u Was zagościć! Wegańska tarta o wyrazistym orzechowym smaku bez dodatkowego cukru!

Sernik na zimno z porzeczkami i galaretką z cydru
Paweł Małecki wie, jak powinien wyglądać i smakować idealny sernik na zimno! Przygotuj go razem z nim i zachwyć się smakiem galaretki z cydru.

Brownie czekoladowe z syropem klonowym oraz masłem orzechowym
Klasyka kuchni w stylu Amerykańskim w wydaniu Pawła Małeckiego – brownie z syropem klonowym i masłem orzechowym!

Komentarze (4)
395 dni temu
Czy mogę prosić o kaloryczność przepisu? Byłoby wspaniale, gdyby wszystkie Wasze przepisy miały podaną ilość kcal w 100 g :)
odpowiedz
393 dni temu
Drogi Gościu, pracujemy nad tym ;) Stopniowo przy naszych przepisach pojawiają się wartości kaloryczne.
422 dni temu
Skąd wziął się syrop klonopwy z przepisie? Nie jest wymieniony w składnikach :(
odpowiedz
421 dni temu
Drogi Gościu, dziękujemy za czujność. Rzeczywiście syrop został pominięty w składnikach, ale już wszystko zostało uzupełnione ;)
zobacz wszystkie