zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • blender
  • formę do tarty o średnicy 24-26 cm

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy minimum na 2 godziny (najlepiej namaczać przez całą noc).

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ DAKTYLOWĄ

Namoczone daktyle przekładamy do misy blendera i miksujemy je na gładką jednolitą masę. Wodę z daktyli odstawiamy na bok.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SPÓD TARTY

Do dużej miski przekładamy pastę z orzechów arachidowych, kakao, 100 g masy daktylowej. Mielemy płatki owsiane i dodajemy do miski. Całość mieszamy szpatułką. Jeśli spód będzie zbyt suchy – dodajemy wodę z daktyli.

Masę wykładamy na dno formy do tarty. Równomiernie ją rozkładamy, wyklejając nią brzegi formy. Wstawiamy do lodówki do zestalenia się.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ

Napój sojowy przelewamy do garnka i podgrzewamy. Laski wanilii przekrawamy wzdłuż na pół, tępą stroną noża wyjmujemy nasionka i wrzucamy je do napoju. Gdy napój się zagotuje, dodajemy płatki owsiane. Chwilę mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Do płatków dodajemy masę daktylową i pastę z orzechów arachidowych. Całość dokładnie mieszamy. Masę delikatnie blendujemy, następnie wykładamy ją na wcześniej przygotowany spód. Ponownie wstawiamy do lodówki do zestalenia.

KROK 4: DEKORUJEMY TARTĘ

Na wierzch tarty wykładamy orzeszki ziemne i lekko je dociskamy. Pozostałą masę daktylową przekładamy do worka cukierniczego i ozdabiamy nią tartę.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Gość Gość
    47 dni temu
    Można użyc kupnej gotowej masy daktylowej jest dostępna w internecie. Wtedy też 400 g użyc czy mniej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    46 dni temu
    w przepisie używamy 400 g daktyli do wykonania masy daktylowej. Natomiast w składnikach jest doprecyzowane - na spód używamy 100 g masy, do nadzienia 150 g. Część zużywamy również do zdobień, ale nie radzimy zużywać całej masy :)
  • Gość Gość
    54 dni temu
    Tarta w smaku jest bardzo ale to bardzo dobra, jedyny problem polega na tym że „ciast” jest okropnie mulące (zresztą wystarczy przeczytać listę składników)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    60 dni temu
    Bardzo fajny przepis. Na pewno wypróbuję. Moglibyście jeszcze pisać ile kalorii ma jeden kawałek, to już w ogóle byłoby super:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    64 dni temu
    Dzięki za przepis!!!

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram