Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- blender
- formę do tarty o średnicy 24-26 cm
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy minimum na 2 godziny (najlepiej namaczać przez całą noc).
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ DAKTYLOWĄ
Namoczone daktyle przekładamy do misy blendera i miksujemy je na gładką jednolitą masę. Wodę z daktyli odstawiamy na bok.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SPÓD TARTY
Do dużej miski przekładamy pastę z orzechów arachidowych, kakao, 100 g masy daktylowej. Mielemy płatki owsiane i dodajemy do miski. Całość mieszamy szpatułką. Jeśli spód będzie zbyt suchy – dodajemy wodę z daktyli.
Masę wykładamy na dno formy do tarty. Równomiernie ją rozkładamy, wyklejając nią brzegi formy. Wstawiamy do lodówki do zestalenia się.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ
Napój sojowy przelewamy do garnka i podgrzewamy. Laski wanilii przekrawamy wzdłuż na pół, tępą stroną noża wyjmujemy nasionka i wrzucamy je do napoju. Gdy napój się zagotuje, dodajemy płatki owsiane. Chwilę mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Do płatków dodajemy masę daktylową i pastę z orzechów arachidowych. Całość dokładnie mieszamy. Masę delikatnie blendujemy, następnie wykładamy ją na wcześniej przygotowany spód. Ponownie wstawiamy do lodówki do zestalenia.
KROK 4: DEKORUJEMY TARTĘ
Na wierzch tarty wykładamy orzeszki ziemne i lekko je dociskamy. Pozostałą masę daktylową przekładamy do worka cukierniczego i ozdabiamy nią tartę.
Zobacz podobne
przepisy
Tarta kokosowa
Kruchy spód i mocno kokosowy krem z nutą limonki – to musi być tarta na słodko! Przygotujecie ją według szybkiego i prostego przepisu Kingi!
Tarta marchewkowo-jabłkowa
Jak nie marnować resztek w kuchni? Za pomocą tego przepisu Paweł pokaże Wam, jak z pozostałości po soku przygotować pyszną tartę. Sprawdźcie koniecznie!
Bezglutenowa tarta migdałowa
Proste ciasto bezglutenowe dla fanów kuchni w stylu hiszpańskim? Tarta migdałowa, zwana ciastem pielgrzyma, na pewno sprawdzi się w tej roli. Upiecz ją według przepisu Pawła.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kaczka po azjatycku z makaronem chow mein
- Brownie czekoladowe z syropem klonowym oraz masłem orzechowym
- Hiszpańskie ciasteczka migdałowe
- Torcik serowy à la tiramisu
- Sernik czekoladowy
- Zapiekanka gruszkowa z mango i orzechami włoskimi
- Czekoladowy makaron z owocami
- Tarta czekoladowo-kawowa z jagodami
- Tort „Pavlova”
- Pieczone jabłka z bakaliami
- Naleśniki orkiszowe z miodem
- Wegańska tarta bez pieczenia z owocami
- Rolada bakaliowa
- Kolorowe lody na patyku bez dodatku cukru
- Ciasteczka z suszonymi jagodami
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- Fondant czekoladowy z curry i boczkiem
- Kuchnia molekularna: ciastko dyniowe i wędzona czekolada
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- Tort malinowy
- Sylwestrowe minipączki z kremem adwokatowym
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- GOFRY TRADYCYJNE
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- DESER SZAMPAŃSKI
- Crème brûlée z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (12)
1287 dni temu
Czy płatki owsiane można zamienić na inne np. żytnie lub jęczmienne?
odpowiedz
1286 dni temu
Tak, płatki żytnie i jęczmienne również sprawdzą się w tym cieście (zarówno jako składnik spodu, jak i nadzienia). Należy jednak pamiętać, że przy żytnich nadzienie tarty będzie miało mniej neutralny, bardziej wyrazisty smak. Wybierz odpowiedni zamiennik według własnych preferencji smakowych :)
1363 dni temu
czy nadzienie ściąga w lodówce i dobrze się kroi?
odpowiedz
1362 dni temu
Jak najbardziej, ale najlepiej włożyć ją do lodówki na kilka godzin lub dla pewności można ją zostawić w lodówce na noc ;)
1579 dni temu
Czy zamiast mleka sojowego można dodać inne mleko roślinne? Np. napój migdałowy Alpro?
odpowiedz
1579 dni temu
Oczywiście, napój migdałowy również się tutaj sprawdzi.
1727 dni temu
Obniżona zawartość cukru na pewno, ale ilość tłuszczu poraża
odpowiedz
1865 dni temu
Można użyc kupnej gotowej masy daktylowej jest dostępna w internecie. Wtedy też 400 g użyc czy mniej?
odpowiedz
1864 dni temu
w przepisie używamy 400 g daktyli do wykonania masy daktylowej. Natomiast w składnikach jest doprecyzowane - na spód używamy 100 g masy, do nadzienia 150 g. Część zużywamy również do zdobień, ale nie radzimy zużywać całej masy :)
1872 dni temu
Tarta w smaku jest bardzo ale to bardzo dobra, jedyny problem polega na tym że „ciast” jest okropnie mulące (zresztą wystarczy przeczytać listę składników)
odpowiedz
1878 dni temu
Bardzo fajny przepis. Na pewno wypróbuję. Moglibyście jeszcze pisać ile kalorii ma jeden kawałek, to już w ogóle byłoby super:)
odpowiedz
1882 dni temu
Dzięki za przepis!!!
odpowiedz
zobacz wszystkie