zobacz film Tarta a’la SNICKERS o obniżonej zawartości cukru

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • blender
  • formę do tarty o średnicy 24-26 cm

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy minimum na 2 godziny (najlepiej namaczać przez całą noc).

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ DAKTYLOWĄ

Namoczone daktyle przekładamy do misy blendera i miksujemy je na gładką jednolitą masę. Wodę z daktyli odstawiamy na bok.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SPÓD TARTY

Do dużej miski przekładamy pastę z orzechów arachidowych, kakao, 100 g masy daktylowej. Mielemy płatki owsiane i dodajemy do miski. Całość mieszamy szpatułką. Jeśli spód będzie zbyt suchy – dodajemy wodę z daktyli.

Masę wykładamy na dno formy do tarty. Równomiernie ją rozkładamy, wyklejając nią brzegi formy. Wstawiamy do lodówki do zestalenia się.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ

Napój sojowy przelewamy do garnka i podgrzewamy. Laski wanilii przekrawamy wzdłuż na pół, tępą stroną noża wyjmujemy nasionka i wrzucamy je do napoju. Gdy napój się zagotuje, dodajemy płatki owsiane. Chwilę mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Do płatków dodajemy masę daktylową i pastę z orzechów arachidowych. Całość dokładnie mieszamy. Masę delikatnie blendujemy, następnie wykładamy ją na wcześniej przygotowany spód. Ponownie wstawiamy do lodówki do zestalenia.

KROK 4: DEKORUJEMY TARTĘ

Na wierzch tarty wykładamy orzeszki ziemne i lekko je dociskamy. Pozostałą masę daktylową przekładamy do worka cukierniczego i ozdabiamy nią tartę.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (12)

Avatar
  • Gość Gość
    1354 dni temu
    Czy płatki owsiane można zamienić na inne np. żytnie lub jęczmienne?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1353 dni temu
    Tak, płatki żytnie i jęczmienne również sprawdzą się w tym cieście (zarówno jako składnik spodu, jak i nadzienia). Należy jednak pamiętać, że przy żytnich nadzienie tarty będzie miało mniej neutralny, bardziej wyrazisty smak. Wybierz odpowiedni zamiennik według własnych preferencji smakowych :)
  • Gość Gość
    1429 dni temu
    czy nadzienie ściąga w lodówce i dobrze się kroi?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1429 dni temu
    Jak najbardziej, ale najlepiej włożyć ją do lodówki na kilka godzin lub dla pewności można ją zostawić w lodówce na noc ;)
  • Gość Gość
    1646 dni temu
    Czy zamiast mleka sojowego można dodać inne mleko roślinne? Np. napój migdałowy Alpro?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1646 dni temu
    Oczywiście, napój migdałowy również się tutaj sprawdzi.
  • Gość Gość
    1794 dni temu
    Obniżona zawartość cukru na pewno, ale ilość tłuszczu poraża

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1932 dni temu
    Można użyc kupnej gotowej masy daktylowej jest dostępna w internecie. Wtedy też 400 g użyc czy mniej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1931 dni temu
    w przepisie używamy 400 g daktyli do wykonania masy daktylowej. Natomiast w składnikach jest doprecyzowane - na spód używamy 100 g masy, do nadzienia 150 g. Część zużywamy również do zdobień, ale nie radzimy zużywać całej masy :)
  • Gość Gość
    1939 dni temu
    Tarta w smaku jest bardzo ale to bardzo dobra, jedyny problem polega na tym że „ciast” jest okropnie mulące (zresztą wystarczy przeczytać listę składników)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1945 dni temu
    Bardzo fajny przepis. Na pewno wypróbuję. Moglibyście jeszcze pisać ile kalorii ma jeden kawałek, to już w ogóle byłoby super:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1949 dni temu
    Dzięki za przepis!!!

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!