Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- blender
- formę do tarty o średnicy 24-26 cm
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy minimum na 2 godziny (najlepiej namaczać przez całą noc).
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ DAKTYLOWĄ
Namoczone daktyle przekładamy do misy blendera i miksujemy je na gładką jednolitą masę. Wodę z daktyli odstawiamy na bok.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SPÓD TARTY
Do dużej miski przekładamy pastę z orzechów arachidowych, kakao, 100 g masy daktylowej. Mielemy płatki owsiane i dodajemy do miski. Całość mieszamy szpatułką. Jeśli spód będzie zbyt suchy – dodajemy wodę z daktyli.
Masę wykładamy na dno formy do tarty. Równomiernie ją rozkładamy, wyklejając nią brzegi formy. Wstawiamy do lodówki do zestalenia się.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ
Napój sojowy przelewamy do garnka i podgrzewamy. Laski wanilii przekrawamy wzdłuż na pół, tępą stroną noża wyjmujemy nasionka i wrzucamy je do napoju. Gdy napój się zagotuje, dodajemy płatki owsiane. Chwilę mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Do płatków dodajemy masę daktylową i pastę z orzechów arachidowych. Całość dokładnie mieszamy. Masę delikatnie blendujemy, następnie wykładamy ją na wcześniej przygotowany spód. Ponownie wstawiamy do lodówki do zestalenia.
KROK 4: DEKORUJEMY TARTĘ
Na wierzch tarty wykładamy orzeszki ziemne i lekko je dociskamy. Pozostałą masę daktylową przekładamy do worka cukierniczego i ozdabiamy nią tartę.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Kutia
- Zupa grzybowa z makaronem
- Domek z piernika
- Spaghetti carbonara
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Sernik pistacjowy
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciasto marchewkowe
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pierniki
- Krokiety z mięsem
- Makowiec japoński
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Guacamole
- Uszka z grzybami
- Pieczona ryba po grecku
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (12)
1680 dni temu
Czy płatki owsiane można zamienić na inne np. żytnie lub jęczmienne?
Odpowiedz
1679 dni temu
Tak, płatki żytnie i jęczmienne również sprawdzą się w tym cieście (zarówno jako składnik spodu, jak i nadzienia). Należy jednak pamiętać, że przy żytnich nadzienie tarty będzie miało mniej neutralny, bardziej wyrazisty smak. Wybierz odpowiedni zamiennik według własnych preferencji smakowych :)
1755 dni temu
czy nadzienie ściąga w lodówce i dobrze się kroi?
Odpowiedz
1755 dni temu
Jak najbardziej, ale najlepiej włożyć ją do lodówki na kilka godzin lub dla pewności można ją zostawić w lodówce na noc ;)
1972 dni temu
Czy zamiast mleka sojowego można dodać inne mleko roślinne? Np. napój migdałowy Alpro?
Odpowiedz
1972 dni temu
Oczywiście, napój migdałowy również się tutaj sprawdzi.
2120 dni temu
Obniżona zawartość cukru na pewno, ale ilość tłuszczu poraża
Odpowiedz
2258 dni temu
Można użyc kupnej gotowej masy daktylowej jest dostępna w internecie. Wtedy też 400 g użyc czy mniej?
Odpowiedz
2257 dni temu
w przepisie używamy 400 g daktyli do wykonania masy daktylowej. Natomiast w składnikach jest doprecyzowane - na spód używamy 100 g masy, do nadzienia 150 g. Część zużywamy również do zdobień, ale nie radzimy zużywać całej masy :)
2265 dni temu
Tarta w smaku jest bardzo ale to bardzo dobra, jedyny problem polega na tym że „ciast” jest okropnie mulące (zresztą wystarczy przeczytać listę składników)
Odpowiedz
2271 dni temu
Bardzo fajny przepis. Na pewno wypróbuję. Moglibyście jeszcze pisać ile kalorii ma jeden kawałek, to już w ogóle byłoby super:)
Odpowiedz
2275 dni temu
Dzięki za przepis!!!
Odpowiedz
zobacz wszystkie