Tarta kokosowa

Kinga Paruzel


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • mikser
  • folię aluminiową
  • formę o średnicy 20 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA SPÓD

Wiórki kokosowe łączymy w misce z cukrem pudrem. Dokładnie mieszamy. W drugiej misce umieszczamy miękkie masło i ⅓ wiórków z cukrem. Miksujemy, aż składniki się połączą. Dodajemy resztę wiórków i mieszamy całość dłońmi.

Krok 2: PIECZEMY SPÓD

Dno oraz boki formy wykładamy folią aluminiową, tak by wystawała poza naczynie. Możemy użyć dwóch płatów folii. Wykładamy przygotowaną wcześniej masę i dociskamy – mocno do dna i lekko do boków, tak by górne krawędzie ciasta pozostały puszyste. Boki ciasta nakrywamy wystającą folią, by się nie spaliły podczas pieczenia.

Pieczemy 10-15 minut w temperaturze 175°C. Kiedy spód zrobi się złoty, zdejmujemy folię z boków i pieczemy jeszcze 5 minut, aż brzegi się zarumienią. Odstawiamy do ostygnięcia.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY KREM

Stałą część schłodzonego mleczka kokosowego łączymy w misce z resztą składników kremu. Miksujemy na gładką masę.

Krok 4: DEKORUJEMY I PODAJEMY TARTĘ

Krem rozprowadzamy równo na wystudzonym spodzie tarty. Dekorujemy z wierzchu owocami i listkami mięty lub bazylii.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Paweł Małecki

Tarta Cytrynowa

Szukasz pomysłu na wyśmienitą tartę na słodko? Przygotuj deser Pawła z orzeźwiającym kremem oraz puszystą bezą!

Tarta Cytrynowa

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:50 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Tarta z gruszką i gorgonzolą

Pyszny sposób na gruszkę! W towarzystwie chrupiącego ciasta, słonego sera i orzechów smakuje doskonale.

Tarta z gruszką i gorgonzolą

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:25 liczba porcji: 6 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Tarta Tatin

Poznaj przepis na typowo francuski deser - pyszną tartę z jabłkami, podawaną ze śmietankowymi lodami.

Tarta Tatin

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:30 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (18)

Avatar
  • Gość Gość
    1315 dni temu
    Co to jest ten mus kokosowy i jak go zrobic?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1315 dni temu
    Mus kokosowy bio jest dostępny w ofercie Lidla: słoiczek gotowego musu świetnej jakości możesz po prostu kupić i wykorzystać do przygotowania ciasta. Istnieje też domowy sposób na przygotowanie musu z wiórków kokosowych-potrzebny jest do tego jednak sprzęt o dużej mocy (blender wysokoobrotowy lub robot kuchenny).
  • Ewa Ewa
    1535 dni temu
    Wygląda przepysznie, ale mam pytanie - czy nasiona chia można zastąpić tapioką? :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1533 dni temu
    Ewo, jak najbardziej. Nasiona chia możesz zastąpić tapioką ;)
  • Maria Maria
    1543 dni temu
    a czy bez musu kokosowego wyjdzie ten krem? czy zastąpić go czymś można?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1543 dni temu
    Mario, mus kokosowy odpowiada tutaj za mocnokokosowy smak kremu. Jego pominięcie sprawi, że krem może być zbyt mdły. Rekomendujemy zastąpienie musu kokosowego dobrej jakości wiórkami kokosowymi lub przygotowanie kremu kokosowego w całości na podstawie tego przepisu Kingi: https://kuchnialidla.pl/weganskie-ciasto-a-la-raffaello i wykorzystanie go do tarty :)
  • Gość Gość
    1860 dni temu
    mam pytanie jestem początkujący więc nie wiem czy można te nasiona chia zastąpić pokruszonymi orzechami włoskimi?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1860 dni temu
    Nasiona chia mają tę ciekawą właściwość, że pęcznieją pod wpływem płynu, przez co krem staje się bardziej zwarty i gęsty. Zdecydowanie lepiej nie pomijać i nie zastępować ich w tym przepisie.
  • Gość9 Gość9
    1914 dni temu
    wyszła piękna mimo iż zastąpiłem cukier puder mielonym erytrytolem a masło olejem kokosowym. Za godzinę kawa i degustacja

    odpowiedz

  • gosc1 gosc1
    1989 dni temu
    Przepis wyglądał obiecująco - niestety nie wyszedł. Spód kompletnie się rozkruszył - masa rozjechała po dodaniu limonki. Jakie błędy popełniłem?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1988 dni temu
    Jeśli chodzi o spód, bardzo ważny w tym przepisie jest etap dociskania masy do blachy tak, by zmieniła ona konsystencję z sypkiej na bardziej elastyczną-być może należało poświęcić mu nieco więcej czasu, ale trudno nam stwierdzić jednoznacznie, co mogło być przyczyną. Warto też obserwować konsystencję masy i jeśli jest ona zbyt sypka, dodać nieco więcej miękkiego masła.
  • Gość Gość
    2182 dni temu
    Pytanie 4 łyżki ile to gram?????!?!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2182 dni temu
    4 łyżki to ok. 100 gramów masła i taka sama ilość musu kokosowego.
  • JUTEK JUTEK
    2412 dni temu
    Warto by było podawać w jakim trybie piec ciasta i potrawy..

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2411 dni temu
    Wszystkie podawane przez nas temperatury tyczą standardowego grzania góra-dół. Jeśli trzeba użyć termoobiegu - zaznaczamy tę informację w przepisie :)
  • seanaith seanaith
    2465 dni temu
    Niestety pierwszy raz nie wyszedł mi kompletnie wasz przepis. Nie wiem co za diabelski pomysł był z tą folią aluminiową... całe dno ciasta się z nim zespoliło, nie mogłam za nic go normalnie oderwać... musiałam odwracać ciasto i skubać dół ciasta po kawałeczku w efekcie czego wszystko się pokryszylo.. nie polecam :( starsznie sie zawiodlam :(

    odpowiedz

  • Renata Renata
    2560 dni temu
    Dzisiaj będę robić 😉 oznaczę Was na Instagramie , gdy to cudo już będzie gotowe ❤ pozdrawiam Cię serdecznie Kinga !

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2560 dni temu
    Super! Życzymy smacznego i również pozdrawiamy :)

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!