Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- mikser
- folię aluminiową
- formę o średnicy 20 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA SPÓD
Wiórki kokosowe łączymy w misce z cukrem pudrem. Dokładnie mieszamy. W drugiej misce umieszczamy miękkie masło i ⅓ wiórków z cukrem. Miksujemy, aż składniki się połączą. Dodajemy resztę wiórków i mieszamy całość dłońmi.
Krok 2: PIECZEMY SPÓD
Dno oraz boki formy wykładamy folią aluminiową, tak by wystawała poza naczynie. Możemy użyć dwóch płatów folii. Wykładamy przygotowaną wcześniej masę i dociskamy – mocno do dna i lekko do boków, tak by górne krawędzie ciasta pozostały puszyste. Boki ciasta nakrywamy wystającą folią, by się nie spaliły podczas pieczenia.
Pieczemy 10-15 minut w temperaturze 175°C. Kiedy spód zrobi się złoty, zdejmujemy folię z boków i pieczemy jeszcze 5 minut, aż brzegi się zarumienią. Odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY KREM
Stałą część schłodzonego mleczka kokosowego łączymy w misce z resztą składników kremu. Miksujemy na gładką masę.
Krok 4: DEKORUJEMY I PODAJEMY TARTĘ
Krem rozprowadzamy równo na wystudzonym spodzie tarty. Dekorujemy z wierzchu owocami i listkami mięty lub bazylii.
Zobacz podobne
przepisy
Wegańska tarta z malinami
Wegańskie wypieki wcale nie muszą być trudne! Zobacz, jak to robi Kinga Paruzel, i przygotuj z nią tartę z kremem budyniowym i malinami!
Tarta Cytrynowa
Szukasz pomysłu na wyśmienitą tartę na słodko? Przygotuj deser Pawła z orzeźwiającym kremem oraz puszystą bezą!
Tarta z gruszką i gorgonzolą
Pyszny sposób na gruszkę! W towarzystwie chrupiącego ciasta, słonego sera i orzechów smakuje doskonale.
Tarta Tatin
Poznaj przepis na typowo francuski deser - pyszną tartę z jabłkami, podawaną ze śmietankowymi lodami.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Świąteczny sernik z karmelizowanymi jabłkami
- Serowo-jabłkowa tarta saksońska
- Placek kokosowo-malinowy
- Quiche lorraine
- Sernik krakowski
- Słodka pizza owocowa
- Czekoladowy placek ze śliwkami
- Tarta czekoladowo-kawowa z jagodami
- Hummus z bobu
- Szybkie ciasto dyniowe
- Idealny biszkopt
- Odwrócone ciasto z truskawkami
- Odwrócona tarta z kiełbasą
- Ziemniaki pieczone w piekarniku
- Zapiekanka z mięsem mielonym, warzywami w stylu greckim i rozmarynem
- Kruche ciastka kakaowo-migdałowe
- Zupa pomidorowa z bananami
- Kabanosy w cieście francuskim
- Zupa z białych warzyw z pulpetami
- Wegański tatar
- Bulion azjatycki z chow mein i krewetkami
- Kanapka z klopsikami w sosie pomidorowym z burratą
- Pamuła – zupa owocowa z okrasą
- Różowe deviled eggs z zieloną kruszonką
- Gulasz z warzyw korzeniowych pieczony z bułeczkami
- Orkiszowy krupnik z kurczakiem
- Wegański falafel burger z portobello
- Domowe lody szparagowe
- Podudzia kurczaka w przyprawach z warzywami sauté
- Pani Walewska na puszystym cieście
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (18)
1094 dni temu
Co to jest ten mus kokosowy i jak go zrobic?
odpowiedz
1094 dni temu
Mus kokosowy bio jest dostępny w ofercie Lidla: słoiczek gotowego musu świetnej jakości możesz po prostu kupić i wykorzystać do przygotowania ciasta. Istnieje też domowy sposób na przygotowanie musu z wiórków kokosowych-potrzebny jest do tego jednak sprzęt o dużej mocy (blender wysokoobrotowy lub robot kuchenny).
1314 dni temu
Wygląda przepysznie, ale mam pytanie - czy nasiona chia można zastąpić tapioką? :)
odpowiedz
1312 dni temu
Ewo, jak najbardziej. Nasiona chia możesz zastąpić tapioką ;)
1322 dni temu
a czy bez musu kokosowego wyjdzie ten krem? czy zastąpić go czymś można?
odpowiedz
1322 dni temu
Mario, mus kokosowy odpowiada tutaj za mocnokokosowy smak kremu. Jego pominięcie sprawi, że krem może być zbyt mdły. Rekomendujemy zastąpienie musu kokosowego dobrej jakości wiórkami kokosowymi lub przygotowanie kremu kokosowego w całości na podstawie tego przepisu Kingi: https://kuchnialidla.pl/weganskie-ciasto-a-la-raffaello i wykorzystanie go do tarty :)
1639 dni temu
mam pytanie jestem początkujący więc nie wiem czy można te nasiona chia zastąpić pokruszonymi orzechami włoskimi?
odpowiedz
1639 dni temu
Nasiona chia mają tę ciekawą właściwość, że pęcznieją pod wpływem płynu, przez co krem staje się bardziej zwarty i gęsty. Zdecydowanie lepiej nie pomijać i nie zastępować ich w tym przepisie.
1693 dni temu
wyszła piękna mimo iż zastąpiłem cukier puder mielonym erytrytolem a masło olejem kokosowym. Za godzinę kawa i degustacja
odpowiedz
1768 dni temu
Przepis wyglądał obiecująco - niestety nie wyszedł. Spód kompletnie się rozkruszył - masa rozjechała po dodaniu limonki. Jakie błędy popełniłem?
odpowiedz
1767 dni temu
Jeśli chodzi o spód, bardzo ważny w tym przepisie jest etap dociskania masy do blachy tak, by zmieniła ona konsystencję z sypkiej na bardziej elastyczną-być może należało poświęcić mu nieco więcej czasu, ale trudno nam stwierdzić jednoznacznie, co mogło być przyczyną. Warto też obserwować konsystencję masy i jeśli jest ona zbyt sypka, dodać nieco więcej miękkiego masła.
1962 dni temu
Pytanie 4 łyżki ile to gram?????!?!
odpowiedz
1962 dni temu
4 łyżki to ok. 100 gramów masła i taka sama ilość musu kokosowego.
2191 dni temu
Warto by było podawać w jakim trybie piec ciasta i potrawy..
odpowiedz
2191 dni temu
Wszystkie podawane przez nas temperatury tyczą standardowego grzania góra-dół. Jeśli trzeba użyć termoobiegu - zaznaczamy tę informację w przepisie :)
2244 dni temu
Niestety pierwszy raz nie wyszedł mi kompletnie wasz przepis. Nie wiem co za diabelski pomysł był z tą folią aluminiową... całe dno ciasta się z nim zespoliło, nie mogłam za nic go normalnie oderwać... musiałam odwracać ciasto i skubać dół ciasta po kawałeczku w efekcie czego wszystko się pokryszylo.. nie polecam :( starsznie sie zawiodlam :(
odpowiedz
2339 dni temu
Dzisiaj będę robić 😉 oznaczę Was na Instagramie , gdy to cudo już będzie gotowe ❤ pozdrawiam Cię serdecznie Kinga !
odpowiedz
2339 dni temu
Super! Życzymy smacznego i również pozdrawiamy :)
zobacz wszystkie