zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • mikser
  • folię aluminiową
  • formę o średnicy 20 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA SPÓD

Wiórki kokosowe łączymy w misce z cukrem pudrem. Dokładnie mieszamy. W drugiej misce umieszczamy miękkie masło i ⅓ wiórków z cukrem. Miksujemy, aż składniki się połączą. Dodajemy resztę wiórków i mieszamy całość dłońmi.

Krok 2: PIECZEMY SPÓD

Dno oraz boki formy wykładamy folią aluminiową, tak by wystawała poza naczynie. Możemy użyć dwóch płatów folii. Wykładamy przygotowaną wcześniej masę i dociskamy – mocno do dna i lekko do boków, tak by górne krawędzie ciasta pozostały puszyste. Boki ciasta nakrywamy wystającą folią, by się nie spaliły podczas pieczenia.

Pieczemy 10-15 minut w temperaturze 175°C. Kiedy spód zrobi się złoty, zdejmujemy folię z boków i pieczemy jeszcze 5 minut, aż brzegi się zarumienią. Odstawiamy do ostygnięcia.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY KREM

Stałą część schłodzonego mleczka kokosowego łączymy w misce z resztą składników kremu. Miksujemy na gładką masę.

Krok 4: DEKORUJEMY I PODAJEMY TARTĘ

Krem rozprowadzamy równo na wystudzonym spodzie tarty. Dekorujemy z wierzchu owocami i listkami mięty lub bazylii.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (12)

Avatar
  • Gość Gość
    120 dni temu
    mam pytanie jestem początkujący więc nie wiem czy można te nasiona chia zastąpić pokruszonymi orzechami włoskimi?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    120 dni temu
    Nasiona chia mają tę ciekawą właściwość, że pęcznieją pod wpływem płynu, przez co krem staje się bardziej zwarty i gęsty. Zdecydowanie lepiej nie pomijać i nie zastępować ich w tym przepisie.
  • Gość9 Gość9
    174 dni temu
    wyszła piękna mimo iż zastąpiłem cukier puder mielonym erytrytolem a masło olejem kokosowym. Za godzinę kawa i degustacja

    odpowiedz

  • gosc1 gosc1
    250 dni temu
    Przepis wyglądał obiecująco - niestety nie wyszedł. Spód kompletnie się rozkruszył - masa rozjechała po dodaniu limonki. Jakie błędy popełniłem?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    248 dni temu
    Jeśli chodzi o spód, bardzo ważny w tym przepisie jest etap dociskania masy do blachy tak, by zmieniła ona konsystencję z sypkiej na bardziej elastyczną-być może należało poświęcić mu nieco więcej czasu, ale trudno nam stwierdzić jednoznacznie, co mogło być przyczyną. Warto też obserwować konsystencję masy i jeśli jest ona zbyt sypka, dodać nieco więcej miękkiego masła.
  • Gość Gość
    443 dni temu
    Pytanie 4 łyżki ile to gram?????!?!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    443 dni temu
    4 łyżki to ok. 100 gramów masła i taka sama ilość musu kokosowego.
  • JUTEK JUTEK
    672 dni temu
    Warto by było podawać w jakim trybie piec ciasta i potrawy..

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    672 dni temu
    Wszystkie podawane przez nas temperatury tyczą standardowego grzania góra-dół. Jeśli trzeba użyć termoobiegu - zaznaczamy tę informację w przepisie :)
  • seanaith seanaith
    726 dni temu
    Niestety pierwszy raz nie wyszedł mi kompletnie wasz przepis. Nie wiem co za diabelski pomysł był z tą folią aluminiową... całe dno ciasta się z nim zespoliło, nie mogłam za nic go normalnie oderwać... musiałam odwracać ciasto i skubać dół ciasta po kawałeczku w efekcie czego wszystko się pokryszylo.. nie polecam :( starsznie sie zawiodlam :(

    odpowiedz

  • Renata Renata
    820 dni temu
    Dzisiaj będę robić 😉 oznaczę Was na Instagramie , gdy to cudo już będzie gotowe ❤ pozdrawiam Cię serdecznie Kinga !

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    820 dni temu
    Super! Życzymy smacznego i również pozdrawiamy :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram