
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- formę do pieczenia o wymiarach 24 x 28 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Przygotowujemy biszkopt
W jednej misce łączymy ze sobą mleko, ocet i olej. Odstawiamy na 5 minut. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, sodę, sól i cukier. Następnie łączymy zawartość obu misek i mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 20 minut. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzamy suchym patyczkiem, czy jest upieczone. Ciasto odstawiamy do wystudzenia.
Krok 2: Przygotowujemy krem kokosowy
Wiórki kokosowe podprażamy na patelni, aż będą złote, następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Stałą część mleczka kokosowego przekładamy do miski. Dodajemy syrop klonowy, sok z limonki oraz nasionka wydrążone z laski wanilii. Całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy ok. 1¾ szklanki wiórków i ponownie mieszamy.
Krok 3: Dekorujemy ciasto
Migdały namaczamy w ciepłej wodzie przez ok. 10 minut. Następnie obieramy je ze skórki i podprażamy na suchej patelni przez ok. 5 minut. Na wystudzony biszkopt wykładamy krem i wyrównujemy jego powierzchnię. Wierzch ciasta posypujemy pozostałą ilością wiórków kokosowych. Ciasto dekorujemy podprażonymi migdałami i cząstkami limonki.
Zobacz podobne
przepisy
Kokosowy sernik na bezglutenowym spodzie
Bezglutenowy spód orzechowy i masa serowa z dodatkiem mleczka kokosowego. Zobacz, jak przygotować nowoczesny sernik według Darii!

Kokosowe ciasto z migdałami
Słodki przekładaniec posypany migdałami. Warstwy deseru tworzy wypełnione wiórkami ciasto i mus na bazie mleczka kokosowego.

Trufle z białą czekoladą
Wyśmienite słodkie kuleczki, którym naprawdę trudno się oprzeć – łączą w sobie delikatny smak kokosa i białej czekolady!

Duet kokosanek
Popularne ciasteczka na bazie wiórków kokosowych w dwóch odsłonach – klasycznej i czekoladowej. W obu smakują przepysznie!

Komentarze (15)
346 dni temu
Super przepis, ciasto wyszło pyszne. Pominęłam migdały, bo po prostu nie miałam, ale myślę, że z migdałami to byłby sztos (^^) Spróbuję następnym razem.
odpowiedz
870 dni temu
Ciasto nie jest za słodkie z taka ilością cukru? Można dać mniej?
odpowiedz
868 dni temu
Cukier w cieście biszkoptowym jest nie tylko słodzikiem-odpowiada również za utrzymanie miękkości i wilgotności ciasta, co jest szczególnie istotne w przypadku wegańskiej receptury pozbawionej jajek. Możesz spróbować z ograniczeniem jego ilości, ale może to wpłynąć na strukturę spodu.
1063 dni temu
Ciasto wyszło pyszne, wszystkim bardzo smakowało. Rzeczywiście na następny dzień po zrobieniu jest jeszcze smaczniejsze. Jestem fanką normalnego rafaello, sprzedawanego w formie kuleczek, i przyznam że nie spodziewałam się tutaj tak rewelacyjnego smaku (po prostu nie sądziłam że coś może się równać ze sklepowym rafaello :D ). Polecam każdemu-wykonanie proste i dosyć szybkie, a smak rewelacyjny.
odpowiedz
1118 dni temu
Witam, ocet obojętnie jaki?
odpowiedz
1117 dni temu
Tak, byle był jasny :) Możesz użyć octu spirytusowego, jabłkowego lub białego winnego.
1119 dni temu
Pyszny przepis, ciasto pięknie wyrosło a krem przepyszny (:
odpowiedz
1142 dni temu
Klasyczny zakalec
odpowiedz
1311 dni temu
Co to znaczy s”stała cześć mleka”? Utknęłam w trakcie robienia masy bo moje mleko jest płynne be guma guar 🙈
odpowiedz
1309 dni temu
Drogi Gościu, mleczko kokosowe przechowywane w lodówce powinno rozdzielić się na dwie części: stałą i płynną. Stała znajduje się w górnej części puszki - to gęsta, biała masa, i to właśnie ją wykorzystujemy w tym przepisie. Dzięki temu krem będzie gęstszy i się nie rozpłynie :)
1168 dni temu
mleko kokosowe zazwyczaj na wierzchu ma tzw stałą cześć - zanim jeszcze się je wymiesza, o tę część mleka chodzi ;) Płyn, który gromadzi się na spodzie należało by odlać ;) tak widzę ten temat ;)
1312 dni temu
Można zastąpić mąkę pszenną na bezglutenową? Czy wyjdzie? Od dłuższego czasu szukam przepisu na bezglutenowy wegańskie biszkopt dla dziecka.Ten przepis byłby super gdyby tylko można było użyć innej mąki. Z góry dziękuję za każdą wskazówkę.
odpowiedz
1312 dni temu
Możesz użyć mąki bezglutenowej. Wiadomo, że ciasto nie będzie tak pulchne i wyrośnięte jak w tradycyjnym biszkopcie :)
1314 dni temu
Super przepis! Dziś zrobiliśmy, polecam!
odpowiedz
1876 dni temu
Piernik lub szarlotka fit
odpowiedz
zobacz wszystkie