zobacz film Wegańskie ciasto à la Raffaello

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • formę do pieczenia o wymiarach 24 x 28 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

 

Krok 1: Przygotowujemy biszkopt

W jednej misce łączymy ze sobą mleko, ocet i olej. Odstawiamy na 5 minut. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, sodę, sól i cukier. Następnie łączymy zawartość obu misek i mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 20 minut. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzamy suchym patyczkiem, czy jest upieczone. Ciasto odstawiamy do wystudzenia.

Krok 2: Przygotowujemy krem kokosowy

Wiórki kokosowe podprażamy na patelni, aż będą złote, następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Stałą część mleczka kokosowego przekładamy do miski. Dodajemy syrop klonowy, sok z limonki oraz nasionka wydrążone z laski wanilii. Całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy ok. 1¾ szklanki wiórków i ponownie mieszamy.

Krok 3: Dekorujemy ciasto

Migdały namaczamy w ciepłej wodzie przez ok. 10 minut. Następnie obieramy je ze skórki i podprażamy na suchej patelni przez ok. 5 minut. Na wystudzony biszkopt wykładamy krem i wyrównujemy jego powierzchnię. Wierzch ciasta posypujemy pozostałą ilością wiórków kokosowych. Ciasto dekorujemy podprażonymi migdałami i cząstkami limonki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (15)

Avatar
  • Gość Gość
    963 dni temu
    Super przepis, ciasto wyszło pyszne. Pominęłam migdały, bo po prostu nie miałam, ale myślę, że z migdałami to byłby sztos (^^) Spróbuję następnym razem.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1486 dni temu
    Ciasto nie jest za słodkie z taka ilością cukru? Można dać mniej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1485 dni temu
    Cukier w cieście biszkoptowym jest nie tylko słodzikiem-odpowiada również za utrzymanie miękkości i wilgotności ciasta, co jest szczególnie istotne w przypadku wegańskiej receptury pozbawionej jajek. Możesz spróbować z ograniczeniem jego ilości, ale może to wpłynąć na strukturę spodu.
  • Gość Gość
    1680 dni temu
    Ciasto wyszło pyszne, wszystkim bardzo smakowało. Rzeczywiście na następny dzień po zrobieniu jest jeszcze smaczniejsze. Jestem fanką normalnego rafaello, sprzedawanego w formie kuleczek, i przyznam że nie spodziewałam się tutaj tak rewelacyjnego smaku (po prostu nie sądziłam że coś może się równać ze sklepowym rafaello :D ). Polecam każdemu-wykonanie proste i dosyć szybkie, a smak rewelacyjny.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1734 dni temu
    Witam, ocet obojętnie jaki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1734 dni temu
    Tak, byle był jasny :) Możesz użyć octu spirytusowego, jabłkowego lub białego winnego.
  • Ania Ania
    1735 dni temu
    Pyszny przepis, ciasto pięknie wyrosło a krem przepyszny (:

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1759 dni temu
    Klasyczny zakalec

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1928 dni temu
    Co to znaczy s”stała cześć mleka”? Utknęłam w trakcie robienia masy bo moje mleko jest płynne be guma guar 🙈

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1926 dni temu
    Drogi Gościu, mleczko kokosowe przechowywane w lodówce powinno rozdzielić się na dwie części: stałą i płynną. Stała znajduje się w górnej części puszki - to gęsta, biała masa, i to właśnie ją wykorzystujemy w tym przepisie. Dzięki temu krem będzie gęstszy i się nie rozpłynie :)
  • Gość Gość
    1785 dni temu
    mleko kokosowe zazwyczaj na wierzchu ma tzw stałą cześć - zanim jeszcze się je wymiesza, o tę część mleka chodzi ;) Płyn, który gromadzi się na spodzie należało by odlać ;) tak widzę ten temat ;)
  • Gość Gość
    1929 dni temu
    Można zastąpić mąkę pszenną na bezglutenową? Czy wyjdzie? Od dłuższego czasu szukam przepisu na bezglutenowy wegańskie biszkopt dla dziecka.Ten przepis byłby super gdyby tylko można było użyć innej mąki. Z góry dziękuję za każdą wskazówkę.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1929 dni temu
    Możesz użyć mąki bezglutenowej. Wiadomo, że ciasto nie będzie tak pulchne i wyrośnięte jak w tradycyjnym biszkopcie :)
  • Gość Gość
    1931 dni temu
    Super przepis! Dziś zrobiliśmy, polecam!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2492 dni temu
    Piernik lub szarlotka fit

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Ciasto Rafaello w wegańskiej odsłonie

Określenie ciasto wegańskie budzi w Tobie obawy? Zupełnie niepotrzebnie! Nasze Rafaello na biszkopcie to najlepszy dowód na to, że desery bez jajek, mleka czy masła mogą zachwycać smakiem. Zapewniamy, że wegańskie ciasto według przepisu Kingi Paruzel, sprawi, że nabierzesz ochoty na eksperymenty cukiernicze. A może weganizm już od dawna nie ma przed Tobą tajemnic? Tym bardziej poszerz swoją kolekcję deserów o fantastycznie ciasto Rafaello. Co więcej, to przepis oznaczony jako łatwy, dlatego nawet osoby dopiero rozpoczynające swoją przygodę z cukiernictwem podołają temu wyzwaniu. Zadbaliśmy, aby przepis na ciasto Rafaello nie budził żadnych wątpliwości na żadnym etapie. A jeśli cokolwiek pozostaje dla Ciebie niejasne, odpowiedź na wszelkie pytania znajdziesz właśnie w tym miejscu!

Czas na kilka słów wyjaśnienia, skąd w ogóle pomysł na ciasto kokosowe na biszkopcie! Jak sama nazwa wskazuje, jest ono inspirowane popularnymi kulkami z migdałem w środku. Trudno znaleźć osobę, która za nimi nie przepada. To znany, lubiany przysmak, który wspaniale komponuje się z kawą czy herbatą, sprawdza się jako deser po obiedzie czy jako smakołyk na przyjęciu. Nierzadko występuje nawet w roli eleganckiego prezentu. Jednocześnie jego znakomity kokosowy smak łatwo odtworzyć w wegańskim przepisie – wystarczy sięgnąć po szeroko dostępne wiórki oraz mleczko kokosowe, aby zapewnić wypiekowi pełnię smaku. Nasz przepis na Rafaello – ciasto na biszkopcie doskonale naśladuje jego smak. Zatem, nie przedłużając, co wziąć pod uwagę, przygotowując ciasta Rafaello?

Jak zrobić ciasto Rafaello?    

Osoby, które do tej pory nie miały do czynienia z przepisami wegańskimi, może zaskoczyć fakt, że w przepisie na ciasto wege nie ma jajek. Spieszymy z wyjaśnieniami! Tak naprawdę nie są one niezbędne do upieczenia puszystego biszkoptu. Podobny efekt można osiągnąć dzięki bananom, nasionom chia, a nawet siemieniu lnianemu. Z kolei powyższy przepis na Rafaello na biszkopcie zakłada użycie sody oczyszczonej i octu. Nie zagłębiając się w chemiczne zawiłości, wspomnimy tylko, że reagują one między sobą w sposób, który czyni placek Rafaello na biszkopcie wystarczająco zwartym, a zarazem puszystym.

Nie zapomnieliśmy również o produktach, które zapewniają mu pożądaną wilgotność. W tym wypadku ciasto kokosowe Rafaello pojawia się z dodatkiem oleju rzepakowego i mleka roślinnego, które zapobiegają jego przesuszeniu podczas pieczenia. Przy czym, o ile krem Rafaello z przepisu wymaga użycia mleczka kokosowego, o tyle do biszkoptu dodaj dowolny napój – owsiany, migdałowy, sojowy czy ryżowy. Wszystko zależy od Twoich preferencji. Za charakterystyczny smak ciasta odpowiada tu krem kokosowy z wiórek do tortu, czyli nasza masa Rafaello. Biszkopt to baza! Pamiętaj, żeby krem kokosowy z wiórek równo rozprowadzić na powierzchni spodu. Tylko wtedy będzie prezentować się idealnie. W końcu jemy także oczami!            

Sprawdzony przepis na ciasto Rafaello w wegańskiej odsłonie      

Znasz już przepis na pyszny krem kokosowy oraz biszkopt wegański. To sprawdzone, szybkie wegańskie ciasto z perfekcyjnie skomponowanymi składnikami. Możesz jednak wprowadzić drobne modyfikacje do kremu do Rafaello, jeśli akurat nie masz pod ręką składników, które Ci polecamy. Nasza masa z mleka kokosowego powinna zawierać sok z limonki – w razie potrzeby, wymień go na sok z cytryny. Z kolei syrop klonowy zastąp po prostu cukrem, czy to białym, czy trzcinowym. Dobrze sprawdzi się także inne, dowolne słodzidło, które akurat masz pod ręką. Wanilię możesz zastąpić cukrem wanilinowym czy innym produktem, który ją naśladuje. Choć to tańsza opcja, mimo wszystko radzimy Ci użyć prawdziwej laski wanilii, ponieważ naprawdę trudno odtworzyć jej naturalny smak oraz aromat. Dzięki niej ciasto Rafaello na biszkopcie zyskuje pełnię smaku oraz piękne nuty zapachowe.

Krem kokosowy Rafaello bez trudności przygotujesz z użyciem gotowego mleczka kokosowego z puszki. To łatwo dostępny produkt! Ale możesz zrobić je również samodzielnie, we własnej kuchni. Na jego plus działa też fakt, że z łatwością dostosujesz jego konsystencję do własnych potrzeb poprzez dodanie do przepisu dowolnej ilości wody. Do stworzenia mleka własnej roboty potrzebujesz jedynie 2 szklanek wiórków kokosowych (świeżych lub suszonych) i 4 szklanek gorącej wody. A oto banalnie prosty przepis:

  1. Podgrzej wodę, ale nie doprowadzaj jej do wrzenia.
  2. Umieść wiórki kokosowe w dużym naczyniu lub misce.
  3. Zalej wiórki gorącą wodą.
  4. Pozostaw mieszankę wiórków kokosowych i wody do wystygnięcia. Może to zająć około 30-60 minut, aż wchłoną wodę i staną się miękkie.
  5. Gdy mieszanka wystygnie, przełóż ją do blendera lub użyj miksera ręcznego. Blenduj całość na gładką masę przez kilka minut. Im dłuższy czas blendowania, tym lepsze wydobycie kokosowego smaku.
  6. Następnie przecedź mleczko kokosowe. Możesz to zrobić za pomocą gęstego sitka lub gazy. Na końcu dokładnie wyciśnij mleczko z wiórków – ręcznie lub za pomocą ściereczki, aby uzyskać maksymalną ilość mleczka.

Krem kokosowy do ciasta z mlekiem kokosowym własnej produkcji z pewnością dorówna temu z puszki. Poza tym ciasto na mleku kokosowym wykonanym samodzielnie wcale nie wymaga dużych nakładów finansowych. Zwłaszcza że sporządzony napój z powodzeniem wykorzystasz też w innych celach. A co najważniejsze, przepis na ciasto kokosankę na biszkopcie z dodatkiem domowego mleczka daje ogromną satysfakcję!

Szybki przepis na ciasto Rafaello z Kuchni Lidla

Wiesz, jak zrobić ciasto Rafaello, ale nadal wahasz się, czy to przepis dla Ciebie? Placek Rafaello powinien zachęcić Cię szybkością wykonania. To wyjątkowo szybkie wegańskie ciasto, które przeczy opinii, że wege ciasta są czasochłonne i skomplikowane! Czas przygotowania całości to zaledwie 45 minut, przy czym około 20 minut zajmuje pieczenie biszkoptu do ciasta Rafaello. Aby jeszcze szybciej przygotować ciasto Rafaello na biszkopcie z przepisu Kingi Paruzel, możesz opuścić krok z namaczeniem migdałów. Zamiast tego od razu wybierz orzechy obrane ze skórki, np. w słupkach czy płatkach. To zdecydowanie skróci czas przygotowania tego pysznego ciasta dla wegan.

Przepyszne ciasto Rafaello – ile ma kalorii?

Z pewnością zastanawiasz się, ile kcal ma ciasto Rafaello. Ciasta wegańskie bywają uznawane za lżejsze smakołyki, jednak nie zawsze to prawda. Jeśli postąpisz od początku do końca zgodnie z naszym przepisem na ciasto z mleczkiem kokosowym, jedna jego porcja będzie miała 334,9 kcal. To niemało, więc trudno nazwać ciasto Rafaello fit przekąską. Dajemy jednak słowo, że jego zachwycający smak wynagradza tę drobną niedogodność. Choć oczywiście możesz też dowolnie modyfikować podany przepis, aby uczynić go bardziej fit. A może przygotujesz własne wegańskie kokosanki?

Ciasto Rafaello – przepis Kuchni Lidla  

Planujesz skorzystać z przepisu na ciasto Rafaello? Trzymamy za Ciebie kciuki. Wierzymy, że ciasto Rafaello na biszkopcie to dopiero początek Twojej przygody z kuchnią wegańską. Mamy też drobną wskazówkę – wegański biszkopt z przepisu na Raffaello z powodzeniem posłuży Ci jako spód do innych ciast! Pragniesz wzbogacić czymś Rafaello kokosowe? Dodaj do niego smakowitą polewę. Doskonały pomysł to choćby ciasto Rafaello na biszkopcie z białą czekoladą w wersji wegańskiej lub wegetariańskiej – zależy to wyłącznie od Ciebie. Doda ona kompozycji wyjątkowej słodyczy. Przepis na Rafaello na biszkopcie z białą czekoladą sprosta oczekiwaniom miłośnikom niepoprawnej słodyczy. Inne pomysły? Możesz również podawać ciasto z Rafaello w formie ozdoby, choć oczywiście wówczas straci ono swój wegański charakter.

Zachęcamy Cię również do zapoznania się z innymi przepisami na kokosowe ciasta prosto z Kuchni Lidla! Trufle z białą czekoladą, kokosowe ciasto z migdałami, kokosowy sernik na bezglutenowym spodzie czy ciasteczka jaglano-kokosowe to tylko niektóre z naszych propozycji! Nie pozostaje nam nic innego, jak życzyć Ci powodzenia w testowaniu przepisów z naszej bogatej kolekcji.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!