zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • formę do pieczenia o wymiarach 24 x 28 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

 

Krok 1: Przygotowujemy biszkopt

W jednej misce łączymy ze sobą mleko, ocet i olej. Odstawiamy na 5 minut. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, sodę, sól i cukier. Następnie łączymy zawartość obu misek i mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 20 minut. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzamy suchym patyczkiem, czy jest upieczone. Ciasto odstawiamy do wystudzenia.

Krok 2: Przygotowujemy krem kokosowy

Wiórki kokosowe podprażamy na patelni, aż będą złote, następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Stałą część mleczka kokosowego przekładamy do miski. Dodajemy syrop klonowy, sok z limonki oraz nasionka wydrążone z laski wanilii. Całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy ok. 1¾ szklanki wiórków i ponownie mieszamy.

Krok 3: Dekorujemy ciasto

Migdały namaczamy w ciepłej wodzie przez ok. 10 minut. Następnie obieramy je ze skórki i podprażamy na suchej patelni przez ok. 5 minut. Na wystudzony biszkopt wykładamy krem i wyrównujemy jego powierzchnię. Wierzch ciasta posypujemy pozostałą ilością wiórków kokosowych. Ciasto dekorujemy podprażonymi migdałami i cząstkami limonki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (12)

Avatar
  • Gość Gość
    77 dni temu
    Ciasto wyszło pyszne, wszystkim bardzo smakowało. Rzeczywiście na następny dzień po zrobieniu jest jeszcze smaczniejsze. Jestem fanką normalnego rafaello, sprzedawanego w formie kuleczek, i przyznam że nie spodziewałam się tutaj tak rewelacyjnego smaku (po prostu nie sądziłam że coś może się równać ze sklepowym rafaello :D ). Polecam każdemu-wykonanie proste i dosyć szybkie, a smak rewelacyjny.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    132 dni temu
    Witam, ocet obojętnie jaki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    132 dni temu
    Tak, byle był jasny :) Możesz użyć octu spirytusowego, jabłkowego lub białego winnego.
  • Ania Ania
    133 dni temu
    Pyszny przepis, ciasto pięknie wyrosło a krem przepyszny (:

    odpowiedz

  • Gość Gość
    157 dni temu
    Klasyczny zakalec

    odpowiedz

  • Gość Gość
    325 dni temu
    Co to znaczy s”stała cześć mleka”? Utknęłam w trakcie robienia masy bo moje mleko jest płynne be guma guar 🙈

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    324 dni temu
    Drogi Gościu, mleczko kokosowe przechowywane w lodówce powinno rozdzielić się na dwie części: stałą i płynną. Stała znajduje się w górnej części puszki - to gęsta, biała masa, i to właśnie ją wykorzystujemy w tym przepisie. Dzięki temu krem będzie gęstszy i się nie rozpłynie :)
  • Gość Gość
    182 dni temu
    mleko kokosowe zazwyczaj na wierzchu ma tzw stałą cześć - zanim jeszcze się je wymiesza, o tę część mleka chodzi ;) Płyn, który gromadzi się na spodzie należało by odlać ;) tak widzę ten temat ;)
  • Gość Gość
    326 dni temu
    Można zastąpić mąkę pszenną na bezglutenową? Czy wyjdzie? Od dłuższego czasu szukam przepisu na bezglutenowy wegańskie biszkopt dla dziecka.Ten przepis byłby super gdyby tylko można było użyć innej mąki. Z góry dziękuję za każdą wskazówkę.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    326 dni temu
    Możesz użyć mąki bezglutenowej. Wiadomo, że ciasto nie będzie tak pulchne i wyrośnięte jak w tradycyjnym biszkopcie :)
  • Gość Gość
    328 dni temu
    Super przepis! Dziś zrobiliśmy, polecam!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    890 dni temu
    Piernik lub szarlotka fit

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram