zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • formę do pieczenia o wymiarach 24 x 28 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

 

Krok 1: Przygotowujemy biszkopt

W jednej misce łączymy ze sobą mleko, ocet i olej. Odstawiamy na 5 minut. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, sodę, sól i cukier. Następnie łączymy zawartość obu misek i mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 20 minut. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzamy suchym patyczkiem, czy jest upieczone. Ciasto odstawiamy do wystudzenia.

Krok 2: Przygotowujemy krem kokosowy

Wiórki kokosowe podprażamy na patelni, aż będą złote, następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Stałą część mleczka kokosowego przekładamy do miski. Dodajemy syrop klonowy, sok z limonki oraz nasionka wydrążone z laski wanilii. Całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy ok. 1¾ szklanki wiórków i ponownie mieszamy.

Krok 3: Dekorujemy ciasto

Migdały namaczamy w ciepłej wodzie przez ok. 10 minut. Następnie obieramy je ze skórki i podprażamy na suchej patelni przez ok. 5 minut. Na wystudzony biszkopt wykładamy krem i wyrównujemy jego powierzchnię. Wierzch ciasta posypujemy pozostałą ilością wiórków kokosowych. Ciasto dekorujemy podprażonymi migdałami i cząstkami limonki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    18 dni temu
    Piernik lub szarlotka fit

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram