Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Biszkopt kokosowy
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Pianę miksujemy z żółtkami i przesiewamy do niej mąkę, proszek do pieczenia oraz budyń. Dodajemy wiórki kokosowe, olej i wszystko dokładnie mieszamy. Formę o wymiarach 35x24 cm smarujemy roztopionym masłem, posypujemy bułką tartą lub okruszkami biszkoptów i wlewamy do niej ciasto. Biszkopt pieczemy w temp. 170 °C (termoobieg) przez 20-25 minut. Patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest upieczone. Studzimy.
Mus kokosowy
Mleczko kokosowe zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i dodajemy do niego pokruszoną czekoladę. Żelatynę łączymy w miseczce z wodą, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia, a następnie dodajemy do ciepłego mleczka kokosowego i dokładnie mieszamy. Studzimy. Śmietankę ubijamy i delikatnie łączymy z wystudzoną masą.
Dekoracja
Z wystudzonego biszkoptu odcinamy górną warstwę (wyrównujemy go) i kroimy wzdłuż na dwie części (dolna część powinna być grubsza od górnej).
W blaszce kładziemy kolejno: dolną część biszkoptu, wylewamy połowę musu kokosowego, drugi biszkopt i pozostałą część musu. Masę na wierzchu wyrównujemy i posypujemy wiórkami kokosowymi. Chłodzimy w lodówce 1,5-2 godziny, do całkowitego stężenia musu.
Sparzone wrzątkiem migdały obieramy, siekamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Orzechy prażymy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez około 5-8 minut. Gotowe ciasto posypujemy migdałami i dekorujemy kostkami czekolady.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasto kokosowo-ananasowe
Niesamowicie intensywne i różnorodne w smaku ciasto z musem czekoladowym, kokosowym i kremem angielskim. Lekkie i pyszne.
Kokosanki
Popularne ciasteczka na bazie wiórków kokosowych w dwóch odsłonach – klasycznej i czekoladowej. W obu smakują przepysznie!
Florentynki migdałowe
Bez mąki i jajek, za to z całą masą orzechów i suszonych owoców. Wypróbuj przepis na tradycyjne ciasteczka inspirowane kuchnią Florencji!
Kujawski drożdżowy placek maślany
Pomysł na klasyczne, drożdżowe ciasto, które sprawdzi się w każdej sytuacji. Pachnące, puszyste, rumiane, doskonałe!
Ciasto kokosowe z migdałami, które zawsze się udaje
Kokosowe ciasto z płatkami, wiórkami albo mleczkiem kokosowym to deser popularny w wielu krajach. Jedną z bardziej znanych wersji tego smakołyku jest ciasto ormiańskie kokosowe – słodki wypiek przyrządzany właśnie z zastosowaniem mleczka kokosowego. W naszej wersji do deseru dodaliśmy jednak również migdały, które świetnie podkreślają i wzbogacają smak kokosu.
Podstawę ciasta z migdałami i kokosem stanowi kokosowy biszkopt. To właśnie on sprawia, że wypiek jest tak miękki, wilgotny i, po prostu, pyszny! Jednakże przyrządzenie idealnego biszkoptu bywa czasem problematyczne – wiele osób uważa wręcz, że potrzeba sporego talentu kulinarnego, aby upiec biszkopt idealny. Czy naprawdę tak jest? Na szczęście, niezupełnie! Ciasto z mleczkiem kokosowym i wiórkami uda Ci się, nawet jeśli w kuchni nie czujesz się zbyt pewnie. Wystarczy, że poznasz kilka zasad i postarasz się ich przestrzegać.
Ciasto z mlekiem kokosowym z puszki i wiórkami kokosowymi – porady dotyczące przyrządzenia
Zanim przyrządzisz biszkoptowe ciasto z migdałami i kokosem, przygotuj wszystkie składniki. Najlepiej wyjmij je z lodówki na ok. 30-60 minut przed pieczeniem. Dzięki temu produkty na ciasto będą miały temperaturę pokojową. A to ważne zarówno podczas ubijania piany z białek, jak i łączenia składników na placek.
Pamiętaj też, by pianę z białek ubijać tak długo, aż stanie się sztywna i szklista. O tym, czy piana ma właściwą konsystencję, najłatwiej przekonasz się, kiedy odwrócisz garnek do góry dnem. Dobrze ubita piana jest gęsta i nie wypłynie na blat stołu! Co jakiś czas ostrożnie kontroluj więc poziom ubicia piany – zbyt długie ubijanie sprawi, że straci ona swoją puszystość!
Nie zapomnij też o przesiewaniu mąki i proszku do pieczenia do masy. W ten sposób zapewnisz odpowiedni dopływ powietrza oraz sprawisz, że ciasto będzie jeszcze bardziej puszyste.
Modyfikacje przepisu podstawowego, które warto znać
Czy możesz nieco zmodyfikować przepis i zmienić składniki? Oczywiście, że tak! Zamiast z wiórkami kokosowymi, możesz np. przyrządzić ciasto z płatkami migdałowymi! Zrób je tak, jak w podanym wyżej przepisie, ale zamiast wiórków użyj płatków migdałowych.
Czy zamiast wiórków możesz dodać do ciasta np. mleczko kokosowe? Niekoniecznie! Mleko kokosowe ma zupełnie inną konsystencję niż wiórki. Ciasto z mleka kokosowego można więc przygotować, ale do tego celu trzeba już wybrać zupełnie inny przepis.
A co jeśli chciałbyś cieszyć się deserem już w pół godziny? Zamiast przyrządzać ciasto z kremem, ogranicz się do upieczenia kokosowego biszkoptu! Taki wypiek będzie równie smaczny, co inne przysmaki z kokosem – np. szybkie ciasto z mlekiem kokosowym!
I jeszcze jedna ważna porada – jak wybierać mleczko kokosowe do ciasta lub przyrządzenia kremu? Tutaj masz pełną dowolność – równie dobrze uda Ci się ciasto z mleczkiem kokosowym z puszki, co z mleczkiem z kartonika.
Przepis na ciasto kokosowe z migdałami, w większej lub mniejszej wersji
Nie masz blaszki o podanych w przepisie wymiarach? Nie szkodzi! Ciasto z wiórkami kokosowymi i migdałami przygotujesz także w mniejszej lub większej formie do pieczenia! Jeśli nie możesz się zdecydować, wybierz naturalnie tę większą – kokosowe ciasto jest tak pyszne, że znika z talerzy w okamgnieniu!
Jak przeliczyć składniki? Najpierw upewnij się, że faktycznie w Twojej blaszce zmieści się większa albo mniejsza porcja ciasta. W tym celu oblicz powierzchnię blachy na ciasto z wiórkami kokosowymi! Wystarczy pomnożyć szerokość i długość naczynia. Np. nasze 35 * 24 cm daje 840 cm2. Być może Twoje naczynie, pomimo innej długości i szerokości ma tę samą powierzchnię? Wówczas z łatwością przyrządzisz ciasto kokosowe – przepis oryginalny wciąż będzie odpowiedni!
Jeśli jednak masz formę do pieczenia o zupełnie innych wymiarach, zanim upieczesz ciasto z mlekiem kokosowym i wiórkami, skorzystaj z kalkulatorów i przeliczników dostępnych w internecie. To najprostszy i najpewniejszy sposób na dobranie ilości składników!
Ciasto z kokosem – przepisy i dostosowanie ilości składników
Przeliczyłeś powierzchnię blachy na ciasto z kokosem? Przepis stał się jednak mniej czytelny, bo nagle okazało się, że np. powinieneś użyć nie 5 jaj, ale 4 i ⅓ ? Jest na to sposób! Niektórzy cukiernicy przyjmują w takiej sytuacji, że jeśli należałoby liczbę jaj zwiększyć o ⅓ lub ¼, można pominąć ten dodatek i zastosować jedynie całości. Gdyby była to większa część, np. ⅔ wówczas dodaj 1 całe dodatkowe jajko. W ten sam sposób postępuj także przy innych wypiekach – m.in. gdy pieczesz ciasta jak migdałowiec albo magdalenka.
Dokładniejsi miłośnicy pieczenia postępują nieco inaczej. Ciasto z wiórkami kokosowymi na wierzchu będzie miało zachowane niemal idealne proporcje składników, jeśli po wybiciu 1 jajko wymieszasz z żółtkiem i zważysz. Następnie podzielisz uzyskany wynik na części i odmierzysz tyle, ile powinieneś dodać do ciasta. Jeśli więc okazało się, że powinieneś użyć 5 i ¼ jajka, odmierz ¼ wymieszanego i zważonego jaja i dodaj do przepisu.
Ciasto kokosowe z migdałami – przepis na oryginalną dekorację
Wskazany wyżej przepis na ciasto z kokosem zakłada udekorowanie wierzchu prażonymi migdałami, czekoladą oraz wiórkami kokosowymi. Możesz jednak również zdecydować się na inną wersję dekoracji. Tak naprawdę ogranicza Cię jedynie Twoja wyobraźnia!
Najłatwiej pyszne ciasto kokosowe po prostu oblać polewą o ulubionym smaku. Może to być mleczna lub gorzka czekolada albo czekolada biała. Twoje ciasto kokosowe z kremem będzie również ciekawie wyglądało, gdy przygotujesz dwie polewy, ciemną i jasną, a potem wykorzystasz je naprzemiennie, tworząc na powierzchni biszkopta różnorodne wzory.
Placek kokosowy można też udekorować karmelem. W szybkiej i łatwej wersji wystarczy potraktować karmel jak polewę i posmarować nim równo powierzchnię biszkoptu. Jeśli jednak pieczenie i gotowanie to Twoja pasja, spróbuj z gęstniejącego karmelu wyczarować różne kształty. Układaj je na folii spożywczej i odłóż do lodówki. Gdy stwardnieją, powtykaj w biszkopt! Dzięki temu nawet tanie ciasto kokosowe nabierze okazałego, eleganckiego wyglądu!
Ciasto z wiórkami kokosowymi i śmietaną – przepis
Jak jeszcze udekorować proste ciasto kokosowe? Użyj bitej śmietany! Do wyboru jest wiele różnych wersji.
- Na wierzchu placka z kokosem rozsmaruj warstwę bitej śmietany, a następnie ułóż na niej świeże owoce sezonowe.
- Placek z wiórkami kokosowymi udekoruj wzorami ze śmietany. Przełóż ją do rękawa cukierniczego, a potem twórz śmietanowe kwiatki, napisy i kleksy!
- Kolorowe ozdoby ze śmietany? Przepis na ciasto kokosowe w takiej wersji jest prosty – do porcji bitej śmietany dodaj wybrany barwnik spożywczy lub naturalny – np. ze szpinaku, jagód lub pomarańczy! Ostrożnie wymieszaj, a potem włóż kolorową bitą śmietanę do rękawa cukierniczego. Dzięki tej metodzie na powierzchni Twojego ciasta mogą powstać różnokolorowe kwiatki lub napisy!
- Powierzchnię bitej śmietany możesz też wyrównać, a potem dodatkowo ozdobić kolorowymi posypkami cukrowymi, wafelkami i małymi pralinkami.
Przepis na placek z wiórkami kokosowymi i domową bitą śmietaną
Chciałbyś przyrządzić domową bitą śmietanę? To zawsze dobry pomysł (i jeszcze smaczniejszy placek kokosowy!). Przepis jest prosty. Potrzebujesz tylko kubeczka dobrze schłodzonej śmietanki 30% lub 36% i łyżki cukru pudru. Śmietankę przelej do miski i ubijaj mikserem, aż stanie się gęsta i puszysta. Pod koniec dodaj cukier. Jeśli chcesz, aby śmietanka miała wyraźny smak, dodaj także np. ekstrakt waniliowy.
Latem do bitej śmietany warto dołożyć serek mascarpone (do porcji śmietany dodaj pół porcji serka – np. na 0,5 litra śmietany dodaj 250 g serka mascarpone). Dzięki temu powstanie gęstszy, sztywniejszy krem. Przyozdobione nim ciasto, nawet pozostawione na dłużej w wysokich temperaturach, wciąż będzie pięknie się prezentowało. Śmietana z mascarpone dłużej utrzyma swoją konsystencję i nie będzie spływać z biszkopta.
Ciasto kokosowe to pyszny deser, który sprawdzi się zarówno podczas przyjęcia urodzinowego, jak i podany podczas popołudniowej kawy. Jeśli więc lubisz słodkie przekąski i kuchenne eksperymenty, koniecznie wypróbuj nasz przepis!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierniki
- Ciasto marchewkowe
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Świąteczne pierniczki
- Golonka pieczona po bawarsku
- Błyskawiczne pierniczki
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Śledzie po kaszubsku
- Pieczona ryba po grecku
- Domek z piernika
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (30)
1800 dni temu
Chciałam zapytać, czy musi być żelatyna ta co się ją moczy, czy mogę zastąpić ją tą zelatyną co wsypuje się do wrzątku, miesza i studzi? Dziękuję z góry za odpowiedź i pozdrawiam 😉
odpowiedz
1799 dni temu
Iskierko, bez względu na to, czy używasz żelatyny w proszku, czy w listkach, nie polecamy zalewania jej wrzątkiem. Żelatyna rozpuszcza się już w 50 stopniach, więc najbezpieczniej jest rozpuścić ją w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce na najniższej mocy. Zbyt gorąca woda może sprawić, że żelatyna straci swoje właściwości żelujące.
3473 dni temu
A., z długo ubijanej śmietanki wytrąca się masło, jest to naturalny proces. W przepisie ubijamy śmietankę i łączymy ją delikatnie z musem - trzeba uważać, by za długo nie ubijać masy.
odpowiedz
3476 dni temu
Panie Pawle, po połączeniu ubitej na sztywno śmietany z wystudzonym musem stała się katastrofa - w misce zamiast kremu zrobiło się masło! i płyn. Dlaczego tak się stało?
odpowiedz
3494 dni temu
Drogi Gościu, mus który łączymy ze śmietanką ma być wystudzony, lecz nie może całkowicie stężeć. Sprawdź nasz trik i dowiedz się jak łączyć śmietanę z żelatyną: https://kuchnialidla.pl/laczenie-zelatyny-ze-smietana
odpowiedz
3495 dni temu
Proszę o radę. Mus wspaniale stężał, ale w trakcie dodawania go do ubitej śmietany wytrąciła się z niego żelatyna w postaci małych grudek/płatków. Ostatecznie konsystencja kremu nie była wystarczająco zwarta. Dlaczego tak się stało?
odpowiedz
3506 dni temu
Romano, chodzi o standardową puszkę mleczka o pojemności 400 ml :)
odpowiedz
3506 dni temu
Proszę o dookreślenie wielkości puszki mleczka kokosowego... przepis wygląda bardzo zachęcająco i nie chciałabym czegoś sknocić.
odpowiedz
3512 dni temu
Reniu, mleczko kokosowe ma gęstą konsystencję. Różni się ono od zwykłego mleka, więc nie obawiaj się, że będzie ono za rzadkie. Doskonale się sprawdza w tym przepisie, zwłaszcza, że dodatkowo do musu dajemy śmietankę 30% oraz żelatynę :)
odpowiedz
3512 dni temu
Często robiłam taki placek (tort) śmietana z białą czekoladą i amaretto. Jednak gdy dodawałam czekolady śmietana nie była taka gęsta. Tutaj jest mleczko kokosowe.. Boje się że będzie jeszcze bardziej rzadkie.. A coś mi się wydae że ten krem będzie smakował ala Raffaello . Czytałam że lepiej dać śmietankę kokosową.. Jak zrobić śmietankę z tego mleczka kokosowego? Oddzielić tylko tą serwatkę... Czy to się ubije jak zwykła śmietana?
odpowiedz
3516 dni temu
Właśnie zamierzam zrobić ciasto,zapowiada się pysznie,choć przeszkadza mi brak konkretnej ilości mleczka kokosowego. Jak wiadomo,puszki są różne,postawiłam na "puszkę z Lidla", ale wolałabym jednak określenie w gramach.
odpowiedz
3535 dni temu
Drodzy Użytkownicy, żelatynę moczymy w zimnej wodzie. Gdy spęcznieje, rozpuszczamy ją - w tym przypadku w ciepłym mleczku kokosowym. Filmik o tym sposobie rozpuszczania żelatyny znajdziecie tu: #.
odpowiedz
3538 dni temu
Ja zawsze moczyłam we wrzatku dlatego sie dziwie
odpowiedz
3539 dni temu
Raczej w ciepłej wodzie :)
odpowiedz
3539 dni temu
Żelatyne w zimnej wodzie sie moczy?
odpowiedz
3550 dni temu
Upiekłam i na pewno jeszcze nie raz zrobię. Wykorzystałam gotowe, posiekane migdały z Lidla.
odpowiedz
3556 dni temu
Drogi Gościu, możesz użyć mleczka własnej roboty.
odpowiedz
3556 dni temu
A można użyć mleczka kokosowego własnej roboty?
odpowiedz
3564 dni temu
Agnieszko z Krakowa, ubij białka na sztywną pianę, zmniejsz obroty miksera na najmniejsze i dodawaj po jednym żółtku, cały czas mieszając. Ważne jest dobre napowietrzenie ciasta. Wtedy powinno ładnie wyrosnąć :)
odpowiedz
3566 dni temu
Zrobiłam ciasto. Wyszło, nie jest za słodkie, raczej dla wielbicieli ciast śmietanowych. Moim zdaniem jest jednak za dużo śmietanki kremowki - zalała mi cały bikopt, który zatonął smakowo jak i wizualnie w musie. Nast razem spróbuje z 600 ml zamiast 800 ml. Mi biszkopt o dziwo urósł ale nie za dużo - na pewno nie tak jak na filmiku. Szkoda.
odpowiedz
3567 dni temu
Prosze o rade jak sprawic, zeby biszkopt wyrosl zgodnie z przepisem. Moj ponad mase, ktora wylalam do formy nie urosl w ogole. Co moze byc przyczyna?
odpowiedz
3571 dni temu
Piekłam w sobotę wyśmienite a biszkopt puszek.Całość zachwyca smakiem rodzina dopomina się o następny wypiek bo tak smakowało w następną sobotę pieczę ponownie. Aleksandra
odpowiedz
3574 dni temu
Mik, możesz użyć kremu do przełożenia tortu. Dobrze go ubij, schłodź, będzie pysznie :)
odpowiedz
3575 dni temu
Czy ten mus można spokojnie użyć w torcie, czy nie jest na tyle stabilny?
odpowiedz
3575 dni temu
Matyldo, to znaczy, że były wyśmienite! ;) Bardzo się cieszymy :)
odpowiedz
3576 dni temu
Masę do moich markizów zrobiłam z ubitego (mocno schłodzonego) mleka kokosowego z żelatyną i dosypałam wiórków. Trzymały się dobrze, ale dość szybko znikły ;-)
odpowiedz
3578 dni temu
Makowiec, blaszka wysmarowana tłuszczem czy wyłożona pergaminem - wybierz sposób, który najbardziej Ci odpowiada, każdy ma swoje plusy i minusy (np. wykładając blaszkę papierem, łatwiej będzie Ci ją umyć po upieczeniu ciasta), jednak mają wspólny cel: ciasto nie przywiera do formy podczas pieczenia. Jeśli wyrównasz górę biszkoptu i dociśniesz migdały do ciasta, powinny trzymać się podczas krojenia i konsumpcji. Matyldo, Paweł wrzuca łyżeczkę proszku do pieczenia za pomocą dużej łyżki, stąd może się wydawać, że daje go więcej. Wyrównywanie biszkoptu nie jest obligatoryjne. Jeśli nie przeszkadza Ci, że jest nierówny, pomiń tę czynność. Natomiast mus może się okazać za delikatny do markizów. Jeśli zdecydujesz się wypróbować, koniecznie daj znam znać, jak wyszły :)
odpowiedz
3579 dni temu
Ja ciasto zawsze piekę na pergaminie. Dużo łatwiej je później wyjąć, a i blachy nie trzeba szorować ;-) Przy okazji - całkiem spora ta "łyżeczka" proszku do pieczenia... Czy ścinanie góry biszkoptu naprawdę jest konieczne? Szczerze mówiąc, osobiście nie widzę w tym ani sensu, ani takiej potrzeby. Jeszcze jedno - czy taka masa z mleka kokosowego, śmietanki i żelatyny nadawałaby się do przekładania domowych markizów?
odpowiedz
3579 dni temu
Czy migdały zsuwają się z wierzchu ciasta podczas krojenia i jego konsumpcji?
odpowiedz
3579 dni temu
Panie Pawle od czego zależy to, czy dane ciasto wylewamy na samą blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną okruchami czy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia?
odpowiedz
zobacz wszystkie