
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Biszkopt kokosowy
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Pianę miksujemy z żółtkami i przesiewamy do niej mąkę, proszek do pieczenia oraz budyń. Dodajemy wiórki kokosowe, olej i wszystko dokładnie mieszamy. Formę o wymiarach 35x24 cm smarujemy roztopionym masłem, posypujemy bułką tartą lub okruszkami biszkoptów i wlewamy do niej ciasto. Biszkopt pieczemy w temp. 170 °C (termoobieg) przez 20-25 minut. Patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest upieczone. Studzimy.
Mus kokosowy
Mleczko kokosowe zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i dodajemy do niego pokruszoną czekoladę. Żelatynę łączymy w miseczce z wodą, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia, a następnie dodajemy do ciepłego mleczka kokosowego i dokładnie mieszamy. Studzimy. Śmietankę ubijamy i delikatnie łączymy z wystudzoną masą.
Dekoracja
Z wystudzonego biszkoptu odcinamy górną warstwę (wyrównujemy go) i kroimy wzdłuż na dwie części (dolna część powinna być grubsza od górnej).
W blaszce kładziemy kolejno: dolną część biszkoptu, wylewamy połowę musu kokosowego, drugi biszkopt i pozostałą część musu. Masę na wierzchu wyrównujemy i posypujemy wiórkami kokosowymi. Chłodzimy w lodówce 1,5-2 godziny, do całkowitego stężenia musu.
Sparzone wrzątkiem migdały obieramy, siekamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Orzechy prażymy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez około 5-8 minut. Gotowe ciasto posypujemy migdałami i dekorujemy kostkami czekolady.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasto kokosowo-ananasowe
Niesamowicie intensywne i różnorodne w smaku ciasto z musem czekoladowym, kokosowym i kremem angielskim. Lekkie i pyszne.

Duet kokosanek
Popularne ciasteczka na bazie wiórków kokosowych w dwóch odsłonach – klasycznej i czekoladowej. W obu smakują przepysznie!

Florentynki migdałowe
Bez mąki i jajek, za to z całą masą orzechów i suszonych owoców. Wypróbuj przepis na tradycyjne ciasteczka inspirowane kuchnią Florencji!

Kujawski drożdżowy placek maślany
Pomysł na klasyczne, drożdżowe ciasto, które sprawdzi się w każdej sytuacji. Pachnące, puszyste, rumiane, doskonałe!

Komentarze (30)
1170 dni temu
Chciałam zapytać, czy musi być żelatyna ta co się ją moczy, czy mogę zastąpić ją tą zelatyną co wsypuje się do wrzątku, miesza i studzi? Dziękuję z góry za odpowiedź i pozdrawiam 😉
odpowiedz
1169 dni temu
Iskierko, bez względu na to, czy używasz żelatyny w proszku, czy w listkach, nie polecamy zalewania jej wrzątkiem. Żelatyna rozpuszcza się już w 50 stopniach, więc najbezpieczniej jest rozpuścić ją w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce na najniższej mocy. Zbyt gorąca woda może sprawić, że żelatyna straci swoje właściwości żelujące.
2843 dni temu
A., z długo ubijanej śmietanki wytrąca się masło, jest to naturalny proces. W przepisie ubijamy śmietankę i łączymy ją delikatnie z musem - trzeba uważać, by za długo nie ubijać masy.
odpowiedz
2846 dni temu
Panie Pawle, po połączeniu ubitej na sztywno śmietany z wystudzonym musem stała się katastrofa - w misce zamiast kremu zrobiło się masło! i płyn. Dlaczego tak się stało?
odpowiedz
2864 dni temu
Drogi Gościu, mus który łączymy ze śmietanką ma być wystudzony, lecz nie może całkowicie stężeć. Sprawdź nasz trik i dowiedz się jak łączyć śmietanę z żelatyną: http://kuchnialidla.pl/product/laczenie-zelatyny-ze-smietana
odpowiedz
2865 dni temu
Proszę o radę. Mus wspaniale stężał, ale w trakcie dodawania go do ubitej śmietany wytrąciła się z niego żelatyna w postaci małych grudek/płatków. Ostatecznie konsystencja kremu nie była wystarczająco zwarta. Dlaczego tak się stało?
odpowiedz
2876 dni temu
Romano, chodzi o standardową puszkę mleczka o pojemności 400 ml :)
odpowiedz
2876 dni temu
Proszę o dookreślenie wielkości puszki mleczka kokosowego... przepis wygląda bardzo zachęcająco i nie chciałabym czegoś sknocić.
odpowiedz
2882 dni temu
Reniu, mleczko kokosowe ma gęstą konsystencję. Różni się ono od zwykłego mleka, więc nie obawiaj się, że będzie ono za rzadkie. Doskonale się sprawdza w tym przepisie, zwłaszcza, że dodatkowo do musu dajemy śmietankę 30% oraz żelatynę :)
odpowiedz
2882 dni temu
Często robiłam taki placek (tort) śmietana z białą czekoladą i amaretto. Jednak gdy dodawałam czekolady śmietana nie była taka gęsta. Tutaj jest mleczko kokosowe.. Boje się że będzie jeszcze bardziej rzadkie.. A coś mi się wydae że ten krem będzie smakował ala Raffaello . Czytałam że lepiej dać śmietankę kokosową.. Jak zrobić śmietankę z tego mleczka kokosowego? Oddzielić tylko tą serwatkę... Czy to się ubije jak zwykła śmietana?
odpowiedz
2886 dni temu
Właśnie zamierzam zrobić ciasto,zapowiada się pysznie,choć przeszkadza mi brak konkretnej ilości mleczka kokosowego. Jak wiadomo,puszki są różne,postawiłam na "puszkę z Lidla", ale wolałabym jednak określenie w gramach.
odpowiedz
2905 dni temu
Drodzy Użytkownicy, żelatynę moczymy w zimnej wodzie. Gdy spęcznieje, rozpuszczamy ją - w tym przypadku w ciepłym mleczku kokosowym. Filmik o tym sposobie rozpuszczania żelatyny znajdziecie tu: http://kuchnialidla.pl/product/musy.
odpowiedz
2908 dni temu
Ja zawsze moczyłam we wrzatku dlatego sie dziwie
odpowiedz
2909 dni temu
Raczej w ciepłej wodzie :)
odpowiedz
2909 dni temu
Żelatyne w zimnej wodzie sie moczy?
odpowiedz
2920 dni temu
Upiekłam i na pewno jeszcze nie raz zrobię. Wykorzystałam gotowe, posiekane migdały z Lidla.
odpowiedz
2926 dni temu
Drogi Gościu, możesz użyć mleczka własnej roboty.
odpowiedz
2926 dni temu
A można użyć mleczka kokosowego własnej roboty?
odpowiedz
2934 dni temu
Agnieszko z Krakowa, ubij białka na sztywną pianę, zmniejsz obroty miksera na najmniejsze i dodawaj po jednym żółtku, cały czas mieszając. Ważne jest dobre napowietrzenie ciasta. Wtedy powinno ładnie wyrosnąć :)
odpowiedz
2936 dni temu
Zrobiłam ciasto. Wyszło, nie jest za słodkie, raczej dla wielbicieli ciast śmietanowych. Moim zdaniem jest jednak za dużo śmietanki kremowki - zalała mi cały bikopt, który zatonął smakowo jak i wizualnie w musie. Nast razem spróbuje z 600 ml zamiast 800 ml. Mi biszkopt o dziwo urósł ale nie za dużo - na pewno nie tak jak na filmiku. Szkoda.
odpowiedz
2937 dni temu
Prosze o rade jak sprawic, zeby biszkopt wyrosl zgodnie z przepisem. Moj ponad mase, ktora wylalam do formy nie urosl w ogole. Co moze byc przyczyna?
odpowiedz
2941 dni temu
Piekłam w sobotę wyśmienite a biszkopt puszek.Całość zachwyca smakiem rodzina dopomina się o następny wypiek bo tak smakowało w następną sobotę pieczę ponownie. Aleksandra
odpowiedz
2944 dni temu
Mik, możesz użyć kremu do przełożenia tortu. Dobrze go ubij, schłodź, będzie pysznie :)
odpowiedz
2945 dni temu
Czy ten mus można spokojnie użyć w torcie, czy nie jest na tyle stabilny?
odpowiedz
2945 dni temu
Matyldo, to znaczy, że były wyśmienite! ;) Bardzo się cieszymy :)
odpowiedz
2946 dni temu
Masę do moich markizów zrobiłam z ubitego (mocno schłodzonego) mleka kokosowego z żelatyną i dosypałam wiórków. Trzymały się dobrze, ale dość szybko znikły ;-)
odpowiedz
2948 dni temu
Makowiec, blaszka wysmarowana tłuszczem czy wyłożona pergaminem - wybierz sposób, który najbardziej Ci odpowiada, każdy ma swoje plusy i minusy (np. wykładając blaszkę papierem, łatwiej będzie Ci ją umyć po upieczeniu ciasta), jednak mają wspólny cel: ciasto nie przywiera do formy podczas pieczenia. Jeśli wyrównasz górę biszkoptu i dociśniesz migdały do ciasta, powinny trzymać się podczas krojenia i konsumpcji. Matyldo, Paweł wrzuca łyżeczkę proszku do pieczenia za pomocą dużej łyżki, stąd może się wydawać, że daje go więcej. Wyrównywanie biszkoptu nie jest obligatoryjne. Jeśli nie przeszkadza Ci, że jest nierówny, pomiń tę czynność. Natomiast mus może się okazać za delikatny do markizów. Jeśli zdecydujesz się wypróbować, koniecznie daj znam znać, jak wyszły :)
odpowiedz
2949 dni temu
Ja ciasto zawsze piekę na pergaminie. Dużo łatwiej je później wyjąć, a i blachy nie trzeba szorować ;-) Przy okazji - całkiem spora ta "łyżeczka" proszku do pieczenia... Czy ścinanie góry biszkoptu naprawdę jest konieczne? Szczerze mówiąc, osobiście nie widzę w tym ani sensu, ani takiej potrzeby. Jeszcze jedno - czy taka masa z mleka kokosowego, śmietanki i żelatyny nadawałaby się do przekładania domowych markizów?
odpowiedz
2949 dni temu
Czy migdały zsuwają się z wierzchu ciasta podczas krojenia i jego konsumpcji?
odpowiedz
2949 dni temu
Panie Pawle od czego zależy to, czy dane ciasto wylewamy na samą blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną okruchami czy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia?
odpowiedz
zobacz wszystkie