![Tarta marchewkowo-jabłkowa Tarta marchewkowo-jabłkowa](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/e340ac158d4e-8b9b2fa05e9b-KW17_pawel_tarta_PL_1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- wyciskarkę do soków
- formę do tarty o średnicy ok. 22-24 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
KROK 1: Wyciskamy sok z jabłek i marchewek
Jabłka i marchewki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie wyciskamy z nich sok. Nie wyrzucamy resztek, które nam zostaną – wykorzystamy je w dalszej części przepisu.
KROK 2: Przygotowujemy kruche ciasto
Kruche ciasto na tartę przygotowujemy według przepisu na tartę z kremem katalońskim.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 4-5 mm i wykładamy nim formę do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 20 minut.
KROK 3: Pieczemy tartę
Schłodzone ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy ok. 17‑20 minut, do momentu uzyskania delikatnie złotego koloru.
KROK 4: Przygotowujemy konfiturę
Na patelnię wylewamy syrop klonowy. Kiedy syrop zacznie się gotować, dodajemy pozostałe po wyciśnięciu soku marchewkę i jabłka, oraz skórkę i sok z pomarańczy. Smażymy wszystkie składniki do momentu, aż sok odparuje i uzyskamy odpowiednią konsystencję. Gotową konfiturę przekładamy na wcześniej upieczony spód tarty.
KROK 5: Ubijamy białka
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem waniliowym, a następnie stopniowo dodajemy cukier puder i dalej ubijamy.
KROK 6: Dodajemy żółtka i masło
Masło roztapiamy w rondelku. Do ubitych białek dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Następnie stopniowo dolewamy rozpuszczone masło i ubijamy całość.
KROK 7: Dodajemy suche składniki
Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ubitych jajek. Całość dokładnie mieszamy.
KROK 8: Łączymy resztki z jajkami
Do resztek jabłek i marchewek dodajemy odrobinę soku z cytryny, mieszamy i łączymy je z jajkami. Gotową masę przekładamy na wcześniej przygotowane kruche ciasto z konfiturą.
KROK 9: Pieczemy tartę
Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 165°C i pieczemy około 30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika tartę studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Zobacz podobne
przepisy
Torcik czekoladowy z musem jabłkowo-marchwiowym
Strasznie smaczny, bo z czekoladą! Przygotuj halloweenowy torcik Pawła i spróbuj połączenia orzechowego brownie z aksamitnym, jabłkowo-marchwiowym musem!
![Torcik czekoladowy z musem jabłkowo-marchwiowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/ddfd84da63bb-04209124457f-KW44_Pawel_malecki_Torcik_helloweenowy_26902_180830_MA_0380_RGB_OK_1250x700.webp)
Ucierane ciasto maślane z jabłkami i maślaną kruszonką
Jabłka i kruszonka to składniki pysznego ciasta, którym kusi Paweł. Dasz się namówić?
![Ucierane ciasto maślane z jabłkami i maślaną kruszonką](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/c57f5d5ce84a-4f6b6b58e035-KK_SLODKIE_ucierane_ciasto_maslane_z_jablkami_1250x700.webp)
Migdałowe ciasto z jabłkami i konfiturą truskawkową
Pachnące, złociste i pulchne ciasto, słodkie owoce oraz nietypowa kruszonka z płatków kukurydzianych i konfitury. Pycha!
![Migdałowe ciasto z jabłkami i konfiturą truskawkową](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/b50621cedc78-01436f79aa-960x540_KW_41_Migdalowe_ciasto_z_jablkami_i_konfitura_15696_S_MARCIN54573_poziom_RGB.webp)
Tartaletka z jabłkami
Łatwy w przygotowaniu, smaczny wypiek z ciasta francuskiego i jabłek. Cynamon nadaje mu niepowtarzalny smak.
![Tartaletka z jabłkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/795ca180b03f-f056555218-TARTALETKI-Z-JABLKAMI_960x540.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Koktajl bananowy
- Bezowa niespodzianka z kremem czekoladowo-orzechowym
- Babka czekoladowo-kokosowa
- Tarta szpinakowo-szczawiowa z truskawkami
- Rustykalna tarta z karmelizowanymi gruszkami
- Krwawe muffinki
- Wegański makowiec na bezglutenowym spodzie
- Pizza z bazyliowo-pomidorowym sosem
- Cronuty
- Tort cytrynowy na specjalne okazje
- Ciasto o smaku coli
- Szarlotka sypana
- Drożdżowe bułeczki dyniowe
- Kresowe kluski z makiem
- Fitciasto mandarynkowe bez mąki
- Deser czekoladowo-pomarańczowy
- Słodko-słony bezowiec
- Tort piernikowy z konfiturą pomarańczową
- Tort migdałowo-miodowy z suszonymi figami i żurawiną
- Lasagne jabłkowe
- Torcik daktylowy
- Czekoladowe minitarty z kremem miętowym i morelami
- Sernik na zimno z mango
- Pikantna sałatka z ziemniakami, fasolką i łososiem
- Skórka pomarańczowa w syropie
- Imbirowy dżem z winogron
- Mus jabłkowy z pomarańczami
- Risotto z szynką i grzybami
- Piersi z gęsi w syropie z cytrusów z gnocchi
- Sernik na zimno w słoiku
Komentarze (2)
1905 dni temu
Świetny pomysł! U mnie w domu tak jak w domu mojej Mamy czy Babci nic się nie wyrzuca - trzeba uruchomić myślenie i przy zakupach i przy gotowaniu!!!
odpowiedz
1904 dni temu
Popieramy!