zobacz film Tarta marchewkowo-jabłkowa

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • wyciskarkę do soków
  • formę do tarty o średnicy ok. 22-24 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

 

KROK 1: Wyciskamy sok z jabłek i marchewek

Jabłka i marchewki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie wyciskamy z nich sok. Nie wyrzucamy resztek, które nam zostaną – wykorzystamy je w dalszej części przepisu.

KROK 2: Przygotowujemy kruche ciasto

Kruche ciasto na tartę przygotowujemy według przepisu na tartę z kremem katalońskim.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 4-5 mm i wykładamy nim formę do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 20 minut.

KROK 3: Pieczemy tartę

Schłodzone ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy ok. 17‑20 minut, do momentu uzyskania delikatnie złotego koloru.

KROK 4: Przygotowujemy konfiturę

Na patelnię wylewamy syrop klonowy. Kiedy syrop zacznie się gotować, dodajemy pozostałe po wyciśnięciu soku marchewkę i jabłka, oraz skórkę i sok z pomarańczy. Smażymy wszystkie składniki do momentu, aż sok odparuje i uzyskamy odpowiednią konsystencję. Gotową konfiturę przekładamy na wcześniej upieczony spód tarty.

KROK 5: Ubijamy białka

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem waniliowym, a następnie stopniowo dodajemy cukier puder i dalej ubijamy.

KROK 6: Dodajemy żółtka i masło

Masło roztapiamy w rondelku. Do ubitych białek dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Następnie stopniowo dolewamy rozpuszczone masło i ubijamy całość.

KROK 7: Dodajemy suche składniki

Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ubitych jajek. Całość dokładnie mieszamy.

KROK 8: Łączymy resztki z jajkami

Do resztek jabłek i marchewek dodajemy odrobinę soku z cytryny, mieszamy i łączymy je z jajkami. Gotową masę przekładamy na wcześniej przygotowane kruche ciasto z konfiturą.

KROK 9: Pieczemy tartę

Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 165°C i pieczemy około 30 minut.

Po wyjęciu z piekarnika tartę studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    1983 dni temu
    Świetny pomysł! U mnie w domu tak jak w domu mojej Mamy czy Babci nic się nie wyrzuca - trzeba uruchomić myślenie i przy zakupach i przy gotowaniu!!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1982 dni temu
    Popieramy!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!