Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- wyciskarkę do soków
- formę do tarty o średnicy ok. 22-24 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
KROK 1: Wyciskamy sok z jabłek i marchewek
Jabłka i marchewki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie wyciskamy z nich sok. Nie wyrzucamy resztek, które nam zostaną – wykorzystamy je w dalszej części przepisu.
KROK 2: Przygotowujemy kruche ciasto
Kruche ciasto na tartę przygotowujemy według przepisu na tartę z kremem katalońskim.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 4-5 mm i wykładamy nim formę do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 20 minut.
KROK 3: Pieczemy tartę
Schłodzone ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy ok. 17‑20 minut, do momentu uzyskania delikatnie złotego koloru.
KROK 4: Przygotowujemy konfiturę
Na patelnię wylewamy syrop klonowy. Kiedy syrop zacznie się gotować, dodajemy pozostałe po wyciśnięciu soku marchewkę i jabłka, oraz skórkę i sok z pomarańczy. Smażymy wszystkie składniki do momentu, aż sok odparuje i uzyskamy odpowiednią konsystencję. Gotową konfiturę przekładamy na wcześniej upieczony spód tarty.
KROK 5: Ubijamy białka
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem waniliowym, a następnie stopniowo dodajemy cukier puder i dalej ubijamy.
KROK 6: Dodajemy żółtka i masło
Masło roztapiamy w rondelku. Do ubitych białek dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Następnie stopniowo dolewamy rozpuszczone masło i ubijamy całość.
KROK 7: Dodajemy suche składniki
Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ubitych jajek. Całość dokładnie mieszamy.
KROK 8: Łączymy resztki z jajkami
Do resztek jabłek i marchewek dodajemy odrobinę soku z cytryny, mieszamy i łączymy je z jajkami. Gotową masę przekładamy na wcześniej przygotowane kruche ciasto z konfiturą.
KROK 9: Pieczemy tartę
Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 165°C i pieczemy około 30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika tartę studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Zobacz podobne
przepisy
Torcik czekoladowy z musem jabłkowo-marchwiowym
Strasznie smaczny, bo z czekoladą! Przygotuj halloweenowy torcik Pawła i spróbuj połączenia orzechowego brownie z aksamitnym, jabłkowo-marchwiowym musem!
Ucierane ciasto maślane z jabłkami i maślaną kruszonką
Jabłka i kruszonka to składniki pysznego ciasta, którym kusi Paweł. Dasz się namówić?
Migdałowe ciasto z jabłkami i konfiturą truskawkową
Pachnące, złociste i pulchne ciasto, słodkie owoce oraz nietypowa kruszonka z płatków kukurydzianych i konfitury. Pycha!
Tartaletka z jabłkami
Łatwy w przygotowaniu, smaczny wypiek z ciasta francuskiego i jabłek. Cynamon nadaje mu niepowtarzalny smak.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto na pierogi
- Pieczona ryba po grecku
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Pistacjowy sernik baskijski
- Sernik krakowski
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Sałatka gyros
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Sernik piernikowy
- Wegańska ryba po grecku
- Kapusta z grochem
- Kompot z suszu z cytryną
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
2035 dni temu
Świetny pomysł! U mnie w domu tak jak w domu mojej Mamy czy Babci nic się nie wyrzuca - trzeba uruchomić myślenie i przy zakupach i przy gotowaniu!!!
odpowiedz
2034 dni temu
Popieramy!