Ucierane ciasto maślane z jabłkami i maślaną kruszonką

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • mikser
  • formę o średnicy 29 cm
  • słoik o pojemności 0,5-0,7 l
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 165°C (termoobieg) lub 175°C (bez termoobiegu)

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Masło do przygotowania ciasta wyciągnij z lodówki i zostaw w temperaturze pokojowej, aby zmiękło. Jajka także wycięgnij z lodówki i zostaw w temperaturze pokojowej.

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CUKIER WANILIOWY

Z lasek wanilii wyjmujemy nasionka, dodajemy je do cukru i razem miksujemy w mikserze z nożami (nie miksujemy cukru na puder, chodzi o to, żeby cukier dokładnie się wymieszał z nasionkami wanilii). Cukier przesypujemy do słoika, następnie umieszczamy w nim przecięte laski wanilii, z których wyjęliśmy nasionka, i szczelnie zamykamy słoik. Po tygodniu mamy wyśmienity i aromatyczny cukier waniliowy własnej roboty.

KROK 2: WYRABIAMY CIASTO

Miękkie masło ucieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym. Stopniowo dodajemy jajka, cały czas obserwując masę (możemy mieć wrażenie, że masa jest delikatnie zwarzona, ale to nie stanowi problemu). Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki (mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cynamon). Wszystko dokładnie mieszamy. Do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką przekładamy ciasto i wyrównujemy je na całej powierzchni.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY JABŁKA

Jabłka dokładnie myjemy, obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na 10 części. Skrapiamy sokiem z cytryny, delikatnie posypujemy cukrem oraz cynamonem. Układamy na powierzchni ciasta, tworząc „wachlarz w okręgu”.

KROK 4: ROBIMY MAŚLANĄ KRUSZONKĘ

W miseczce mieszamy wszystkie składniki. Zagniatamy je do momentu utworzenia się kruszonki (grudek). Gotową kruszonkę rozsypujemy równo na powierzchni całego ciasta.

KROK 5: PIECZEMY CIASTO

Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 165°C (termoobieg) lub 175°C (bez termoobiegu) i pieczemy 40-45 minut. Przed wyjęciem ciasta sprawdzamy patyczkiem w kilku miejscach, czy jest dobrze wypieczone. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • jane jane
    317 dni temu
    Ciasto dobre ale bardzo tłuste, blache lepiej wyłożyć papierem zamiast obsypywać. Jak coś to nie jest szarlotka, piszę bo można się pomylić.

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!