Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- okrągłą blachę o średnicy 27 cm
- ziarna grochu lub kulki ceramiczne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- blender
Przygotuj wcześniej
- Masło wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem – powinno nabrać temperatury pokojowej.
Krok 1: Przygotowujemy ciasto
Składniki ciasta mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Blachę smarujemy odrobiną masła i wykładamy równomiernie ciastem, które następnie nakłuwamy widelcem. Na wierzch kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy np. ziarna grochu lub kulki ceramiczne. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy przez 10 minut. Zdejmujemy papier z grochem, studzimy.
Krok 2: Przygotowujemy masę makową
Mak i bakalie zalewamy 200 ml wrzątku. Przykrywamy i odstawiamy na 20 minut. Masę blendujemy i przekładamy na podpieczone ciasto. Mieszamy mleko z syropem i polewamy wierzch tarty. Układamy plastry gruszek. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekamy przez 35 minut. Wierzch dekorujemy lawenda i orzechami.
Zobacz podobne
przepisy
Wegańska tarta z malinami
Wegańskie wypieki wcale nie muszą być trudne! Zobacz, jak to robi Kinga Paruzel, i przygotuj z nią tartę z kremem budyniowym i malinami!
Tarta z masą krówkową i figami
Tarta z masą krówkową i słodkimi figami nie tylko pięknie wygląda, ale także doskonale smakuje! Poznaj przepis na deser w sam raz na letnie dni!
Tarta z pomarańczami i kumkwatami
Kruche ciasto, krem pomarańczowy i słodkie kumkwaty – przygotuj tartę, która nie tylko pięknie wygląda, ale też pysznie smakuje!
Tarta rabarbarowa
Czas na wiosenne smaki! Przygotuj tartę z dodatkiem nasion laski wanilii, wypełnioną słodkim nadzieniem rabarbarowym!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Hamburger zebra
- Grillowane kiełbaski w boczku
- Tort migdałowo-miodowy z suszonymi figami i żurawiną
- Strucla makowo-orzechowa
- Drożdżowe paluchy z serem – przepis
- Baklawa grecka
- Kutia
- Rogaliki z makiem
- Ziemniaczana zapiekanka z dorszem, kapustą i marynowanymi karczochami
- Figa z makiem i pampuchem
- Sernik z kajmakiem i migdałami
- Tarta czekoladowo-kawowa z jagodami
- Wegański makowiec na bezglutenowym spodzie
- Bezglutenowa tarta migdałowa
- Rolada bakaliowa
- Pieczona dynia hokkaido z pesto z rukoli
- Tarta z makiem
- Placki ziemniaczane z purée ze świeżych truskawek
- Chlebowa zapiekanka z mięsa mielonego
- Białe bolognese
- Ryba z salsą brzoskwiniową
- Tosty z pastą z tuńczyka i dodatkami
- Gruszki w syropie
- Pasta pistacjowa z białą czekoladą
- Deser gruszkowo-cynamonowy z maślanką
- Ciasto z wiśniami i kruszonką migdałową – przepis
- Torciki z nadzieniem z czerwonych owoców
- Kaczka pieczona z oliwkami
- Noworoczne orzeźwienie
- Zapiekane brzoskwinie
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
2177 dni temu
Oczywiście suchy mak dodajemy? :)
odpowiedz
2176 dni temu
Tak, używamy suchego maku.