![Tarta z makiem Tarta z makiem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/8b4df0336e0d-0251433b0b43-45_Tarta_z_makiem_186_FIT_D_1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- okrągłą blachę o średnicy 27 cm
- ziarna grochu lub kulki ceramiczne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- blender
Przygotuj wcześniej
- Masło wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem – powinno nabrać temperatury pokojowej.
Krok 1: Przygotowujemy ciasto
Składniki ciasta mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Blachę smarujemy odrobiną masła i wykładamy równomiernie ciastem, które następnie nakłuwamy widelcem. Na wierzch kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy np. ziarna grochu lub kulki ceramiczne. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy przez 10 minut. Zdejmujemy papier z grochem, studzimy.
Krok 2: Przygotowujemy masę makową
Mak i bakalie zalewamy 200 ml wrzątku. Przykrywamy i odstawiamy na 20 minut. Masę blendujemy i przekładamy na podpieczone ciasto. Mieszamy mleko z syropem i polewamy wierzch tarty. Układamy plastry gruszek. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekamy przez 35 minut. Wierzch dekorujemy lawenda i orzechami.
Zobacz podobne
przepisy
Wegańska tarta z malinami
Wegańskie wypieki wcale nie muszą być trudne! Zobacz, jak to robi Kinga Paruzel, i przygotuj z nią tartę z kremem budyniowym i malinami!
![Wegańska tarta z malinami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/a2080f1f71b1-244a6dad275a-1250x700_KW_31_KINGA_PARUZEL_TARTA_Z_MALINAMI_rgb_ok.webp)
Tarta z masą krówkową i figami
Tarta z masą krówkową i słodkimi figami nie tylko pięknie wygląda, ale także doskonale smakuje! Poznaj przepis na deser w sam raz na letnie dni!
![Tarta z masą krówkową i figami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/c7867c3e55eb-7cbefef4b723-Pawel-Malecki-tarta-krowkowa_23845_180817_AB_29564_RGB_OK.webp)
Tarta z pomarańczami i kumkwatami
Kruche ciasto, krem pomarańczowy i słodkie kumkwaty – przygotuj tartę, która nie tylko pięknie wygląda, ale też pysznie smakuje!
![Tarta z pomarańczami i kumkwatami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/aa9ff951585c-4bedd9f48f98-Orangentarte-mit-Kumquats39.webp)
Tarta rabarbarowa
Czas na wiosenne smaki! Przygotuj tartę z dodatkiem nasion laski wanilii, wypełnioną słodkim nadzieniem rabarbarowym!
![Tarta rabarbarowa](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/61432468ff2e-80efcc86258d-1250x700_KW14_MALECKI_TARTA_10128_rgb_ok.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Hamburger zebra
- Grillowane kiełbaski w boczku
- Tort migdałowo-miodowy z suszonymi figami i żurawiną
- Strucla makowo-orzechowa
- Drożdżowe paluchy z serem – przepis
- Baklawa grecka
- Kutia
- Rogaliki z makiem
- Ziemniaczana zapiekanka z dorszem, kapustą i marynowanymi karczochami
- Figa z makiem i pampuchem
- Sernik z kajmakiem i migdałami
- Tarta czekoladowo-kawowa z jagodami
- Wegański makowiec na bezglutenowym spodzie
- Bezglutenowa tarta migdałowa
- Rolada bakaliowa
- Pieczona dynia hokkaido z pesto z rukoli
- Tarta z makiem
- Placki ziemniaczane z purée ze świeżych truskawek
- Chlebowa zapiekanka z mięsa mielonego
- Białe bolognese
- Ryba z salsą brzoskwiniową
- Tosty z pastą z tuńczyka i dodatkami
- Gruszki w syropie
- Pasta pistacjowa z białą czekoladą
- Deser gruszkowo-cynamonowy z maślanką
- Ciasto z wiśniami i kruszonką migdałową – przepis
- Torciki z nadzieniem z czerwonych owoców
- Kaczka pieczona z oliwkami
- Noworoczne orzeźwienie
- Zapiekane brzoskwinie
Komentarze (2)
2059 dni temu
Oczywiście suchy mak dodajemy? :)
odpowiedz
2059 dni temu
Tak, używamy suchego maku.