Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • okrągłą blachę o średnicy 27 cm
  • ziarna grochu lub kulki ceramiczne
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
  • blender

 

Krok 1: Przygotowujemy ciasto

Składniki ciasta mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Blachę smarujemy odrobiną masła i wykładamy równomiernie ciastem, które następnie nakłuwamy widelcem. Na wierzch kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy np. ziarna grochu lub kulki ceramiczne. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy przez 10 minut. Zdejmujemy papier z grochem, studzimy.

Krok 2: Przygotowujemy masę makową

Mak i bakalie zalewamy 200 ml wrzątku. Przykrywamy i odstawiamy na 20 minut. Masę blendujemy i przekładamy na podpieczone ciasto. Mieszamy mleko z syropem i polewamy wierzch tarty. Układamy plastry gruszek. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekamy przez 35 minut. Wierzch dekorujemy lawenda i orzechami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram