
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- okrągłą blachę o średnicy 27 cm
- ziarna grochu lub kulki ceramiczne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- blender
Przygotuj wcześniej
- Masło wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem – powinno nabrać temperatury pokojowej.
Krok 1: Przygotowujemy ciasto
Składniki ciasta mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Blachę smarujemy odrobiną masła i wykładamy równomiernie ciastem, które następnie nakłuwamy widelcem. Na wierzch kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy np. ziarna grochu lub kulki ceramiczne. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy przez 10 minut. Zdejmujemy papier z grochem, studzimy.
Krok 2: Przygotowujemy masę makową
Mak i bakalie zalewamy 200 ml wrzątku. Przykrywamy i odstawiamy na 20 minut. Masę blendujemy i przekładamy na podpieczone ciasto. Mieszamy mleko z syropem i polewamy wierzch tarty. Układamy plastry gruszek. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekamy przez 35 minut. Wierzch dekorujemy lawenda i orzechami.
Zobacz podobne
przepisy
Wegańska tarta z malinami
Wegańskie wypieki wcale nie muszą być trudne! Zobacz, jak to robi Kinga Paruzel, i przygotuj z nią tartę z kremem budyniowym i malinami!

Tarta z masą krówkową i figami
Tarta z masą krówkową i słodkimi figami nie tylko pięknie wygląda, ale także doskonale smakuje! Poznaj przepis na deser w sam raz na letnie dni!

Tarta z pomarańczami i kumkwatami
Kruche ciasto, krem pomarańczowy i słodkie kumkwaty – przygotuj tartę, która nie tylko pięknie wygląda, ale też pysznie smakuje!

Tarta rabarbarowa
Czas na wiosenne smaki! Przygotuj tartę z dodatkiem nasion laski wanilii, wypełnioną słodkim nadzieniem rabarbarowym!

Zobacz przepisy
na święta
- Wielkanocna brioszka
- Mazurek orzech laskowy (Gianduia)
- Ciastka jak jajka sadzone
- Faszerowane jajka jak kurczaczki
- Mazurek miodowo-orzechowy
- Kotleciki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym
- Klasyczny mus czekoladowy
- Sałatka ziemniaczana z boczkiem
- Wegański sos tatarski
- Deser pascha w 10 minut
- Pomarańczowy sernik z crème brûlée
- Żurek chrzanowy z kiełbasą
- Żurek wegański z chrzanem i wędzonym tofu
- Jajka z majonezem i awokado
- Babka z herbatą matcha
- Żurek babci
- Zupa chrzanowa z szynką
- Ciasteczka maślano-cytrynowe
- Pasztet z wątróbek drobiowych
- Baba drożdżowa
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
2308 dni temu
Oczywiście suchy mak dodajemy? :)
odpowiedz
2308 dni temu
Tak, używamy suchego maku.