 
                
                     
                
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- okrągłą blachę o średnicy 27 cm
- ziarna grochu lub kulki ceramiczne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- blender
Przygotuj wcześniej
- Masło wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem – powinno nabrać temperatury pokojowej.
Krok 1: Przygotowujemy ciasto
Składniki ciasta mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Blachę smarujemy odrobiną masła i wykładamy równomiernie ciastem, które następnie nakłuwamy widelcem. Na wierzch kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy np. ziarna grochu lub kulki ceramiczne. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy przez 10 minut. Zdejmujemy papier z grochem, studzimy.
Krok 2: Przygotowujemy masę makową
Mak i bakalie zalewamy 200 ml wrzątku. Przykrywamy i odstawiamy na 20 minut. Masę blendujemy i przekładamy na podpieczone ciasto. Mieszamy mleko z syropem i polewamy wierzch tarty. Układamy plastry gruszek. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekamy przez 35 minut. Wierzch dekorujemy lawenda i orzechami.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Sernik pistacjowy
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Ryba po japońsku
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Klasyczna sałatka grecka
- Ciasto na pierogi
- Pistacjowy sernik baskijski
- Sałatka gyros
- Spaghetti carbonara
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Boczek pieczony
- Ciasto marchewkowe
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pierniki
- Śledź w oleju
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
                Przepisy według 
                składników
            
            
        Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania 
  
				
				 
				
				 
				
				 
				
				 
    
Komentarze (2)
2520 dni temu
Oczywiście suchy mak dodajemy? :)
Odpowiedz
2520 dni temu
Tak, używamy suchego maku.