Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- suchą fasolę lub groch do pieczenia ciasta kruchego
- foremki w kształcie gwiazdek
- tortownicę o średnicy 26 cm
Krok 1: Zagniatamy ciasto kruche
Z masła pokrojonego w kostkę i pozostałych składników szybko zagniatamy gładkie ciasto (w razie potrzeby dodajemy 1-2 łyżki zimnej wody). Ciasto wstawiamy minimum na 2 godziny do lodówki.
Krok 2: Pieczemy ciasto
Ciasto rozwałkowujemy na odrobinie mąki i pokrywamy nim dno tortownicy wyłożone papierem do pieczenia, formujemy przy tym krawędź o wysokości 2-3 cm. Ciasto nakłuwamy kilka razy widelcem. Przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy ziarnami suszonej fasoli lub grochu. Spód pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 10 minut.
Krok 3: Przygotowujemy krem pomarańczowy
Kandyzowaną skórkę pomarańczy drobno siekamy. 1 pomarańczę sparzamy, osuszamy, skórkę drobno ścieramy na tarce, a następnie obie pomarańcze wyciskamy. Odmierzamy 180 ml soku, roztrzepujemy ze skórką pomarańczy, kandyzowaną skórką pomarańczową, cukrem i jajkami. Dodajemy śmietankę i mieszamy.
Krok 4: Pieczemy tartę
Z ciasta kruchego usuwamy obciążenie i pieczemy przez kolejne 5 minut. Następnie na spód wlewamy krem pomarańczowy. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 120°C, tartę pieczemy przez kolejne 70 minut, aż krem się zetnie. Wyjmujemy i całkowicie studzimy.
Krok 5: Przygotowujemy dekorację tarty
Kumkwaty przelewamy gorącą wodą, kroimy na plasterki, usuwając przy tym pestki. Sok pomarańczowy i cukier zagotowujemy z laską cynamonu. Dodajemy kumkwaty i gotujemy przez 2-3 minuty, aż kumkwaty pokryją się glazurą. Odlewamy syrop, gotujemy dalej przez 1 minutę, a następnie zalewamy nim kumkwaty i studzimy.
Krok 6: Dekorujemy tartę
Tartę wyjmujemy z formy. Masę marcepanową rozwijamy i wycinamy z niej gwiazdki jedną przy drugiej, posypujemy cynamonem. Gwiazdki układamy na wierzchu tarty. Tartę dekorujemy kumkwatami i skrapiamy odrobiną syropu.
Zobacz podobne
przepisy
Tarta jabłkowo-waniliowa
Chrupiące ciasto, karmelizowane jabłka, waniliowy krem, a do tego opalana beza - brzmi pysznie, prawda?
Tarta truskawkowa z kremem z białej i ciemnej czekolady
Truskawki najlepiej smakują z czekoladą, dlatego połączyliśmy te dwa składniki na spodzie z kruchego ciasta!
Tarta z masą krówkową i figami
Tarta z masą krówkową i słodkimi figami nie tylko pięknie wygląda, ale także doskonale smakuje! Poznaj przepis na deser w sam raz na letnie dni!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka z pieczonym burakiem, szpinakiem i pomarańczą
- Duszona sałata lodowa z wędzonym łososiem i z kremem z groszku
- Warkocz z szynką schwarzwaldzką i kwaśną śmietaną
- Filet z pstrąga łososiowego z sosem maślanym i zapiekanką bakłażanowo-pomidorową
- Quiche ze szparagami
- Tarta z masą krówkową i figami
- Stateczki z cukinii z nadzieniem z kurczaka i ryżu
- Tarta ze śliwkami i orzechami pekan
- Tarta z warzywami i serem pleśniowym
- Podlaskie całuski z jabłkami
- Faszerowany bakłażan z kuskusem i migdałami
- Ciasto poduszkowiec
- Cukier waniliowo-pomarańczowy
- Zapiekanka do lunchboxa
- Zalewajka
- Sakiewki nadziewane plamiakiem i krewetkami podawane z zielonymi szparagami
- Grillowane wegekiełbaski z sosem miodowo-pomidorowym
- KRUSZONKA WEGAŃSKA I MALINY ZAPIEKANE POD KRUSZONKĄ
- Gulasz ekstra z dzika w gęstym sosie z ziemniakami
- Agarowe galaretki jagodowe
- Wrapy z kurczakiem w sosie mango
- Sok pomarańczowo-marchewkowo-jabłkowy z kurkumą
- Sałatka z homara z arbuzem
- Crostini z serkiem, ogórkiem i łososiem
- Gęś z farszem i pureé dyniowym z dodatkiem gruszek z borówkami
- Pulpety z indyka w sosie kurkowym
- Warkocz z ciasta francuskiego z szynką
- Sałatka z tuńczykiem i makaronem – przepis
- Szparagi z ziemniaczanym purée z trybulą
- Bulion wołowy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)