
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- teflonową formę o średnicy 24 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 185-190°C
Krok 1: Pieczemy ciasto
Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę i cukier puder. Dodajemy sól, zmielone orzechy i miękkie masło. Całość mieszamy łyżką. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Stolnicę obsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto. Przekładamy do formy i nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto wkładamy do zamrażalnika na około 10 minut. Następnie od razu przekładamy je do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 185-190°C przez około 15-20 minut. Obserwujemy ciasto, by zbyt się nie przypiekło. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia.
Krok 2: Zagotowujemy masę
W garnku zagotowujemy śmietankę z masą krówkową. Następnie wlewamy masę na wystudzony spód i wkładamy do lodówki, aby masa stężała.
Krok 3: Dekorujemy tartę
Tak przygotowaną tartę dekorujemy pokrojonymi na cząstki figami, posiekanymi orzechami włoskimi i opcjonalnie jadalnymi kwiatami.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciasto na pierogi
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Ciasto marchewkowe
- Kutia
- Świąteczne pierniczki
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Domek z piernika
- Śledź w oleju
- Piernik świąteczny
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Zupa grzybowa z makaronem
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Jajka na miękko
- Sernik pistacjowy
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Łazanki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
652 dni temu
Proponuję usunąć ten przepis. Tak jak poprzedni komentarz. ZAKALEC!!!!!!!!!
Odpowiedz
2856 dni temu
zakalec
Odpowiedz