Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- teflonową formę o średnicy 24 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 185-190°C
Krok 1: Pieczemy ciasto
Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę i cukier puder. Dodajemy sól, zmielone orzechy i miękkie masło. Całość mieszamy łyżką. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Stolnicę obsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto. Przekładamy do formy i nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto wkładamy do zamrażalnika na około 10 minut. Następnie od razu przekładamy je do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 185-190°C przez około 15-20 minut. Obserwujemy ciasto, by zbyt się nie przypiekło. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia.
Krok 2: Zagotowujemy masę
W garnku zagotowujemy śmietankę z masą krówkową. Następnie wlewamy masę na wystudzony spód i wkładamy do lodówki, aby masa stężała.
Krok 3: Dekorujemy tartę
Tak przygotowaną tartę dekorujemy pokrojonymi na cząstki figami, posiekanymi orzechami włoskimi i opcjonalnie jadalnymi kwiatami.
Zobacz podobne
przepisy
Wegańska tarta z malinami
Wegańskie wypieki wcale nie muszą być trudne! Zobacz, jak to robi Kinga Paruzel, i przygotuj z nią tartę z kremem budyniowym i malinami!
Tarta z kremem cytrynowym
Tarty z różnymi nadzieniami i sezonowymi owocami to bardzo popularny i pyszny deser. Zobacz, jak łatwo przygotować tartę z kremem cytrynowym.
Tarta truskawkowa z kremem z białej i ciemnej czekolady
Truskawki najlepiej smakują z czekoladą, dlatego połączyliśmy te dwa składniki na spodzie z kruchego ciasta!
Tarta Tatin
Poznaj przepis na typowo francuski deser - pyszną tartę z jabłkami, podawaną ze śmietankowymi lodami.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka z pieczonym burakiem, szpinakiem i pomarańczą
- Duszona sałata lodowa z wędzonym łososiem i z kremem z groszku
- Sałatka z grillowanych owoców
- Dżem wiśniowy z imbirem i rumem
- Chlebowe „muffiny” wytrawne
- Parfait balsamiczny z duszonymi morelami z wanilią
- Gofry na maślance z sosem z limonki i karmelu
- Owsianka z tartym jabłkiem i suszonymi śliwkami
- Babeczki z jeżynami
- Stateczki z cukinii z nadzieniem z kurczaka i ryżu
- Makaron z dynią, szałwią i włoską szynką – przepis
- Tarta z pomarańczami i kumkwatami
- Chlebki naan z gorgonzolą i figami
- Deser z tapioką
- Banoffee w słoiku
- Krem z buraka z wędzonym twarogiem i wędzoną śliwką
- Puszysta pływająca wyspa
- Malinowe serduszka
- Pudding sernikowy z owocami
- Smażony filecik z pstrąga ze szpinakiem z ziemniaczanym purée
- Karp w domowym sosie teriyaki z porem i sezamem
- Owoce pod owsiano-orzechową kruszonką
- Sałatka z makaronem i krewetkami
- Zapiekane młode ziemniaki z jajkiem i mizerią
- Hot dogi z wegańskimi kiełbaskami i sosem BBQ
- Grillowane ślimaki z indyka
- Chrupiący łosoś z purpurową owsianką
- Koktajl truskawkowy i truskawki w czekoladzie
- Mus czekoladowy z awokado i bananami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
277 dni temu
Proponuję usunąć ten przepis. Tak jak poprzedni komentarz. ZAKALEC!!!!!!!!!
odpowiedz
2481 dni temu
zakalec
odpowiedz