Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- teflonową formę o średnicy 24 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 185-190°C
Krok 1: Pieczemy ciasto
Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę i cukier puder. Dodajemy sól, zmielone orzechy i miękkie masło. Całość mieszamy łyżką. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Stolnicę obsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto. Przekładamy do formy i nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto wkładamy do zamrażalnika na około 10 minut. Następnie od razu przekładamy je do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 185-190°C przez około 15-20 minut. Obserwujemy ciasto, by zbyt się nie przypiekło. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia.
Krok 2: Zagotowujemy masę
W garnku zagotowujemy śmietankę z masą krówkową. Następnie wlewamy masę na wystudzony spód i wkładamy do lodówki, aby masa stężała.
Krok 3: Dekorujemy tartę
Tak przygotowaną tartę dekorujemy pokrojonymi na cząstki figami, posiekanymi orzechami włoskimi i opcjonalnie jadalnymi kwiatami.
Zobacz podobne
przepisy
Wegańska tarta z malinami
Wegańskie wypieki wcale nie muszą być trudne! Zobacz, jak to robi Kinga Paruzel, i przygotuj z nią tartę z kremem budyniowym i malinami!
Tarta z kremem cytrynowym
Tarty z różnymi nadzieniami i sezonowymi owocami to bardzo popularny i pyszny deser. Zobacz, jak łatwo przygotować tartę z kremem cytrynowym.
Tarta truskawkowa z kremem z białej i ciemnej czekolady
Truskawki najlepiej smakują z czekoladą, dlatego połączyliśmy te dwa składniki na spodzie z kruchego ciasta!
Tarta Tatin
Poznaj przepis na typowo francuski deser - pyszną tartę z jabłkami, podawaną ze śmietankowymi lodami.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto marchewkowe
- Pierniki
- Wigilijny makowiec
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Kapusta z grochem
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Przekąski sylwestrowe
- Sernik piernikowy
- Pistacjowy sernik baskijski
- Domek z piernika
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
350 dni temu
Proponuję usunąć ten przepis. Tak jak poprzedni komentarz. ZAKALEC!!!!!!!!!
odpowiedz
2553 dni temu
zakalec
odpowiedz