Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- formę do tarty o średnicy 27-30 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C
Krok 1: Łączymy składniki ciasta
W misce łączymy przesianą mąkę, cukier puder, nasionka wydrążone z laski wanilii oraz sól. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do przygotowanych składników. Dodajemy żółtka i całość zagniatamy. Jeśli ciasto nie będzie chciało się połączyć, dolewamy stopniowo zimną wodę. Ciasto dzielimy na dwie części (⅓ i ⅔). Oba kawałki ciasta zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Krok 2: Pieczemy spód tarty
Po tym czasie większą część ciasta rozwałkowujemy na grubość około 4-5 mm. Wykładamy nim dno i brzegi formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190°C, aż nabierze złotego koloru (przez około 14-19 minut).
Krok 3: Przygotowujemy nadzienie rabarbarowe
Rabarbar myjemy i kroimy na drobne cząstki o długości około 1,5-2 cm. Na patelnię wykładamy dżem truskawkowy i zagotowujemy. Dodajemy połowę przygotowanego rabarbaru i gotujemy przez kilka minut, aż rabarbar zmięknie. Następnie dodajemy pozostałą część rabarbaru, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Jeśli masa jest zbyt słodka, dodajemy sok z cytryny, jeśli zbyt kwaśna, cukier puder. Masę odstawiamy na 5-7 minut.
Krok 4: Pieczemy tartę z nadzieniem
Nadzienie rabarbarowe przekładamy na wcześniej podpieczony spód tarty. Mniejszą część ciasta rozwałkowujemy i tniemy na paski o szerokości około 2 cm. Paski układamy na wierzchu tarty, tworząc kratkę. Następnie smarujemy je rozmąconym białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Tartę pieczemy w piekarniku, aż paski ciasta uzyskają złoty kolor. Upieczoną tartę odstawiamy do wystudzenia.
Zobacz podobne
przepisy
Kruche babeczki z rabarbarem i bezą
Kruche ciasto, nadzienie rabarbarowo-truskawkowe i chrupiąca beza. Paweł Małecki wie, jak przygotować iście wiosenny deser!
Placek z rabarbarem
Gdy sezon na rabarbar w pełni – wykorzystaj nasz przepis na placek z rabarbarem!
Krem z twarogu z truskawkami i rabarbarem
Krem twarogowy z kruchymi migdałowymi ciasteczkami i truskawkami – doskonały smakołyk w letnie dni!
Ciasto rabarbarowo-malinowe z bezą
Pyszne ciasto z rabarbarem i malinami, skrytymi pod warstwą chrupiącej puszystej bezy!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Strudel jabłkowo-marchewkowy
- Kieszonka z pstrąga faszerowana serem ricotta z pachnącym ryżem
- Tarta Cytrynowa
- Kruche rogaliki waniliowo-cynamonowe
- Syrop piernikowy
- Strudel makowy
- Naleśniki z kremem z rabarbaru
- Tarta z Linzu
- Pierożki z marcepanem, śliwkami i morelami
- Kogel-mogel zapiekany z malinami
- Ciasto borówkowo-brzoskwiniowe
- Chleb na domowym zakwasie z koprem włoskim
- Tarta z kiszoną kapustą
- Tarta flambee
- Bowl z kurczakiem, cytrynowym ryżem i warzywami
- Placek kokosowo-malinowy
- Pieczony ser brie z pieczarkami
- Sernik na zimno z masłem orzechowym i kajmakiem
- Kurczak pieczony z bekonem i purée maślanym
- 3 sposoby na jesienne śniadanie
- Pęczak z orzechami i pieczarkami
- Udka w kiszonej kapuście z purée kaparowym
- Pampuchy drożdżowe z sosem śliwkowym
- Karkówka z imbirem i sosem sojowym
- Domowy chleb tostowy z masłem orzechowym i bananami
- Zupa jarzynowa z klopsikami
- Kotlety z tuńczyka z limonkową salsą
- Ciasteczka brownie – wegańskie!
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- Kurczak w kiszonej kapuście z curry
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
1647 dni temu
Tarta wyszła fenomenalnie! Przepis ląduje w moim topie :)
odpowiedz