
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- formę do tarty o średnicy 27-30 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C
Krok 1: Łączymy składniki ciasta
W misce łączymy przesianą mąkę, cukier puder, nasionka wydrążone z laski wanilii oraz sól. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do przygotowanych składników. Dodajemy żółtka i całość zagniatamy. Jeśli ciasto nie będzie chciało się połączyć, dolewamy stopniowo zimną wodę. Ciasto dzielimy na dwie części (⅓ i ⅔). Oba kawałki ciasta zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Krok 2: Pieczemy spód tarty
Po tym czasie większą część ciasta rozwałkowujemy na grubość około 4-5 mm. Wykładamy nim dno i brzegi formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190°C, aż nabierze złotego koloru (przez około 14-19 minut).
Krok 3: Przygotowujemy nadzienie rabarbarowe
Rabarbar myjemy i kroimy na drobne cząstki o długości około 1,5-2 cm. Na patelnię wykładamy dżem truskawkowy i zagotowujemy. Dodajemy połowę przygotowanego rabarbaru i gotujemy przez kilka minut, aż rabarbar zmięknie. Następnie dodajemy pozostałą część rabarbaru, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Jeśli masa jest zbyt słodka, dodajemy sok z cytryny, jeśli zbyt kwaśna, cukier puder. Masę odstawiamy na 5-7 minut.
Krok 4: Pieczemy tartę z nadzieniem
Nadzienie rabarbarowe przekładamy na wcześniej podpieczony spód tarty. Mniejszą część ciasta rozwałkowujemy i tniemy na paski o szerokości około 2 cm. Paski układamy na wierzchu tarty, tworząc kratkę. Następnie smarujemy je rozmąconym białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Tartę pieczemy w piekarniku, aż paski ciasta uzyskają złoty kolor. Upieczoną tartę odstawiamy do wystudzenia.
Zobacz podobne
przepisy
Kruche babeczki z rabarbarem i bezą
Kruche ciasto, nadzienie rabarbarowo-truskawkowe i chrupiąca beza. Paweł Małecki wie, jak przygotować iście wiosenny deser!

Placek z rabarbarem
Gdy sezon na rabarbar w pełni – wykorzystaj nasz przepis na placek z rabarbarem!

Krem z twarogu z truskawkami i rabarbarem
Krem twarogowy z kruchymi migdałowymi ciasteczkami i truskawkami – doskonały smakołyk w letnie dni!

Ciasto rabarbarowo-malinowe z bezą
Pyszne ciasto z rabarbarem i malinami, skrytymi pod warstwą chrupiącej puszystej bezy!

Zobacz przepisy
na święta
- Wieniec morelowo-figowy
- Łopatka z suszonymi pomidorami
- Jajka faszerowane cukinią i żółtym serem
- Sernik cytrynowo-limonkowy z bezą
- Różowe deviled eggs z zieloną kruszonką
- Idealne jajka na Wielkanoc
- Wielkanocne koszyczki
- Wielkanocne gniazdka czekoladowe
- Wielkanocny koktajl serniczkowy
- Wielkanocny deser w pucharkach
- Ciasto cytrynowo-pomarańczowe z migdałami
- Tradycyjne powidła śliwkowo-czekoladowe
- Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem
- Jaja faszerowane łososiowo-chrzanowe
- Mazurek z kremem pistacjowym
- Mazurek kajmakowy
- Pistacjowy sernik baskijski
- Limonkowa babka majonezowa
- Sernik z kajmakiem i migdałami
- Makowiec drożdżowy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
1735 dni temu
Tarta wyszła fenomenalnie! Przepis ląduje w moim topie :)
odpowiedz