![Tarta rabarbarowa Tarta rabarbarowa](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/1c8d104a78f6-80efcc86258d-1250x700_KW14_MALECKI_TARTA_10128_rgb_ok.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- formę do tarty o średnicy 27-30 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C
Krok 1: Łączymy składniki ciasta
W misce łączymy przesianą mąkę, cukier puder, nasionka wydrążone z laski wanilii oraz sól. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do przygotowanych składników. Dodajemy żółtka i całość zagniatamy. Jeśli ciasto nie będzie chciało się połączyć, dolewamy stopniowo zimną wodę. Ciasto dzielimy na dwie części (⅓ i ⅔). Oba kawałki ciasta zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Krok 2: Pieczemy spód tarty
Po tym czasie większą część ciasta rozwałkowujemy na grubość około 4-5 mm. Wykładamy nim dno i brzegi formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190°C, aż nabierze złotego koloru (przez około 14-19 minut).
Krok 3: Przygotowujemy nadzienie rabarbarowe
Rabarbar myjemy i kroimy na drobne cząstki o długości około 1,5-2 cm. Na patelnię wykładamy dżem truskawkowy i zagotowujemy. Dodajemy połowę przygotowanego rabarbaru i gotujemy przez kilka minut, aż rabarbar zmięknie. Następnie dodajemy pozostałą część rabarbaru, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Jeśli masa jest zbyt słodka, dodajemy sok z cytryny, jeśli zbyt kwaśna, cukier puder. Masę odstawiamy na 5-7 minut.
Krok 4: Pieczemy tartę z nadzieniem
Nadzienie rabarbarowe przekładamy na wcześniej podpieczony spód tarty. Mniejszą część ciasta rozwałkowujemy i tniemy na paski o szerokości około 2 cm. Paski układamy na wierzchu tarty, tworząc kratkę. Następnie smarujemy je rozmąconym białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Tartę pieczemy w piekarniku, aż paski ciasta uzyskają złoty kolor. Upieczoną tartę odstawiamy do wystudzenia.
Zobacz podobne
przepisy
Kruche babeczki z rabarbarem i bezą
Kruche ciasto, nadzienie rabarbarowo-truskawkowe i chrupiąca beza. Paweł Małecki wie, jak przygotować iście wiosenny deser!
![Kruche babeczki z rabarbarem i bezą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/5330fee66258-885666c6dd41-BS_Online_KrucheBabeczkizRabarbarem_KW17_22940_14507_rgb_ok_1250x700.webp)
Placek z rabarbarem
Gdy sezon na rabarbar w pełni – wykorzystaj nasz przepis na placek z rabarbarem!
![Placek z rabarbarem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/d022119f2efd-56e668098375-Rhabarberblechkuchen.webp)
Krem z twarogu z truskawkami i rabarbarem
Krem twarogowy z kruchymi migdałowymi ciasteczkami i truskawkami – doskonały smakołyk w letnie dni!
![Krem z twarogu z truskawkami i rabarbarem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/7e2d6fc08ac6-6a18b8475447-Quarkcreme.webp)
Ciasto rabarbarowo-malinowe z bezą
Pyszne ciasto z rabarbarem i malinami, skrytymi pod warstwą chrupiącej puszystej bezy!
![Ciasto rabarbarowo-malinowe z bezą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/d18bba8eb380-facd0040a5-1250x700_KW_18_CUKIERNIK_CIASTO-RABARBAROWO_MALINOWE-Z-BEZA_20056_S_77651_rgb_ok.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Strudel jabłkowo-marchewkowy
- Kieszonka z pstrąga faszerowana serem ricotta z pachnącym ryżem
- Tarta Cytrynowa
- Kruche rogaliki waniliowo-cynamonowe
- Syrop piernikowy
- Strudel makowy
- Naleśniki z kremem z rabarbaru
- Tarta z Linzu
- Pierożki z marcepanem, śliwkami i morelami
- Kogel-mogel zapiekany z malinami
- Ciasto borówkowo-brzoskwiniowe
- Chleb na domowym zakwasie z koprem włoskim
- Tarta z kiszoną kapustą
- Tarta flambee
- Bowl z kurczakiem, cytrynowym ryżem i warzywami
- Placek kokosowo-malinowy
- Pieczony ser brie z pieczarkami
- Sernik na zimno z masłem orzechowym i kajmakiem
- Kurczak pieczony z bekonem i purée maślanym
- 3 sposoby na jesienne śniadanie
- Pęczak z orzechami i pieczarkami
- Udka w kiszonej kapuście z purée kaparowym
- Pampuchy drożdżowe z sosem śliwkowym
- Karkówka z imbirem i sosem sojowym
- Domowy chleb tostowy z masłem orzechowym i bananami
- Zupa jarzynowa z klopsikami
- Kotlety z tuńczyka z limonkową salsą
- Wegańskie ciasteczka brownie
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- Kurczak w kiszonej kapuście z curry
Komentarze (1)
1529 dni temu
Tarta wyszła fenomenalnie! Przepis ląduje w moim topie :)
odpowiedz