zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • tortownicę
  • rozdrabniacz lub blender z funkcją rozdrabniania
  • łopatkę silikonową

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY „JAJKA” Z SIEMIENIA LNIANEGO

Mielone siemię lniane łączymy w misce z gorącą wodą. Mieszamy i odstawiamy na chwilę, by siemię nasiąknęło płynem i zmieniło konsystencję na kleistą.

Krok 2: ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA

Płatki owsiane mielimy w blenderze lub rozdrabniaczu na drobną mąkę. Przekładamy do miski. Dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę i sól. Mieszamy.

Krok 3: ŁĄCZYMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA

Masło orzechowe łączymy w rondelku z syropem klonowym i mleczkiem kokosowym. Podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, aż składniki się połączą i stworzą jednolitą masę. Dodajemy „jajka” z siemienia lnianego i ponownie mieszamy, podgrzewając masę na małym ogniu.

Krok 4: WYRABIAMY CIASTO

Mokre składniki przelewamy do suchych i dokładnie mieszamy, aż wszystkie się połączą. Dodajemy połowę drobno posiekanych orzechów pekan i ponownie mieszamy ciasto.

Krok 5: PIECZEMY CIASTO

Ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej oliwą i wyrównujemy z wierzchu za pomocą silikonowej łopatki. Z wierzchu posypujemy drugą połową drobno posiekanych orzechów pekan.

Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Odstawiamy do wystudzenia. Przed podaniem dekorujemy świeżą miętą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram