zobacz film Wegańskie blondie z masłem orzechowym

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • tortownicę
  • rozdrabniacz lub blender z funkcją rozdrabniania
  • łopatkę silikonową

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY „JAJKA” Z SIEMIENIA LNIANEGO

Mielone siemię lniane łączymy w misce z gorącą wodą. Mieszamy i odstawiamy na chwilę, by siemię nasiąknęło płynem i zmieniło konsystencję na kleistą.

Krok 2: ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA

Płatki owsiane mielimy w blenderze lub rozdrabniaczu na drobną mąkę. Przekładamy do miski. Dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę i sól. Mieszamy.

Krok 3: ŁĄCZYMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA

Masło orzechowe łączymy w rondelku z syropem klonowym i mleczkiem kokosowym. Podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, aż składniki się połączą i stworzą jednolitą masę. Dodajemy „jajka” z siemienia lnianego i ponownie mieszamy, podgrzewając masę na małym ogniu.

Krok 4: WYRABIAMY CIASTO

Mokre składniki przelewamy do suchych i dokładnie mieszamy, aż wszystkie się połączą. Dodajemy połowę drobno posiekanych orzechów pekan i ponownie mieszamy ciasto.

Krok 5: PIECZEMY CIASTO

Ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej oliwą i wyrównujemy z wierzchu za pomocą silikonowej łopatki. Z wierzchu posypujemy drugą połową drobno posiekanych orzechów pekan.

Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Odstawiamy do wystudzenia. Przed podaniem dekorujemy świeżą miętą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • Weronika Weronika
    44 dni temu
    Do zrobienia "jajka" użyłam 9 łyżek wody zamiast 6 i nie było aż tak suche. Ale fakt - ciasto nie nadaje się do tortownicy 26cm, wychodzi zupełnie płaski placek. Nie jest tez w ogóle słodkie, ja przy podaniu polewam odrobiną syropu klonowego, żeby smakowało jak ciasto, następnym razem dodam cukru albo więcej syropu.

    odpowiedz

  • Katarzyna Katarzyna
    368 dni temu
    Moje ciasto nie wyszło - po dodaniu mokrych składników do suchych było suche... Porobiły się takie jakby grudki więc nie było mowy o "rozsmarowaniu" ciasta w formie bo musiałam je ugnieść żeby się to połączyło, a i tak było suche i nie wyrosło w ogóle. Mialam dość gęste mleko kokosowe ale ono się rozpuszcza pod wpływem ciepła Semie lniane tez nie było żelkowate a mega geste

    odpowiedz

  • Nuxy Nuxy
    373 dni temu
    Zrobiłam to ciasto, tylko zamiast orzechów pekan dałam migdały, a zamiast syropu- miód (wiem, niewegański, ale akurat miałam). Trochę się rozpada i nie jest zbyt słodkie, ale można jeszcze poprószyć pudrem jak ktoś lubi :) ale generalnie to mam jedną duża uwagę- ktoś zapytał o rozmiar tortownicy i dostał odpowiedź, że 26cm. Chyba niemożliwe, ja zrobiłam w 22cm i musiałam mocno je rozsmarować żeby przykryło dno, wyszedł taki placek raczej:) moim zdaniem foremka 15cm będzie najlepsza

    odpowiedz

  • Gość Gość
    384 dni temu
    Jaki jest rozmiar tortownicy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    383 dni temu
    Kinga wykorzystywała tortownicę o średnicy 26 cm.
  • Gość Gość
    389 dni temu
    Czy zamiast siemienia lnianego można użyć nasion chia?

    odpowiedz

  • Ola Ola
    389 dni temu
    Ja na twoim miejscu bym jednak kupiła mielone siemię lniane bo jest mocniej rozdrobnione i chyba lepiej sklei ciasto. Chia jest chyba zbyt dużej gramatury. Może się mylę ale nie zaryzykowałabym
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    388 dni temu
    Możesz wykorzystać nasiona chia, ale tak jak nasiona siemienia lnianego należy je wcześniej zmielić. Chia również jest dobrym, roślinnym zamiennikiem jajka w przepisach, a po jeszcze więcej inspiracji w tym temacie zapraszamy tutaj: https://kuchnialidla.pl/jak-zastapic-jajko-w-przepisach

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!