Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- tortownicę
- rozdrabniacz lub blender z funkcją rozdrabniania
- łopatkę silikonową
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY „JAJKA” Z SIEMIENIA LNIANEGO
Mielone siemię lniane łączymy w misce z gorącą wodą. Mieszamy i odstawiamy na chwilę, by siemię nasiąknęło płynem i zmieniło konsystencję na kleistą.
Krok 2: ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA
Płatki owsiane mielimy w blenderze lub rozdrabniaczu na drobną mąkę. Przekładamy do miski. Dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę i sól. Mieszamy.
Krok 3: ŁĄCZYMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA
Masło orzechowe łączymy w rondelku z syropem klonowym i mleczkiem kokosowym. Podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, aż składniki się połączą i stworzą jednolitą masę. Dodajemy „jajka” z siemienia lnianego i ponownie mieszamy, podgrzewając masę na małym ogniu.
Krok 4: WYRABIAMY CIASTO
Mokre składniki przelewamy do suchych i dokładnie mieszamy, aż wszystkie się połączą. Dodajemy połowę drobno posiekanych orzechów pekan i ponownie mieszamy ciasto.
Krok 5: PIECZEMY CIASTO
Ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej oliwą i wyrównujemy z wierzchu za pomocą silikonowej łopatki. Z wierzchu posypujemy drugą połową drobno posiekanych orzechów pekan.
Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Odstawiamy do wystudzenia. Przed podaniem dekorujemy świeżą miętą.
Zobacz podobne
przepisy
Sernikoblondie z owocami
Dzięki przepisowi Pawła dowiemy się, jak połączyć ciasto z białą czekoladą, czyli blondie, z pysznym sernikiem i świeżymi owocami! Upiecz sernikoblondie i przekonaj się, jak smakuje!
Ciasto z brzoskwiniami
Wegańskie ciasto pełne soczystych brzoskwiń! Zobacz, jakie to łatwe, i wypróbuj przepis Kingi Paruzel!
Tarta a’la SNICKERS o obniżonej zawartości cukru
Ten przepis Pawła Małeckiego musi u Was zagościć! Wegańska tarta o wyrazistym orzechowym smaku bez dodatkowego cukru!
Blondie z nerkowcami i białą czekoladą
Lekko wilgotne, bardzo słodkie i pełne orzechów – jasne, że to blondie! Upiecz jasną wersję znanego wszystkim brownie dzięki prostemu przepisowi Pawła!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pizza z gruszką i serem roquefort podawana z rukolą
- Wegańskie gofry dyniowe
- Gnocchi z burakiem
- Blondie z nerkowcami i białą czekoladą
- Czereśnie z prażonymi orzechami oblane czekoladą
- Kanapka z pastrami
- Wegańska musaka
- Domowe croissanty
- Irlandzki chleb sodowy
- Sernikoblondie z owocami
- Ribollita: toskańska zupa fasolowa
- Jednogarnkowy makaron z indykiem
- Sylwestrowe przekąski z ciasta francuskiego
- Tabbouleh z krewetkami, ananasem i suszonymi pomidorami
- Czekoladowe tiramisu z truskawkami
- Kapuśniak gryczany
- Ciasto na makaron
- Sałatka z pitają
- Pita z serem graviera
- Królik z musztardą pieczony w rękawie
- Konfitowana kaczka
- Uda kurczaka duszone w herbacie z rumem
- Sylwestrowe przekąski z pomidorkami koktajlowymi
- Śmietanowiec z galaretką
- Pudding chia z owocami leśnymi
- Tort sushi
- Sałatka z burratą i grillowanymi brzoskwiniami
- Chleb orkiszowo-amarantusowy z orzechami włoskimi
- Chutney z ananasa
- Bułki do hamburgerów
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
1124 dni temu
Do zrobienia "jajka" użyłam 9 łyżek wody zamiast 6 i nie było aż tak suche. Ale fakt - ciasto nie nadaje się do tortownicy 26cm, wychodzi zupełnie płaski placek. Nie jest tez w ogóle słodkie, ja przy podaniu polewam odrobiną syropu klonowego, żeby smakowało jak ciasto, następnym razem dodam cukru albo więcej syropu.
odpowiedz
1449 dni temu
Moje ciasto nie wyszło - po dodaniu mokrych składników do suchych było suche... Porobiły się takie jakby grudki więc nie było mowy o "rozsmarowaniu" ciasta w formie bo musiałam je ugnieść żeby się to połączyło, a i tak było suche i nie wyrosło w ogóle. Mialam dość gęste mleko kokosowe ale ono się rozpuszcza pod wpływem ciepła Semie lniane tez nie było żelkowate a mega geste
odpowiedz
1454 dni temu
Zrobiłam to ciasto, tylko zamiast orzechów pekan dałam migdały, a zamiast syropu- miód (wiem, niewegański, ale akurat miałam). Trochę się rozpada i nie jest zbyt słodkie, ale można jeszcze poprószyć pudrem jak ktoś lubi :) ale generalnie to mam jedną duża uwagę- ktoś zapytał o rozmiar tortownicy i dostał odpowiedź, że 26cm. Chyba niemożliwe, ja zrobiłam w 22cm i musiałam mocno je rozsmarować żeby przykryło dno, wyszedł taki placek raczej:) moim zdaniem foremka 15cm będzie najlepsza
odpowiedz
1464 dni temu
Jaki jest rozmiar tortownicy?
odpowiedz
1464 dni temu
Kinga wykorzystywała tortownicę o średnicy 26 cm.
1469 dni temu
Czy zamiast siemienia lnianego można użyć nasion chia?
odpowiedz
1469 dni temu
Ja na twoim miejscu bym jednak kupiła mielone siemię lniane bo jest mocniej rozdrobnione i chyba lepiej sklei ciasto. Chia jest chyba zbyt dużej gramatury. Może się mylę ale nie zaryzykowałabym
1468 dni temu
Możesz wykorzystać nasiona chia, ale tak jak nasiona siemienia lnianego należy je wcześniej zmielić. Chia również jest dobrym, roślinnym zamiennikiem jajka w przepisach, a po jeszcze więcej inspiracji w tym temacie zapraszamy tutaj: https://kuchnialidla.pl/jak-zastapic-jajko-w-przepisach