Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- formę o średnicy 20 cm
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
KROK 1: Łączymy suche składniki
Do dużej miski dajemy mąkę pszenną, mielone migdały, siemię lniane, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną – wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
KROK 2: Łączymy mokre składniki
Do drugiej miski dajemy syrop klonowy, napój migdałowy, olej i ocet jabłkowy. Całość dobrze mieszamy.
KROK 3: Przygotowujemy ciasto
Nieobrane ze skórki brzoskwinie kroimy w kostkę. Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy rózgą kuchenną. Do ciasta dodajemy pokrojone brzoskwinie. Raz jeszcze mieszamy. Całość przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy brzoskwinie pokrojone w plastry. Posypujemy płatkami migdałów. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy ok. 45 minut (do momentu, w którym patyczek będzie suchy).
KROK 4: Dekoracja przed podaniem
Opcjonalnie ciasto przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem.
Zobacz podobne
przepisy
Tofurnik z borówkami
Ten wegański kuzyn sernika zachwyci Cię delikatnym smakiem i puszystą konsystencją! Sięgnij po borówki i płatki owsiane, by przygotować tofurnik z przepisu Kingi!
Wegańska tarta z malinami
Wegańskie wypieki wcale nie muszą być trudne! Zobacz, jak to robi Kinga Paruzel, i przygotuj z nią tartę z kremem budyniowym i malinami!
Wegański tort bezowy
Kinga Paruzel to mistrzyni wegańskich wypieków! Tym razem przygotowała bezę z wody po ciecierzycy z kremem malinowym z mleczka kokosowego!
Wegański sernik z owoców lasu
Paweł Małecki oprócz klasycznych przepisów zna także ten na wegański sernik – na orzechowym spodzie, z masą z tofu i domową konfiturą z owoców leśnych.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Burger z kurczakiem w curry na ostro
- Rolada brzoskwiniowa z serkiem mascarpone
- 3 sposoby na koktajle
- Ciasto borówkowo-brzoskwiniowe
- Wegańska tarta z malinami
- Wegańskie eklerki z kremem cytrynowym
- Crumble bars z rabarbarem i wiśniami
- Ciasto kawowe z kremem z awokado
- Kremowa zupa z bobu z wędzonym łososiem
- Wegańskie leczo ze śliwką
- Wegańskie hot dogi w domowych bułkach
- Faszerowane papryki na Halloween
- Crostini z burratą à la caprese
- Batony bez pieczenia idealne po treningu
- Ciasteczka z suszonymi jagodami
- Pstrąg w papilotach z czosnkowymi ziemniakami
- Orzechowa caponata z pieczonym dorszem
- Ptysiowa piramida croquembouche
- Humus bowl i koktajl owocowo-warzywny
- Ciasteczka cytrynowe
- Walentynkowy budyń czekoladowy
- Dorada pieczona na grillu z grillowanym ananasem i sosem ze świeżych pomidorów
- Grillowane żeberka z plackami ziemniaczanymi
- Kung pao z tofu i boczniakami
- Kuleczki z gorgonzoli i rozmarynu
- Ciasto "pszczółka" z orzechami włoskimi
- Cooler z sorbetem i melonem
- Szaszłyki wieprzowe
- Budyń waniliowy z jabłkami
- Ciabatta z wegańskimi klopsikami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
1456 dni temu
WYSZŁO MEGA DOBRE
odpowiedz
1774 dni temu
Czy zamiast oleju z pestek winogron można użyć np. oleju słonecznikowego?
odpowiedz
1774 dni temu
Oczywiście :)
1886 dni temu
Super przepis! Koniecznie muszę go spróbować. Miałabym tylko pytanie. Czy można zamienić syrop na jakiś słodzik (typu erytrytol/ksylitol)?
odpowiedz
1886 dni temu
Tak, możesz użyć ksylitolu :) Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o tym, jak wymieniać cukier w przepisach - zajrzyj tutaj: https://kuchnialidla.pl/jak-zastapic-cukier-w-wypiekach