
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- formę o średnicy 20 cm
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
KROK 1: Łączymy suche składniki
Do dużej miski dajemy mąkę pszenną, mielone migdały, siemię lniane, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną – wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
KROK 2: Łączymy mokre składniki
Do drugiej miski dajemy syrop klonowy, napój migdałowy, olej i ocet jabłkowy. Całość dobrze mieszamy.
KROK 3: Przygotowujemy ciasto
Nieobrane ze skórki brzoskwinie kroimy w kostkę. Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy rózgą kuchenną. Do ciasta dodajemy pokrojone brzoskwinie. Raz jeszcze mieszamy. Całość przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy brzoskwinie pokrojone w plastry. Posypujemy płatkami migdałów. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy ok. 45 minut (do momentu, w którym patyczek będzie suchy).
KROK 4: Dekoracja przed podaniem
Opcjonalnie ciasto przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Sernik pistacjowy
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Łazanki
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Domek z piernika
- Zupa grzybowa z makaronem
- Mini burgery
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Makowiec japoński
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Nuggetsy z kurczaka
- Przekąski sylwestrowe
- Śledzie po kaszubsku
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Ciasto marchewkowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (5)
1790 dni temu
WYSZŁO MEGA DOBRE
Odpowiedz
2109 dni temu
Czy zamiast oleju z pestek winogron można użyć np. oleju słonecznikowego?
Odpowiedz
2108 dni temu
Oczywiście :)
2220 dni temu
Super przepis! Koniecznie muszę go spróbować. Miałabym tylko pytanie. Czy można zamienić syrop na jakiś słodzik (typu erytrytol/ksylitol)?
Odpowiedz
2220 dni temu
Tak, możesz użyć ksylitolu :) Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o tym, jak wymieniać cukier w przepisach - zajrzyj tutaj: https://kuchnialidla.pl/jak-zastapic-cukier-w-wypiekach