
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- robot wielofunkcyjny
- rękaw cukierniczy
- obieraczkę do warzyw
- okrągłą formę o średnicy ok. 20 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
Krok 1: Ucieramy ciasto
Masło ucieramy z masłem orzechowym i cukrem przy użyciu robota. Cały czas ucierając, stopniowo dodajemy jajka.
Gdy składniki się połączą, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ucieramy ciasto za pomocą trzepaczki. Dodajemy posiekane orzechy nerkowca oraz pokrojoną w kostkę białą czekoladę i mieszamy do połączenia się składników.
Krok 2: Pieczemy ciasto
Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 170°C.
Krok 3: Dekorujemy ciasto
Upieczone ciasto przekładamy na paterę i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy będzie chłodne, dekorujemy je z wierzchu masą krówkową, szprycowaną za pomocą rękawa cukierniczego z cienką końcówką.
Za pomocą obieraczki do warzyw ścinamy czekoladę na wierzch ciasta. Blondie posypujemy dodatkowo uprażonymi orzechami nerkowca.
Zobacz podobne
przepisy
Brownie z malinami
Mocno czekoladowe, domowe, po prostu pyszne! Koniecznie spróbuj jak smakuje brownie z malinami według przepisu Darii!

Brownie kokosowe
Paweł nieco odszedł od klasyki i przygotował brownie z dodatkiem masy kokosowej!

Wegańskie brownie z fasoli
Brownie można przygotować również z czerwonej fasoli! Wypróbuj prosty i szybki przepis Kingi na wegańską wersję tego ciasta.

Brownie z buraków
Słodko i z czekoladą? Tak! Spróbuj brownie z buraków z kokosową posypką!

Zobacz przepisy
na lato
- Krem ziemniaczany
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Musaka grecka
- Zapiekanka ziemniaczana
- Gnocchi alla sorrentina – zapiekane gnocchi z pomidorami
- Chlebek bananowy
- Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
- Risotto z cukinią
- Spaghetti bolognese
- Pulpety w sosie własnym
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Corn dog
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Spaghetti carbonara
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Butter chicken
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Klasyczna sałatka grecka
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
1797 dni temu
Ultra łatwe i ultra szybkie! Do tego jako pierwsze zniknęło ze stołu. Pycha
odpowiedz
1797 dni temu
Nie wiemy, jaką ciasto miało konkurencję, ale cieszymy się niezmiernie, że aż tak smakowało! :)
2071 dni temu
Najlepszy "zakalec" jaki jadłam ! ;) Ciasto na stałe zagości w naszym menu. Idealne połączenie białej czekolady, nerkowców i masła orzechowego - część zakalcowata (opadnięta) najsmaczniejsza. Osobiście najbardziej lubię wersję gołą - bez kajmaku i reszty "ozdób" - choć wiadomo - ciasto wtedy jest niewyjściowe ;). Jeśli ktoś ozdabia k sugeruję zredukować o połowę ilość cukru. Polecam, ciasto łatwe i przepyszne
odpowiedz
2439 dni temu
robiłam drugi raz! standardowo zmieniłam mąkę na orkiszową i owsianą. Wyrzuciłam cukier, bo przecież jest biała czekolada (sic!). Muszę coś wymyślić i zamienić na coś zdrowszego :)
odpowiedz
2443 dni temu
Nerkowce można zastąpic włoskimi?
odpowiedz
2442 dni temu
Możesz spróbować takiej zamiany. Pamiętaj tylko, że orzechy włoskie są bardziej charakterystyczne w smaku niż nerkowce :)