zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • robot wielofunkcyjny
  • rękaw cukierniczy
  • obieraczkę do warzyw
  • okrągłą formę o średnicy ok. 20 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C

Krok 1: Ucieramy ciasto

Masło ucieramy z masłem orzechowym i cukrem przy użyciu robota. Cały czas ucierając, stopniowo dodajemy jajka.

Gdy składniki się połączą, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ucieramy ciasto za pomocą trzepaczki. Dodajemy posiekane orzechy nerkowca oraz pokrojoną w kostkę białą czekoladę i mieszamy do połączenia się składników.

Krok 2: Pieczemy ciasto

Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 170°C.

Krok 3: Dekorujemy ciasto

Upieczone ciasto przekładamy na paterę i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy będzie chłodne, dekorujemy je z wierzchu masą krówkową, szprycowaną za pomocą rękawa cukierniczego z cienką końcówką.

Za pomocą obieraczki do warzyw ścinamy czekoladę na wierzch ciasta. Blondie posypujemy dodatkowo uprażonymi orzechami nerkowca.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    60 dni temu
    robiłam drugi raz! standardowo zmieniłam mąkę na orkiszową i owsianą. Wyrzuciłam cukier, bo przecież jest biała czekolada (sic!). Muszę coś wymyślić i zamienić na coś zdrowszego :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    64 dni temu
    Nerkowce można zastąpic włoskimi?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    63 dni temu
    Możesz spróbować takiej zamiany. Pamiętaj tylko, że orzechy włoskie są bardziej charakterystyczne w smaku niż nerkowce :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram