Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- czystą ściereczkę
- papier do pieczenia
- tortownicę o średnicy 23 cm
- sitko o drobnych oczkach
- blender
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Sitko wyłóż czystą ściereczką i umieść na dużej misce. Na ściereczkę wyłóż jogurt sojowy i wstaw do lodówki na całą noc do odsączenia.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY SPÓD
Ciasteczka korzenne łączymy w naczyniu blendera z kakao. Rozdrabniamy i łączymy z roztopionym olejem kokosowym. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, rozprowadzamy po całym dnie formy i delikatnie dociskamy. Spód wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania masy sernikowej.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SERNIKOWĄ
Odsączony jogurt sojowy przekładamy do miski. Dodajemy skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty niej sok, oliwę, mleczko kokosowe, mąkę ziemniaczaną, cukier, sól i opcjonalnie ekstrakt z wanilii. Całość dokładnie mieszamy, aż uzyskamy gładką i kremową konsystencję.
Krok 3: PIECZEMY SERNIK
Masę przelewamy na schłodzony spód. Sernik pieczemy ok. 50-60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po wystygnięciu dekorujemy według uznania.
Zobacz podobne
przepisy
Kokosowy sernik na bezglutenowym spodzie
Bezglutenowy spód orzechowy i masa serowa z dodatkiem mleczka kokosowego. Zobacz, jak przygotować nowoczesny sernik według Darii!
Wegański sernik z owoców lasu
Paweł Małecki oprócz klasycznych przepisów zna także ten na wegański sernik – na orzechowym spodzie, z masą z tofu i domową konfiturą z owoców leśnych.
Sernik bez spodu
Jaki jest sposób na pyszne popołudnie? Kawałek pysznego sernika bez spodu! Spróbujcie sami!
Karmelowy sernik z rosą
Paweł Małecki przygotował kolejny przepis dla fanów sernika! Spróbuj go w wersji karmelowej z bezą.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tort jogurtowy z owocami leśnymi
- Smoothie z wodą kokosową
- Śniadaniowa granola
- Sernik bez spodu
- Pasta pomidorowa
- Kurczak faszerowany kaszą gryczaną i żurawinami
- Wegańskie ciasto z rabarbarem
- Szarpane boczniaki à la pulled pork
- Sałatka krabowa z makaronem ryżowym
- Wegański deser czekoladowy z chia
- Ciasto marchewkowe
- Jogurt
- Omlet sojowy z warzywami
- Owsiankowe latte z granolą
- Nadziewane marchewki z ciasta francuskiego
- Pizza capricciosa
- Chrupiące ziemniaczki w ostrym sosie
- Kresowe kluski z makiem
- Zupa gołąbkowa
- Smażone okonie z chlebową sałatką
- Stek z jelenia
- Dip z fety z pieczonymi pomidorkami
- Gulasz jagnięcy
- Szparagi w boczku
- Parfait balsamiczny z duszonymi morelami z wanilią
- Odwrócone ciasto z ananasem
- Szakszuka z kaszą pęczak
- Gnocchi w sosie pomidorowym
- Kurczak w sosie pomidorowym
- Perliczka w czerwonym winie
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
989 dni temu
Dzień Dobry, jak skorzystać z serka mascarpone wegańskiego, skoro nie jest ono podane w przepisie? W gazetce Lidla, był pokazany właśnie ten przepis. Bardzo bym prosiła o szybką odpowiedź. Bardzo mi zależy, aby jeszcze w te święta na stole leżał taki pyszny, zdrowy serniczek.
odpowiedz
988 dni temu
To mascarpone bylo tak po prostu, ze jest w ofercie, ale nie jest potrzebne w przepisie. Ja dzisiaj robilem ten sernik, w piekarniku siedział 80 minut i juz sie wydawal dopieczony, ale po wyłączeniu piekarnika (zostawilem w piekarniku uchylonym na cm) to upadł i jest bardzo mokry. W smaku bardzo dobry.
985 dni temu
Serek mascarpone w tym przypadku to alternatywa dla jogurtu sojowego.