Sernik na jogurcie sojowym

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • czystą ściereczkę
  • papier do pieczenia
  • tortownicę o średnicy 23 cm
  • sitko o drobnych oczkach
  • blender

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Sitko wyłóż czystą ściereczką i umieść na dużej misce. Na ściereczkę wyłóż jogurt sojowy i wstaw do lodówki na całą noc do odsączenia.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY SPÓD

Ciasteczka korzenne łączymy w naczyniu blendera z kakao. Rozdrabniamy i łączymy z roztopionym olejem kokosowym. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, rozprowadzamy po całym dnie formy i delikatnie dociskamy. Spód wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania masy sernikowej.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SERNIKOWĄ

Odsączony jogurt sojowy przekładamy do miski. Dodajemy skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty niej sok, oliwę, mleczko kokosowe, mąkę ziemniaczaną, cukier, sól i opcjonalnie ekstrakt z wanilii. Całość dokładnie mieszamy, aż uzyskamy gładką i kremową konsystencję.

Krok 3: PIECZEMY SERNIK

Masę przelewamy na schłodzony spód. Sernik pieczemy ok. 50-60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po wystygnięciu dekorujemy według uznania.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!