Jogurtowiec na cieście francuskim

Paweł Małecki


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • 2 takie same, ciężkie formy do tarty o średnicy ok. 20-22 cm
  • papier do pieczenia
  • folię aluminiową
  • piekarnik rozgrzany do temp. 200°C
  • sitko o drobnych oczkach

Przygotuj wcześniej:

Folię aluminiową złóż 4 razy wzdłuż dłuższego boku i obłóż nią brzegi formy do tarty. Tak przygotowany kołnierz zdejmij i odłóż na później.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO FRANCUSKIE

Ciasto francuskie układamy między dwoma płatami papieru do pieczenia i delikatnie wałkujemy, aby było cieńsze. Na tak przygotowanym cieście układamy formę do tarty i wycinamy okrąg o ok. 2 cm szerszy od średnicy blachy, tak aby przeciąć oba płaty papieru do pieczenia. Następnie zdejmujemy formę i papier do pieczenia z ciasta i nakłuwamy je widelcem.

KROK 2: PIECZEMY CIASTO FRANCUSKIE

Gotowe ciasto przekładamy na papierze do pieczenia do formy na tartę. Następnie przykrywamy je drugą formą. Ciasto pieczemy przez ok. 15 minut. Następnie zdejmujemy górną formę i papier do pieczenia. Na boki blachy nakładamy kołnierz z folii aluminiowej. Tak przygotowane ciasto pieczemy kolejne 5 minut.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ MASY JOGURTOWEJ

Śmietankę ubijamy w wysokim naczyniu z łyżką cukru pudru. Następnie przekładamy ją do miski i mieszamy z jogurtem greckim za pomocą trzepaczki.

WSKAZÓWKA! Masa jogurtowa powinna czekać w temperaturze pokojowej do momentu połączenia z żelatyną.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ JOGURTOWĄ

Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy ją w mikrofali po 5-10 sekund, aż się rozpuści. Tak przygotowaną żelatynę mieszamy z kilkoma łyżkami jogurtu ze śmietanką i dodajemy do pozostałej masy.

KROK 5: SKŁADAMY I PODAJEMY CIASTO

Truskawki kroimy w ćwiartki. Na wystudzony spód z ciasta francuskiego wylewamy ¾ masy jogurtowej. Następnie układamy ⅓ owoców (poza jeżynami) i zalewamy je pozostałą masą jogurtową. Ciasto chłodzimy w lodówce, aż masa jogurtowa stężeje. Podajemy je ozdobione pozostałymi owocami i oprószone cukrem pudrem przesianym przez sitko.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Paweł Małecki

Sernik na zimno z malinami

Poznaj przepis na kremowy sernik na zimno! Z dodatkiem ciastek Neo i malin smakuje wyśmienicie.

Sernik na zimno z malinami
Przepis zawiera materiał wideo

poziom trudności: średni czas przygotowania: 3:00 liczba porcji: 10 ten przepis nie jest wegetariański

Paweł Małecki

Jogurtowy sernik na zimno

Najlepszy deser na ciepłe dni? Jogurtowy sernik na zimno według Pawła Małeckiego!

Jogurtowy sernik na zimno
Przepis zawiera materiał wideo

poziom trudności: średni czas przygotowania: 3:00 liczba porcji: 12 ten przepis nie jest wegetariański

Daria Ładocha

Jogurtowiec z karambolą i migdałami

Spróbuj jogurtowego ciasta z masą morelową, migdałową i galaretką z karambolą!

Jogurtowiec z karambolą i migdałami

poziom trudności: średni czas przygotowania: 3:00 liczba porcji: 8 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!