Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- 2 takie same, ciężkie formy do tarty o średnicy ok. 20-22 cm
- papier do pieczenia
- folię aluminiową
- piekarnik rozgrzany do temp. 200°C
- sitko o drobnych oczkach
Przygotuj wcześniej:
Folię aluminiową złóż 4 razy wzdłuż dłuższego boku i obłóż nią brzegi formy do tarty. Tak przygotowany kołnierz zdejmij i odłóż na później.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO FRANCUSKIE
Ciasto francuskie układamy między dwoma płatami papieru do pieczenia i delikatnie wałkujemy, aby było cieńsze. Na tak przygotowanym cieście układamy formę do tarty i wycinamy okrąg o ok. 2 cm szerszy od średnicy blachy, tak aby przeciąć oba płaty papieru do pieczenia. Następnie zdejmujemy formę i papier do pieczenia z ciasta i nakłuwamy je widelcem.
KROK 2: PIECZEMY CIASTO FRANCUSKIE
Gotowe ciasto przekładamy na papierze do pieczenia do formy na tartę. Następnie przykrywamy je drugą formą. Ciasto pieczemy przez ok. 15 minut. Następnie zdejmujemy górną formę i papier do pieczenia. Na boki blachy nakładamy kołnierz z folii aluminiowej. Tak przygotowane ciasto pieczemy kolejne 5 minut.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ MASY JOGURTOWEJ
Śmietankę ubijamy w wysokim naczyniu z łyżką cukru pudru. Następnie przekładamy ją do miski i mieszamy z jogurtem greckim za pomocą trzepaczki.
WSKAZÓWKA! Masa jogurtowa powinna czekać w temperaturze pokojowej do momentu połączenia z żelatyną.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ JOGURTOWĄ
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy ją w mikrofali po 5-10 sekund, aż się rozpuści. Tak przygotowaną żelatynę mieszamy z kilkoma łyżkami jogurtu ze śmietanką i dodajemy do pozostałej masy.
KROK 5: SKŁADAMY I PODAJEMY CIASTO
Truskawki kroimy w ćwiartki. Na wystudzony spód z ciasta francuskiego wylewamy ¾ masy jogurtowej. Następnie układamy ⅓ owoców (poza jeżynami) i zalewamy je pozostałą masą jogurtową. Ciasto chłodzimy w lodówce, aż masa jogurtowa stężeje. Podajemy je ozdobione pozostałymi owocami i oprószone cukrem pudrem przesianym przez sitko.
Zobacz podobne
przepisy
Sernik cytrynowy na zimno
Klasyczne ciasto w eleganckim wydaniu. Warto poświęcić chwilę na jego przygotowanie, bo wygląda i smakuje wspaniale!
Sernik na zimno z malinami
Poznaj przepis na kremowy sernik na zimno! Z dodatkiem ciastek Neo i malin smakuje wyśmienicie.
Jogurtowy sernik na zimno
Najlepszy deser na ciepłe dni? Jogurtowy sernik na zimno według Pawła Małeckiego!
Jogurtowiec z karambolą i migdałami
Spróbuj jogurtowego ciasta z masą morelową, migdałową i galaretką z karambolą!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Arbuzowe szaleństwo
- Kabanosy w cieście
- Muffiny jabłkowe z karmelem
- Kogel-mogel zapiekany z malinami
- Owocowy kisiel z serkiem waniliowym
- Ciasto borówkowo-brzoskwiniowe
- Sałatka z topinamburem
- Odwrócona zielona tarta
- Sałatka z grillowaną marchewką
- Pieczony bakłażan z indykiem
- Proteinowe mango lassi
- Omlet ze szparagami i z fasolką edamame
- Placuszki z serka wiejskiego z truskawkami
- Sernik na zimno z mango i nasionami chia
- Koktajl sernikowy z malinami
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Halloweenowe ciasto z niespodzianką
- Chleb drwalski z serkiem chrzanowym i krewetkami
- Świąteczne ciasteczka w kształcie choinek
- Karkówka z szynkowaru
- Bożonarodzeniowa babka piernikowa
- Risotto z groszkiem — przepis rodem z Wenecji
- Babka cytrynowa wielkanocna
- Świąteczne trifle figowo-czekoladowe
- Jadalne zawieszki – kruche maślane ciasteczka
- Wielkanocny mazurek bez cukru
- Ciasto bez laktozy “Wielkanocny Domek”
- Wegańskie uszka nadziewane soczewicą
- Wytrawna tarta Tatin
- Tatarskie manty z twarogiem i malinami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)