Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- 2 takie same, ciężkie formy do tarty o średnicy ok. 20-22 cm
- papier do pieczenia
- folię aluminiową
- piekarnik rozgrzany do temp. 200°C
- sitko o drobnych oczkach
Przygotuj wcześniej:
Folię aluminiową złóż 4 razy wzdłuż dłuższego boku i obłóż nią brzegi formy do tarty. Tak przygotowany kołnierz zdejmij i odłóż na później.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO FRANCUSKIE
Ciasto francuskie układamy między dwoma płatami papieru do pieczenia i delikatnie wałkujemy, aby było cieńsze. Na tak przygotowanym cieście układamy formę do tarty i wycinamy okrąg o ok. 2 cm szerszy od średnicy blachy, tak aby przeciąć oba płaty papieru do pieczenia. Następnie zdejmujemy formę i papier do pieczenia z ciasta i nakłuwamy je widelcem.
KROK 2: PIECZEMY CIASTO FRANCUSKIE
Gotowe ciasto przekładamy na papierze do pieczenia do formy na tartę. Następnie przykrywamy je drugą formą. Ciasto pieczemy przez ok. 15 minut. Następnie zdejmujemy górną formę i papier do pieczenia. Na boki blachy nakładamy kołnierz z folii aluminiowej. Tak przygotowane ciasto pieczemy kolejne 5 minut.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ MASY JOGURTOWEJ
Śmietankę ubijamy w wysokim naczyniu z łyżką cukru pudru. Następnie przekładamy ją do miski i mieszamy z jogurtem greckim za pomocą trzepaczki.
WSKAZÓWKA! Masa jogurtowa powinna czekać w temperaturze pokojowej do momentu połączenia z żelatyną.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ JOGURTOWĄ
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy ją w mikrofali po 5-10 sekund, aż się rozpuści. Tak przygotowaną żelatynę mieszamy z kilkoma łyżkami jogurtu ze śmietanką i dodajemy do pozostałej masy.
KROK 5: SKŁADAMY I PODAJEMY CIASTO
Truskawki kroimy w ćwiartki. Na wystudzony spód z ciasta francuskiego wylewamy ¾ masy jogurtowej. Następnie układamy ⅓ owoców (poza jeżynami) i zalewamy je pozostałą masą jogurtową. Ciasto chłodzimy w lodówce, aż masa jogurtowa stężeje. Podajemy je ozdobione pozostałymi owocami i oprószone cukrem pudrem przesianym przez sitko.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pierniki
- Boczek pieczony
- Makowiec japoński
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Klasyczna sałatka grecka
- Zupa grzybowa z makaronem
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Burek ze szpinakiem
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Śledzie po kaszubsku
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Łazanki
- Jajka na miękko
- Ryba z piekarnika
- Piernik świąteczny
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Przekąski sylwestrowe
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Najlepsza sałatka z tortellini
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (0)