zobacz film Jogurtowiec na cieście francuskim

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • 2 takie same, ciężkie formy do tarty o średnicy ok. 20-22 cm
  • papier do pieczenia
  • folię aluminiową
  • piekarnik rozgrzany do temp. 200°C
  • sitko o drobnych oczkach

Przygotuj wcześniej:

Folię aluminiową złóż 4 razy wzdłuż dłuższego boku i obłóż nią brzegi formy do tarty. Tak przygotowany kołnierz zdejmij i odłóż na później.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO FRANCUSKIE

Ciasto francuskie układamy między dwoma płatami papieru do pieczenia i delikatnie wałkujemy, aby było cieńsze. Na tak przygotowanym cieście układamy formę do tarty i wycinamy okrąg o ok. 2 cm szerszy od średnicy blachy, tak aby przeciąć oba płaty papieru do pieczenia. Następnie zdejmujemy formę i papier do pieczenia z ciasta i nakłuwamy je widelcem.

KROK 2: PIECZEMY CIASTO FRANCUSKIE

Gotowe ciasto przekładamy na papierze do pieczenia do formy na tartę. Następnie przykrywamy je drugą formą. Ciasto pieczemy przez ok. 15 minut. Następnie zdejmujemy górną formę i papier do pieczenia. Na boki blachy nakładamy kołnierz z folii aluminiowej. Tak przygotowane ciasto pieczemy kolejne 5 minut.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ MASY JOGURTOWEJ

Śmietankę ubijamy w wysokim naczyniu z łyżką cukru pudru. Następnie przekładamy ją do miski i mieszamy z jogurtem greckim za pomocą trzepaczki.

WSKAZÓWKA! Masa jogurtowa powinna czekać w temperaturze pokojowej do momentu połączenia z żelatyną.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ JOGURTOWĄ

Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy ją w mikrofali po 5-10 sekund, aż się rozpuści. Tak przygotowaną żelatynę mieszamy z kilkoma łyżkami jogurtu ze śmietanką i dodajemy do pozostałej masy.

KROK 5: SKŁADAMY I PODAJEMY CIASTO

Truskawki kroimy w ćwiartki. Na wystudzony spód z ciasta francuskiego wylewamy ¾ masy jogurtowej. Następnie układamy ⅓ owoców (poza jeżynami) i zalewamy je pozostałą masą jogurtową. Ciasto chłodzimy w lodówce, aż masa jogurtowa stężeje. Podajemy je ozdobione pozostałymi owocami i oprószone cukrem pudrem przesianym przez sitko.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!