Jogurtowiec z karambolą i migdałami

Daria Ładocha


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • blender
  • tortownicę o średnicy 32 cm

 

Krok 1: Przygotowujemy masę morelową

Morele zalewamy letnią wodą i odstawiamy na 1 godzinę do namoczenia. Do miseczki wkładamy żelatynę, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Jogurt wlewamy do kielicha blendera, dodajemy odsączone morele i żelatynę, startą skórkę z cytryny. Blendujemy. Masę przelewamy do tortownicy. Wstawiamy do lodówki do stężenia.

Krok 2: Przygotowujemy masę migdałową

Żelatynę umieszczamy w miseczce, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Jogurt blendujemy z ksylitolem i żelatyną. Dodajemy płatki migdałów i mieszamy. Masę wylewamy na zastygniętą warstwę masy morelowej. Wkładamy ponownie do lodówki do stężenia.

Krok 3: Zalewamy ciasto galaretką

Galaretkę przygotowujemy według wskazań na opakowaniu. Odstawiamy do wystudzenia. Karambole kroimy w plastry i wykładamy na wierzch masy migdałowej. Całość zalewamy galaretką. Odstawiamy ponownie do lodówki na co najmniej godzinę. Aby wyciągnąć deser z formy, okrawamy go nożem blisko brzegu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Paweł Małecki

Ciasto gryczano-jogurtowe

Upiecz gryczany biszkopt i przełóż go domową konfiturą z suszonych żurawin. Do tego jogurt naturalny i świeże owoce!

Ciasto gryczano-jogurtowe

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:30 liczba porcji: 16 ten przepis jest wegetariański

Kinga Paruzel

Tort jogurtowy z owocami leśnymi

Jogurt i owoce to przepis na pyszny deser. Wypróbuj jogurtowej słodkości Kingi!

Tort jogurtowy z owocami leśnymi

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 8 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!