
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blender
- tortownicę o średnicy 32 cm
Krok 1: Przygotowujemy masę morelową
Morele zalewamy letnią wodą i odstawiamy na 1 godzinę do namoczenia. Do miseczki wkładamy żelatynę, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Jogurt wlewamy do kielicha blendera, dodajemy odsączone morele i żelatynę, startą skórkę z cytryny. Blendujemy. Masę przelewamy do tortownicy. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Krok 2: Przygotowujemy masę migdałową
Żelatynę umieszczamy w miseczce, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Jogurt blendujemy z ksylitolem i żelatyną. Dodajemy płatki migdałów i mieszamy. Masę wylewamy na zastygniętą warstwę masy morelowej. Wkładamy ponownie do lodówki do stężenia.
Krok 3: Zalewamy ciasto galaretką
Galaretkę przygotowujemy według wskazań na opakowaniu. Odstawiamy do wystudzenia. Karambole kroimy w plastry i wykładamy na wierzch masy migdałowej. Całość zalewamy galaretką. Odstawiamy ponownie do lodówki na co najmniej godzinę. Aby wyciągnąć deser z formy, okrawamy go nożem blisko brzegu.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Nuggetsy z kurczaka
- Ryba z piekarnika
- Klasyczna sałatka grecka
- Spaghetti carbonara
- Śledzie po kaszubsku
- Łazanki
- Uszka z grzybami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Golonka pieczona po bawarsku
- Boczek pieczony
- Sernik pistacjowy
- Pierniki
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Śledź w oleju
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Ciasto na pierogi
- Ciasto marchewkowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)