Ciasta - Rolady - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Rolada czekoladowa à la kłoda
Inspirowana tradycyjnym francuskim przepisem na świąteczne ciasto rolada czekoladowa à la kłoda to świetny pomysł na dekadencki deser!
Ciasto bez laktozy “Wielkanocny Domek”
Orzeźwiający i pyszny deser, który będzie idealną ozdobą wielkanocnego stołu! Dzięki wykorzystaniu szpinaku i mango zachwyca naturalnymi, wiosennymi kolorami.
MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
Roladka biszkoptowa wypełniona kremem przygotowanym na bazie mascarpone z dodatkiem aromatycznej skórki limonki – łatwy deser, który szybko przygotujesz dla swoich sylwestrowych gości!
Rolada bakaliowa
Przepyszna rolada zrobiona w całości z bakalii, bez dodatku cukru, sycąca i wegańska. Idealnie sprawdzi się jako słodka przekąska dla dzieci i nie tylko!
Rolada jabłkowa
Nadzienie jabłkowe zamknięte w delikatnym, biszkoptowym cieście? To musi być rolada jabłkowa, która swoim smakiem przypomina o dobrych, rodzinnych chwilach. To ciasto idealne na jesień – upiecz i sprawdź!
Roladka kokosowa bez pieczenia
Kinga prezentuje przepis swojej babci na świąteczną roladkę kokosową. Sprawdźcie smaki dzieciństwa Kingi!
Piernikowa rolada z kremem jabłkowo-cynamonowym
Zapach świąt zamknięty w jednym cieście – aromatyczny cynamon, przyprawa do piernika i jabłka. Daj się skusić na roladę wg przepisu Pawła!
Biszkoptowa rolada z kremem kawowym i mandarynkami
Poznaj przepis na roladę biszkoptową! Z kremem na bazie espresso, mandarynkami i bitą śmietaną – smakuje wyśmienicie!
Strudel z jabłkami i makiem
Spróbuj strudla z jabłkami i makiem! Wyjątkowego, korzennego smaku nadaje szczypta cynamonu.
Rolada brzoskwiniowa z serkiem mascarpone
Lekka rolada z pysznym kremem z serka mascarpone i brzoskwiń – wypróbuj!
Rolada cytrynowa
Domowa rolada z masą cytrynową doskonale sprawdzi się jako popołudniowy deser do kawy lub herbaty.
Rolada makowa
Delikatne ciasto i bakaliowa masa to pyszna wariacja na temat tradycyjnej paschy. Twoi goście będą pod wrażeniem!
Rolada na słodko – jak ją przyrządzić?
Przyrządzenie rolady na słodko wymaga precyzji, dlatego warto poświęcić chwilę czasu, aby dokładnie zapoznać się z przepisami i dowiedzieć się, jak krok po kroku wykonać i zawinąć ciasto. Bez względu na to, jaki smak rolady wybierzecie, przygotowanie każdej z nich powinniście rozpocząć od upieczenia ciasta. W przypadku rolady o smaku owocowym, np. jabłkowym czy truskawkowym, kluczowe znaczenie będzie miał mus wypełniający środek. Można w tym celu wykorzystać owoce mrożone albo takie z kompotu, a w sezonie oczywiście najlepiej świeże. Jeśli nie jesteście natomiast zwolennikami ciast owocowych, to zawsze pozostaje rolada czekoladowa czy kokosowa, a dla bardziej wprawnych cukierników również rolada bezowa.
Rolada z ciasta francuskiego
Roladę, a właściwie rolady, można przygotować też z ciasta francuskiego. W tym przypadku rulon ciasta francuskiego, wypełniony wcześniej przygotowanym farszem, należy pokroić na kilka równych części. Dzięki temu po ok. półgodzinnym pieczeniu można cieszyć się smakiem np. ślimaczków z jabłkami i cynamonem z ciasta francuskiego.
Rolada biszkoptowa na 5 sposobów
Najczęściej mamy do czynienia z roladą biszkoptową. Upieczenie biszkoptu to zazwyczaj pierwszy krok do sukcesu. Na późniejszym etapie ciasto biszkoptowe można wzbogacić o inne składniki, dodając np. owoce, krem, bitą śmietanę czy galaretkę. W Kuchni Lidla znajdziecie m.in. przepis na biszkoptową roladę z kremem kawowym i mandarynkami, ale również mnóstwo innych inspirujących pomysłów na przygotowanie tego deseru. Tylko spójrzcie!
- rolada brzoskwiniowa z serkiem mascarpone
- rolada makowa
- rolada cytrynowa
- herbaciana rolada z mlecznym kremem
- wiśniowy sad
Pamiętajcie, że owoców w musach możecie używać wymiennie. Jeśli więc nie dysponujecie akurat truskawkami czy wiśniami, to zaplanujcie np. roladę biszkoptową z jabłkami, a dodatkowo udekorujcie ją bitą śmietaną. Gdy natomiast nie przepadacie za wszelkimi rodzajami kremów i musów, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby upiec roladę biszkoptową z galaretką.