zobacz film Rolada czekoladowa à la kłoda

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • robota planetarnego
  • sitko o drobnych oczkach
  • rózgę
  • szpatułę
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • bawełnianą ściereczkę
  • blender ręczny
  • rękaw cukierniczy
  • płaską końcówkę do szprycowania
  • sitko o drobnych oczkach

Przygotuj wcześniej:

Żelatynę potrzebną do przygotowania musu czekoladowego wymieszaj dokładnie z zimną wodą i podgrzej w mikrofali przez kilka sekund, aby się rozpuściła.

Masło wyjmij z lodówki wcześniej, aby w momencie użycia było miękkie.

Sposób przygotowania:

CIASTO CZEKOLADOWE

KROK 1: UBIJAMY JAJKA

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem. Kiedy białka z cukrem ubiją się na błyszczącą masę, dodajemy żółtka i mieszamy chwilę do połączenia składników.

KROK 2: ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI Z JAJKAMI

Mąkę, kakao i przyprawę do piernika przesiewamy przez sitko o drobnych oczkach. Tak przygotowane składniki mieszamy, przesypujemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy za pomocą rózgi. Gotowa masa powinna być puszysta.

KROK 3: PIECZEMY CIASTO

Gotową masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzamy po całej powierzchni za pomocą szpatuły. Ciasto pieczemy przez ok. 10-14 minut. Upieczoną roladę zdejmujemy z blachy, zostawiamy ją na papierze do pieczenia i przykrywamy ściereczką, aby stygnąc, nie traciła zbyt wiele wilgoci.

MUS CZEKOLADOWY

KROK 1: UBIJAMY ŻÓŁTKA

Żółtka mieszamy z cukrem w misce. Następnie miskę umieszczamy w kąpieli wodnej i dalej ubijamy żółtka, aż staną się puszyste. Wyjmujemy je z kąpieli i odkładamy. Następnie dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy.

KROK 2: ŁĄCZYMY CZEKOLADĘ Z ŻÓŁTKAMI

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, delikatnie studzimy i łączymy z ubitymi żółtkami.

KROK 3: ŁĄCZYMY BITĄ ŚMIETANĘ Z MASĄ CZEKOLADOWĄ

Śmietankę ubijamy na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy ją do lekko wystudzonej masy czekoladowej. Po dodaniu każdej porcji bitej śmietany łączymy ją za pomocą rózgi z masą czekoladową.

GANASZ CZEKOLADOWY

KROK 1: PODGRZEWAMY ŚMIETANKĘ I MIÓD

Śmietankę przelewamy do garnka i dodajemy miód. Całość zagotowujemy.

KROK 2: DODAJEMY CZEKOLADĘ

Po zagotowaniu śmietanki wyłączamy ogień. Następnie dodajemy połamane na mniejsze kawałki czekolady. Czekamy, nie mieszając, aż czekolada się rozpuści. Po chwili dokładnie mieszamy.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY GANASZ

Śmietankę z miodem i czekoladą delikatnie napowietrzamy za pomocą ręcznego blendera. Następnie dodajemy miękkie masło i ponownie, krótko podbijamy blenderem. Tak przygotowany ganasz odstawiamy na chwilę do wystudzenia.

ROLADA CZEKOLADOWA

KROK 1: ZWIJAMY ROLADĘ

Wystudzone ciasto czekoladowe smarujemy kremem czekoladowo-orzechowym. Na to wykładamy mus czekoladowy i również go rozsmarowujemy. Roladę zwijamy wzdłuż dłuższego boku, uważając, aby nie zwinąć jej razem z papierem do pieczenia. Następnie owijamy ją w ten papier i przekładamy do lodówki na min. 1 godzinę.

KROK 2: POKRYWAMY ROLADĘ GANASZEM

Ganasz przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką do szprycowania i pokrywamy nim całą roladę, tworząc długie, proste pasy wzdłuż dłuższego boku. Następnie szprycujemy kilka fal wzdłuż rolady.

WSKAZÓWKA! Użycie rękawa cukierniczego i końcówki do szprycowania nie jest konieczne. Ganasz można nałożyć szpatułą lub łyżką.

KROK 3: DEKORUJEMY ROLADĘ

Na pokrytej ganaszem roladzie rysujemy fale przypominające korę drzewa. Następnie w kremie robimy kilka sęków łyżeczką i staramy się odwzorować wygląd kłody. Gotową roladę oprószamy kakao.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!