Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- robota planetarnego
- sitko o drobnych oczkach
- rózgę
- szpatułę
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- bawełnianą ściereczkę
- blender ręczny
- rękaw cukierniczy
- płaską końcówkę do szprycowania
- sitko o drobnych oczkach
Przygotuj wcześniej:
Żelatynę potrzebną do przygotowania musu czekoladowego wymieszaj dokładnie z zimną wodą i podgrzej w mikrofali przez kilka sekund, aby się rozpuściła.
Masło wyjmij z lodówki wcześniej, aby w momencie użycia było miękkie.
Sposób przygotowania:
CIASTO CZEKOLADOWE
KROK 1: UBIJAMY JAJKA
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem. Kiedy białka z cukrem ubiją się na błyszczącą masę, dodajemy żółtka i mieszamy chwilę do połączenia składników.
KROK 2: ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI Z JAJKAMI
Mąkę, kakao i przyprawę do piernika przesiewamy przez sitko o drobnych oczkach. Tak przygotowane składniki mieszamy, przesypujemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy za pomocą rózgi. Gotowa masa powinna być puszysta.
KROK 3: PIECZEMY CIASTO
Gotową masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzamy po całej powierzchni za pomocą szpatuły. Ciasto pieczemy przez ok. 10-14 minut. Upieczoną roladę zdejmujemy z blachy, zostawiamy ją na papierze do pieczenia i przykrywamy ściereczką, aby stygnąc, nie traciła zbyt wiele wilgoci.
MUS CZEKOLADOWY
KROK 1: UBIJAMY ŻÓŁTKA
Żółtka mieszamy z cukrem w misce. Następnie miskę umieszczamy w kąpieli wodnej i dalej ubijamy żółtka, aż staną się puszyste. Wyjmujemy je z kąpieli i odkładamy. Następnie dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy.
KROK 2: ŁĄCZYMY CZEKOLADĘ Z ŻÓŁTKAMI
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, delikatnie studzimy i łączymy z ubitymi żółtkami.
KROK 3: ŁĄCZYMY BITĄ ŚMIETANĘ Z MASĄ CZEKOLADOWĄ
Śmietankę ubijamy na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy ją do lekko wystudzonej masy czekoladowej. Po dodaniu każdej porcji bitej śmietany łączymy ją za pomocą rózgi z masą czekoladową.
GANASZ CZEKOLADOWY
KROK 1: PODGRZEWAMY ŚMIETANKĘ I MIÓD
Śmietankę przelewamy do garnka i dodajemy miód. Całość zagotowujemy.
KROK 2: DODAJEMY CZEKOLADĘ
Po zagotowaniu śmietanki wyłączamy ogień. Następnie dodajemy połamane na mniejsze kawałki czekolady. Czekamy, nie mieszając, aż czekolada się rozpuści. Po chwili dokładnie mieszamy.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY GANASZ
Śmietankę z miodem i czekoladą delikatnie napowietrzamy za pomocą ręcznego blendera. Następnie dodajemy miękkie masło i ponownie, krótko podbijamy blenderem. Tak przygotowany ganasz odstawiamy na chwilę do wystudzenia.
ROLADA CZEKOLADOWA
KROK 1: ZWIJAMY ROLADĘ
Wystudzone ciasto czekoladowe smarujemy kremem czekoladowo-orzechowym. Na to wykładamy mus czekoladowy i również go rozsmarowujemy. Roladę zwijamy wzdłuż dłuższego boku, uważając, aby nie zwinąć jej razem z papierem do pieczenia. Następnie owijamy ją w ten papier i przekładamy do lodówki na min. 1 godzinę.
KROK 2: POKRYWAMY ROLADĘ GANASZEM
Ganasz przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką do szprycowania i pokrywamy nim całą roladę, tworząc długie, proste pasy wzdłuż dłuższego boku. Następnie szprycujemy kilka fal wzdłuż rolady.
WSKAZÓWKA! Użycie rękawa cukierniczego i końcówki do szprycowania nie jest konieczne. Ganasz można nałożyć szpatułą lub łyżką.
KROK 3: DEKORUJEMY ROLADĘ
Na pokrytej ganaszem roladzie rysujemy fale przypominające korę drzewa. Następnie w kremie robimy kilka sęków łyżeczką i staramy się odwzorować wygląd kłody. Gotową roladę oprószamy kakao.
Zobacz podobne
przepisy
Rolada bezowa z musem truskawkowym
Najlepszy deser na lato! Puszysty owocowo-śmietankowy mus owinięty w lekką bezę stanie się hitem Twojego domu!
Rolada czekoladowa z musem kawowo-rumowym
Smakowity rulon z ciemnego biszkoptu wypełniony aromatycznym musem na bazie kawy i czekolady. Goście będą zachwyceni.
Rolada brzoskwiniowa z serkiem mascarpone
Lekka rolada z pysznym kremem z serka mascarpone i brzoskwiń – wypróbuj!
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem
Warstwy rolady według przepisu Darii to wędzony łosoś, serek i szpinakowe ciasto – zwiń wszystkie składniki i podaj gościom superszybką przekąskę!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sans rival, czyli przekładaniec królewski z pistacjami
- Kanapkowe sushi onigirazu z łososiem i awokado
- Dacquoise z musem z sera gorgonzola i karmelizowanymi gruszkami
- Comber z jelenia
- Biszkopt z białek
- Gofry z owocami i cukrem pudrem
- Babka na parze
- Strucla makowo-orzechowa
- Tort orzechowo-czekoladowy „Manhattan”
- Tort lodowy
- Tort bezowy z likierem jajecznym
- Tort marcinek z konfiturą żurawinową
- Tort z sosem z czerwonych owoców
- Monogram cake
- Antygrawitacyjny tort pistacjowo-czekoladowy z malinami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)