zobacz film Rolada brzoskwiniowa z serkiem mascarpone

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Rozkładamy masę na blasze

Do syropu klonowego dodajemy wanilię

Białka oddzielamy od żółtek kilka godzin przed rozpoczęciem przygotowania rolady. Białka ubijamy na sztywną pianę. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z cukrem i dodajemy stopniowo do białek.

Gdy białka się dobrze ubiją, dodajemy pojedynczo żółtka. Masa powinna  być  sztywna i świecąca. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Masę wylewamy równomiernie na blachę, pozostawiając niewielki odstęp od rantów blachy. Bezę pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 150-155°C. Po upieczeniu pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Krok 2: Gotujemy brzoskwinie w cukrze

Miksujemy truskawki

Brzoskwinie obieramy i kroimy w kostkę. Cukier zagotowujemy z wodą, a następnie dodajemy brzoskwinie. Gotujemy ok. 3 minut, a następnie część nierozgotowanych owoców (ok. 100 g) przekładamy do miski. Resztę gotujemy kolejne 3 minuty. Brzoskwinie odcedzamy. Owoce miksujemy.

 

Krok 3: Brzoskwinie dodajemy do serka mascarpone

Wlewanie masy do formy

Śmietankę ubijamy. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, a następnie rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej bądź kąpieli wodnej. Zmiksowane brzoskwinie łączymy z serkiem mascarpone. Wlewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, mieszamy. Dodajemy żelatynę, ponownie mieszamy. Dolewamy sok wyciśnięty z połowy cytryny. Całość łączymy stopniowo z ubitą śmietanką. Dodajemy odłożone wcześniej brzoskwinie.

Roladę przekładamy na deskę lub blat wyłożony papierem do pieczenia. Mus rozsmarowujemy na całej powierzchni rolady. Całość zwijamy, pomagając sobie papierem do pieczenia ze spodu. Roladę wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

Przed podaniem roladę oprószamy cukrem pudrem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • Gość Gość
    2827 dni temu
    Czy można użyć brzoskwiń z puszki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2827 dni temu
    Nie rekomendujemy takiej zmiany! Świeże owoce i te z puszki są odmiennej konsystencji.
  • Koziarka Koziarka
    2832 dni temu
    Na filmie Pan Paweł dodaje do ciasta na roladę skórkę i sok z cytryny, w przepisie brakuje ile tego soku czy z całej cytryny?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2831 dni temu
    Sok z cytryny dodajemy w trzecim kroku :)
  • Gość Gość
    2828 dni temu
    0,5cytryny
  • Gość Gość
    2840 dni temu
    białka z lodówki czy ogrzane?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2838 dni temu
    Białka najlepiej oddzielić od żółtek od razu po wyjęciu z lodówki, gdyż mają wtedy gęstszą konsystencję i zwyczajnie łatwiej je oddzielić. Natomiast jeśli chodzi o ubijanie białek, najlepiej to robić, kiedy mają już temperaturę pokojową.
  • Filip Filip
    2840 dni temu
    Gdzie jest kolejny odcinek?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2838 dni temu
    Wszystkie najnowsze odcinki znajdują się pod tym linkiem: https://kuchnialidla.pl/dorota-karol/odcinki Natomiast jeśli chodz o najnowszy przepis Pawła, to znajduje się on pod tym linkiem: https://kuchnialidla.pl/product/brownie-czekoladowe-z-syropem-klonowym-oraz-maslem-orzechowym Nie ma jednak do niego instruktażu w formie video.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!