
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- rozdrabniacz
- patelnię z powłoką nieprzywierającą
- papier do pieczenia
- folię aluminiową
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PODPRAŻAMY ORZECHY I SŁONECZNIK
Orzechy włoskie i orzechy nerkowca drobno siekamy i podprażamy ze słonecznikiem, cynamonem i szczyptą soli na suchej patelni.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SUSZONE OWOCE
Figi, morele, żurawiny i rodzynki miksujemy w rozdrabniaczu. Masę podsmażamy na patelni z powłoką nieprzywierającą przez ok. 5 minut, aż nieco odparuje.
KROK 3: ŁĄCZYMY MASĘ Z SUSZONYCH OWOCÓW Z ORZECHAMI I SŁONECZNIKIEM
Do masy z suszonych owoców dodajemy podprażone orzechy i słonecznik. Całość mieszamy i odstawiamy do wystudzenia (masa powinna być na tyle zimna, by dało się ją formować dłońmi).
KROK 4: FORMUJEMY ROLADĘ
Przygotowujemy dwa arkusze papieru do pieczenia o długości ok. 30 cm. Na jeden z arkuszy wykładamy masę bakaliową i formujemy roladę o długości ok. 30 cm. Na drugi kawałek papieru do pieczenia wysypujemy wiórki kokosowe. Roladę delikatnie przenosimy na arkusz z wiórkami i ją w nich obtaczamy.
KROK 5: CHŁODZIMY ROLADĘ
Tak przygotowaną roladę zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny. Po tym czasie ją wyjmujemy i kroimy w talarki o grubości ok. 1 cm.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Spaghetti carbonara
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Śledzie po kaszubsku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Domek z piernika
- Sernik pistacjowy
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Uszka z grzybami
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Pistacjowy sernik baskijski
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Przekąski sylwestrowe
- Nuggetsy z kurczaka
- Makówki śląskie
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)