Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- rozdrabniacz
- patelnię z powłoką nieprzywierającą
- papier do pieczenia
- folię aluminiową
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PODPRAŻAMY ORZECHY I SŁONECZNIK
Orzechy włoskie i orzechy nerkowca drobno siekamy i podprażamy ze słonecznikiem, cynamonem i szczyptą soli na suchej patelni.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SUSZONE OWOCE
Figi, morele, żurawiny i rodzynki miksujemy w rozdrabniaczu. Masę podsmażamy na patelni z powłoką nieprzywierającą przez ok. 5 minut, aż nieco odparuje.
KROK 3: ŁĄCZYMY MASĘ Z SUSZONYCH OWOCÓW Z ORZECHAMI I SŁONECZNIKIEM
Do masy z suszonych owoców dodajemy podprażone orzechy i słonecznik. Całość mieszamy i odstawiamy do wystudzenia (masa powinna być na tyle zimna, by dało się ją formować dłońmi).
KROK 4: FORMUJEMY ROLADĘ
Przygotowujemy dwa arkusze papieru do pieczenia o długości ok. 30 cm. Na jeden z arkuszy wykładamy masę bakaliową i formujemy roladę o długości ok. 30 cm. Na drugi kawałek papieru do pieczenia wysypujemy wiórki kokosowe. Roladę delikatnie przenosimy na arkusz z wiórkami i ją w nich obtaczamy.
KROK 5: CHŁODZIMY ROLADĘ
Tak przygotowaną roladę zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny. Po tym czasie ją wyjmujemy i kroimy w talarki o grubości ok. 1 cm.
Zobacz podobne
przepisy
Piernikowa rolada z kremem jabłkowo-cynamonowym
Zapach świąt zamknięty w jednym cieście – aromatyczny cynamon, przyprawa do piernika i jabłka. Daj się skusić na roladę wg przepisu Pawła!
Rolada śląska z kluskami i modrą kapustą
Jeśli śląski obiad, to tylko według przepisu Kingi Paruzel! Przygotuj mięsne rolady, które razem z kluskami śląskimi i modrą kapustą stworzą pyszne, domowe danie rodem z naszej regionalnej kuchni!
Rolada jabłkowa
Nadzienie jabłkowe zamknięte w delikatnym, biszkoptowym cieście? To musi być rolada jabłkowa, która swoim smakiem przypomina o dobrych, rodzinnych chwilach. To ciasto idealne na jesień – upiecz i sprawdź!
Kolorowe rolady naleśnikowe
Pyszne danie dla wszystkich członków rodziny! Kolorowe rolady naleśnikowe to pomysł Kingi na słodkie naleśniki bez dodatku cukru, za to z dużą ilością owoców, które trafią w gust także najmłodszych.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Przysmak czekoladowy
- Drożdżowe paluchy z serem – przepis
- Kruche ciasteczka z orzechami
- Rolada cytrynowa
- Tarta z makiem
- Pieczone jabłka z bakaliami
- Tarta a’la SNICKERS o obniżonej zawartości cukru
- Wegańska pieczeń z czerwonej soczewicy
- Cookie dough
- Kuleczki energetyczne
- Nadziewane daktyle w czekoladzie
- Ciasteczka z suszonymi jagodami
- Ciasteczka jaglano-kokosowe
- Sałatka śniadaniowa z chorizo
- Sushi z banana
- Trifle z kremem spekulatius
- Masło z miechunką i orzechami pekan
- Parfait marcepanowo-makowe z gruszkami w czerwonym winie
- Kurki marynowane na 2 sposoby
- Wegetariańskie hot dogi
- Zielone tosty francuskie
- Świąteczne trifle figowo-czekoladowe
- Lody truskawkowo-miętowe
- Ryba z warzywami w papilocie
- Pascha
- Bezglutenowy keks świąteczny
- Sałatka z chlebem figowym i szynką
- Buraczki z chili
- Świąteczne ciasteczka w kształcie choinek
- Sos tzatziki
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)