Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tłuczek do mięsa
- folię spożywczą
- bawełnianą nitkę lub wykałaczki
Przygotuj wcześniej:
Mięso wyjmij z lodówki ok. 30 minut przed rozpoczęciem gotowania, by miało temperaturę pokojową.
Krok 1: ROZBIJAMY I DOPRAWIAMY MIĘSO
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm. Plastry umieszczamy kolejno pomiędzy dwoma płatami folii spożywczej i rozbijamy za pomocą tłuczka tak, by uzyskać jak najcieńszy płat. Doprawiamy z obu stron solą i pieprzem.
Krok 2: FASZERUJEMY MIĘSO
Rozbite płaty mięsa smarujemy z jednej strony chrzanem i musztardą francuską. Na warstwie chrzanu i musztardy układamy ogórek pokrojony w słupki, kabanosy pokrojone na mniejsze kawałki i cebulę pokrojoną w kostkę.
Krok 3: ZWIJAMY ROLADY
Dłuższe, boczne brzegi płatów zakładamy do środka. Mięso rolujemy tak, by zamknąć farsz w środku. Każdą roladę owijamy sznurkiem. Końcówki sznurka mocno związujemy. Opcjonalnie: brzegi mięsa spinamy wykałaczkami.
Krok 4: PRZESMAŻAMY I DUSIMY ROLADY
Masło klarowane mocno rozgrzewamy w rondlu lub na głębokiej patelni. Rolady obtaczamy w mące i smażymy z obu stron ok. 2-3 minut. Mięso powinno ładnie się zarumienić.
Przesmażone rolady zalewamy bulionem. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy ok. 2 godzin, aż mięso zmięknie.
Krok 5: DUSIMY MODRĄ KAPUSTĘ
Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka i zalewamy winem. Dusimy ok. 10-15 minut, co jakiś czas mieszając.
Krok 6: PRZYGOTOWUJEMY DODATKI DO KAPUSTY
Boczek pokrojony w drobną kostkę smażymy na suchej patelni, aż się zarumieni i odda tłuszcz. Dodajemy jabłko pokrojone w kostkę, drobno posiekane śliwki i cebulę pokrojoną w kostkę. Smażymy chwilę, aż smaki się połączą.
Wszystkie składniki z patelni dodajemy do podduszonej kapusty. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy sok z cytryny. Mieszamy i dusimy ok. 5 minut.
Krok 7: PRZYGOTOWUJEMY KLUSKI ŚLĄSKIE
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie ok. 20 minut. Odcedzamy i odstawiamy, a gdy wystygną, przeciskamy przez praskę do ziemniaków i dajemy do dużej miski.
Masę ziemniaczaną dzielimy na 4 części. Jedną część masy wyjmujemy, a miejsce po niej wypełniamy mąką ziemniaczaną. Dodajemy olej. Mieszamy dłonią, aż składniki się połączą, a ciasto stanie się jednolite i gładkie.
Z ciasta formujemy w dłoniach okrągłe kluseczki. W każdej z nich robimy niewielkie wgłębienie.
Krok 8: GOTUJEMY KLUSKI ŚLĄSKIE
Kluski gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie ok. 2-3 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe kluski wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej.
Krok 9: PODAJEMY DANIE
Na talerz wykładamy porcję mięsnego sosu, modrą kapustę i kluski śląskie. Na warstwie sosu układamy gotowe rolady. Całość dekorujemy natką pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Zwijane zrazy wołowe
Poznaj klasyczny przepis Karola Okrasy na zrazy wołowe z ogórkiem kiszonym i boczkiem.
Tradycyjny devolay
Spróbuj tradycyjnego dewolaja wg Karola Okrasy! Dwukrotnie panierowany i smażony na smalcu smakuje wyśmienicie!
Gulasz z jagnięciny z kopytkami
Delikatne mięso jagnięce z warzywami i bukietem przypraw, do tego domowe kopytka i… wyśmienity obiad gotowy!
Kotlet schabowy z miodową kapustą
Podwójna panierka, dobrze rozbite mięso i smalec – poznaj wszystkie tajniki idealnego schabowego według Karola Okrasy!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ryba po japońsku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pierniki
- Uszka z grzybami
- Pistacjowy sernik baskijski
- Sernik piernikowy
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Świąteczne pierniczki
- Śledzie po kaszubsku
- Pieczona ryba po grecku
- Kapusta z grochem
- Ciasto marchewkowe
- Ciasto na pierogi
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
770 dni temu
To nie są tradycyjne śląskie rolady tylko jakieś wydziwienia.
odpowiedz
1484 dni temu
Dla mnie rolady są z farszem z mięsa mielonego, z boczkiem, ogórkiem i musztardą.
odpowiedz
1485 dni temu
Rolady ślaskie na pewno nie są z kabanosami i ogórkiem a już tym bardziej z chrzanem, powinien być boczek wedzony i cebula. Proszę nie wprowadzać w błąd.
odpowiedz