Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tłuczek do mięsa
- folię spożywczą
- bawełnianą nitkę lub wykałaczki
Przygotuj wcześniej:
Mięso wyjmij z lodówki ok. 30 minut przed rozpoczęciem gotowania, by miało temperaturę pokojową.
Krok 1: ROZBIJAMY I DOPRAWIAMY MIĘSO
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm. Plastry umieszczamy kolejno pomiędzy dwoma płatami folii spożywczej i rozbijamy za pomocą tłuczka tak, by uzyskać jak najcieńszy płat. Doprawiamy z obu stron solą i pieprzem.
Krok 2: FASZERUJEMY MIĘSO
Rozbite płaty mięsa smarujemy z jednej strony chrzanem i musztardą francuską. Na warstwie chrzanu i musztardy układamy ogórek pokrojony w słupki, kabanosy pokrojone na mniejsze kawałki i cebulę pokrojoną w kostkę.
Krok 3: ZWIJAMY ROLADY
Dłuższe, boczne brzegi płatów zakładamy do środka. Mięso rolujemy tak, by zamknąć farsz w środku. Każdą roladę owijamy sznurkiem. Końcówki sznurka mocno związujemy. Opcjonalnie: brzegi mięsa spinamy wykałaczkami.
Krok 4: PRZESMAŻAMY I DUSIMY ROLADY
Masło klarowane mocno rozgrzewamy w rondlu lub na głębokiej patelni. Rolady obtaczamy w mące i smażymy z obu stron ok. 2-3 minut. Mięso powinno ładnie się zarumienić.
Przesmażone rolady zalewamy bulionem. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy ok. 2 godzin, aż mięso zmięknie.
Krok 5: DUSIMY MODRĄ KAPUSTĘ
Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka i zalewamy winem. Dusimy ok. 10-15 minut, co jakiś czas mieszając.
Krok 6: PRZYGOTOWUJEMY DODATKI DO KAPUSTY
Boczek pokrojony w drobną kostkę smażymy na suchej patelni, aż się zarumieni i odda tłuszcz. Dodajemy jabłko pokrojone w kostkę, drobno posiekane śliwki i cebulę pokrojoną w kostkę. Smażymy chwilę, aż smaki się połączą.
Wszystkie składniki z patelni dodajemy do podduszonej kapusty. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy sok z cytryny. Mieszamy i dusimy ok. 5 minut.
Krok 7: PRZYGOTOWUJEMY KLUSKI ŚLĄSKIE
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie ok. 20 minut. Odcedzamy i odstawiamy, a gdy wystygną, przeciskamy przez praskę do ziemniaków i dajemy do dużej miski.
Masę ziemniaczaną dzielimy na 4 części. Jedną część masy wyjmujemy, a miejsce po niej wypełniamy mąką ziemniaczaną. Dodajemy olej. Mieszamy dłonią, aż składniki się połączą, a ciasto stanie się jednolite i gładkie.
Z ciasta formujemy w dłoniach okrągłe kluseczki. W każdej z nich robimy niewielkie wgłębienie.
Krok 8: GOTUJEMY KLUSKI ŚLĄSKIE
Kluski gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie ok. 2-3 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe kluski wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej.
Krok 9: PODAJEMY DANIE
Na talerz wykładamy porcję mięsnego sosu, modrą kapustę i kluski śląskie. Na warstwie sosu układamy gotowe rolady. Całość dekorujemy natką pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Zwijane zrazy wołowe
Poznaj klasyczny przepis Karola Okrasy na zrazy wołowe z ogórkiem kiszonym i boczkiem.
Tradycyjny dewolaj
Spróbuj tradycyjnego dewolaja wg Karola Okrasy! Dwukrotnie panierowany i smażony na smalcu smakuje wyśmienicie!
Gulasz z jagnięciny z kopytkami
Delikatne mięso jagnięce z warzywami i bukietem przypraw, do tego domowe kopytka i… wyśmienity obiad gotowy!
Kotlet schabowy z miodową kapustą
Podwójna panierka, dobrze rozbite mięso i smalec – poznaj wszystkie tajniki idealnego schabowego według Karola Okrasy!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Piersi kurczaka duszone z kapustą i jabłkami
- Wędzone piersi gęsi z placuszkami rosti i kapustą z granatem
- Gęsie uda duszone ze śliwkami i jabłkami
- Kotlety mielone z karpia
- Cassoulet z udkami kurczaka i boczkiem
- Kapusta z klopsikami faszerowanymi serem
- Tagliatelle naleśnikowe z sosem serowym i łososiem
- Jaglanka z truskawkami i chałwą
- Owsiane babeczki śniadaniowe
- Kompot agrestowy
- Szare kluski
- Omlet z cukinią i bobem
- Śląska szpajza cytrynowa
- Wytrawna tarta Tatin
- Kolorowe rolady naleśnikowe
- Gruszki w syropie
- Chlebowa zapiekanka z mięsa mielonego
- Ciepłe lody malinowe w czekoladowym wafelku
- Wielkanocne gniazdka czekoladowe
- Zapiekane brzoskwinie
- Wielkanocna babka ponczowa
- Ciasto z wiśniami i kruszonką migdałową – przepis
- Placki ziemniaczane z purée ze świeżych truskawek
- Puszysty krem z melona
- Pieczona dynia hokkaido z pesto z rukoli
- Tosty z pastą z tuńczyka i dodatkami
- Noworoczne orzeźwienie
- Deser gruszkowo-cynamonowy z maślanką
- Torciki z nadzieniem z czerwonych owoców
- Białe bolognese
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
674 dni temu
To nie są tradycyjne śląskie rolady tylko jakieś wydziwienia.
odpowiedz
1389 dni temu
Dla mnie rolady są z farszem z mięsa mielonego, z boczkiem, ogórkiem i musztardą.
odpowiedz
1390 dni temu
Rolady ślaskie na pewno nie są z kabanosami i ogórkiem a już tym bardziej z chrzanem, powinien być boczek wedzony i cebula. Proszę nie wprowadzać w błąd.
odpowiedz