zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj:

  • tłuczek do mięsa
  • folię spożywczą
  • bawełnianą nitkę lub wykałaczki

Przygotuj wcześniej:

Mięso wyjmij z lodówki ok. 30 minut przed rozpoczęciem gotowania, by miało temperaturę pokojową.


Krok 1: ROZBIJAMY I DOPRAWIAMY MIĘSO

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm. Plastry umieszczamy kolejno pomiędzy dwoma płatami folii spożywczej i rozbijamy za pomocą tłuczka tak, by uzyskać jak najcieńszy płat. Doprawiamy z obu stron solą i pieprzem.

Krok 2: FASZERUJEMY MIĘSO

Rozbite płaty mięsa smarujemy z jednej strony chrzanem i musztardą francuską. Na warstwie chrzanu i musztardy układamy ogórek pokrojony w słupki, kabanosy pokrojone na mniejsze kawałki i cebulę pokrojoną w kostkę.

Krok 3: ZWIJAMY ROLADY

Dłuższe, boczne brzegi płatów zakładamy do środka. Mięso rolujemy tak, by zamknąć farsz w środku. Każdą roladę owijamy sznurkiem. Końcówki sznurka mocno związujemy. Opcjonalnie: brzegi mięsa spinamy wykałaczkami.

Krok 4: PRZESMAŻAMY I DUSIMY ROLADY

Masło klarowane mocno rozgrzewamy w rondlu lub na głębokiej patelni. Rolady obtaczamy w mące i smażymy z obu stron ok. 2-3 minut. Mięso powinno ładnie się zarumienić. 

Przesmażone rolady zalewamy bulionem. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy ok. 2 godzin, aż mięso zmięknie.

Krok 5: DUSIMY MODRĄ KAPUSTĘ

Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka i zalewamy winem. Dusimy ok. 10-15 minut, co jakiś czas mieszając.

Krok 6: PRZYGOTOWUJEMY DODATKI DO KAPUSTY

Boczek pokrojony w drobną kostkę smażymy na suchej patelni, aż się zarumieni i odda tłuszcz. Dodajemy jabłko pokrojone w kostkę, drobno posiekane śliwki i cebulę pokrojoną w kostkę.  Smażymy chwilę, aż smaki się połączą.

Wszystkie składniki z patelni dodajemy do podduszonej kapusty. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy sok z cytryny. Mieszamy i dusimy ok. 5 minut.

Krok 7: PRZYGOTOWUJEMY KLUSKI ŚLĄSKIE

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie ok. 20 minut. Odcedzamy i odstawiamy, a gdy wystygną, przeciskamy przez praskę do ziemniaków i dajemy do dużej miski.

Masę ziemniaczaną dzielimy na 4 części. Jedną część masy wyjmujemy, a miejsce po niej wypełniamy mąką ziemniaczaną. Dodajemy olej. Mieszamy dłonią, aż składniki się połączą, a ciasto stanie się jednolite i gładkie.

Z ciasta formujemy w dłoniach okrągłe kluseczki. W każdej z nich robimy niewielkie wgłębienie.

Krok 8: GOTUJEMY KLUSKI ŚLĄSKIE

Kluski gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie ok. 2-3 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe kluski wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej.

Krok 9: PODAJEMY DANIE

Na talerz wykładamy porcję mięsnego sosu, modrą kapustę i kluski śląskie. Na warstwie sosu układamy gotowe rolady. Całość dekorujemy natką pietruszki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    16 dni temu
    Dla mnie rolady są z farszem z mięsa mielonego, z boczkiem, ogórkiem i musztardą.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    17 dni temu
    Rolady ślaskie na pewno nie są z kabanosami i ogórkiem a już tym bardziej z chrzanem, powinien być boczek wedzony i cebula. Proszę nie wprowadzać w błąd.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram