zobacz film Kolorowe rolady naleśnikowe

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • trzepaczkę
  • blender
  • patelnię z nieprzywierającą powłoką

Przygotuj wcześniej:

Masło do przygotowania naleśników roztop i przestudź, aby było płynne, ale nie gorące.

Sposób przygotowania:

KLASYCZNE NALEŚNIKI Z KREMEM WANILIOWYM Z BORÓWKAMI

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA NALEŚNIKI

Mąkę i sól przesiewamy do dużej miski. Następnie dodajemy jajka, ekstrakt waniliowy i niewielką część mleka. Całość dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki. Po połączeniu składników dodajemy pozostałe mleko i roztopione wcześniej masło i ponownie mieszamy. Gotowe ciasto odstawiamy na minimum 15 minut.

KROK 2: SMAŻYMY NALEŚNIKI

Naleśniki smażymy na patelni z nieprzywierającą powłoką na złoty kolor z obu stron. Studzimy je do temperatury pokojowej.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY KREM WANILIOWY

Śmietankę delikatnie ubijamy, aby stała się puszysta, ale nie sztywna. Następnie dodajemy ser mascarpone, ekstrakt waniliowy i 1 łyżkę syropu z agawy. Tak przygotowany krem dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki.

KROK 4: SKŁADAMY NALEŚNIKI

Trzy naleśniki układamy obok siebie tak, aby delikatnie na siebie nachodziły. Na środek, zostawiając samo ciasto naleśnikowe z każdej strony, nakładamy krem waniliowy i borówki i polewamy całość drugą łyżką syropu z agawy. Suche części naleśników składamy do środka tak, aby przykryły krem. Tak przygotowane naleśniki zawijamy w rulon, owijamy w folię spożywczą i chłodzimy przez minimum 1 godzinę.

ZIELONE NALEŚNIKI Z KREMEM KOKOSOWYM Z MANGO

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA NALEŚNIKI

Szpinak blendujemy z odrobiną mleka na gładką masę. Mąkę i sól przesiewamy do dużej miski. Następnie dodajemy jajka, ekstrakt waniliowy i niewielką część mleka. Całość dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki. Po połączeniu składników dodajemy pozostałe mleko, roztopione wcześniej masło i zblendowany szpinak i ponownie mieszamy. Gotowe ciasto odstawiamy na minimum 15 minut.

KROK 2: SMAŻYMY NALEŚNIKI

Naleśniki smażymy na patelni z nieprzywierającą powłoką. Studzimy je do temperatury pokojowej.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY KREM I MANGO

Śmietankę ubijamy na sztywno i dokładnie mieszamy z wiórkami kokosowymi. Mango obieramy i kroimy na kawałki o boku ok. 1 cm.

KROK 4: SKŁADAMY NALEŚNIKI

Trzy naleśniki układamy obok siebie tak, aby delikatnie na siebie nachodziły. Na środek, zostawiając samo ciasto naleśnikowe z każdej strony, nakładamy krem kokosowy i mango. Suche części naleśników składamy do środka tak, aby przykryły krem. Tak przygotowane naleśniki zawijamy w rulon, owijamy w folię spożywczą i chłodzimy przez minimum 1 godzinę.

CZEKOLADOWE NALEŚNIKI Z KREMEM CYTRYNOWYM Z MALINAMI

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA NALEŚNIKI

Mąkę, kakao i sól przesiewamy do dużej miski. Następnie dodajemy jajka, ekstrakt waniliowy i niewielką część mleka. Całość dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki. Po połączeniu składników dodajemy pozostałe mleko i roztopione wcześniej masło i ponownie mieszamy. Gotowe ciasto odstawiamy na minimum 15 minut.

KROK 2: SMAŻYMY NALEŚNIKI

Naleśniki smażymy na patelni z nieprzywierającą powłoką. Studzimy je do temperatury pokojowej.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY KREM CTRYNOWY

Śmietankę delikatnie ubijamy, aby stała się puszysta, ale nie sztywna. Następnie dodajemy ricottę, syrop z agawy, skórkę i sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy, za pomocą trzepaczki, aby uniknąć powstania grudek.

KROK 4: SKŁADAMY NALEŚNIKI

Trzy naleśniki układamy obok siebie tak, aby delikatnie na siebie nachodziły. Na środek, zostawiając samo ciasto naleśnikowe z każdej strony, nakładamy krem cytrynowy i maliny. Suche części naleśników składamy do środka tak, aby przykryły krem. Tak przygotowane naleśniki zawijamy w rulon, owijamy w folię spożywczą i chłodzimy przez minimum 1 godzinę.

PODAJEMY NALEŚNIKI

Każdy rulon przekrawamy na pół i układamy wszystkie obok siebie na talerzu tak, aby te same kolory nie znajdowały obok siebie. Następnie danie ozdabiamy owocami i podajemy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!