Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- trzepaczkę
- blender
- patelnię z nieprzywierającą powłoką
Przygotuj wcześniej:
Masło do przygotowania naleśników roztop i przestudź, aby było płynne, ale nie gorące.
Sposób przygotowania:
KLASYCZNE NALEŚNIKI Z KREMEM WANILIOWYM Z BORÓWKAMI
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA NALEŚNIKI
Mąkę i sól przesiewamy do dużej miski. Następnie dodajemy jajka, ekstrakt waniliowy i niewielką część mleka. Całość dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki. Po połączeniu składników dodajemy pozostałe mleko i roztopione wcześniej masło i ponownie mieszamy. Gotowe ciasto odstawiamy na minimum 15 minut.
KROK 2: SMAŻYMY NALEŚNIKI
Naleśniki smażymy na patelni z nieprzywierającą powłoką na złoty kolor z obu stron. Studzimy je do temperatury pokojowej.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY KREM WANILIOWY
Śmietankę delikatnie ubijamy, aby stała się puszysta, ale nie sztywna. Następnie dodajemy ser mascarpone, ekstrakt waniliowy i 1 łyżkę syropu z agawy. Tak przygotowany krem dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki.
KROK 4: SKŁADAMY NALEŚNIKI
Trzy naleśniki układamy obok siebie tak, aby delikatnie na siebie nachodziły. Na środek, zostawiając samo ciasto naleśnikowe z każdej strony, nakładamy krem waniliowy i borówki i polewamy całość drugą łyżką syropu z agawy. Suche części naleśników składamy do środka tak, aby przykryły krem. Tak przygotowane naleśniki zawijamy w rulon, owijamy w folię spożywczą i chłodzimy przez minimum 1 godzinę.
ZIELONE NALEŚNIKI Z KREMEM KOKOSOWYM Z MANGO
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA NALEŚNIKI
Szpinak blendujemy z odrobiną mleka na gładką masę. Mąkę i sól przesiewamy do dużej miski. Następnie dodajemy jajka, ekstrakt waniliowy i niewielką część mleka. Całość dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki. Po połączeniu składników dodajemy pozostałe mleko, roztopione wcześniej masło i zblendowany szpinak i ponownie mieszamy. Gotowe ciasto odstawiamy na minimum 15 minut.
KROK 2: SMAŻYMY NALEŚNIKI
Naleśniki smażymy na patelni z nieprzywierającą powłoką. Studzimy je do temperatury pokojowej.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY KREM I MANGO
Śmietankę ubijamy na sztywno i dokładnie mieszamy z wiórkami kokosowymi. Mango obieramy i kroimy na kawałki o boku ok. 1 cm.
KROK 4: SKŁADAMY NALEŚNIKI
Trzy naleśniki układamy obok siebie tak, aby delikatnie na siebie nachodziły. Na środek, zostawiając samo ciasto naleśnikowe z każdej strony, nakładamy krem kokosowy i mango. Suche części naleśników składamy do środka tak, aby przykryły krem. Tak przygotowane naleśniki zawijamy w rulon, owijamy w folię spożywczą i chłodzimy przez minimum 1 godzinę.
CZEKOLADOWE NALEŚNIKI Z KREMEM CYTRYNOWYM Z MALINAMI
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA NALEŚNIKI
Mąkę, kakao i sól przesiewamy do dużej miski. Następnie dodajemy jajka, ekstrakt waniliowy i niewielką część mleka. Całość dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki. Po połączeniu składników dodajemy pozostałe mleko i roztopione wcześniej masło i ponownie mieszamy. Gotowe ciasto odstawiamy na minimum 15 minut.
KROK 2: SMAŻYMY NALEŚNIKI
Naleśniki smażymy na patelni z nieprzywierającą powłoką. Studzimy je do temperatury pokojowej.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY KREM CTRYNOWY
Śmietankę delikatnie ubijamy, aby stała się puszysta, ale nie sztywna. Następnie dodajemy ricottę, syrop z agawy, skórkę i sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy, za pomocą trzepaczki, aby uniknąć powstania grudek.
KROK 4: SKŁADAMY NALEŚNIKI
Trzy naleśniki układamy obok siebie tak, aby delikatnie na siebie nachodziły. Na środek, zostawiając samo ciasto naleśnikowe z każdej strony, nakładamy krem cytrynowy i maliny. Suche części naleśników składamy do środka tak, aby przykryły krem. Tak przygotowane naleśniki zawijamy w rulon, owijamy w folię spożywczą i chłodzimy przez minimum 1 godzinę.
PODAJEMY NALEŚNIKI
Każdy rulon przekrawamy na pół i układamy wszystkie obok siebie na talerzu tak, aby te same kolory nie znajdowały obok siebie. Następnie danie ozdabiamy owocami i podajemy.
Zobacz podobne
przepisy
Galettes bretonnes, czyli naleśniki po bretońsku
Proste składniki i oryginalny sposób podania – gryczane naleśniki z szynką, serem i jajkiem, czyli galettes bretonnes, to świetny pomysł na szybki obiad, który zasmakuje każdemu!
Najprostsze naleśniki z serem
Proste i pyszne naleśniki z serem przywołają wspomnienia dzieciństwa! Wypróbuj sprawdzony przepis Pawła na ten klasyczny przysmak – z taką recepturą idealne naleśniki wyjdą każdemu.
Pieczony naleśnik z serem carré de lest
Pieczony naleśnik w wersji na słono: idealny na śniadanie, lunch czy kolację. Świetne połączenie delikatnego, miękkiego w środku sera carré de l'est z puszystą strukturą ciasta.
Naleśniki w sosie piwnym
Nieco mniej słodka odmiana słynnych naleśników crêpes suzette. Niezwykle aromatyczny sos z wykorzystaniem piwa APA, jabłka i miodu z pewnością trafi w niejedne gusta!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Limes z mango i limonki
- Bananowe pancakes
- Tosty francuskie z bananami
- Przecier ze świeżych owoców
- Jogurtowe bułki bezglutenowe
- Pieczone jabłka z bakaliami
- Wegańska ryba po grecku
- Rolada bakaliowa
- Ryż na mleku z rabarbarem
- Mus gruszkowo-śliwkowy
- Ciasto salceson z jabłkami
- Roladki z pizzy (low carb)
- Ciasteczka z suszonymi jagodami
- Ciasteczka jaglano-kokosowe
- Placki bananowe z jogurtem i brzoskwiniami
- Indyk w sosie czekoladowym
- Śliwkowe piersi gęsi
- Fontanna czekoladowa (fondue)
- Naleśniki z kremem orzechowym i ciasteczkami
- Gęś faszerowana jabłkami z goździkami i cynamonem
- Pistacjowy sernik baskijski
- Makaron ryżowy z krewetkami
- Pieczony naleśnik z serem carré de lest
- Tarta z kozim serem, suszonymi pomidorami i oliwkami
- Smażony dorsz z kapustą i pomarańczami
- Sałatka z bobem, halloumi i młodymi ziemniakami
- Boeuf Strogonow i brownie z ciecierzycy
- Szaszłyki z krewetek w marynacie jerk
- Tarta z musem jabłkowym
- Filet z pstrąga w sosie holenderskim (miętowym) ze szparagami w szynce
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)