Naleśniki w sosie piwnym

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wcześniej:

Masło potrzebne do przygotowania sosu wyjmij z lodówki zaraz przed użyciem.

Sposób przygotowania:

NALEŚNIKI

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA NALEŚNIKI

Mleko i wodę dokładnie mieszamy z jajkami. Masło roztapiamy i dodajemy wraz z mąką do ciasta. Całość bardzo dokładnie mieszamy.

KROK 2: SMAŻYMY I SKŁADAMY NALEŚNIKI

Na rozgrzanej patelni smażymy bardzo cienkie naleśniki. Każdego naleśnika składamy na cztery części w tzw. chusteczkę.

SOS PIWNY

KROK 1: PODGRZEWAMY MIÓD I PIWO

Miód podgrzewamy na patelni. Następnie dodajemy piwo i gotujemy, aż odparuje ok. ⅔ płynu.

KROK 2: ZAGĘSZCZAMY SOS

Zimne masło kroimy w kostkę, ścieramy skórkę z połowy limonki. Tak przygotowane składniki dajemy na patelnię i od czasu do czasu mieszamy, aż sos delikatnie zgęstnieje. Następnie całość doprawiamy do smaku sokiem z limonki.

KROK 3: DODAJEMY JABŁKO

Jabłko pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy je do sosu i całość podgrzewamy, aż się zagotuje.

KROK 4: PODGRZEWAMY NALEŚNIKI W SOSIE

Naleśniki układamy na patelni tak, aby były zanurzone w sosie. Obracamy je dość regularnie, aż będą ciepłe i oblepione odparowanym sosem.

WSKAZÓWKA! Jeśli sos zbyt szybko odparuje lub będzie go za mało, możemy dodać do 100 ml soku jabłkowego.

KROK 5: PODAJEMY NALEŚNIKI

Naleśniki przekładamy na talerz i podajemy jeszcze ciepłe, z ulubionymi dodatkami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!