Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej:
Masło potrzebne do przygotowania sosu wyjmij z lodówki zaraz przed użyciem.
Sposób przygotowania:
NALEŚNIKI
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA NALEŚNIKI
Mleko i wodę dokładnie mieszamy z jajkami. Masło roztapiamy i dodajemy wraz z mąką do ciasta. Całość bardzo dokładnie mieszamy.
KROK 2: SMAŻYMY I SKŁADAMY NALEŚNIKI
Na rozgrzanej patelni smażymy bardzo cienkie naleśniki. Każdego naleśnika składamy na cztery części w tzw. chusteczkę.
SOS PIWNY
KROK 1: PODGRZEWAMY MIÓD I PIWO
Miód podgrzewamy na patelni. Następnie dodajemy piwo i gotujemy, aż odparuje ok. ⅔ płynu.
KROK 2: ZAGĘSZCZAMY SOS
Zimne masło kroimy w kostkę, ścieramy skórkę z połowy limonki. Tak przygotowane składniki dajemy na patelnię i od czasu do czasu mieszamy, aż sos delikatnie zgęstnieje. Następnie całość doprawiamy do smaku sokiem z limonki.
KROK 3: DODAJEMY JABŁKO
Jabłko pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy je do sosu i całość podgrzewamy, aż się zagotuje.
KROK 4: PODGRZEWAMY NALEŚNIKI W SOSIE
Naleśniki układamy na patelni tak, aby były zanurzone w sosie. Obracamy je dość regularnie, aż będą ciepłe i oblepione odparowanym sosem.
WSKAZÓWKA! Jeśli sos zbyt szybko odparuje lub będzie go za mało, możemy dodać do 100 ml soku jabłkowego.
KROK 5: PODAJEMY NALEŚNIKI
Naleśniki przekładamy na talerz i podajemy jeszcze ciepłe, z ulubionymi dodatkami.
Zobacz podobne
przepisy
Naleśniki orkiszowe z miodem
Mąka orkiszowa to podstawa tych pysznych naleśników bez cukru, które przygotujesz dzięki przepisowi Pawła. Podaj je ze świeżymi malinami i miodem!
Galettes bretonnes, czyli naleśniki po bretońsku
Proste składniki i oryginalny sposób podania – gryczane naleśniki z szynką, serem i jajkiem, czyli galettes bretonnes, to świetny pomysł na szybki obiad, który zasmakuje każdemu!
Najprostsze naleśniki z serem
Proste i pyszne naleśniki z serem przywołają wspomnienia dzieciństwa! Wypróbuj sprawdzony przepis Pawła na ten klasyczny przysmak – z taką recepturą idealne naleśniki wyjdą każdemu.
Pieczony naleśnik z serem carré de lest
Pieczony naleśnik w wersji na słono: idealny na śniadanie, lunch czy kolację. Świetne połączenie delikatnego, miękkiego w środku sera carré de l'est z puszystą strukturą ciasta.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Rolady schabowe z serem bałkańskim
- Świąteczny sernik waniliowy ze skórką pomarańczową
- Grillowane jabłka nadziewane rabarbarem i żurawiną
- Mini Pancakes na patyku
- Dwukolorowe naleśniki z borówkami i sosem czekoladowym
- Sycylijska pizza sfincione
- Kluski ziemniaczane z sosem grzybowym
- Jabłkowy chutney z piwem
- Makaron z pesto z bobu
- Jabłkowy chutney z kolendrą
- Wytrawny pudding chlebowy
- Placuszki bez laktozy z szynką
- Czekoladowe tiramisu z truskawkami
- Zielone kaszotto na zimno, czyli sałatka z ziołowym pesto
- Bułeczki bolońskie
- Zupa jagodowa z pianką z białek
- Sałatka z bakłażana z twarożkiem podwędzanym sianem
- Sałatka z bakłażana z dressingiem z jogurtu koziego
- Sałatka z boczkiem i chorizo
- Szaszłyki grzybowo-kurczakowe z ryżem
- Kuleczki z koziego sera
- Ośmiorniczki z grilla
- Kokosowe krewetki z sosem mango
- Dorsz z pappardelle z marchewki
- Buddha bowl z kaszą bulgur, falafelem i ajwarem
- Halibut w beszamelu z duszonym porem
- Bigos rybny
- Stir fry z indyka z warzywami
- Kuskus z gulaszem jagnięcym
- Sałatka z chrupiącym kalmarami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
524 dni temu
Wyszły mi bardzo gorzkie. Co zrobiłam źle?
odpowiedz
521 dni temu
Naleśniki Karola są odrobinę bardziej wytrawne. Mogą być gorzkie, jeśli piwo typu Ale miało silny goryczkowy posmak. Następnym razem przygotowując ten przepis, możesz spróbować dodać więcej miodu.
488 dni temu
Albo wzięłaś piwo w stylu IPA, albo wybrałaś APA o wysokiej goryczce. Ja w ogóle nie widzę sensu dodawania piw charakteryzujących się chmieleniem na aromat, bo ten aromat w trakcie obróbki termicznej ucieka i nic z niego nie zostaje.