
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej:
Masło potrzebne do przygotowania sosu wyjmij z lodówki zaraz przed użyciem.
Sposób przygotowania:
NALEŚNIKI
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA NALEŚNIKI
Mleko i wodę dokładnie mieszamy z jajkami. Masło roztapiamy i dodajemy wraz z mąką do ciasta. Całość bardzo dokładnie mieszamy.
KROK 2: SMAŻYMY I SKŁADAMY NALEŚNIKI
Na rozgrzanej patelni smażymy bardzo cienkie naleśniki. Każdego naleśnika składamy na cztery części w tzw. chusteczkę.
SOS PIWNY
KROK 1: PODGRZEWAMY MIÓD I PIWO
Miód podgrzewamy na patelni. Następnie dodajemy piwo i gotujemy, aż odparuje ok. ⅔ płynu.
KROK 2: ZAGĘSZCZAMY SOS
Zimne masło kroimy w kostkę, ścieramy skórkę z połowy limonki. Tak przygotowane składniki dajemy na patelnię i od czasu do czasu mieszamy, aż sos delikatnie zgęstnieje. Następnie całość doprawiamy do smaku sokiem z limonki.
KROK 3: DODAJEMY JABŁKO
Jabłko pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy je do sosu i całość podgrzewamy, aż się zagotuje.
KROK 4: PODGRZEWAMY NALEŚNIKI W SOSIE
Naleśniki układamy na patelni tak, aby były zanurzone w sosie. Obracamy je dość regularnie, aż będą ciepłe i oblepione odparowanym sosem.
WSKAZÓWKA! Jeśli sos zbyt szybko odparuje lub będzie go za mało, możemy dodać do 100 ml soku jabłkowego.
KROK 5: PODAJEMY NALEŚNIKI
Naleśniki przekładamy na talerz i podajemy jeszcze ciepłe, z ulubionymi dodatkami.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Jak zrobić klasyczne pesto z bazylii?
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Corn dog
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Spaghetti carbonara
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Kotlet pożarski – przepis
- Mus truskawkowy
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Zasmażana młoda kapusta
- Sos kurkowy
- Gzik
- Makaron z truskawkami
- Sałatka z arbuzem i fetą
- Zapiekanka z mięsem mielonym, warzywami w stylu greckim i rozmarynem
- Pulpety w sosie koperkowym
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
811 dni temu
Wyszły mi bardzo gorzkie. Co zrobiłam źle?
odpowiedz
808 dni temu
Naleśniki Karola są odrobinę bardziej wytrawne. Mogą być gorzkie, jeśli piwo typu Ale miało silny goryczkowy posmak. Następnym razem przygotowując ten przepis, możesz spróbować dodać więcej miodu.
776 dni temu
Albo wzięłaś piwo w stylu IPA, albo wybrałaś APA o wysokiej goryczce. Ja w ogóle nie widzę sensu dodawania piw charakteryzujących się chmieleniem na aromat, bo ten aromat w trakcie obróbki termicznej ucieka i nic z niego nie zostaje.