Naleśniki w sosie piwnym

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wcześniej:

Masło potrzebne do przygotowania sosu wyjmij z lodówki zaraz przed użyciem.

Sposób przygotowania:

NALEŚNIKI

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA NALEŚNIKI

Mleko i wodę dokładnie mieszamy z jajkami. Masło roztapiamy i dodajemy wraz z mąką do ciasta. Całość bardzo dokładnie mieszamy.

KROK 2: SMAŻYMY I SKŁADAMY NALEŚNIKI

Na rozgrzanej patelni smażymy bardzo cienkie naleśniki. Każdego naleśnika składamy na cztery części w tzw. chusteczkę.

SOS PIWNY

KROK 1: PODGRZEWAMY MIÓD I PIWO

Miód podgrzewamy na patelni. Następnie dodajemy piwo i gotujemy, aż odparuje ok. ⅔ płynu.

KROK 2: ZAGĘSZCZAMY SOS

Zimne masło kroimy w kostkę, ścieramy skórkę z połowy limonki. Tak przygotowane składniki dajemy na patelnię i od czasu do czasu mieszamy, aż sos delikatnie zgęstnieje. Następnie całość doprawiamy do smaku sokiem z limonki.

KROK 3: DODAJEMY JABŁKO

Jabłko pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy je do sosu i całość podgrzewamy, aż się zagotuje.

KROK 4: PODGRZEWAMY NALEŚNIKI W SOSIE

Naleśniki układamy na patelni tak, aby były zanurzone w sosie. Obracamy je dość regularnie, aż będą ciepłe i oblepione odparowanym sosem.

WSKAZÓWKA! Jeśli sos zbyt szybko odparuje lub będzie go za mało, możemy dodać do 100 ml soku jabłkowego.

KROK 5: PODAJEMY NALEŚNIKI

Naleśniki przekładamy na talerz i podajemy jeszcze ciepłe, z ulubionymi dodatkami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    309 dni temu
    Wyszły mi bardzo gorzkie. Co zrobiłam źle?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    307 dni temu
    Naleśniki Karola są odrobinę bardziej wytrawne. Mogą być gorzkie, jeśli piwo typu Ale miało silny goryczkowy posmak. Następnym razem przygotowując ten przepis, możesz spróbować dodać więcej miodu.
  • Gość Gość
    274 dni temu
    Albo wzięłaś piwo w stylu IPA, albo wybrałaś APA o wysokiej goryczce. Ja w ogóle nie widzę sensu dodawania piw charakteryzujących się chmieleniem na aromat, bo ten aromat w trakcie obróbki termicznej ucieka i nic z niego nie zostaje.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!