zobacz film Naleśniki orkiszowe z miodem

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • patelnię do naleśników
  • blender ręczny
  • rózgę kuchenną
  • silikonową szpatułkę

Krok 1: ŁĄCZYMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA

Napój migdałowy łączymy w wysokim naczyniu z jajkami i olejem kokosowym.

Krok 2: DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA

Dodajemy sól i mąkę. Mieszamy, a następnie miksujemy wszystkie składniki na gładką, jednolitą masę. Dodajemy miód, mieszamy.

Gotowe ciasto odstawiamy na ok. 15 minut.

Krok 3: SMAŻYMY I PODAJEMY NALEŚNIKI

Naleśniki smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni na oleju kokosowym. Każdy naleśnik polewamy miodem. Na połowie placka układamy maliny, które również skrapiamy odrobiną miodu.

Naleśniki składamy na pół. Dekorujemy z wierzchu świeżymi malinami i listkami mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Naleśniki przygotowane z mąki orkiszowej to pyszna alternatywa dla tradycyjnych placków z mąki pszennej. Bogata w składniki odżywcze pszenica orkiszowa nadaje naleśnikom niesamowitego, lekko orzechowego smaku oraz przyjemnej tekstury. Jak przygotować smaczne naleśniki orkiszowe z miodem i nie tylko? Poznaj sekret idealnych naleśników!

Naleśniki orkiszowe — ciekawa alternatywa dla pszennych placków

Cienkie, aromatyczne naleśniki z dodatkami — kto ich nie lubi? Te smakowite placuszki można przygotować z wielu rodzajów mąki, np. tytułowej mąki orkiszowej. Czym różni się ona od klasycznej pszennej (w końcu orkisz to też rodzaj pszenicy)? Ciasto z mąki orkiszowej przez obecne w nim składniki mineralne jest bardziej zbite, co czyni przygotowywane z niego naleśniki bardziej elastycznymi. Tekstura naleśników z mąką orkiszową jest bardziej wyrazista, w smaku wyczuwalne są mineralne nuty, co czyni je ciekawą alternatywą dla klasycznej wersji tego dania.

W jaki sposób zrobić pyszne naleśniki z tej nietypowej odmiany mąki? Przepisów na naleśniki z mąki orkiszowej jest wiele, a każda gospodyni ma na nie swój sposób. Jeśli poszukujesz dobrej metody na przygotowanie szybkiego ciasta naleśnikowego, koniecznie sprawdź wersję orkiszową autorstwa Pawła Małeckiego. Lekkie, elastyczne naleśniki orkiszowe z jego przepisu świetnie skomponują się ze świeżymi owocami i innymi słodkimi dodatkami.

Przepis na naleśniki orkiszowe Pawła jest świetną bazą do eksperymentów! Mąkę orkiszową możesz zastąpić wersję bezglutenową np. kukurydzianą albo innym lubianym rodzajem mąki. W ten sposób w mig przekształcisz naleśniki orkiszowe w wersję odpowiednią dla osób z nietolerancją. A jeśli usuniesz z przepisu jajko na rzecz kisielu z siemienia lnianego lub aquafaby (płynu z ciecierzycy) z łatwością przyrządzisz pyszne naleśniki w wersji wegańskiej. Smak ciasta na naleśniki możesz jeszcze bardziej podkręcić, wybierając mleko roślinne o bardziej intensywnym smaku np. orzechowe lub kokosowe. Smak ciasta możesz odmienić także, dodając niego cynamon lub kakao.

Ciasto na naleśnik jest gotowe? Czas wziąć patelnię w dłoń! W jaki sposób można udoskonalić samą jego technikę? Przede wszystkim trzeba dobrze rozgrzać patelnię i ją natłuścić. Tłuszczu nie może być za dużo — nie powinien pływać po patelni. Skorzystaj z triku Pawła i rozsmaruj olej po patelni ręcznikiem papierowym — w ten sposób zbierzesz z niej nadmiar tłuszczu, a olej wniknie w każdy jej kąt i zagłębienie. Nie używaj zbyt dużej ilości ciasta i postaraj się, żeby było w miarę rzadkie, dzięki czemu będzie smażyło się równomiernie. Naleśniki przewróć, gdy na ich powierzchni zaczną pękać bąbelki powietrza, a ciasto stanie się bardziej zwarte. Po usmażeniu odstaw je na talerz i przykryj ściereczką lub talerzem, aby zatrzymały swoje ciepło i nie wyschły.

Naleśniki z mąki orkiszowej — z czym je podawać?

Naleśniki orkiszowe z dodatkiem mleka roślinnego to propozycja doskonała na każdą porę dnia. Niewątpliwą zaletą ciasta na naleśniki na mące orkiszowej jest to, że smakuje równie dobrze w wersji słodkiej, jak i wytrawnej, co otwiera wiele możliwości na kulinarne eksperymenty i zabawę smakiem. Ich elastyczna, przyjemna struktura oraz bogactwo smaku świetnie łączy się z owocami, czekoladą, orzechami, serami i innymi słodkościami oraz słonymi dodatkami. Przygotowaliśmy dla Was kilka pomysłów na naleśniki z mąką orkiszową i z radością się nimi podzielimy!

Jeśli gustujesz w słodkich posiłkach, wypróbuj przepis na naleśniki z egzotycznymi owcami i kremem z serka mascarpone. Orkiszowa mąka świetnie pasuje do czekolady, dlatego warto dodać do ciasta odrobinę kakao i zaserwować naleśniki z kawałkami gorzkiej czekolady i mnóstwem orzechów. Osobom na diecie redukującej polecamy naleśniki orkiszowe z dodatkiem jagód, malin, truskawek, arbuza, melona i kiwi z dodatkiem syropu daktylowego lub miodu, a tym, którzy nie liczą kcal, na pewno przypadną do gustu naleśniki z domowym dżemem, bitą śmietaną i wiórkami kokosowymi.

A co z naleśnikami w wersji słonej? Dodaj do ciasta naleśnikowego posiekane zioła lub szpinak, aby nadać mu ciekawego posmaku i koloru, a do środka wrzuć świeżą sałatkę warzywną z pomidorów, ogórków i awokado — w ten sposób uzyskasz świeże, wiosenne, wegetariańskie naleśniki, które sprawdzą się w roli obiadu lub szybkiego lunchu. Wersja wytrawna orkiszowych naleśników może także stać się bazą do zapiekanek np. z sosem bolońskim i parmezanem albo naleśnikowego makaronu z dodatkiem łososia i kremowego, serowego sosu. Jeśli jesteś fanem klasyki — zawsze możesz przyrządzić proste naleśniki z szynką, serem i pieczarkami albo wersję ze szpinakiem i serem feta. Baw się i próbuj! Życzymy smacznego!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!