Pieczony naleśnik z serem carré de lest

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • patelnię żeliwną lub naczynie żaroodporne o średnicy ok. 20 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
  • sitko

Sposób przygotowania:

Krok 1: ROZGRZEWAMY NACZYNIE W PIEKARNIKU

Żeliwną patelnię lub naczynie żaroodporne o średnicy około 20 cm wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C na czas przygotowania ciasta naleśnikowego. Naczynie powinno być mocno nagrzane.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NALEŚNIKOWE

Jajka, mleko, oliwę oraz mąkę i sól przesiane przez sitko łączymy w misce. Mieszamy, aż składniki się połączą. Ciasto powinno być gładkie i niezbyt gęste.

WSKAZÓWKA! Jeśli mamy więcej czasu, warto odstawić przygotowane ciasto na ok. 20 minut, aby odpoczęło, a po upływie czasu ponownie je wymieszać.

Krok 3: PIECZEMY I PODAJEMY NALEŚNIK

Rozgrzaną żeliwną patelnię wyjmujemy z piekarnika i dajemy na nią masło. Bardzo ostrożnie (gdyż naczynie jest bardzo rozgrzane) rozprowadzamy je po dnie i bokach. Do tak przygotowanego naczynia przelewamy gotowe ciasto naleśnikowe. Na środek wrzucamy ser carré de l'est pokrojony na plastry.

Naleśnik pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C, aż ciasto nabierze złotego koloru.

WAŻNE! Nie otwieramy piekarnika podczas pierwszych 15 minut pieczenia, by naleśnik nie opadł.

Naleśnik wyjmujemy z piekarnika i podajemy na ciepło. Z wierzchu dekorujemy ulubionymi kiełkami, np. kiełkami rzodkiewki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!