
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- patelnię żeliwną lub naczynie żaroodporne o średnicy ok. 20 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- sitko
Sposób przygotowania:
Krok 1: ROZGRZEWAMY NACZYNIE W PIEKARNIKU
Żeliwną patelnię lub naczynie żaroodporne o średnicy około 20 cm wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C na czas przygotowania ciasta naleśnikowego. Naczynie powinno być mocno nagrzane.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NALEŚNIKOWE
Jajka, mleko, oliwę oraz mąkę i sól przesiane przez sitko łączymy w misce. Mieszamy, aż składniki się połączą. Ciasto powinno być gładkie i niezbyt gęste.
WSKAZÓWKA! Jeśli mamy więcej czasu, warto odstawić przygotowane ciasto na ok. 20 minut, aby odpoczęło, a po upływie czasu ponownie je wymieszać.
Krok 3: PIECZEMY I PODAJEMY NALEŚNIK
Rozgrzaną żeliwną patelnię wyjmujemy z piekarnika i dajemy na nią masło. Bardzo ostrożnie (gdyż naczynie jest bardzo rozgrzane) rozprowadzamy je po dnie i bokach. Do tak przygotowanego naczynia przelewamy gotowe ciasto naleśnikowe. Na środek wrzucamy ser carré de l'est pokrojony na plastry.
Naleśnik pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C, aż ciasto nabierze złotego koloru.
WAŻNE! Nie otwieramy piekarnika podczas pierwszych 15 minut pieczenia, by naleśnik nie opadł.
Naleśnik wyjmujemy z piekarnika i podajemy na ciepło. Z wierzchu dekorujemy ulubionymi kiełkami, np. kiełkami rzodkiewki.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Jajka na miękko
- Makowiec japoński
- Pierniki
- Golonka pieczona po bawarsku
- Przekąski sylwestrowe
- Pieczona ryba po grecku
- Burek ze szpinakiem
- Domek z piernika
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Mini burgery
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Sernik pistacjowy
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Spaghetti carbonara
- Uszka z grzybami
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Ciasto na pierogi
- Ryba po japońsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)