Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- patelnię żeliwną lub naczynie żaroodporne o średnicy ok. 20 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- sitko
Sposób przygotowania:
Krok 1: ROZGRZEWAMY NACZYNIE W PIEKARNIKU
Żeliwną patelnię lub naczynie żaroodporne o średnicy około 20 cm wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C na czas przygotowania ciasta naleśnikowego. Naczynie powinno być mocno nagrzane.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NALEŚNIKOWE
Jajka, mleko, oliwę oraz mąkę i sól przesiane przez sitko łączymy w misce. Mieszamy, aż składniki się połączą. Ciasto powinno być gładkie i niezbyt gęste.
WSKAZÓWKA! Jeśli mamy więcej czasu, warto odstawić przygotowane ciasto na ok. 20 minut, aby odpoczęło, a po upływie czasu ponownie je wymieszać.
Krok 3: PIECZEMY I PODAJEMY NALEŚNIK
Rozgrzaną żeliwną patelnię wyjmujemy z piekarnika i dajemy na nią masło. Bardzo ostrożnie (gdyż naczynie jest bardzo rozgrzane) rozprowadzamy je po dnie i bokach. Do tak przygotowanego naczynia przelewamy gotowe ciasto naleśnikowe. Na środek wrzucamy ser carré de l'est pokrojony na plastry.
Naleśnik pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C, aż ciasto nabierze złotego koloru.
WAŻNE! Nie otwieramy piekarnika podczas pierwszych 15 minut pieczenia, by naleśnik nie opadł.
Naleśnik wyjmujemy z piekarnika i podajemy na ciepło. Z wierzchu dekorujemy ulubionymi kiełkami, np. kiełkami rzodkiewki.
Zobacz podobne
przepisy
Najprostsze naleśniki z serem
Proste i pyszne naleśniki z serem przywołają wspomnienia dzieciństwa! Wypróbuj sprawdzony przepis Pawła na ten klasyczny przysmak – z taką recepturą idealne naleśniki wyjdą każdemu.
Galettes bretonnes, czyli naleśniki po bretońsku
Proste składniki i oryginalny sposób podania – gryczane naleśniki z szynką, serem i jajkiem, czyli galettes bretonnes, to świetny pomysł na szybki obiad, który zasmakuje każdemu!
Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
Naleśniki na śniadanie? Spróbuj ich w nowej formie – pieczonej! Zachwycą Cię puszystością i delikatnością!
Naleśniki z pstrągiem i gruszką
Zobacz, jak przygotować naleśniki z dodatkiem gruszki i wędzonego pstrąga. Smakują wyśmienicie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Palmiery piernikowe z orzechami macadamia
- Chrupiący łosoś z purpurową owsianką
- Owocowy róg obfitości z lodami waniliowymi
- Pizza 4 sery
- Muffiny czekoladowe z brzoskwiniami i kruszonką orzechową
- Naleśniki z syropem kawowym
- Przekąska z pieczonej ciecierzycy na słodko
- Kotlet de volaille z masłem pieprzowym
- Placki z szynką i serem
- Kanapki z grilla ze schabem i szparagami
- Placki owsiane z sałatką z truskawek
- Kanapka z gofrów
- Gniazdka z bułek ze szparagami i jajkiem
- Pasta z awokado i wędzonego łososia
- Sałatka śniadaniowa z chorizo
- Smażony dorsz z kapustą i pomarańczami
- Fontanna czekoladowa (fondue)
- Makaron ryżowy z krewetkami
- Sałatka z bobem, halloumi i młodymi ziemniakami
- Filet z pstrąga w sosie holenderskim (miętowym) ze szparagami w szynce
- Indyk w sosie czekoladowym
- Tarta z musem jabłkowym
- Szaszłyki z krewetek w marynacie jerk
- Śliwkowe piersi gęsi
- Naleśniki z kremem orzechowym i ciasteczkami
- Kuleczki z koziego sera
- Buddha bowl z kaszą bulgur, falafelem i ajwarem
- Koktajl orzeźwiający – mango lassi
- Smoothie „Energia”
- Boeuf Strogonow i brownie z ciecierzycy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)