Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C (termoobieg)
- robot wielofunkcyjny
- sitko
- łopatkę silikonową
- płaską szpatułkę
- 2 blachy do pieczenia
- papier do pieczenia
- 2 materiałowe ściereczki
- worek cukierniczy z dekoracyjną końcówką (tylką)
- palnik ręczny
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Wszystkie składniki wyjmij z lodówki ok. 30-40 minut przed przystąpieniem do przygotowywania rolady, by nabrały temperatury pokojowej.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY JABŁKA DO NADZIENIA
Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki. Wycinamy gniazda nasienne. Kroimy ⅔ jabłek w kostkę, a pozostałą część w większe, podłużne cząstki. Jabłka pokrojone w kostkę przekładamy do garnka, a te pokrojone w większe cząstki przekładamy do miski i skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny. Odstawiamy.
Do jabłek w garnku dodajemy pół szklanki soku jabłkowego i prażymy owoce na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. W trakcie prażenia stopniowo dodajemy cukier, cukier waniliowy i cynamon. Prażymy, aż sok całkowicie odparuje, a kawałki jabłek zaczną się rozpadać.
Pod koniec prażenia dodajemy jabłka pokrojone w większe cząstki. Mieszamy i prażymy razem ok. 2-3 minut. Wyłączamy ogień. Jabłka odstawiamy do wystudzenia.
Krok 2: UBIJAMY BIAŁKA Z CUKREM I DODAJEMY ŻÓŁTKA
Białka jaj ubijamy w naczyniu robota na puszystą pianę, stopniowo dodając cukier. Dodajemy cukier waniliowy. Gdy piana uzyska lśniący, perłowy kolor, dodajemy żółtka jaj. Ubijamy chwilę, aż składniki się połączą. Wyłączamy robot.
Krok 3: DODAJEMY MĄKĘ PSZENNĄ I ZIEMNIACZANĄ
Dodajemy oba rodzaje mąki przesiane przez sitko. Delikatnie mieszamy.
Krok 4: PIECZEMY BISZKOPT
Gotowe ciasto na biszkopt przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni, wyrównując ciasto z wierzchu za pomocą płaskiej szpatułki. Delikatnie uderzamy blachą o blat.
Biszkopt pieczemy ok. 14-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C (termoobieg).
Krok 5: ZWILŻAMY BISZKOPT
Upieczony, wciąż ciepły biszkopt przekładamy razem z papierem do pieczenia na drugą blachę wyłożoną wilgotną materiałową ściereczką. Z wierzchu nakrywamy ciasto drugą wilgotną ściereczką. Odstawiamy na ok. 10 minut.
Krok 6: NADZIEWAMY I ZWIJAMY ROLADĘ
Zwilżony biszkopt przekładamy na blat razem z papierem do pieczenia i nakładamy na niego podprażone jabłka. Rozprowadzamy je po całej powierzchni biszkoptu.
Biszkopt ostrożnie zwijamy w rulon, zaczynając od dłuższego boku. Zwijając roladę, korzystamy z arkusza papieru do pieczenia, na którym leżał biszkopt – papier utrzyma zwinięte ciasto do czasu, aż nadzienie stężeje. Boki rolady wygładzamy za pomocą silikonowej łopatki. Zwiniętą roladę przekładamy do lodówki na ok. 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Krok 7: PRZYGOTOWUJEMY SYROP CUKROWY
W rondelku łączymy wodę z cukrem. Zagotowujemy i gotujemy, aż uzyskamy przezroczysty syrop o temperaturze ok. 116-118°C. By sprawdzić temperaturę syropu, stosujemy próbę pióra. We wrzącym syropie zanurzamy drucik z pętelką. Jeśli po dmuchnięciu w drucik uzyskamy cukrowe bańki, możemy mieć pewność, że temperatura syropu jest odpowiednia.
Krok 8: PRZYGOTOWUJEMY BEZĘ WŁOSKĄ
Białka ubijamy w naczyniu robota, stopniowo dodając gorący syrop cukrowy. Całość ubijamy na sztywną, perłową, lśniącą masę.
Krok 9: DEKORUJEMY I PODAJEMY ROLADĘ
Dobrze schłodzoną roladę układamy na blacie i odwijamy z papieru do pieczenia.
Masę na bezę przekładamy do worka cukierniczego z dekoracyjną końcówką (tylką). Worek zamykamy. Masę szprycujemy na wierzch rolady, formując kilka rzędów dekoracyjnych kształtów (jopków).
Krok 10: OPALAMY BEZĘ
Końcówki bezowych dekoracji opalamy na złoty kolor za pomocą ręcznego palnika cukierniczego. Roladę dekorujemy z wierzchu cząstkami jabłka i listkami świeżej mięty. Opcjonalnie: podajemy z porcją ulubionych lodów i słodkim sosem, np. waniliowym.
Zobacz podobne
przepisy
Rolada makowa
Delikatne ciasto i bakaliowa masa to pyszna wariacja na temat tradycyjnej paschy. Twoi goście będą pod wrażeniem!
Rolada pomarańczowa
Pulchny biszkopt z nutą przypraw korzennych, sprężysta cytrusowo-śmietanowa masa i słodka polewa – połączenie doskonałe.
Rolada z kraju Kwitnącej Wiśni
Delikatne, pulchne ciasto zrolowane ze słodkim wiśniowo-śmietanowym musem. To pomysł na roladę inspirowany smakiem Azji.
Herbaciana rolada z mlecznym kremem
Lekka, słodka rolada z pysznym kremem to idealny dodatek do kawy lub herbaty oraz doskonała opcja na słodki poczęstunek.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto na pierogi
- Wegańska ryba po grecku
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ciasto marchewkowe
- Ryba po japońsku
- Wigilijny makowiec
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Sernik krakowski
- Błyskawiczne pierniczki
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Sałatka gyros
- Świąteczne pierniczki
- Miodownik z kremem z kaszy manny
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)