zobacz film Rolada jabłkowa

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C (termoobieg)
  • robot wielofunkcyjny
  • sitko
  • łopatkę silikonową
  • płaską szpatułkę
  • 2 blachy do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • 2 materiałowe ściereczki
  • worek cukierniczy z dekoracyjną końcówką (tylką)
  • palnik ręczny

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Wszystkie składniki wyjmij z lodówki ok. 30-40 minut przed przystąpieniem do przygotowywania rolady, by nabrały temperatury pokojowej.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY JABŁKA DO NADZIENIA

Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki. Wycinamy gniazda nasienne. Kroimy ⅔ jabłek w kostkę, a pozostałą część w większe, podłużne cząstki. Jabłka pokrojone w kostkę przekładamy do garnka, a te pokrojone w większe cząstki przekładamy do miski i skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny. Odstawiamy.

Do jabłek w garnku dodajemy pół szklanki soku jabłkowego i prażymy owoce na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. W trakcie prażenia stopniowo dodajemy cukier, cukier waniliowy i cynamon. Prażymy, aż sok całkowicie odparuje, a kawałki jabłek zaczną się rozpadać.

Pod koniec prażenia dodajemy jabłka pokrojone w większe cząstki. Mieszamy i prażymy razem ok. 2-3 minut. Wyłączamy ogień. Jabłka odstawiamy do wystudzenia.

Krok 2: UBIJAMY BIAŁKA Z CUKREM I DODAJEMY ŻÓŁTKA

Białka jaj ubijamy w naczyniu robota na puszystą pianę, stopniowo dodając cukier. Dodajemy cukier waniliowy. Gdy piana uzyska lśniący, perłowy kolor, dodajemy żółtka jaj. Ubijamy chwilę, aż składniki się połączą. Wyłączamy robot.

Krok 3: DODAJEMY MĄKĘ PSZENNĄ I ZIEMNIACZANĄ

Dodajemy oba rodzaje mąki przesiane przez sitko. Delikatnie mieszamy.

Krok 4: PIECZEMY BISZKOPT

Gotowe ciasto na biszkopt przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni, wyrównując ciasto z wierzchu za pomocą płaskiej szpatułki. Delikatnie uderzamy blachą o blat.

Biszkopt pieczemy ok. 14-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C (termoobieg).

Krok 5: ZWILŻAMY BISZKOPT

Upieczony, wciąż ciepły biszkopt przekładamy razem z papierem do pieczenia na drugą blachę wyłożoną wilgotną materiałową ściereczką. Z wierzchu nakrywamy ciasto drugą wilgotną ściereczką. Odstawiamy na ok. 10 minut.

Krok 6: NADZIEWAMY I ZWIJAMY ROLADĘ

Zwilżony biszkopt przekładamy na blat razem z papierem do pieczenia i nakładamy na niego podprażone jabłka. Rozprowadzamy je po całej powierzchni biszkoptu.

Biszkopt ostrożnie zwijamy w rulon, zaczynając od dłuższego boku. Zwijając roladę, korzystamy z arkusza papieru do pieczenia, na którym leżał biszkopt – papier utrzyma zwinięte ciasto do czasu, aż nadzienie stężeje. Boki rolady wygładzamy za pomocą silikonowej łopatki. Zwiniętą roladę przekładamy do lodówki na ok. 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Krok 7: PRZYGOTOWUJEMY SYROP CUKROWY

W rondelku łączymy wodę z cukrem. Zagotowujemy i gotujemy, aż uzyskamy przezroczysty syrop o temperaturze ok. 116-118°C. By sprawdzić temperaturę syropu, stosujemy próbę pióra. We wrzącym syropie zanurzamy drucik z pętelką. Jeśli po dmuchnięciu w drucik uzyskamy cukrowe bańki, możemy mieć pewność, że temperatura syropu jest odpowiednia.

Krok 8: PRZYGOTOWUJEMY BEZĘ WŁOSKĄ

Białka ubijamy w naczyniu robota, stopniowo dodając gorący syrop cukrowy. Całość ubijamy na sztywną, perłową, lśniącą masę.

Krok 9: DEKORUJEMY I PODAJEMY ROLADĘ

Dobrze schłodzoną roladę układamy na blacie i odwijamy z papieru do pieczenia.

Masę na bezę przekładamy do worka cukierniczego z dekoracyjną końcówką (tylką). Worek zamykamy. Masę szprycujemy na wierzch rolady, formując kilka rzędów dekoracyjnych kształtów (jopków).

Krok 10: OPALAMY BEZĘ

Końcówki bezowych dekoracji opalamy na złoty kolor za pomocą ręcznego palnika cukierniczego. Roladę dekorujemy z wierzchu cząstkami jabłka i listkami świeżej mięty. Opcjonalnie: podajemy z porcją ulubionych lodów i słodkim sosem, np. waniliowym.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!