
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- słoik o pojemności ok. 600 ml
- gazę lub lnianą ściereczkę
Przygotuj wcześniej:
Wodę zagotuj i przestudź, aby miała temperaturę pokojową.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ZAKWAS
Ząbki czosnku nakłuwamy widelcem. Do słoika wsypujemy mąkę i dodajemy pozostałe składniki. Całość zalewamy wodą, dodajemy kawałek razowego pieczywa na zakwasie.
KROK 2: FERMENTUJEMY ZAKWAS
Mieszaninę na zakwas przykrywamy gazą lub lnianą ściereczką i odstawiamy w zaciemnione miejsce na ok. 4-5 dni. Codziennie mieszamy zawartość słoika. Zakwas jest gotowy, kiedy kwaśno pachnie i smakuje.
KROK 3: PRZECHOWUJEMY ZAKWAS
Z gotowego zakwasu usuwamy ząbki czosnku, przyprawy i chleb. Zakwas możemy wykorzystać od razu lub przechowywać szczelnie zamknięty ok. 2 tygodni.
Komentarze (5)
7 dni temu
Jaki typ cyfrowy mąki np 2000? Chleb razowy czy żytni też może być?
odpowiedz
4 dni temu
Jak najbardziej możesz użyć typu 2000. Chleb może być po prostu żytni na zakwasie, niekoniecznie razowy :)
1 dzień temu
Mąka żytnia pełnoziarnista to mąka typu 2000. Jest to nawet napisane na opakowaniach. Skoro mąka razowa, to i najlepiej zytnie razowe pieczywo.
9 dni temu
Ja 🙋
odpowiedz
15 dni temu
Robił już ktoś ?
odpowiedz
zobacz wszystkie