Domowy zakwas na żurek

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • słoik o pojemności ok. 600 ml
  • gazę lub lnianą ściereczkę

Przygotuj wcześniej:

Wodę zagotuj i przestudź, aby miała temperaturę pokojową.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ZAKWAS

Ząbki czosnku nakłuwamy widelcem. Do słoika wsypujemy mąkę i dodajemy pozostałe składniki. Całość zalewamy wodą, dodajemy kawałek razowego pieczywa na zakwasie.

KROK 2: FERMENTUJEMY ZAKWAS

Mieszaninę na zakwas przykrywamy gazą lub lnianą ściereczką i odstawiamy w zaciemnione miejsce na ok. 4-5 dni. Codziennie mieszamy zawartość słoika. Zakwas jest gotowy, kiedy kwaśno pachnie i smakuje.

KROK 3: PRZECHOWUJEMY ZAKWAS

Z gotowego zakwasu usuwamy ząbki czosnku, przyprawy i chleb. Zakwas możemy wykorzystać od razu lub przechowywać szczelnie zamknięty ok. 2 tygodni.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Wika Wika
    478 dni temu
    Jaki typ cyfrowy mąki np 2000? Chleb razowy czy żytni też może być?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    475 dni temu
    Jak najbardziej możesz użyć typu 2000. Chleb może być po prostu żytni na zakwasie, niekoniecznie razowy :)
  • Gość Gość
    472 dni temu
    Mąka żytnia pełnoziarnista to mąka typu 2000. Jest to nawet napisane na opakowaniach. Skoro mąka razowa, to i najlepiej zytnie razowe pieczywo.
  • Gość Gość
    480 dni temu
    Ja 🙋

    odpowiedz

  • Gość Gość
    434 dni temu
    Pełno ziarnista to typ 2020 w sklepach nie osiągalna, typ 2000 to pełno ziarnista łamana po oczyszczeniu. A jeśli chodzi o zakwas to nie konieczna jest kromka razowca ona jedynie przyspiesza kwasowość nic więcej .
  • Gość Gość
    485 dni temu
    Robił już ktoś ?

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!