Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- słoik o pojemności ok. 600 ml
- gazę lub lnianą ściereczkę
Przygotuj wcześniej:
Wodę zagotuj i przestudź, aby miała temperaturę pokojową.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ZAKWAS
Ząbki czosnku nakłuwamy widelcem. Do słoika wsypujemy mąkę i dodajemy pozostałe składniki. Całość zalewamy wodą, dodajemy kawałek razowego pieczywa na zakwasie.
KROK 2: FERMENTUJEMY ZAKWAS
Mieszaninę na zakwas przykrywamy gazą lub lnianą ściereczką i odstawiamy w zaciemnione miejsce na ok. 4-5 dni. Codziennie mieszamy zawartość słoika. Zakwas jest gotowy, kiedy kwaśno pachnie i smakuje.
KROK 3: PRZECHOWUJEMY ZAKWAS
Z gotowego zakwasu usuwamy ząbki czosnku, przyprawy i chleb. Zakwas możemy wykorzystać od razu lub przechowywać szczelnie zamknięty ok. 2 tygodni.
Zobacz podobne
przepisy
Żurek wegański z chrzanem i wędzonym tofu
Żurek może być wegański! Podany z wędzonym tofu i puree z ziemniaków smakuje wybornie! Wypróbuj!
Żurek chrzanowy z kiełbasą
Wielkanocne śniadanie smakuje najlepiej, kiedy rozpoczyna je domowy żurek z suszonymi grzybami i śląską kiełbasą.
Żurek z makaronem
Szukasz pomysłu na wegański żurek? Daria zdradzi Ci przepis, nie tylko na pyszny żurek, ale także domowy zakwas żytni!
Tradycyjny żurek na zakwasie
Prawdziwy smak Świąt Wielkanocnych zaprosisz do kuchni razem z przepisem Karola! Podaj bliskim tradycyjny żurek na zakwasie z białą kiełbasą, ziemniakami i chrzanem.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Marchwiowe placuszki z sosem serowym
- Dorsz w razowej panierce z sałatką z brokułów i paprykową salsą
- Kompot z suszu z cytryną
- Żurek babci
- Polędwiczki w pikantnym sosie żurawinowym
- Pascha czekoladowa
- Żurek z makaronem
- Tradycyjny żurek na zakwasie
- Szybki stir fry z krewetkami
- Dacquoise z musem z sera gorgonzola i karmelizowanymi gruszkami
- Tatar z buraków z żółtkiem z mango
- Croquetas z purée ziemniaczanym i chorizo
- Omlet ze szparagami i z fasolką edamame
- Filet z dorsza pod orzechową kruszonką
- Wrapy z kurczakiem w sosie mango
- Sałatka z rukolą i gruszką
- Kawa z borówką, rozmarynem i białą czekoladą
- Pasztet z mięsa mielonego z chutneyem ze świeżych pomidorów
- Tosty z bagietki z szynką parmeńską, salami, pasztetem i sosem musztardowym
- Ruloniki ziemniaczano-kabanosowe
- Smażony filet z sandacza z kapustą kiszoną w śmietanie
- Zupa z zielonych szparagów z szynką i grissini
- Udziec z sarny pieczony w rękawie
- Stek z udźca jelenia z rozmarynem
- Krewetki z ananasem podawane na zimno
- Naleśniki z farszem
- Konfitura z rabarbaru z suszonymi figami
- Pizza bez drożdży
- Kanapka rybaka
- Pieczony udziec z jelenia w marynacie winno-musztardowej
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
589 dni temu
Jaki typ cyfrowy mąki np 2000? Chleb razowy czy żytni też może być?
odpowiedz
586 dni temu
Jak najbardziej możesz użyć typu 2000. Chleb może być po prostu żytni na zakwasie, niekoniecznie razowy :)
583 dni temu
Mąka żytnia pełnoziarnista to mąka typu 2000. Jest to nawet napisane na opakowaniach. Skoro mąka razowa, to i najlepiej zytnie razowe pieczywo.
591 dni temu
Ja 🙋
odpowiedz
545 dni temu
Pełno ziarnista to typ 2020 w sklepach nie osiągalna, typ 2000 to pełno ziarnista łamana po oczyszczeniu. A jeśli chodzi o zakwas to nie konieczna jest kromka razowca ona jedynie przyspiesza kwasowość nic więcej .
596 dni temu
Robił już ktoś ?
odpowiedz