Ryż smażony z warzywami

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Sposób przygotowania:

KROK 1: GOTUJEMY I STUDZIMY RYŻ

Ryż gotujemy wcześniej i studzimy.

KROK 2: KROIMY WARZYWA

Imbir, czosnek i cebulę siekamy w drobną kostkę. Marchew kroimy w plastry, cukinię w grube kostki.

KROK 3: SMAŻYMY RYŻ Z WARZYWAMI

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy marchewkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy marchewka lekko się podsmaży, dodajemy cebulę i czosnek i ponownie chwilę smażymy. Dodajemy ugotowany ryż, mieszamy. Doprawiamy curry i kuminem, mieszamy. Dodajemy sos sojowy (ok. 2 łyżek) i ponownie mieszamy.

KROK 4: DODAJEMY CUKINIĘ I IMBIR

Na wierzchu gorącego ryżu układamy kawałki cukinii, posypujemy świeżym imbirem i delikatnie mieszamy.

KROK 5: SMAŻYMY JAJKA

Ryż z warzywami przesuwamy na jedną połowę patelni, a na drugą wylewamy odrobinę oleju i rozbijamy jajka. Doprawiamy je solą i pieprzem. Jajka smażymy, tak aby bardzo mocno się ścięły, i rozdrabniamy łopatką na mniejsze kawałki. Polewamy je odrobiną sosu sojowego (ok. 1 łyżki) i całość mieszamy tak, aby wszystkie składniki na patelni się połączyły.

Gotowe danie przekładamy do miski.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    588 dni temu
    Właśnie zjedzone 😃. Bardzo smaczne danie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    645 dni temu
    Szkoda że nie ma podanej kaloryczności i makroskładników

    odpowiedz


Ryż smażony – szybki pomysł na obiad

Ryż smażony z warzywami i jajkiem to danie, które ma rzesze fanów rozsianych po całym świecie. Prosty, chiński ryż smażony ma swoje korzenie jeszcze w czasach starożytnych. Pierwsze wzmianki na temat smażonego ryżu można znaleźć w źródłach z przełomu VI i V wieku p.n.e. Danie to było sposobem na wykorzystanie resztek i początkowo przygotowywane było tylko wśród osób z niższych warstw społecznych. Z czasem smażony ryż zyskał sympatię arystokracji i możnowładców, a wieść o tej pysznej potrawie rozniosła się po całym globie.

Wraz z upływem czasu, receptura na to danie zaczęła naturalną ewolucję, a lokalni kucharze zaczęli tworzyć własne wersje smażonego ryżu. Od tego momentu ryż przestał być daniem z resztek, a stał się przysmakiem. Dziś ryż z warzywami po chińsku z dodatkiem jajka serwowany jest w każdej szerokości geograficznej — od Hongkongu aż po Paryż i Londyn.

Obiad ze smażonym ryżem to doskonały pomysł, kiedy nie ma się zbyt wiele czasu na gotowanie. W tym daniu można dostosować składniki do osobistych upodobań lub użyć tego, co akurat ma się pod ręką np. marchewki, cukinii i jajka. Wymienione składniki to tylko jedno z wielu możliwych połączeń smakowych. Dorzuć do ryżu swoje ulubione warzywa, trochę jajek i usmaż sobie prawdziwą ucztę inspirowaną azjatyckimi smakami!

Jak zrobić smażony ryż w domu? Prosty przepis dla każdego

Jak zrobić ryż smażony? Przyrządzenie tego dania, zgodnie z przepisem Karola Okrasy, nie zajmie Ci więcej niż 20 minut i to z zegarkiem w ręku. Przygotowaliśmy dla Ciebie także kilka wskazówek i trików stosowanych przez profesjonalnych kucharzy, które sprawią, że ryż z warzywami z naszego przepisu będzie jeszcze lepszy.

Przyrządzanie tego dania zacznij od ugotowania ryżu do stopnia al dente. Najlepiej zrobić to znacznie wcześniej, ponieważ schłodzony ryż jest bardziej sypki od świeżo ugotowanego. Sypkość ryżu to gwarancja udanego dania.

Niezwykle istotna jest także temperatura oraz czas smażenia. Każdy przepis na ryż smażony z warzywami zawiera informację o tym, aby temperatura smażenia była wysoka. Dlaczego? Wysoka temperatura pozwala na krótsze i bardziej efektywne smażenie, w trakcie którego składniki pozostają chrupkie. Smażenie zawsze zaczynaj od rozgrzanego tłuszczu, a dopiero potem wrzucaj do niego składniki.

Czas smażenia jest zależny od doboru składników. Te bardziej twarde, takie jak marchewka czy pietruszka, powinny smażyć się dłużej od produktów bardziej delikatnych i podatnych na obróbkę cieplną. Zastanów się także nad efektem, jaki chcesz uzyskać — warzywa mają być chrupiące czy miękkie? Planując całe danie przed przejściem do jego przygotowywania, oszczędzisz swój czas oraz nerwy.

Nie zapominaj o dodatkach! Chociaż sam ryż z jajkiem, warzywami i odrobiną soli już będzie smaczny, warto lekko podkręcić smak i dodać potrawie więcej charakteru. Wykorzystać do tego możesz imbir, sos sojowy, kumin i przyprawę curry albo spróbować własnoręcznie przygotować mieszankę przypraw. Chili, czosnek, odrobina trawy cytrynowej, słodki sos, a może sos ostrygowy? Aromatyczne przyprawy w kilka chwil odmienią smak całego dania!

Smażony ryż z warzywami – wegetariańska przekąska i nie tylko

Ryż smażony z warzywami po chińsku to danie, które zachwyci swoim smakiem wszystkich wegetarian. Przygotowując potrawy wegetariańskie, koniecznie zwróć uwagę na ilość białka zawartego w składnikach, jeśli chcesz, aby posiłek był pełnowartościowy i odżywczy, a nie tylko smaczny.

Smażony ryż z warzywami w wersji zbilansowanej powinien zawierać rośliny strączkowe lub tofu. Jakie strączki pasują do smażonego ryżu po chińsku? Do potrawy możesz śmiało dodać świeży groszek, kiełki fasoli mung lub fasolkę adzuki. Jeśli masz trochę więcej czasu na przyrządzenie potrawy, dodaj do niej zamarynowane i usmażone na osobnej patelni tofu.

Co jeszcze warto dodać, aby Twój smażony ryż z jajkiem i warzywami był pełnowartościowym i pysznym posiłkiem? Nie zapomnij o wspomnianych wcześniej przyprawach, które nadają smaku wszystkim wegetariańskim potrawom. Nie bój się sypnąć pieprzu, chili czy suszonego czosnku — gwarantujemy, że efekty przejdą Twoje najśmielsze oczekiwania!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!