Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- robot wielofunkcyjny z funkcją rozdrabniania
Sposób przygotowania:
Krok 1: SMAŻYMY CEBULĘ I CZOSNEK
Cebulę pokrojoną w kostkę smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie. Dodajemy posiekany czosnek. Doprawiamy wędzoną papryką i kminem. Mieszamy i smażymy chwilę, aż smaki i składniki się połączą.
Krok 2: ROZDRABNIAMY KALAFIOR
Kalafior dzielimy na różyczki, przekładamy do naczynia robota i rozdrabniamy, by uzyskać strukturę ryżu.
Krok 3: GOTUJEMY RYŻ Z KALAFIORA
Rozdrobniony kalafior przesmażamy na patelni razem z cebulą i czosnkiem. Dodajemy posiekaną papryczkę chili i smażymy chwilę, aż smaki się połączą.
Całość zalewamy bulionem, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy, aż płyn delikatnie odparuje. Dodajemy pomidory, syrop z agawy i paprykę pokrojoną w kostkę. Gotujemy ok. 10 minut.
Krok 4: PODAJEMY DANIE
Gotowy ryż z kalafiora przekładamy do miseczek lub głębokich talerzy. Z wierzchu posypujemy ulubionymi, drobno posiekanymi ziołami, np. pietruszką, miętą i kolendrą.
Całość skrapiamy sokiem z limonki. Podajemy z cząstkami limonki i kleksem śmietany.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Nuggetsy z kurczaka
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Klasyczna sałatka grecka
- Sałatka gyros
- Sernik pistacjowy
- Golonka pieczona po bawarsku
- Łazanki
- Przekąski sylwestrowe
- Pieczona ryba po grecku
- Jajka na miękko
- Makówki śląskie
- Pierniki
- Kutia
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Uszka z grzybami
- Boczek pieczony
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Ryba z piekarnika
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)