zobacz film Smażony ryż z kalafiora po meksykańsku

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • robot wielofunkcyjny z funkcją rozdrabniania

Sposób przygotowania:

Krok 1: SMAŻYMY CEBULĘ I CZOSNEK

Cebulę pokrojoną w kostkę smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie. Dodajemy posiekany czosnek. Doprawiamy wędzoną papryką i kminem. Mieszamy i smażymy chwilę, aż smaki i składniki się połączą.

Krok 2: ROZDRABNIAMY KALAFIOR

Kalafior dzielimy na różyczki, przekładamy do naczynia robota i rozdrabniamy, by uzyskać strukturę ryżu.

Krok 3: GOTUJEMY RYŻ Z KALAFIORA

Rozdrobniony kalafior przesmażamy na patelni razem z cebulą i czosnkiem. Dodajemy posiekaną papryczkę chili i smażymy chwilę, aż smaki się połączą.

Całość zalewamy bulionem, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy, aż płyn delikatnie odparuje. Dodajemy pomidory, syrop z agawy i paprykę pokrojoną w kostkę. Gotujemy ok. 10 minut.

Krok 4: PODAJEMY DANIE

Gotowy ryż z kalafiora przekładamy do miseczek lub głębokich talerzy. Z wierzchu posypujemy ulubionymi, drobno posiekanymi ziołami, np. pietruszką, miętą i kolendrą.

Całość skrapiamy sokiem z limonki. Podajemy z cząstkami limonki i kleksem śmietany.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!