
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- durszlak
Sposób przygotowania:
Krok 1: GOTUJEMY MAKARON
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Odcedzamy tak, by zachować wodę po gotowaniu.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ SOSU
Masło rozpuszczamy na patelni. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Doprawiamy pieprzem. Całość podgrzewamy na małym ogniu (nie smażymy) tak, by czosnek zachował jasny kolor.
Krok 3: DODAJEMY WODĘ PO GOTOWANIU MAKARONU
Wodę po gotowaniu makaronu (ok. 100 ml) dodajemy małymi porcjami do bazy sosu. Energicznie mieszamy aż do uzyskania aksamitnej, gęstej konsystencji.
Krok 4: DODAJEMY PIECZARKI I SZPINAK
Ugotowany i odcedzony makaron przekładamy do sosu. Doprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy i wyłączamy ogień.
Dodajemy ser grana padano i ponownie mieszamy, aż się rozpuści. Dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i porwane na kawałki liście szpinaku. Mieszamy.
Krok 5: PODAJEMY MAKARON
Makaron z sosem wykładamy na talerz. Doprawiamy solą. Z wierzchu posypujemy serem grana padano.
Zobacz podobne
przepisy
Tagliatelle z koprem włoskim i kaparami
Spróbuj połączenia kopru włoskiego z kaparami i twarogiem! To doskonały dodatek do makaronu, na ciepło i na zimno!

Tagliatelle i dorsz w sosie szafranowo-pomarańczowym
Ryba doskonale komponuje się z cytrusami. Spróbuj makaronu z dorszem w sosie pomarańczowym z szafranem!


Tagliatelle z kurkami i pistacjami
Doskonałe składniki rodem z włoskiej kuchni – to podstawa przepisu Karola! Przygotuj tagliatelle z kurkami i pistacjami, by zasmakować w jakości i prostocie.

Tagliatelle w sosie serowym
Prostotę klasycznych smaków w stylu włoskim znajdziesz w serowym tagliatelle Karola. Przygotuj kremowy sos na bazie śmietanki, gorgonzoli i białego wina!

Zobacz przepisy
na lato
- Suflet czekoladowy
- Makaron z krewetkami w maślanym sosie
- Zapiekanka ziemniaczana
- Pancakes z borówkami
- Ciasto marchewkowe
- Makaron z pesto i kurczakiem – przepis
- Chili con carne
- Spaghetti à la carbonara
- Krem z dyni
- Placki z cukinii z pikantnym sosem pomidorowym
- Boczniaki po azjatycku
- Sernik na zimno w słoiku
- Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem
- Zupa pho z wołowiną
- Guacamole
- Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem
- Chłodnik z botwiny
- Babka ziemniaczana z boczkiem
- Ryż smażony z warzywami
- Pistacjowy sernik baskijski
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
1180 dni temu
smaczne i proste
odpowiedz
1229 dni temu
Danie full wypas! 👍
odpowiedz
1509 dni temu
To danie jest niesamowite.
odpowiedz
1659 dni temu
Szybkie, łatwe i bardzo smaczne :) Zrobiliśmy bez pieczarek, ale było pyszne!
odpowiedz
1669 dni temu
Jeden z lepszych sosów jakie jadłem! Niebo w gębie, to mało powiedziane :)
odpowiedz