Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- durszlak
Sposób przygotowania:
Krok 1: GOTUJEMY MAKARON
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Odcedzamy tak, by zachować wodę po gotowaniu.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ SOSU
Masło rozpuszczamy na patelni. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Doprawiamy pieprzem. Całość podgrzewamy na małym ogniu (nie smażymy) tak, by czosnek zachował jasny kolor.
Krok 3: DODAJEMY WODĘ PO GOTOWANIU MAKARONU
Wodę po gotowaniu makaronu (ok. 100 ml) dodajemy małymi porcjami do bazy sosu. Energicznie mieszamy aż do uzyskania aksamitnej, gęstej konsystencji.
Krok 4: DODAJEMY PIECZARKI I SZPINAK
Ugotowany i odcedzony makaron przekładamy do sosu. Doprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy i wyłączamy ogień.
Dodajemy ser grana padano i ponownie mieszamy, aż się rozpuści. Dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i porwane na kawałki liście szpinaku. Mieszamy.
Krok 5: PODAJEMY MAKARON
Makaron z sosem wykładamy na talerz. Doprawiamy solą. Z wierzchu posypujemy serem grana padano.
Zobacz podobne
przepisy
Tagliatelle z koprem włoskim i kaparami
Spróbuj połączenia kopru włoskiego z kaparami i twarogiem! To doskonały dodatek do makaronu, na ciepło i na zimno!
Tagliatelle i dorsz w sosie szafranowo-pomarańczowym
Ryba doskonale komponuje się z cytrusami. Spróbuj makaronu z dorszem w sosie pomarańczowym z szafranem!
Tagliatelle z kurkami i pistacjami
Doskonałe składniki rodem z włoskiej kuchni – to podstawa przepisu Karola! Przygotuj tagliatelle z kurkami i pistacjami, by zasmakować w jakości i prostocie.
Tagliatelle w sosie serowym
Prostotę klasycznych smaków w stylu włoskim znajdziesz w serowym tagliatelle Karola. Przygotuj kremowy sos na bazie śmietanki, gorgonzoli i białego wina!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Piersi z kurczaka z szynką schwarzwaldzką
- Spaghetti bolognese
- Ciasteczka z ekspandowanych ziaren
- GRILLOWANY KURCZAK À LA BRUSCHETTA
- Tagliatelle w sosie serowym
- Szynka drobiowa z szynkowaru
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Zabajone z owocami
- Makaron po katalońsku z kiełbasą fuet
- Pierś kurczaka z ziemniakami i marchewką z groszkiem
- Wielkopolski street food – pyzy z kaczką
- Pieczony udziec z jelenia w marynacie winno-musztardowej
- Risotto cytrynowo-kaparowe ze smażonymi krewetkami
- Klasyczny francuski winegret
- Krupnik z pomidorami
- Jackfruit w sosie teriyaki
- Kawałki piersi kurczaka w sosie balsamicznym
- Grillowane szaszłyki z klopsików z serem halloumi
- Warzywna potrawka w aromatycznym sosie
- Sałatka z kaszy jęczmiennej z fasolą, ogórkiem i granatem
- Sałatka z brukselki
- Pieczone szparagi à la caprese
- Stek wołowy z ziemniaczkami i musem z pieczonego czosnku
- Halibut w beszamelu z duszonym porem
- Carskie tosty
- Kanapka z kurczakiem na ciepło
- Fit makaron à la carbonara
- Czekoladowe muffinki z kwasem chlebowym
- Sałatka z boczkiem i chorizo
- Barszcz biały z kiełbasą
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
973 dni temu
smaczne i proste
odpowiedz
1023 dni temu
Danie full wypas! 👍
odpowiedz
1302 dni temu
To danie jest niesamowite.
odpowiedz
1452 dni temu
Szybkie, łatwe i bardzo smaczne :) Zrobiliśmy bez pieczarek, ale było pyszne!
odpowiedz
1463 dni temu
Jeden z lepszych sosów jakie jadłem! Niebo w gębie, to mało powiedziane :)
odpowiedz