Tagliatelle i dorsz w sosie szafranowo-pomarańczowym

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Kroimy rybę

Cebulę kroimy w kostkę. Szafran rozpuszczamy w 2 łyżkach ciepłej wody. Rybę myjemy, osuszamy i kroimy w paski o szerokości 1 cm.

Krok 2: Gotujemy sos

Marchew obieramy i strugamy lub kroimy w cienkie plasterki. Podsmażamy z cebulą na gorącym oleju przez 3 minuty. Dolewamy sok pomarańczowy i bulion. Dodajemy szafran, doprawiamy solą, pieprzem cayenne i cukrem. Warzywa przykrywamy i gotujemy przez 3-5 minut. Dodajemy śmietankę. Rybę dodajemy do sosu i gotujemy pod przykryciem przez 5-7 minut.

Krok 3: Podajemy danie

Makaron gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Sos doprawiamy i podajemy z makaronem. Dekorujemy natką pietruszki.

 

 

Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Zupa jarzynowa z amarantusem i dorszem

Szybki sposób na rozgrzewający i pożywny obiad? Przygotuj zupę z warzywami, amarantusem i dorszem z nutą cytryny!

Zupa jarzynowa z amarantusem i dorszem sticker MSC

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:10 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Karol Okrasa

Dorsz pieczony z sosem piwnym i szpinakiem

Jak przyrządzić dorsza? Karol przygotował wersję z sosem piwnym i szpinakiem. Wypróbuj koniecznie!

Dorsz pieczony z sosem piwnym i szpinakiem sticker MSC

poziom trudności: trudny czas przygotowania: 0:45 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Smażony dorsz z kapustą i pomarańczami

Spróbuj dorsza w niecodziennym połączeniu. Z kapustą z pomarańczami i guacamole.

Smażony dorsz z kapustą i pomarańczami sticker MSC

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:40 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Dorsz czarny na szpinaku

Szybki pomysł na obiad – dorsz czarny, podany z blanszowanym szpinakiem z prażonymi płatkami migdałowymi.

Dorsz czarny na szpinaku

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    1748 dni temu
    zrobilam to danie. jest mdle i niesmaczne. nie polecam ! Szafran powinien podkreslac wyrazistosc tego dania tymczasem tak nie jest. nie iwem czego sie spodziewalam po tym daniu- dorsz jest mdly- marchewka tez jest mdla- moze gdyby pomarancza byla bardziej kwaskawa...

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!