
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- moździerz
- tarkę
- trzepaczkę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg)
KROK 1: PIECZEMY DORSZA
Dorsza czyścimy, usuwamy skórę i kroimy na porcje ok. 160-gramowe. Por (tylko białą część) kroimy na cienkie paski. Posiekany tymianek, pokrojony por i czosnek w plastrach mieszamy z odrobiną oliwy. Pieprz kruszymy w moździerzu. Dorsza marynujemy w pieprzu i obkładamy przygotowaną marynatą z pora i tymianku. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (termoobieg) przez ok. 8-10 minut.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Piwo zagotowujemy z goździkami i utartymi ziarnami kolendry, dodajemy cukier i skórkę z połowy cytryny startą na tarce o drobnych oczkach. Studzimy i przecedzamy. Żółtka mieszamy z odrobiną śmietanki i dodajemy do ostudzonego piwa. Ubijając trzepaczką, delikatnie podgrzewamy, aż powstanie puszysta, płynna piana (nie możemy jej zagotować). Na koniec dodajemy pokruszony twaróg, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
KROK 3: SMAŻYMY GROSZEK ZE SZPINAKIEM
Groszek zielony razem z posiekanym ząbkiem czosnku obsmażamy na maśle rozpuszczonym w odrobinie oleju, po chwili dodajemy umyty i osuszony szpinak, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Dorsza podajemy z sosem piwnym i szpinakiem.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Pieczona ryba po grecku
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Piernik świąteczny
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Łazanki
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Zupa grzybowa z makaronem
- Boczek pieczony
- Świąteczne pierniczki
- Ryba po japońsku
- Mini burgery
- Uszka z grzybami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ryba z piekarnika
- Domek z piernika
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Najlepsza sałatka z tortellini
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)