Dorsz pieczony z sosem piwnym i szpinakiem

Karol Okrasa


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • moździerz
  • tarkę
  • trzepaczkę
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg)

KROK 1: PIECZEMY DORSZA

Dorsza czyścimy, usuwamy skórę i kroimy na porcje ok. 160-gramowe. Por (tylko białą część) kroimy na cienkie paski. Posiekany tymianek, pokrojony por i czosnek w plastrach mieszamy z odrobiną oliwy. Pieprz kruszymy w moździerzu. Dorsza marynujemy w pieprzu i obkładamy przygotowaną marynatą z pora i tymianku. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (termoobieg) przez ok. 8-10 minut.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Piwo zagotowujemy z goździkami i utartymi ziarnami kolendry, dodajemy cukier i skórkę z połowy cytryny startą na tarce o drobnych oczkach. Studzimy i przecedzamy. Żółtka mieszamy z odrobiną śmietanki i dodajemy do ostudzonego piwa. Ubijając trzepaczką, delikatnie podgrzewamy, aż powstanie puszysta, płynna piana (nie możemy jej zagotować). Na koniec dodajemy pokruszony twaróg, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

KROK 3: SMAŻYMY GROSZEK ZE SZPINAKIEM

Groszek zielony razem z posiekanym ząbkiem czosnku obsmażamy na maśle rozpuszczonym w odrobinie oleju, po chwili dodajemy umyty i osuszony szpinak, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Dorsza podajemy z sosem piwnym i szpinakiem.

 

 

Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Darek Kuźniak

Papiloty z dorsza

Przygotuj dorsza w papilotach - z koprem włoskim, marchewką, kalafiorem. Pyszny sposób na rybę Darka Kuźniaka!

Papiloty z dorsza sticker MSC

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:20 liczba porcji: 2 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Dorsz czarny na szpinaku

Szybki pomysł na obiad – dorsz czarny, podany z blanszowanym szpinakiem z prażonymi płatkami migdałowymi.

Dorsz czarny na szpinaku

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Smażony dorsz z kapustą i pomarańczami

Spróbuj dorsza w niecodziennym połączeniu. Z kapustą z pomarańczami i guacamole.

Smażony dorsz z kapustą i pomarańczami sticker MSC

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:40 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Dorsz na kapuście z kremem balsamicznym

Spróbuj dorsza z orzeźwiającym aromatem pomarańczy. Podany na podsmażonej kapuście z kremem balsamicznym.

Dorsz na kapuście z kremem balsamicznym sticker MSC

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:25 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!