Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- moździerz
- tarkę
- trzepaczkę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg)
KROK 1: PIECZEMY DORSZA
Dorsza czyścimy, usuwamy skórę i kroimy na porcje ok. 160-gramowe. Por (tylko białą część) kroimy na cienkie paski. Posiekany tymianek, pokrojony por i czosnek w plastrach mieszamy z odrobiną oliwy. Pieprz kruszymy w moździerzu. Dorsza marynujemy w pieprzu i obkładamy przygotowaną marynatą z pora i tymianku. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (termoobieg) przez ok. 8-10 minut.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Piwo zagotowujemy z goździkami i utartymi ziarnami kolendry, dodajemy cukier i skórkę z połowy cytryny startą na tarce o drobnych oczkach. Studzimy i przecedzamy. Żółtka mieszamy z odrobiną śmietanki i dodajemy do ostudzonego piwa. Ubijając trzepaczką, delikatnie podgrzewamy, aż powstanie puszysta, płynna piana (nie możemy jej zagotować). Na koniec dodajemy pokruszony twaróg, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
KROK 3: SMAŻYMY GROSZEK ZE SZPINAKIEM
Groszek zielony razem z posiekanym ząbkiem czosnku obsmażamy na maśle rozpuszczonym w odrobinie oleju, po chwili dodajemy umyty i osuszony szpinak, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Dorsza podajemy z sosem piwnym i szpinakiem.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Papiloty z dorsza
Przygotuj dorsza w papilotach - z koprem włoskim, marchewką, kalafiorem. Pyszny sposób na rybę Darka Kuźniaka!
Dorsz czarny na szpinaku
Szybki pomysł na obiad – dorsz czarny, podany z blanszowanym szpinakiem z prażonymi płatkami migdałowymi.
Smażony dorsz z kapustą i pomarańczami
Spróbuj dorsza w niecodziennym połączeniu. Z kapustą z pomarańczami i guacamole.
Dorsz na kapuście z kremem balsamicznym
Spróbuj dorsza z orzeźwiającym aromatem pomarańczy. Podany na podsmażonej kapuście z kremem balsamicznym.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kaczka po pekińsku
- Pieczeń wieprzowa w sosie piwnym
- Welsch z północnej Francji z serem cheddar
- Gołąbki z kiszonej kapusty
- Pasztet z fasoli z grzybami
- Omlet ze szpinakiem i szynką
- Zielone curry z groszkiem cukrowym
- Tiramisu z jabłkami
- Kapuśniak gryczany
- Kurczak w kwasie chlebowym
- Trufle z ciecierzycy
- Papardelle z sosem kaparowym i pieczonym łososiem
- Udon z kurczakiem w ostrym sosie
- Pierś kaczki z purée pietruszkowym i sosem mandarynkowym
- Biała kiełbasa zapiekana w sosie musztardowo-piwnym
- Czekoladowy tort orzechowo-jabłkowy
- Chleb z orzechów laskowych
- Szwarcwaldzki shake mleczny z wiśniami
- Kanapki śniadaniowe
- PASTA Z GRILLOWANEJ CUKINII
- Grillowane steki wołowe z sałatką i salsą warzywną
- Zupa z topinamburu z sałatką
- Bruk z polędwicy wołowej podany na purée z marchwi
- Klopsiki z karpia z suszonymi owocami w sosie piernikowym
- Wielkopolski street food – pyzy z kaczką
- Kurczak po toskańsku
- Kurczak z farszem orzechowym i śliwkami
- Bubble waffles z domowymi lodami, owocami i polewą czekoladową
- Potrawka z kurczaka
- Ciasto na pizzę z suchych drożdży
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)