Papiloty z dorsza

Darek Kuźniak

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

KROK 1

Papiloty z dorsza - gotujemy wywar

Obraną marchew i koper włoski kroimy w cienkie paski. Smażymy na rozgrzanym maśle około 4 minut. Zalewamy śmietanką, dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy. Gotujemy na niewielkim ogniu około 3 minut, aż sos zgęstnieje.

 

KROK 2

Papiloty z dorsza - robimy papiloty

Brokuł i kalafior dzielimy na małe różyczki. Na dużym kawałku papieru do pieczenia układamy oczyszczonego, osuszonego dorsza i warzywa. Polewamy przygotowanym sosem śmietanowym.

 

KROK 3

Papiloty z dorsza - pieczemy rybę

Rybę z dodatkami zawijamy w papier do pieczenia, nadając mu kształt cukierka (papilot). Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 10-12 minut.

 

 

 

 

 

Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Krzysztof Krzysztof
    2541 dni temu
    Bardzo ciekawy pomysł z zawinięciem w cukierek. Rybka wyszła przepysznie, do tego słodka śmietana zmieszana z sokiem z cytryny dały niesamowity efekt. Polecam za smak i oryginalną formę :)

    odpowiedz

  • mateusz mateusz
    2810 dni temu
    bardzo dobra ryba wyszła z tego przepisu, papier do pieczenia daje efekt między rybą pieczoną a duszoną co bardzo mi pasowało.

    odpowiedz

  • Malinka Malinka
    2952 dni temu
    Zgadzam się, warzywa zostały zbyt twarde. Poza tym danie pyszne :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3181 dni temu
    brokuł i kalafior są surowe, co za tym idzie jadalne. trzeba je wcześniej podgotować

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3181 dni temu
    Nie ma potrzeby, by wcześniej podgotowywać warzywa. Chyba że nie przepadamy za chrupiącymi :)
  • mmt mmt
    2810 dni temu
    o kto lubi, ja często jem kalafiora na surowo i uważam że jest smaczniejszy w tej formie niż gotowany :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!