zobacz film Dorsz w razowej panierce z sałatką z brokułów i paprykową salsą

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • Kawałek papieru pergaminowego, kawałek folii aluminiowej, blachę i papier do pieczenia.
  • Rozgrzej piekarnik do 200°C (termoobieg).

Przygotuj wcześniej

Brokuł podgotuj na parze.

Panierka

Chleb słonecznikowy kroimy na mniejsze kawałki i suszymy w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Natkę pietruszki siekamy (kilka gałązek pozostawiamy do salsy). Posiekaną natkę pietruszki miksujemy z kawałkami wysuszonego razowego chleba słonecznikowego.

Dorsz

Dorsza wyjmujemy z lodówki 10 minut przed przygotowywaniem. Dorsza układamy skórą do dołu na desce lub na talerzu. Rybę posypujemy odrobiną soli i odrobiną mielonego białego pieprzu. Następnie powierzchnię dorsza bez skóry smarujemy odrobiną musztardy chrzanowej oraz obtaczamy w panierce razowej tylko od strony posmarowanej musztardą. Na patelni układamy kawałek pergaminu, na który wylewamy odrobinę oleju słonecznikowego. Na rozgrzany olej kładziemy kawałki dorsza panierką do dołu. Smażymy z każdej strony (jeśli to konieczne, dolewamy oleju słonecznikowego), na końcu dodajemy odrobinę masła na patelnię.

Salsa z pieczonej papryki

3 papryki wkładamy do piekarnika o temperaturze 200°C (termoobieg) i pieczemy ok. 20-30 minut, następnie zawijamy je w folię aluminiową w celu uparowania. W kolejnym etapie pozbywamy się skóry papryk oraz gniazd nasiennych. Papryki kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy posiekaną suszoną śliwkę, drobno posiekany ząbek czosnku, starty ser grana padano, kilka posiekanych gałązek pietruszki, odrobinę oliwy, odrobinę pieprzu i soli. Całość skrapiamy niewielką ilością soku z cytryny i mieszamy. Odstawiamy minimum na 10 minut. Przed samym podaniem skrapiamy niewielką ilością soku z cytryny.

Sałatka z brokułów

Na lekko rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek wrzucamy 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry, chwilę podsmażamy, następnie dodajemy małe kawałki podgotowanych brokułów, kawałki masła. Brokuły posypujemy odrobiną soli i pieprzu oraz przy końcu smażenia odrobiną startej skórki z cytryny.

Jak podawać

Salsę układamy dookoła talerza, na środku kładziemy podsmażone brokuły, na które nakładamy kawałek dorsza. Dodatkowo rybę dekorujemy odrobiną salsy.

 

 

Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (23)

Avatar
  • Iza Iza
    2607 dni temu
    Jaki chleb będzie jeszcze dobry oprócz słonecznikowego ? :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2607 dni temu
    Izo, każdy ciemny chleb się sprawdzi :)
  • Gość Gość
    3846 dni temu
    Doskonałe i jak jest filmowa instrukcja, to wydaje się takie proste! Zrobiłam wiernie, wyszło rewelacyjnie, ciekawie, na pewno powtórzę nieraz!!!

    odpowiedz

  • alannah22 alannah22
    3887 dni temu
    Niestety, taka sama sytuacja w Kaliszu... Cała kuchnia przeszła dorszem... Zapach był paskudny... I właściwie cały czas jest, bo nijak nie można go wytępić... Szkoda szkoda... Więcej ryb z Lidla już nie będzie.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3898 dni temu
    Drogi Gościu, bardzo nam przykro, że taka sytuacja miała miejsce. Jeśli jesteś niezadowolony z zakupów, możesz skontaktować się z nami przez formularz dostępny pod adresem: https://ssl.lidl.pl/cps/rde/SID-33261563-C81530FC/www_lidl_pl/hs.xsl/kontakt.htm dokładnie opisując zaistniałe wydarzenie. Dołożymy wszelkich starań by podobne sytuacje się nie powtórzyły.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3898 dni temu
    Być może dobre, ale nie z dorsza z Lidla w Kamiennej Górze. Dziś kupiłem ładnie wyglądającego dorsza (coś ok. 40 zł/kg) i po położeniu na patelni rozszedł się taki smród, że zastanawialiśmy się czy można to coś wynieść na śmietnik, żeby się koty nie potruły. Długo nie kupię ryby w Lidlu.

    odpowiedz

  • Ola Ola
    3899 dni temu
    Danie świetne, a najlepsza salsa paprykowa! :-)

    odpowiedz

  • Lilou Lilou
    3900 dni temu
    Wyśmienite! Salsa majstersztyk. Wkładam do segregatora z notatką "sprawdzone i dobre" :)

    odpowiedz

  • Asia Asia
    3900 dni temu
    właśnie skończyliśmy z mężem jeść to pyszne danie, polecam , zrobiło na nas ogromne wrażenie, do powtórzenia!

    odpowiedz

  • Ania Ania
    3900 dni temu
    Fajnie że w Lidlu można kupić świerzego dorsza,super :)

    odpowiedz

  • Aga Aga
    3901 dni temu
    Pyszne, ale nie powinno sie łączyc ryby z brokułam... pamietajcie składniki odżywcze zryby gorzej sie wchłaniaja "w towarzystwie" brokułu

    odpowiedz

  • ko2ak ko2ak
    3901 dni temu
    Pyszne ! Dziękujemy za przepis, zagości w naszym domu na dłużej :)

    odpowiedz

  • Ola Ola
    3901 dni temu
    Dziś robiłam tą rybkę, jest REWELACYJNA!!!! kuchnia Karola górą!

    odpowiedz

  • Magda Magda
    3902 dni temu
    @ Gość pytający o pergamin - chyba chodzi o to, że gdyby nie pergamin panierka by się nam przypaliła i przykleiła do patelni. a tak mamy warstwę ochronno-izolująca.

    odpowiedz

  • Nevermore Nevermore
    3903 dni temu
    Robiłem dania z obu ostatnich przepisów i napiszę coś w stylu ostatniej reklamy. Łosoś dosolił, ale ... dorsz tak dop....ł, że stawiam na przepis Karola. Na pewno będzie u mnie częstym gościem na talerzu, rodzina też zachwycona :)

    odpowiedz

  • Cukromania Cukromania
    3903 dni temu
    Uwielbiam dorsza i brokuły, a ich połączenie to już magia!

    odpowiedz

  • :) ;) :) ;)
    3903 dni temu
    Twoja przepisy są super Czy mógłbyś zrobić obiad i sałatkę dietetyczną ???? :) Superowe przepisy, smaczna ryba i kucharz taki jak ty to wszystko czego ludzie potrzebują ;)

    odpowiedz

  • Gość:) Gość:)
    3903 dni temu
    Super przepis

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3905 dni temu
    Może chodzi o to, że pergamin wchłania tłuszcz?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3905 dni temu
    Pomysł wydaje się bardzo fajny. Nie rozumiem tylko jednego: jaka jest różnica pomiędzy smażeniem na pergaminie od smażenia bez niego? Innymi słowy - po co nam on?

    odpowiedz

  • Renata Renata
    3905 dni temu
    Brakuje czesci przepisu :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3906 dni temu
    Chyba brakuje opisu wykonanie salsy i przygotowania brokułu

    odpowiedz

  • erre erre
    3906 dni temu
    A gdzie przepis na sałatkę? :>

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!