Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- Kawałek papieru pergaminowego, kawałek folii aluminiowej, blachę i papier do pieczenia.
- Rozgrzej piekarnik do 200°C (termoobieg).
Przygotuj wcześniej
Brokuł podgotuj na parze.
Panierka
Chleb słonecznikowy kroimy na mniejsze kawałki i suszymy w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Natkę pietruszki siekamy (kilka gałązek pozostawiamy do salsy). Posiekaną natkę pietruszki miksujemy z kawałkami wysuszonego razowego chleba słonecznikowego.
Dorsz
Dorsza wyjmujemy z lodówki 10 minut przed przygotowywaniem. Dorsza układamy skórą do dołu na desce lub na talerzu. Rybę posypujemy odrobiną soli i odrobiną mielonego białego pieprzu. Następnie powierzchnię dorsza bez skóry smarujemy odrobiną musztardy chrzanowej oraz obtaczamy w panierce razowej tylko od strony posmarowanej musztardą. Na patelni układamy kawałek pergaminu, na który wylewamy odrobinę oleju słonecznikowego. Na rozgrzany olej kładziemy kawałki dorsza panierką do dołu. Smażymy z każdej strony (jeśli to konieczne, dolewamy oleju słonecznikowego), na końcu dodajemy odrobinę masła na patelnię.
Salsa z pieczonej papryki
3 papryki wkładamy do piekarnika o temperaturze 200°C (termoobieg) i pieczemy ok. 20-30 minut, następnie zawijamy je w folię aluminiową w celu uparowania. W kolejnym etapie pozbywamy się skóry papryk oraz gniazd nasiennych. Papryki kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy posiekaną suszoną śliwkę, drobno posiekany ząbek czosnku, starty ser grana padano, kilka posiekanych gałązek pietruszki, odrobinę oliwy, odrobinę pieprzu i soli. Całość skrapiamy niewielką ilością soku z cytryny i mieszamy. Odstawiamy minimum na 10 minut. Przed samym podaniem skrapiamy niewielką ilością soku z cytryny.
Sałatka z brokułów
Na lekko rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek wrzucamy 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry, chwilę podsmażamy, następnie dodajemy małe kawałki podgotowanych brokułów, kawałki masła. Brokuły posypujemy odrobiną soli i pieprzu oraz przy końcu smażenia odrobiną startej skórki z cytryny.
Jak podawać
Salsę układamy dookoła talerza, na środku kładziemy podsmażone brokuły, na które nakładamy kawałek dorsza. Dodatkowo rybę dekorujemy odrobiną salsy.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Pieczony łosoś z sałatką chlebową
Staropolski sposób na łososia, czyli ryba o słodko-kwaśnym smaku, oryginalna sałatka i dopełniająca całość piwna polewka.
Smażony dorsz z czosnkowo-cytrynowym masłem
Przygotuj dorsza w wersji delux – usmaż go z mieszanką masła, sera i musztardy. Będzie smakował wspaniale!
Dorsz w czosnku i cytrynie
Soczyste kawałki dorsza upieczone w paprykowo-czosnkowej marynacie w postaci pasty to idealny pomysł na obiad.
Łosoś pachnący serem na łożu ze szpinaku
W tym daniu łosoś został potraktowany po królewsku, ułożony na szpinaku i przykryty serem époisses.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka à la Cesar z soczystym kurczakiem
- Kurczak z chili
- Gruszki z grilla nadziewane konfiturą malinowo-żurawinową
- Orzechowa caponata z pieczonym dorszem
- Naleśniki po austriacku z morelami i lodami waniliowymi
- Łupacz z salsą pomidorową
- Lasagne z bakłażanem i cukinią
- Grillowane szaszłyki z kurczaka z sosem z masła orzechowego i sałatką z fasolki szparagowej
- Gulasz z jelenia
- Dorsz pieczony z sosem piwnym i szpinakiem
- Pieczona dynia hokkaido z pesto z rukoli
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Domowy zakwas na żurek
- Omlet ze szparagami i z fasolką edamame
- Filet z dorsza pod orzechową kruszonką
- Sałatka z burakiem – przepis
- Sylwestrowe trufle kokosowe
- Mielony serek twarogowy z tortillą
- Scaccia z serami i salami
- Babeczki leśny mech
- Bułeczki wielkanocne
- Panna cotta z karmelizowanymi pomarańczami
- Poduszeczki brzoskwiniowe
- Golonka indyka w sosie musztardowym
- Klopsiki z sosem borówkowym
- Pascha czekoladowa
- Czekoladowy tort wegański z domowym kremem orzechowym
- Odrywana wieprzowina
- Mazurek pomarańczowy
- Schab w cieście piwnym z kaszą jaglaną z karmelizowanymi jabłkami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (23)
2583 dni temu
Jaki chleb będzie jeszcze dobry oprócz słonecznikowego ? :)
odpowiedz
2583 dni temu
Izo, każdy ciemny chleb się sprawdzi :)
3823 dni temu
Doskonałe i jak jest filmowa instrukcja, to wydaje się takie proste! Zrobiłam wiernie, wyszło rewelacyjnie, ciekawie, na pewno powtórzę nieraz!!!
odpowiedz
3863 dni temu
Niestety, taka sama sytuacja w Kaliszu... Cała kuchnia przeszła dorszem... Zapach był paskudny... I właściwie cały czas jest, bo nijak nie można go wytępić... Szkoda szkoda... Więcej ryb z Lidla już nie będzie.
odpowiedz
3874 dni temu
Drogi Gościu, bardzo nam przykro, że taka sytuacja miała miejsce. Jeśli jesteś niezadowolony z zakupów, możesz skontaktować się z nami przez formularz dostępny pod adresem: https://ssl.lidl.pl/cps/rde/SID-33261563-C81530FC/www_lidl_pl/hs.xsl/kontakt.htm dokładnie opisując zaistniałe wydarzenie. Dołożymy wszelkich starań by podobne sytuacje się nie powtórzyły.
odpowiedz
3874 dni temu
Być może dobre, ale nie z dorsza z Lidla w Kamiennej Górze. Dziś kupiłem ładnie wyglądającego dorsza (coś ok. 40 zł/kg) i po położeniu na patelni rozszedł się taki smród, że zastanawialiśmy się czy można to coś wynieść na śmietnik, żeby się koty nie potruły. Długo nie kupię ryby w Lidlu.
odpowiedz
3875 dni temu
Danie świetne, a najlepsza salsa paprykowa! :-)
odpowiedz
3876 dni temu
Wyśmienite! Salsa majstersztyk. Wkładam do segregatora z notatką "sprawdzone i dobre" :)
odpowiedz
3876 dni temu
właśnie skończyliśmy z mężem jeść to pyszne danie, polecam , zrobiło na nas ogromne wrażenie, do powtórzenia!
odpowiedz
3876 dni temu
Fajnie że w Lidlu można kupić świerzego dorsza,super :)
odpowiedz
3877 dni temu
Pyszne, ale nie powinno sie łączyc ryby z brokułam... pamietajcie składniki odżywcze zryby gorzej sie wchłaniaja "w towarzystwie" brokułu
odpowiedz
3877 dni temu
Pyszne ! Dziękujemy za przepis, zagości w naszym domu na dłużej :)
odpowiedz
3877 dni temu
Dziś robiłam tą rybkę, jest REWELACYJNA!!!! kuchnia Karola górą!
odpowiedz
3878 dni temu
@ Gość pytający o pergamin - chyba chodzi o to, że gdyby nie pergamin panierka by się nam przypaliła i przykleiła do patelni. a tak mamy warstwę ochronno-izolująca.
odpowiedz
3879 dni temu
Robiłem dania z obu ostatnich przepisów i napiszę coś w stylu ostatniej reklamy. Łosoś dosolił, ale ... dorsz tak dop....ł, że stawiam na przepis Karola. Na pewno będzie u mnie częstym gościem na talerzu, rodzina też zachwycona :)
odpowiedz
3879 dni temu
Uwielbiam dorsza i brokuły, a ich połączenie to już magia!
odpowiedz
3880 dni temu
Twoja przepisy są super Czy mógłbyś zrobić obiad i sałatkę dietetyczną ???? :) Superowe przepisy, smaczna ryba i kucharz taki jak ty to wszystko czego ludzie potrzebują ;)
odpowiedz
3880 dni temu
Super przepis
odpowiedz
3881 dni temu
Może chodzi o to, że pergamin wchłania tłuszcz?
odpowiedz
3881 dni temu
Pomysł wydaje się bardzo fajny. Nie rozumiem tylko jednego: jaka jest różnica pomiędzy smażeniem na pergaminie od smażenia bez niego? Innymi słowy - po co nam on?
odpowiedz
3882 dni temu
Brakuje czesci przepisu :)
odpowiedz
3882 dni temu
Chyba brakuje opisu wykonanie salsy i przygotowania brokułu
odpowiedz
3882 dni temu
A gdzie przepis na sałatkę? :>
odpowiedz
zobacz wszystkie