Smażony dorsz z czosnkowo-cytrynowym masłem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Bazylię i czosnek drobno posiekaj. Przełóż do miski. Dodaj masło, tarty ser Grana Padano, musztardę i mąkę. Wyciśnij sok z 1 cytryny, przelej do miski. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Filety z ryby umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz solą i pieprzem.

Drugą cytrynę pokrój w plasterki. Przełóż na patelnię, dodaj oliwę z oliwek i rozgrzej.

Włóż filety z ryby i podsmażaj z jednej strony kilka minut, aż nabierze złotego koloru. Odwróć rybę na drugą stronę i na każdy kawałek nałóż łyżkę przygotowanego wcześniej masła. Podsmażaj kolejne kilka minut, aż druga strona ryby również się zarumieni.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (48)

Avatar
  • juli juli
    142 dni temu
    Rewelacyjny przepis! Przepyszny, aromatyczny dorsz. Ze świeżym szpinakiem smakuje znakomicie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    266 dni temu
    Mam wrażenie, że za dużo w przepisie masła. Ponieważ ryba mi w nim i w oliwie pływała, nie wiem czy tak powinno być. Poza tym szkoda że nie jest napisane ile dokładnie minut powinien się smażyć.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    404 dni temu
    pycha, ale mniej cytryny i ewentualnie więcej czosnku ( ja nie dałam mąki bo unikam, i sera też nie było w lodówce ) dodałam za to do tego plasterki cukinii i jestem zachwycona :D

    odpowiedz

  • Gość Gość
    528 dni temu
    Hahaha, Gustavo Woltmann, cozes zrobil, jak przepis niekompletny ? Hahahaha... "Filety z ryby umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz solą i pieprzem", a potem usmaz... bo nigdziue nie ma nawiazania do tego, co zrobic z ta bazylia, serem, maka z miski :) A z przepisu wynika, ze rybki smazone jedynie z dodatkiem soli i pieprzu, a resztra w misce jak byla, tak jest :) Powodzenia.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    528 dni temu
    W pierwszym akapicie mowa jest o przygotowaniu masła z dodatkiem bazylii, czosnku, sera, musztardy i mąki. W ostatnim akapicie, gdzie jest mowa o smażeniu ryby, podajemy informację, że przygotowane wcześniej masło wykładamy na rybę.
  • Gość Gość
    490 dni temu
    "Bazylię i czosnek drobno posiekaj. Przełóż do miski. Dodaj masło, tarty ser Grana Padano, musztardę i mąkę. Wyciśnij sok z 1 cytryny, przelej do miski. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj." a potem "nałóż łyżkę przygotowanego wcześniej masła."
  • Gustavo Woltmann Gustavo Woltmann
    615 dni temu
    Ja użyłem cheddara i wyszło pyszne! Tylko trzeba zwrócic uwagę na świeżość dorsza, czy nie był wcześniej mrożony. Pozdrawiam, Gustavo Woltmann

    odpowiedz

  • Wazy Wazy
    853 dni temu
    We wszystkich programach kulinarnych grożą palcem ze nie wolno laczyc sera z rybami. Nigdy. Chętnie zaryzykuje ale w lidlu byl tylko cheddar ;-) nada sie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    851 dni temu
    Możesz wypróbować cheddar, pamiętaj tylko, że ilość sera w tym przepisie jest symboliczna :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1232 dni temu
    VVika, bardzo cieszymy się, że przekonałaś dziewczyny do ryby! :)

    odpowiedz

  • VVika VVika
    1232 dni temu
    Zrobiłam dzisiaj dla 3 dziewczynek nielubiących ryb, w tym dorszu się zakochały, z resztą razem ze mną ;) nie dodałam tylko sera, bo nie było go w lodówce. Gorąco polecam ten przepis!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1236 dni temu
    Drogi Gościu, w pierwszym akapicie mamy informację, co należy zrobić z mąką :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1238 dni temu
    a po co ta Mąka ?

    odpowiedz

  • Monique Monique
    1285 dni temu
    Przepis- genialne odkrycie studenta, polecam zadowolić swoje kubki smakowe takową rybką. ps. rzeczywiście jedna cytrynka wystarczy ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1331 dni temu
    Bardzo fajny przepis! Rzeczywiście za dużo cytryny - ja dodałam sok z połówki, a drugą połówkę pokroiłam do smażenia, a i tak stwierdziliśmy z mężem, że może byc jej jeszcze mniej. Każdy modyfikuje według własnego smaku!:)

    odpowiedz

  • Gośc Gośc
    1336 dni temu
    Beznadzieja!!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1349 dni temu
    DOrsz wyszedł super- polecam ☺

    odpowiedz

  • Myszka Myszka
    1363 dni temu
    mi nie wyszło, ryba się rozleciała i na patelni była jajecznica. Smak też nie powala.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1376 dni temu
    Robiłam w tamtym roku na święta, wyszło pyszne, nie dałam sera bo nie miałam. Ale i tak wyszło cudowne. Mój tata który lubi tradycyjną kuchnie był zachwycony tą rybka :-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1512 dni temu
    Przepis może być inspiracją, ale to nie apteka :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1542 dni temu
    Z głową trzeba gotować, a nie ślepo sugerować się przepisem!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1552 dni temu
    beznadziejny przepis, za dużo w nim cytryny. Ryba jest kwaśna i nie usmażyła się, a ugotowała w ogromie soku cytrynowego który był na patelni. NIE POLECAM!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1568 dni temu
    Naprawdę świetny przepis, do tego prosty. POLECAM!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1623 dni temu
    spoko dorszunio, jeszcze w trakcie ale już czuję, że brzuszek będzie zadowolony

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1626 dni temu
    Wykonane - ryba pyszna, choć następnym razem dodam mniej soku z cytryny, gdyż dla mnie była zbyt kwaśna. Do rybki podałam zapiekane w przyprawach ziemniaki - domownicy zachwyceni obiadkiem.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1627 dni temu
    Drogi gościu, mąka dodana do cytrynowego masełka również poddawana jest obróbce termicznej na patelni. Poza tym warto pamiętać, że tylko duże ilości surowej mąki szkodzą - 1 łyżka mąki na 4 porcje dania to bardzo niewiele i z pewnością nie wpłynie to niekorzystnie na trawienie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1627 dni temu
    Trochę mnie niepokoi ta mąka. Czy nie będzie surowa?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1627 dni temu
    Drogi gościu, możesz użyć innego twardego sera typu Parmezan lub Pecorino Romano.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1627 dni temu
    Czy mogę użyć innego sera? jeśli tak to jakiego

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1636 dni temu
    Polecam opanierować rybkę w samej mące, zamiast grubego fileta użyć ogonki ze skórką, położyć najpierw stroną bez skóry do patelni (odwrotnie niż zazwyczaj) następnie przewrócić na stronę ze skórką i na górę dodać przygotowaną miksturę z masłem, czosnkiem, bazylią, mąką i cytryną! Smakuje wyśmienicie!!!

    odpowiedz

  • Ania Ania
    1647 dni temu
    Dobre, rybka wyszła bardzo delikatna, ale niestety przy smażeniu masło trochę za bardzo mi się rozpuściło, ale w smaku przepyszne.

    odpowiedz

  • Ania Ania
    1652 dni temu
    Dziękuję za odpowiedź :) dam znać jak wyszło :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1652 dni temu
    Aniu, świeżą bazylię możesz zamienić na suszoną, jednak musisz dać jej mniej. Pół łyżeczki powinno wystarczyć.

    odpowiedz

  • Ania Ania
    1652 dni temu
    Czy suszona bazylia się sprawdzi?

    odpowiedz

  • Tetiana Tetiana
    1679 dni temu
    Nie lubisz rube? Sprobuj tego przepisu. Pokochasz rybe!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1683 dni temu
    viola27, może przypadnie Ci do gustu zapiekanka z tego przepisu: http://kuchnialidla.pl/product/karp-winiarza-i-francuska-zapiekanka ?

    odpowiedz

  • viola27 viola27
    1683 dni temu
    A jakie oryginalne dodatki mogę przygotować do tego dorsza?

    odpowiedz

  • piotr piotr
    1714 dni temu
    super smaczne :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1778 dni temu
    Ago, możesz spróbować, jednak pamiętaj, że uzyskasz nieco odmienną potrawę! Pozdrawiamy!

    odpowiedz

  • aga aga
    1778 dni temu
    właśnie sobie wszystko przygotowałam i zastanawiam się czy można zrobić rybkę w piekarniku i tej zaprawie

    odpowiedz

  • Ania Ania
    1811 dni temu
    no i był dziś łosoś :) wyszło genialnie! pychota!!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1813 dni temu
    Aniu łosoś w przypadku tego dania również świetnie się sprawdzi! :)

    odpowiedz

  • Ania Ania
    1813 dni temu
    czy mogę zastapić dorsza łososiem?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1820 dni temu
    Ps podawalam z ryzem :-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1820 dni temu
    Danie super jesli chodzi i czas tzn szybko sie robi a teraz cenie to ponad wszystko z uwagi ze mam 4 miesiecznego synka:-) jak dla mnie ryba troche za kwasna, mysle ze jakbym dodala wiecej musztardy a mniej cytryny byloby smaczniejsze danie. Oceniam na 4 :-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1824 dni temu
    Mariusz, koniecznie podziel się z nami wrażeniami! :)

    odpowiedz

  • Mariusz Mariusz
    1825 dni temu
    No to jedziemy z tym koksem !

    odpowiedz

  • Marta Marta
    1838 dni temu
    Uwielbiam dorsza i zawsze go kupuję w Lidlu więc dzisiaj pomysł na danie z kuchni Lidla.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram