
Przygotowanie
Bazylię i czosnek drobno posiekaj. Przełóż do miski. Dodaj masło, tarty ser Grana Padano, musztardę i mąkę. Wyciśnij sok z 1 cytryny, przelej do miski. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Filety z ryby umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz solą i pieprzem.
Drugą cytrynę pokrój w plasterki. Przełóż na patelnię, dodaj oliwę z oliwek i rozgrzej.
Włóż filety z ryby i podsmażaj z jednej strony kilka minut, aż nabierze złotego koloru. Odwróć rybę na drugą stronę i na każdy kawałek nałóż łyżkę przygotowanego wcześniej masła. Podsmażaj kolejne kilka minut, aż druga strona ryby również się zarumieni.
Zobacz podobne
przepisy
Pstrąg tęczowy w bekonie
Szybka propozycja oryginalnego obiadu: pieczone ryby wypełnione koperkiem i owinięte plastrami chrupiącego boczku.

Łosoś w warzywach na ostro
Wyśmienita mieszanka smakowa w pikantnym stylu: kolorowy miks warzyw podany z soczystym kawałkiem smażonego łososia.

Łosoś w sosie curry
Sposób na udany obiad? Pieczony łosoś w wyrazistym, kremowym sosie curry z pomidorami i dodatkiem mleka kokosowego.

Karp w migdałach
Zwykły karp w niezwykłej odsłonie. Migdałowa panierka i winno-rodzynkowy sos tworzą z tej ryby coś wyjątkowego.

Komentarze (48)
583 dni temu
Rewelacyjny przepis! Przepyszny, aromatyczny dorsz. Ze świeżym szpinakiem smakuje znakomicie.
odpowiedz
707 dni temu
Mam wrażenie, że za dużo w przepisie masła. Ponieważ ryba mi w nim i w oliwie pływała, nie wiem czy tak powinno być. Poza tym szkoda że nie jest napisane ile dokładnie minut powinien się smażyć.
odpowiedz
845 dni temu
pycha, ale mniej cytryny i ewentualnie więcej czosnku ( ja nie dałam mąki bo unikam, i sera też nie było w lodówce ) dodałam za to do tego plasterki cukinii i jestem zachwycona :D
odpowiedz
969 dni temu
Hahaha, Gustavo Woltmann, cozes zrobil, jak przepis niekompletny ? Hahahaha... "Filety z ryby umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz solą i pieprzem", a potem usmaz... bo nigdziue nie ma nawiazania do tego, co zrobic z ta bazylia, serem, maka z miski :) A z przepisu wynika, ze rybki smazone jedynie z dodatkiem soli i pieprzu, a resztra w misce jak byla, tak jest :) Powodzenia.
odpowiedz
969 dni temu
W pierwszym akapicie mowa jest o przygotowaniu masła z dodatkiem bazylii, czosnku, sera, musztardy i mąki. W ostatnim akapicie, gdzie jest mowa o smażeniu ryby, podajemy informację, że przygotowane wcześniej masło wykładamy na rybę.
931 dni temu
"Bazylię i czosnek drobno posiekaj. Przełóż do miski. Dodaj masło, tarty ser Grana Padano, musztardę i mąkę. Wyciśnij sok z 1 cytryny, przelej do miski. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj." a potem "nałóż łyżkę przygotowanego wcześniej masła."
1056 dni temu
Ja użyłem cheddara i wyszło pyszne! Tylko trzeba zwrócic uwagę na świeżość dorsza, czy nie był wcześniej mrożony. Pozdrawiam, Gustavo Woltmann
odpowiedz
1294 dni temu
We wszystkich programach kulinarnych grożą palcem ze nie wolno laczyc sera z rybami. Nigdy. Chętnie zaryzykuje ale w lidlu byl tylko cheddar ;-) nada sie?
odpowiedz
1292 dni temu
Możesz wypróbować cheddar, pamiętaj tylko, że ilość sera w tym przepisie jest symboliczna :)
1673 dni temu
VVika, bardzo cieszymy się, że przekonałaś dziewczyny do ryby! :)
odpowiedz
1673 dni temu
Zrobiłam dzisiaj dla 3 dziewczynek nielubiących ryb, w tym dorszu się zakochały, z resztą razem ze mną ;) nie dodałam tylko sera, bo nie było go w lodówce. Gorąco polecam ten przepis!
odpowiedz
1677 dni temu
Drogi Gościu, w pierwszym akapicie mamy informację, co należy zrobić z mąką :)
odpowiedz
1679 dni temu
a po co ta Mąka ?
odpowiedz
1726 dni temu
Przepis- genialne odkrycie studenta, polecam zadowolić swoje kubki smakowe takową rybką. ps. rzeczywiście jedna cytrynka wystarczy ;)
odpowiedz
1772 dni temu
Bardzo fajny przepis! Rzeczywiście za dużo cytryny - ja dodałam sok z połówki, a drugą połówkę pokroiłam do smażenia, a i tak stwierdziliśmy z mężem, że może byc jej jeszcze mniej. Każdy modyfikuje według własnego smaku!:)
odpowiedz
1777 dni temu
Beznadzieja!!!!
odpowiedz
1790 dni temu
DOrsz wyszedł super- polecam ☺
odpowiedz
1803 dni temu
mi nie wyszło, ryba się rozleciała i na patelni była jajecznica. Smak też nie powala.
odpowiedz
1817 dni temu
Robiłam w tamtym roku na święta, wyszło pyszne, nie dałam sera bo nie miałam. Ale i tak wyszło cudowne. Mój tata który lubi tradycyjną kuchnie był zachwycony tą rybka :-)
odpowiedz
1953 dni temu
Przepis może być inspiracją, ale to nie apteka :)
odpowiedz
1983 dni temu
Z głową trzeba gotować, a nie ślepo sugerować się przepisem!
odpowiedz
1993 dni temu
beznadziejny przepis, za dużo w nim cytryny. Ryba jest kwaśna i nie usmażyła się, a ugotowała w ogromie soku cytrynowego który był na patelni. NIE POLECAM!
odpowiedz
2009 dni temu
Naprawdę świetny przepis, do tego prosty. POLECAM!!
odpowiedz
2064 dni temu
spoko dorszunio, jeszcze w trakcie ale już czuję, że brzuszek będzie zadowolony
odpowiedz
2067 dni temu
Wykonane - ryba pyszna, choć następnym razem dodam mniej soku z cytryny, gdyż dla mnie była zbyt kwaśna. Do rybki podałam zapiekane w przyprawach ziemniaki - domownicy zachwyceni obiadkiem.
odpowiedz
2068 dni temu
Drogi gościu, mąka dodana do cytrynowego masełka również poddawana jest obróbce termicznej na patelni. Poza tym warto pamiętać, że tylko duże ilości surowej mąki szkodzą - 1 łyżka mąki na 4 porcje dania to bardzo niewiele i z pewnością nie wpłynie to niekorzystnie na trawienie.
odpowiedz
2068 dni temu
Trochę mnie niepokoi ta mąka. Czy nie będzie surowa?
odpowiedz
2068 dni temu
Drogi gościu, możesz użyć innego twardego sera typu Parmezan lub Pecorino Romano.
odpowiedz
2068 dni temu
Czy mogę użyć innego sera? jeśli tak to jakiego
odpowiedz
2077 dni temu
Polecam opanierować rybkę w samej mące, zamiast grubego fileta użyć ogonki ze skórką, położyć najpierw stroną bez skóry do patelni (odwrotnie niż zazwyczaj) następnie przewrócić na stronę ze skórką i na górę dodać przygotowaną miksturę z masłem, czosnkiem, bazylią, mąką i cytryną! Smakuje wyśmienicie!!!
odpowiedz
2088 dni temu
Dobre, rybka wyszła bardzo delikatna, ale niestety przy smażeniu masło trochę za bardzo mi się rozpuściło, ale w smaku przepyszne.
odpowiedz
2093 dni temu
Dziękuję za odpowiedź :) dam znać jak wyszło :)
odpowiedz
2093 dni temu
Aniu, świeżą bazylię możesz zamienić na suszoną, jednak musisz dać jej mniej. Pół łyżeczki powinno wystarczyć.
odpowiedz
2093 dni temu
Czy suszona bazylia się sprawdzi?
odpowiedz
2120 dni temu
Nie lubisz rube? Sprobuj tego przepisu. Pokochasz rybe!
odpowiedz
2124 dni temu
viola27, może przypadnie Ci do gustu zapiekanka z tego przepisu: http://kuchnialidla.pl/product/karp-winiarza-i-francuska-zapiekanka ?
odpowiedz
2124 dni temu
A jakie oryginalne dodatki mogę przygotować do tego dorsza?
odpowiedz
2155 dni temu
super smaczne :)
odpowiedz
2219 dni temu
Ago, możesz spróbować, jednak pamiętaj, że uzyskasz nieco odmienną potrawę! Pozdrawiamy!
odpowiedz
2219 dni temu
właśnie sobie wszystko przygotowałam i zastanawiam się czy można zrobić rybkę w piekarniku i tej zaprawie
odpowiedz
2252 dni temu
no i był dziś łosoś :) wyszło genialnie! pychota!!!
odpowiedz
2254 dni temu
Aniu łosoś w przypadku tego dania również świetnie się sprawdzi! :)
odpowiedz
2254 dni temu
czy mogę zastapić dorsza łososiem?
odpowiedz
2261 dni temu
Ps podawalam z ryzem :-)
odpowiedz
2261 dni temu
Danie super jesli chodzi i czas tzn szybko sie robi a teraz cenie to ponad wszystko z uwagi ze mam 4 miesiecznego synka:-) jak dla mnie ryba troche za kwasna, mysle ze jakbym dodala wiecej musztardy a mniej cytryny byloby smaczniejsze danie. Oceniam na 4 :-)
odpowiedz
2265 dni temu
Mariusz, koniecznie podziel się z nami wrażeniami! :)
odpowiedz
2266 dni temu
No to jedziemy z tym koksem !
odpowiedz
2279 dni temu
Uwielbiam dorsza i zawsze go kupuję w Lidlu więc dzisiaj pomysł na danie z kuchni Lidla.
odpowiedz
zobacz wszystkie