zobacz film Pyszny duet dorsza z groszkiem – szybkie danie

Teo Vafidis

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Dorsza dzielimy na porcje i oczyszczamy z ości.

KROK 1

Dorsz z groszkiem - Gotujemy dorszaDo garnka wlewamy litr wody, dodajemy pieprz, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy 5 minut. Zmniejszamy ogień, dolewamy wino, solimy i przekładamy rybę do garnka skórą do góry (można dolać wody, by zakryć całą rybę). Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 8 minut.

 

KROK 2

Dorsz z groszkiem - Smażymy cebulę z groszkiem i oliwkamiCebulę kroimy w piórka, siekamy drobno czosnek, odcedzamy groszek, oliwki kroimy w krążki.

Szklimy cebulę na rozgrzanej patelni z oliwą. Dodajemy czosnek, smażymy, dodajemy groszek i oliwki. Doprawiamy solą, pieprzem i smażymy całość 2 minuty na wolnym ogniu.

 

KROK 3

Dorsz z groszkiem - Rozgniatamy groszekSiekamy koperek oraz miętę. Na patelnię wlewamy śmietankę, mieszamy, lekko rozgniatając groszek. Dodajemy koperek i miętę, chwilę smażymy.

Na talerz wykładamy sos, na wierzch kładziemy rybę.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • Gość Gość
    840 dni temu
    Wygląda smacznie

    odpowiedz

  • Panmaciejo Panmaciejo
    1003 dni temu
    Ogólnie przepis super ! Niestety sama ryba wyszła trochę mdła... Jakieś sugestie co poprawić ?

    odpowiedz

  • Patrycja Patrycja
    1002 dni temu
    Ja czasem robię rybkę w podobny sposób ale gotuje w mleku. Metodę ta stosuje tylko do białych ryb. Wcześniej rybę oprószam sola pieprzem, skrapiam delikatnie cytryną i oliwą. Na patelnie wlewam mleko, dodaje liść laurowy, znowu pieprz, rozmaryn i przyprawy jaki mi odpowiadają. Jak mleko zaczyna się gotować to wkładam rybkę i tak gotuje, aż się zrobi, ryba nie jest zanurzona cała w mleku. Mi taka wersja bardzo smakuje.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1001 dni temu
    Panmaciejo, zawsze możesz użyć swoich ulubionych przypraw i mocniej doprawić rybę :)
  • gosc gosc
    1000 dni temu
    Mi wyszla idealna. Wczesniej opruszylem ja rozmarynem świezym i tymiankiem. Do wody oprocz liscia laurowego, ziarnistego pieprzu i ziela angielskiego, dorzucilem galazki rozmarynu, estragonu., 3 ziarna kardamonu i kawalek laski vanilli i około 7-8 minut gotowalem. Po tym czasie rybka wjechala do aromatycznego wywaru. Polecam fajna alternatywa dla wersji sous vide tej ryby ;)
  • Gość Gość
    999 dni temu
    Moim zdaniem może to zależeć od dodanego wina, ja bym tak czy inaczej do tego wycisnął jeszcze cytrynę, powinno to wyostrzyć smak ryby
  • Gość Gość
    1003 dni temu
    Ryby są zdrowe i smaczne, na pewno! Tylko, że niestety dla ogromnej większości społeczeństwa są zdecydowanie zbyt drogie aby jeść je w swoich rodzinach kilka razy w tygodniu - jak to sugerują dietetycy i lekarze.

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    1003 dni temu
    Cieszę się, że tym razem rola pani Doroty nie ograniczyła się do dreptania do lodówki i przeszkadzania w gotowaniu! Sympatyczny odcinek :) Spróbuje ten przepis ale też na innych rodzajach rybek :) Pozdrawiam :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram