Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Dorsza dzielimy na porcje i oczyszczamy z ości.
KROK 1
Do garnka wlewamy litr wody, dodajemy pieprz, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy 5 minut. Zmniejszamy ogień, dolewamy wino, solimy i przekładamy rybę do garnka skórą do góry (można dolać wody, by zakryć całą rybę). Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 8 minut.
KROK 2
Cebulę kroimy w piórka, siekamy drobno czosnek, odcedzamy groszek, oliwki kroimy w krążki.
Szklimy cebulę na rozgrzanej patelni z oliwą. Dodajemy czosnek, smażymy, dodajemy groszek i oliwki. Doprawiamy solą, pieprzem i smażymy całość 2 minuty na wolnym ogniu.
KROK 3
Siekamy koperek oraz miętę. Na patelnię wlewamy śmietankę, mieszamy, lekko rozgniatając groszek. Dodajemy koperek i miętę, chwilę smażymy.
Na talerz wykładamy sos, na wierzch kładziemy rybę.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Filet z łososia z kremowym coulis z soczewicy i pastą z oliwek
Wystarczy niecała godzina, by ze świeżego łososia wyczarować przepyszne danie!
Filet z dorsza z bobem i pieczarkami w sosie limonkowym
Pieczona ryba skąpana w aromatycznym sosie z dodatkiem warzyw. Wyjątkowy smak Tajlandii w polskim wydaniu!
Ziemniaczana zapiekanka z dorszem, kapustą i marynowanymi karczochami
Zdrowy i sycący pomysł na rybę. Zapiekanka z ziemniaczanego purée i delikatny dorsz to nie lada gratka dla smakoszy!
Dorsz z pesto pietruszkowym z bakłażanem z duszonymi ziemniakami w pomidorach
Autorska wariacja Karola Okrasy na temat słynnego portugalskiego bacalao. Spróbuj dorsza w nowej odsłonie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Filet z pstrąga w szynce szwarcwaldzkiej z szałwią i szparagami
- Świąteczne galaretki
- Piwne muffinki z malinami
- Klopsiki z karpia z suszonymi owocami w sosie piernikowym
- Jesiotr w sosie oliwkowym
- Tarta szpinakowo-borówkowa
- Azjatyckie pączki z mango i kokosem
- Orzechowa caponata z pieczonym dorszem
- Pizza z gruszką i serem roquefort podawana z rukolą
- Smoothie z kiwi i ogórków
- Kurczak z sosem truskawkowym
- Trifle kawowo-bananowy
- Wegańskie curry z kalafiora z mango (z nerkowcami)
- Pieczona feta pasta z TikToka
- Makaron z sosem grzybowym à la boloński
- Szaszłyki z warzywami i owocami
- DIP Z FASOLI I TALERZ ROZMAITOŚCI
- Ciastka francuskie z nadzieniem brzoskwiniowo-truskawkowym
- Pizza capriciosa
- Świąteczny talerz obfitości
- Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem
- Pajęczynowe pancakes dyniowe
- Spaghetti z wołowym ragu
- Cassoulet z udkami kurczaka i boczkiem
- Sałatka z mixem sałat, owocami i francuskim serem
- Burrata z pesto z rukoli
- Łosoś w sosie kokosowo-limonkowym
- Bresaola z grillowaną gruszką i chipsami serowymi
- Bezowa niespodzianka z kremem czekoladowo-orzechowym
- Empanady z salsa verde
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (11)
546 dni temu
PYSZNE!! A do tego bardzo szybkie w przyrządzeniu
odpowiedz
1364 dni temu
Jaka ryba oprócz dorsza by mogła jeszcze do tego pasować?
odpowiedz
1364 dni temu
Susan, dorsza możesz zastąpić np. sandaczem lub okoniem. W tym daniu sprawdzą się równie dobrze ;) Smacznego!
3188 dni temu
Wygląda smacznie
odpowiedz
3351 dni temu
Ogólnie przepis super ! Niestety sama ryba wyszła trochę mdła... Jakieś sugestie co poprawić ?
odpowiedz
3350 dni temu
Ja czasem robię rybkę w podobny sposób ale gotuje w mleku. Metodę ta stosuje tylko do białych ryb. Wcześniej rybę oprószam sola pieprzem, skrapiam delikatnie cytryną i oliwą. Na patelnie wlewam mleko, dodaje liść laurowy, znowu pieprz, rozmaryn i przyprawy jaki mi odpowiadają. Jak mleko zaczyna się gotować to wkładam rybkę i tak gotuje, aż się zrobi, ryba nie jest zanurzona cała w mleku. Mi taka wersja bardzo smakuje.
3349 dni temu
Panmaciejo, zawsze możesz użyć swoich ulubionych przypraw i mocniej doprawić rybę :)
3348 dni temu
Mi wyszla idealna. Wczesniej opruszylem ja rozmarynem świezym i tymiankiem. Do wody oprocz liscia laurowego, ziarnistego pieprzu i ziela angielskiego, dorzucilem galazki rozmarynu, estragonu., 3 ziarna kardamonu i kawalek laski vanilli i około 7-8 minut gotowalem. Po tym czasie rybka wjechala do aromatycznego wywaru. Polecam fajna alternatywa dla wersji sous vide tej ryby ;)
3347 dni temu
Moim zdaniem może to zależeć od dodanego wina, ja bym tak czy inaczej do tego wycisnął jeszcze cytrynę, powinno to wyostrzyć smak ryby
3351 dni temu
Ryby są zdrowe i smaczne, na pewno! Tylko, że niestety dla ogromnej większości społeczeństwa są zdecydowanie zbyt drogie aby jeść je w swoich rodzinach kilka razy w tygodniu - jak to sugerują dietetycy i lekarze.
odpowiedz
3351 dni temu
Cieszę się, że tym razem rola pani Doroty nie ograniczyła się do dreptania do lodówki i przeszkadzania w gotowaniu! Sympatyczny odcinek :) Spróbuje ten przepis ale też na innych rodzajach rybek :) Pozdrawiam :)
odpowiedz
zobacz wszystkie