zobacz film Filet z łososia z kremowym coulis z soczewicy i pastą z oliwek

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • blachę wyłożoną pergaminem
  • blender

Rozgrzej piekarnik do 160°C

 

Filety z łososia myjemy, oczyszczamy i odstawiamy na 15-20 minut.

KROK 1

Filet z łososia z kremowym coulis - przygotowujemy filetyMieszamy w naczyniu listki tymianku, pokrojony w plasterki ząbek czosnku, skórkę otartą z połowy cytryny, posiekaną drobno papryczkę oraz niewielką ilość oliwy.

Łososia nacieramy marynatą i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i skropioną odrobiną oliwy. Pieczemy 15 minut w temp. 160°C.

 

KROK 2

Filet z łososia z kremowym coulis - gotujemy soczewicęSoczewicę gotujemy w wodzie (nie odcedzamy). Dodajemy masło, odrobinę posiekanej papryczki, pół posiekanego w plasterki ząbka czosnku, wino, cynamon, sól oraz pieprz. Zagotowujemy i miksujemy na gładką masę. Pod koniec miksowania wlewamy trochę oliwy (do smaku). Dodajemy sok z połowy cytryny, kilka posiekanych listków mięty, mieszamy.

 

KROK 3

Filet z łososia z kremowym coulis - serwujemyOliwki, cebulę oraz czosnek drobno siekamy, pomidory pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Mieszamy wszystkie składniki, dodajemy trochę posiekanej papryczki, listków mięty i doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Na talerz przekładamy kawałek upieczonego łososia. Z boku wykładamy coulis z soczewicy i skrapiamy sokiem z cytryny. Na łososia nakładamy pastę z oliwek. Całość dekorujemy listkami mięty, skrapiamy łyżeczką oliwy i delikatnie solimy.

 

 

Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (17)

Avatar
  • Gość Gość
    2173 dni temu
    Nigdy W życiu nie dajcie cytryny do marynaty do ryb . Od cytryny mięso kruszeje. Dajcie prędzej skórek z cytryny albo pieprz, cytrynowy.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3096 dni temu
    Zrobiłem to danie w całości. Nie bez problemów bo nie jestem otrzaskany i zorganizowany w kuchni - jak dla mnie za dużo rzeczy naraz. Danie rewelacja! Zaskakujące dlatego, ze coulis wychodzi samo w sobie trochę mdławe, pasta z oliwek wydaje się za to trochę zbyt kwaskowata. Natomiast połączenie wszystkiego daje dopiero ten EFEKT. Wszystko ze sobą współgra, powstaje coś na wzór synergii. Danie dało dużo satysfakcji pod każdym względem.

    odpowiedz

  • Justyna- na diecie Justyna- na diecie
    3226 dni temu
    beznadziejne przepisy, foty ściągnięte niewiadomo skąd a na nich brak produktów z przepisu, masakra, jestem zażenowana tymi kłamstwami i nieudolnością pomysłodawcy/pomysłodawczyni

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3226 dni temu
    Justyno, przepis jest autorstwa Karola Okrasy, natomiast zdjęcia są wykonane w zgodzie z przepisem. Jeśli masz wątpliwości, zapraszamy do obejrzenia filmiku, w którym Karol pokazuje, jak wykonać to danie :) Pozdrawiamy!
  • Gość Gość
    3348 dni temu
    Wszędzie mówione jest pieczemy w temp. ale nikt nie mówi czy z termoobiegiem czy pieczenie góra i dół czy sama góra lub sam dół?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3348 dni temu
    Drogi Gościu, pieczenie w trybie najbardziej popularnym, czyli góra-dół.
  • Gość Gość
    3348 dni temu
    Pycha!!!

    odpowiedz

  • Marcin Marcin
    3349 dni temu
    Właśnie przygotowałem przepis i bardzo mi pod pasował napewno będę go jeszcze powtarzacz

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3349 dni temu
    Marcinie, cieszymy się, że smakowało Ci danie Karola :)
  • Matylda Matylda
    3351 dni temu
    Ja mam jeszcze inne pytanie - czy używanie metalowej końcówki blendera w metalowym garnku nie szkodzi ani jednemu anie drugiemu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3351 dni temu
    Matyldo, ostrze blendera nie styka się z garnkiem, więc oba sprzęty są bezpieczne :)
  • Andrzej Staliński Andrzej Staliński
    3351 dni temu
    Ja tak czasem miksuję i nie mam szkód. Pytanie tylko jaki blender, jeśli jakimś trafem ostrze jest odsłonięte (bez ochronnego kołnierza) to nie tylko porysuję garnek ale jest to mega niebezpieczne.
  • Gosia Gosia
    3351 dni temu
    Jeszcze filmiku instruktażowego nie oglądałam, ale spoglądając na składniki, mam pytanie. Czy ta soczewica to musi być koniecznie zielona? Bo w mojej okolicy zielonej jeszcze nie widziałam, mogę ją zastąpić zwykłą? Podejrzewam, że chodzi tylko o kolor, bo smak pewnie jest ten sam :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3351 dni temu
    Gosiu, możesz użyć jakiejkolwiek soczewicy i nadal będzie pysznie!
  • Gosia Gosia
    3351 dni temu
    Super i Dziękuję za szybką odpowiedz :)
  • Gość Gość
    3351 dni temu
    Obawiam się, że po zjedzeniu takiej ilości oliwy w czasie jednego obiadu, kolejnego dnia mogłabym nie zmieścić się w drzwi. Wygląda pysznie ale jakoś mój instynkt podpowiada mi bym zjadła coś co nie przyprawi mnie o kilka nadprogramowych kilogramów.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3348 dni temu
    gość proponuje przestać jeść

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!