Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę wyłożoną pergaminem
- blender
Rozgrzej piekarnik do 160°C
Filety z łososia myjemy, oczyszczamy i odstawiamy na 15-20 minut.
KROK 1
Mieszamy w naczyniu listki tymianku, pokrojony w plasterki ząbek czosnku, skórkę otartą z połowy cytryny, posiekaną drobno papryczkę oraz niewielką ilość oliwy.
Łososia nacieramy marynatą i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i skropioną odrobiną oliwy. Pieczemy 15 minut w temp. 160°C.
KROK 2
Soczewicę gotujemy w wodzie (nie odcedzamy). Dodajemy masło, odrobinę posiekanej papryczki, pół posiekanego w plasterki ząbka czosnku, wino, cynamon, sól oraz pieprz. Zagotowujemy i miksujemy na gładką masę. Pod koniec miksowania wlewamy trochę oliwy (do smaku). Dodajemy sok z połowy cytryny, kilka posiekanych listków mięty, mieszamy.
KROK 3
Oliwki, cebulę oraz czosnek drobno siekamy, pomidory pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Mieszamy wszystkie składniki, dodajemy trochę posiekanej papryczki, listków mięty i doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Na talerz przekładamy kawałek upieczonego łososia. Z boku wykładamy coulis z soczewicy i skrapiamy sokiem z cytryny. Na łososia nakładamy pastę z oliwek. Całość dekorujemy listkami mięty, skrapiamy łyżeczką oliwy i delikatnie solimy.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Pyszny duet dorsza z groszkiem
Niezwykłe połączenie delikatnej ryby i charakternego sosu groszkowego.
Łosoś smażony z zapiekanką z kalafiora z serem cheddar
Delikatna ryba i aromatyczna, warzywna zapiekanka podana z przesmażonymi kurkami. Taka potrawa zachwyci całą rodzinę!
Łosoś parzony na grillu z sałatką z ziemniaków i papryki
Niebanalny pomysł na rybę z grilla. Delikatny łosoś i warzywne dodatki to smakowita kompozycja dla każdego.
Filet z łososia w peperonacie
Lekkie, świeże, szybkie – takie są dania kuchni śródziemnomorskiej. Właśnie z niej pochodzi nasz przepis na łososia.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Sałatka gyros
- Piernik staropolski
- Ryba po japońsku
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Pieczona ryba po grecku
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Wigilijny makowiec
- Ciasto na pierogi
- Śledzie po kaszubsku
- Wegańska ryba po grecku
- Świąteczne pierniczki
- Pistacjowy sernik baskijski
- Błyskawiczne pierniczki
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (17)
2186 dni temu
Nigdy W życiu nie dajcie cytryny do marynaty do ryb . Od cytryny mięso kruszeje. Dajcie prędzej skórek z cytryny albo pieprz, cytrynowy.
odpowiedz
3109 dni temu
Zrobiłem to danie w całości. Nie bez problemów bo nie jestem otrzaskany i zorganizowany w kuchni - jak dla mnie za dużo rzeczy naraz. Danie rewelacja! Zaskakujące dlatego, ze coulis wychodzi samo w sobie trochę mdławe, pasta z oliwek wydaje się za to trochę zbyt kwaskowata. Natomiast połączenie wszystkiego daje dopiero ten EFEKT. Wszystko ze sobą współgra, powstaje coś na wzór synergii. Danie dało dużo satysfakcji pod każdym względem.
odpowiedz
3240 dni temu
beznadziejne przepisy, foty ściągnięte niewiadomo skąd a na nich brak produktów z przepisu, masakra, jestem zażenowana tymi kłamstwami i nieudolnością pomysłodawcy/pomysłodawczyni
odpowiedz
3239 dni temu
Justyno, przepis jest autorstwa Karola Okrasy, natomiast zdjęcia są wykonane w zgodzie z przepisem. Jeśli masz wątpliwości, zapraszamy do obejrzenia filmiku, w którym Karol pokazuje, jak wykonać to danie :) Pozdrawiamy!
3361 dni temu
Wszędzie mówione jest pieczemy w temp. ale nikt nie mówi czy z termoobiegiem czy pieczenie góra i dół czy sama góra lub sam dół?
odpowiedz
3361 dni temu
Drogi Gościu, pieczenie w trybie najbardziej popularnym, czyli góra-dół.
3361 dni temu
Pycha!!!
odpowiedz
3362 dni temu
Właśnie przygotowałem przepis i bardzo mi pod pasował napewno będę go jeszcze powtarzacz
odpowiedz
3362 dni temu
Marcinie, cieszymy się, że smakowało Ci danie Karola :)
3364 dni temu
Ja mam jeszcze inne pytanie - czy używanie metalowej końcówki blendera w metalowym garnku nie szkodzi ani jednemu anie drugiemu?
odpowiedz
3364 dni temu
Matyldo, ostrze blendera nie styka się z garnkiem, więc oba sprzęty są bezpieczne :)
3364 dni temu
Ja tak czasem miksuję i nie mam szkód. Pytanie tylko jaki blender, jeśli jakimś trafem ostrze jest odsłonięte (bez ochronnego kołnierza) to nie tylko porysuję garnek ale jest to mega niebezpieczne.
3364 dni temu
Jeszcze filmiku instruktażowego nie oglądałam, ale spoglądając na składniki, mam pytanie. Czy ta soczewica to musi być koniecznie zielona? Bo w mojej okolicy zielonej jeszcze nie widziałam, mogę ją zastąpić zwykłą? Podejrzewam, że chodzi tylko o kolor, bo smak pewnie jest ten sam :)
odpowiedz
3364 dni temu
Gosiu, możesz użyć jakiejkolwiek soczewicy i nadal będzie pysznie!
3364 dni temu
Super i Dziękuję za szybką odpowiedz :)
3364 dni temu
Obawiam się, że po zjedzeniu takiej ilości oliwy w czasie jednego obiadu, kolejnego dnia mogłabym nie zmieścić się w drzwi. Wygląda pysznie ale jakoś mój instynkt podpowiada mi bym zjadła coś co nie przyprawi mnie o kilka nadprogramowych kilogramów.
odpowiedz
3361 dni temu
gość proponuje przestać jeść
zobacz wszystkie