 
                
                     
                
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- rozgrzej piekarnik do 185°C (z funkcją grilla)
Oczyszczone kurki smażymy krótko na rozgrzanym oleju, doprawiamy solą, pieprzem i niewielką ilością startej skórki z cytryny. Mieszamy, smażymy około pół minuty i przekładamy na talerz.
Na mocno rozgrzanym oleju smażymy drobno pokrojoną cebulę dymkę, dodajemy 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki i drobno pokrojone suszone pomidory. Smażymy 1-2 minuty. 2 łyżki okrasy odkładamy na później do dekoracji dania, a do reszty (na patelni) dodajemy śmietanę, oregano, skórkę z 1/2 cytryny i doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotujemy (redukujemy sos). Na koniec dodajemy miód oraz niewielką ilość wody. Chwilę gotujemy. Dodajemy zblanszowane różyczki kalafiora, podgrzewamy całość przez 1-2 minuty. Kalafior z sosem przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy kilkoma kurkami i serem cheddar. Pieczemy 10-15 minut w temp. 185°C (z funkcją grilla).
Łososia kroimy na 3 plastry. Doprawiamy mielonym białym pieprzem. Na każdym kawałku układamy po 2 listki bazylii i smażymy krótko na rozgrzanej patelni grillowej z odrobiną oleju. Gdy łosoś się delikatnie zrumieni (po 30-60 sekundach z każdej strony), zdejmujemy rybę z patelni, przekładamy na talerz i dopiero solimy.
Łososia podajemy z kurkami i gorącą zapiekanką ozdobioną okrasą. Dekorujemy kilkoma listkami bazylii.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Guacamole
- Ryba z piekarnika
- Mini burgery
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Burek ze szpinakiem
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Ryba po japońsku
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Makowiec japoński
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Świąteczne pierniczki
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Ciasto marchewkowe
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Krokiety z mięsem
- Śledź w oleju
                Przepisy według 
                składników
            
            
        Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
 
  
				
				 
				
				 
				
				 
				
				
 
    
Komentarze (5)
3607 dni temu
A jak ktoś ma stary piekarnik bez funkcji grilla?
Odpowiedz
3607 dni temu
Wówczas pieczemy z funkcją góra-dół.
3672 dni temu
Witam, Moja skromna uwaga do przygotowania kurek; smażyć na maśle, a nie na oleju!!!
Odpowiedz
3732 dni temu
Widzę, że u @Piotra podobnie, jak u mnie :)) Żona + młodzież zachwycona ... nie ma to jak facet w kuchni ;P
Odpowiedz
3735 dni temu
Genialne. Żona zachwycona :)
Odpowiedz