
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- rozgrzej piekarnik do 185°C (z funkcją grilla)
Oczyszczone kurki smażymy krótko na rozgrzanym oleju, doprawiamy solą, pieprzem i niewielką ilością startej skórki z cytryny. Mieszamy, smażymy około pół minuty i przekładamy na talerz.
Na mocno rozgrzanym oleju smażymy drobno pokrojoną cebulę dymkę, dodajemy 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki i drobno pokrojone suszone pomidory. Smażymy 1-2 minuty. 2 łyżki okrasy odkładamy na później do dekoracji dania, a do reszty (na patelni) dodajemy śmietanę, oregano, skórkę z 1/2 cytryny i doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotujemy (redukujemy sos). Na koniec dodajemy miód oraz niewielką ilość wody. Chwilę gotujemy. Dodajemy zblanszowane różyczki kalafiora, podgrzewamy całość przez 1-2 minuty. Kalafior z sosem przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy kilkoma kurkami i serem cheddar. Pieczemy 10-15 minut w temp. 185°C (z funkcją grilla).
Łososia kroimy na 3 plastry. Doprawiamy mielonym białym pieprzem. Na każdym kawałku układamy po 2 listki bazylii i smażymy krótko na rozgrzanej patelni grillowej z odrobiną oleju. Gdy łosoś się delikatnie zrumieni (po 30-60 sekundach z każdej strony), zdejmujemy rybę z patelni, przekładamy na talerz i dopiero solimy.
Łososia podajemy z kurkami i gorącą zapiekanką ozdobioną okrasą. Dekorujemy kilkoma listkami bazylii.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Filety rybne z pikantną salsą pomidorową
Obiad w niespełna 30 minut? Przygotuj soczystą rybę z pikantną salsą z awokado i dymką!


Burgery rybne z sałatką coleslaw
Wypłyń na pełne morze smaków z przepisem Karola! Burgery rybne z sałatką coleslaw to świetny pomysł na szybki obiad lub imprezową przekąskę.


Łosoś z salsą z tamarillo i mango
Grillowany łosoś w owocowej salsie to prawdziwa uczta dla podniebienia! Wykorzystaj przepis Darii na specjalną okazję!


Łosoś w sosie teriyaki z warzywami na parze
Idealny zestaw na obiad, który trafi do twoich ulubionych dań! Wypróbuj koniecznie ten przepis!


Zobacz przepisy
na lato
- Gnocchi z kurczakiem i warzywami
- Pieczeń rzymska
- Sałatka ziemniaczana do grilla
- Kotlety siekane z kurczaka
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Spaghetti carbonara
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Corn dog
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Butter chicken
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Klasyczna sałatka grecka
- Papryka faszerowana z oliwkami
- Jak myć warzywa i owoce?
- Jak zrobić idealny bekon?
- Jak robić ozdoby z masy cukrowej?
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
3467 dni temu
A jak ktoś ma stary piekarnik bez funkcji grilla?
odpowiedz
3466 dni temu
Wówczas pieczemy z funkcją góra-dół.
3532 dni temu
Witam, Moja skromna uwaga do przygotowania kurek; smażyć na maśle, a nie na oleju!!!
odpowiedz
3592 dni temu
Widzę, że u @Piotra podobnie, jak u mnie :)) Żona + młodzież zachwycona ... nie ma to jak facet w kuchni ;P
odpowiedz
3595 dni temu
Genialne. Żona zachwycona :)
odpowiedz