![Łosoś smażony z zapiekanką z kalafiora z serem cheddar Łosoś smażony z zapiekanką z kalafiora z serem cheddar](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/7104fe4637d7-d2e6b6a9c1-kw34_Karol_losos_smazony_z_kalafionem_2015.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- rozgrzej piekarnik do 185°C (z funkcją grilla)
Oczyszczone kurki smażymy krótko na rozgrzanym oleju, doprawiamy solą, pieprzem i niewielką ilością startej skórki z cytryny. Mieszamy, smażymy około pół minuty i przekładamy na talerz.
Na mocno rozgrzanym oleju smażymy drobno pokrojoną cebulę dymkę, dodajemy 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki i drobno pokrojone suszone pomidory. Smażymy 1-2 minuty. 2 łyżki okrasy odkładamy na później do dekoracji dania, a do reszty (na patelni) dodajemy śmietanę, oregano, skórkę z 1/2 cytryny i doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotujemy (redukujemy sos). Na koniec dodajemy miód oraz niewielką ilość wody. Chwilę gotujemy. Dodajemy zblanszowane różyczki kalafiora, podgrzewamy całość przez 1-2 minuty. Kalafior z sosem przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy kilkoma kurkami i serem cheddar. Pieczemy 10-15 minut w temp. 185°C (z funkcją grilla).
Łososia kroimy na 3 plastry. Doprawiamy mielonym białym pieprzem. Na każdym kawałku układamy po 2 listki bazylii i smażymy krótko na rozgrzanej patelni grillowej z odrobiną oleju. Gdy łosoś się delikatnie zrumieni (po 30-60 sekundach z każdej strony), zdejmujemy rybę z patelni, przekładamy na talerz i dopiero solimy.
Łososia podajemy z kurkami i gorącą zapiekanką ozdobioną okrasą. Dekorujemy kilkoma listkami bazylii.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Filety rybne z pikantną salsą pomidorową
Obiad w niespełna 30 minut? Przygotuj soczystą rybę z pikantną salsą z awokado i dymką!
![Filety rybne z pikantną salsą pomidorową](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/f6c0dc61d438-8529a321cac9-Fischfilet.webp)
![sticker MSC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/d3a2cf19319d-msc.webp)
Burgery rybne z sałatką coleslaw
Wypłyń na pełne morze smaków z przepisem Karola! Burgery rybne z sałatką coleslaw to świetny pomysł na szybki obiad lub imprezową przekąskę.
![Burgery rybne z sałatką coleslaw](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/661e243e649c-32465dfd7f33-1250x700_KAROL_KW22_25944_BURGERY_RYBNE_15800_rgb_ok.webp)
![sticker MSC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/d3a2cf19319d-msc.webp)
Łosoś z salsą z tamarillo i mango
Grillowany łosoś w owocowej salsie to prawdziwa uczta dla podniebienia! Wykorzystaj przepis Darii na specjalną okazję!
![Łosoś z salsą z tamarillo i mango](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/da28eddaaf4d-516d02cb1647-losos_salsa_ksiazka2018_1250x700.webp)
![sticker MSC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/d3a2cf19319d-msc.webp)
Łosoś w sosie teriyaki z warzywami na parze
Idealny zestaw na obiad, który trafi do twoich ulubionych dań! Wypróbuj koniecznie ten przepis!
![Łosoś w sosie teriyaki z warzywami na parze](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/010b0bb9bf4b-ced729c57bab-kw53-freshona-losos-w-sosie-teriyaki-z-warzywami-na-parze.webp)
![sticker MSC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/d3a2cf19319d-msc.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Aromatyczny pstrąg pieczony w ziołach
- Fasolka szparagowa z kurkami i orzechami włoskimi
- Filety z łososia z cukiniowym ragout (gęsty sos)
- Pomidorowy pstrąg z imbirem
- Kurczak w kiszonej kapuście z curry
- Podwędzane szaszłyki z kurczaka w sosie pomarańczowo-sojowym, z sałatką z marchewki
- Łupacz z salsą pomidorową
- Zupa z marchwi i batatów z kozim serem
- Domowa kapusta kiszona
- Kolorowe donuty
- Gulasz jagnięcy
- KARTOFLANKA Z KURKAMI
- Kolorowa zapiekanka
- Makaron z sosem grzybowym à la boloński
- Jambalaya z kurczakiem, kiełbasą i krewetkami
- Klopsiki sojowe
- Zapiekanka szpinakowa z paluchem z oliwkami, salami i pieczarkami
- Gulasz z jelenia w warzywach
- Karp pieczony w cebuli
- Pieczona szynka z papryką i orzechowym pęczakiem
- Gofry brownie z konfiturą pomarańczową
- Faszerowana indyczka
- Ciasto kokosowe z migdałami – przepis
- Faworki z karpia
- Kompot z rabarbaru na dwa sposoby
- Szybkie ciasto dyniowe
- Ananas w cieście z kremem kokosowym
- Deser cappuccino
- Ziemniak pieczony w łupinie z szybkim chilli
- Śląskie pieczonki z kociołka
Komentarze (5)
3146 dni temu
A jak ktoś ma stary piekarnik bez funkcji grilla?
odpowiedz
3145 dni temu
Wówczas pieczemy z funkcją góra-dół.
3211 dni temu
Witam, Moja skromna uwaga do przygotowania kurek; smażyć na maśle, a nie na oleju!!!
odpowiedz
3271 dni temu
Widzę, że u @Piotra podobnie, jak u mnie :)) Żona + młodzież zachwycona ... nie ma to jak facet w kuchni ;P
odpowiedz
3274 dni temu
Genialne. Żona zachwycona :)
odpowiedz