
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- sitko o drobnych oczkach
- garnek lub wkład do garnka do gotowania na parze
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY SOS TERIYAKI
Sos sojowy, miód, sok z cytryny i olej wlewamy na patelnię. Podgrzewamy, mieszając, aż się połączą. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki i imbir. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż sos lekko zgęstnieje. Przecedzamy przez sitko.
Krok 2: SMAŻYMY ŁOSOSIA
Umyte i osuszone filety z łososia oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na osobnej, rozgrzanej patelni na klarowanym maśle: 5 minut od strony skóry i 3 minuty od strony mięsa. Zalewamy sosem teriyaki i podgrzewamy krótko, przewracając łososia.
Krok 3: PARUJEMY WARZYWA
Bukiet warzyw Freshona gotujemy na parze w przeznaczonym do tego celu garnku lub z wykorzystaniem specjalnego wkładu, aż będą al dente.
Krok 4: PODAJEMY DANIE
Przekładamy warzywa na talerz, doprawiamy solą i pieprzem. Obok układamy filety z łososia, polewamy je sosem. Z wierzchu oprószamy sezamem.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Sernik pistacjowy
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Jajka na miękko
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Burek ze szpinakiem
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Domek z piernika
- Golonka pieczona po bawarsku
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Łazanki
- Piernik świąteczny
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Klasyczna sałatka grecka
- Boczek pieczony
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Śledź w oleju
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)