Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- sitko o drobnych oczkach
- garnek lub wkład do garnka do gotowania na parze
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY SOS TERIYAKI
Sos sojowy, miód, sok z cytryny i olej wlewamy na patelnię. Podgrzewamy, mieszając, aż się połączą. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki i imbir. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż sos lekko zgęstnieje. Przecedzamy przez sitko.
Krok 2: SMAŻYMY ŁOSOSIA
Umyte i osuszone filety z łososia oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na osobnej, rozgrzanej patelni na klarowanym maśle: 5 minut od strony skóry i 3 minuty od strony mięsa. Zalewamy sosem teriyaki i podgrzewamy krótko, przewracając łososia.
Krok 3: PARUJEMY WARZYWA
Bukiet warzyw Freshona gotujemy na parze w przeznaczonym do tego celu garnku lub z wykorzystaniem specjalnego wkładu, aż będą al dente.
Krok 4: PODAJEMY DANIE
Przekładamy warzywa na talerz, doprawiamy solą i pieprzem. Obok układamy filety z łososia, polewamy je sosem. Z wierzchu oprószamy sezamem.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Łosoś z salsą z tamarillo i mango
Grillowany łosoś w owocowej salsie to prawdziwa uczta dla podniebienia! Wykorzystaj przepis Darii na specjalną okazję!
Łosoś z woka w sosie słodko-kwaśnym
Przygotuj niezwykłe danie kuchni chińskiej! Oryginalny przepis na łososia według szefa chińskiej restauracji!
Łosoś w sojowo-imbirowej marynacie
Delikatny pieczony łosoś w aromatycznej marynacie w azjatyckim stylu oczaruje fanów ryb swym imbirowym aromatem.
Łosoś w maku z sosem szmaragdowym
Przepis dla fanów łososia i nieoczywistych smaków - delikatna ryba w makowej panierce, spowita szmaragdowym sosem.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Cukinia faszerowana mięsem mielonym
- Brukselka pod beszamelem i parmezanem
- Tort z arbuza
- Kurczak z ostrą pastą curry i liczi!
- Stek wołowy w sosie serowo-tymiankowym
- Zapiekanka z bakłażanów z mozzarellą i parmezanem
- Ciasto wiewiórka
- Zasmażana młoda kapusta
- Deser z tapioką
- Grillowane ziemniaki i pierś kurczaka – pomysł na lunchbox
- Koktajl na odnowę – zielony z gruszką
- Kremowa jajecznica z pomidorami
- Makaron orecchiette ammollicate
- Kalarepa faszerowana grochem
- Placuszki bez laktozy z szynką
- Biała kiełbasa z kapustą kiszoną
- Koreański dosirak – ryż z przystawkami w pudełku
- Limes z mango i limonki
- Trzypoziomowe tosty (wieża kanapkowa)
- Łupacz z salsą pomidorową
- Różowe deviled eggs z zieloną kruszonką
- Owocowy róg obfitości z lodami waniliowymi
- Jabłecznik
- Karmelizowana brukselka
- Zabajone z owocami
- Biszkopt z masą śmietanową i galaretką
- Biszkopt szpinakowo-bazyliowy z musem malinowo-jogurtowym
- Wegańska polędwica wellington z burakami
- Zapiekanka ziemniaczana z dorszem
- Sernik z marakują
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)