zobacz film Burgery rybne z sałatką coleslaw

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Gotujemy sos do marynaty

Czosnek kroimy w drobne plasterki. W rondelku podgrzewamy ocet z dodatkiem cukru, czosnku i ziela angielskiego. Gotujemy na wolnym ogniu, aż syrop odparuje i zgęstnieje. Od czasu do czasu mieszamy.

Krok 2: Doprawiamy mięso

Siekamy i delikatnie solimy czosnek, by następnie rozetrzeć go na desce i dodać do zmielonego mięsa ryby. Drobno siekamy pietruszkę oraz suszone pomidory i również łączymy je z mięsem. Masę doprawiamy solą i pieprzem. Całość zagniatamy i dzielimy na dwie równe części, z których formujemy dwa kotlety, pamiętając o natłuszczeniu dłoni i deski oliwą.

Krok 3: Marynujemy kapustę

Kapustę drobno siekamy w paski, przekładamy do miski i zalewamy gorącą marynatą. Mieszamy i odstawiamy na czas przygotowywania kotletów i sałatki. Marynujemy, aż puści wodę i zmięknie.

Krok 4: Smażymy kotlety

Rozgrzewamy patelnię i smażymy kotlety z obu stron na odrobinie oleju lub grillujemy je. Połowę cebuli kroimy w krążki i podsmażamy na patelni.

Krok 5: Przygotowujemy sałatkę

Drugą połowę cebuli kroimy w drobne półplasterki. Z marynowanej wcześniej kapusty odlewamy marynatę. Kapustę przekładamy do większej miski. Dodajemy cebulę, doprawiamy dużą ilością pieprzu oraz odrobiną soli. Dodajemy jogurt naturalny. Całość mieszamy. Siekamy natkę pietruszki (bez łodyg) i dodajemy ją do sałatki.

Krok 6: Formujemy burgery

Przekrawamy bułki. Siekamy bazylię, dodajemy odrobinę soli i oliwy, rozcieramy. Powstałą w ten sposób emulsją nacieramy spody i wierzchy bułek. Bułki układamy natartą stroną na patelni obok kotletów i chwilę podsmażamy.

Na dolną część bułki nakładamy sałatkę coleslaw, świeżą rukolę, kotlet rybny, przypieczoną cebulę, plasterki pomidora. Przykrywamy je górną częścią bułki.

 

 

Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Gość Gość
    47 dni temu
    Czemu to jest oznaczone jako fit i wege?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    47 dni temu
    Przepisy fit niekoniecznie muszą być niskokaloryczne. W tym przypadku burgery rybne mają dużą zawartość białka, przez co mogą być odpowiednim wyborem dla osób, które budują masę mięśniową. Przepis ten nie jest oznaczony jako wegetariański; podejrzewamy, że wyświetlił się poprzez wybranie obu kategorii (fit i wegetariański), a nasze filtry nie działają na zasadzie wykluczania.
  • Gość Gość
    2072 dni temu
    Taki jeden burger z salatką z cukrem ma ponad 1000 kalorii. Ładne mi fit....

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2118 dni temu
    Przepraszam bardzo, ale co burgery rybne robią w dziale "wegetariańskie"?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2084 dni temu
    To proste - ryby to nie mięso

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!