
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Gotujemy sos do marynaty
Czosnek kroimy w drobne plasterki. W rondelku podgrzewamy ocet z dodatkiem cukru, czosnku i ziela angielskiego. Gotujemy na wolnym ogniu, aż syrop odparuje i zgęstnieje. Od czasu do czasu mieszamy.
Krok 2: Doprawiamy mięso
Siekamy i delikatnie solimy czosnek, by następnie rozetrzeć go na desce i dodać do zmielonego mięsa ryby. Drobno siekamy pietruszkę oraz suszone pomidory i również łączymy je z mięsem. Masę doprawiamy solą i pieprzem. Całość zagniatamy i dzielimy na dwie równe części, z których formujemy dwa kotlety, pamiętając o natłuszczeniu dłoni i deski oliwą.
Krok 3: Marynujemy kapustę
Kapustę drobno siekamy w paski, przekładamy do miski i zalewamy gorącą marynatą. Mieszamy i odstawiamy na czas przygotowywania kotletów i sałatki. Marynujemy, aż puści wodę i zmięknie.
Krok 4: Smażymy kotlety
Rozgrzewamy patelnię i smażymy kotlety z obu stron na odrobinie oleju lub grillujemy je. Połowę cebuli kroimy w krążki i podsmażamy na patelni.
Krok 5: Przygotowujemy sałatkę
Drugą połowę cebuli kroimy w drobne półplasterki. Z marynowanej wcześniej kapusty odlewamy marynatę. Kapustę przekładamy do większej miski. Dodajemy cebulę, doprawiamy dużą ilością pieprzu oraz odrobiną soli. Dodajemy jogurt naturalny. Całość mieszamy. Siekamy natkę pietruszki (bez łodyg) i dodajemy ją do sałatki.
Krok 6: Formujemy burgery
Przekrawamy bułki. Siekamy bazylię, dodajemy odrobinę soli i oliwy, rozcieramy. Powstałą w ten sposób emulsją nacieramy spody i wierzchy bułek. Bułki układamy natartą stroną na patelni obok kotletów i chwilę podsmażamy.
Na dolną część bułki nakładamy sałatkę coleslaw, świeżą rukolę, kotlet rybny, przypieczoną cebulę, plasterki pomidora. Przykrywamy je górną częścią bułki.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Świąteczne pierniczki
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Sałatka gyros
- Burek ze szpinakiem
- Guacamole
- Uszka z grzybami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Przekąski sylwestrowe
- Pieczona ryba po grecku
- Spaghetti carbonara
- Ciasto marchewkowe
- Pierniki
- Sernik pistacjowy
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Łazanki
- Ciasto na pierogi
- Boczek pieczony
- Piernik świąteczny
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (5)
621 dni temu
Czemu to jest oznaczone jako fit i wege?
Odpowiedz
621 dni temu
Przepisy fit niekoniecznie muszą być niskokaloryczne. W tym przypadku burgery rybne mają dużą zawartość białka, przez co mogą być odpowiednim wyborem dla osób, które budują masę mięśniową. Przepis ten nie jest oznaczony jako wegetariański; podejrzewamy, że wyświetlił się poprzez wybranie obu kategorii (fit i wegetariański), a nasze filtry nie działają na zasadzie wykluczania.
2646 dni temu
Taki jeden burger z salatką z cukrem ma ponad 1000 kalorii. Ładne mi fit....
Odpowiedz
2691 dni temu
Przepraszam bardzo, ale co burgery rybne robią w dziale "wegetariańskie"?
Odpowiedz
2658 dni temu
To proste - ryby to nie mięso