![Burgery rybne z sałatką coleslaw Burgery rybne z sałatką coleslaw](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/eb00cf145248-32465dfd7f33-1250x700_KAROL_KW22_25944_BURGERY_RYBNE_15800_rgb_ok.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Gotujemy sos do marynaty
Czosnek kroimy w drobne plasterki. W rondelku podgrzewamy ocet z dodatkiem cukru, czosnku i ziela angielskiego. Gotujemy na wolnym ogniu, aż syrop odparuje i zgęstnieje. Od czasu do czasu mieszamy.
Krok 2: Doprawiamy mięso
Siekamy i delikatnie solimy czosnek, by następnie rozetrzeć go na desce i dodać do zmielonego mięsa ryby. Drobno siekamy pietruszkę oraz suszone pomidory i również łączymy je z mięsem. Masę doprawiamy solą i pieprzem. Całość zagniatamy i dzielimy na dwie równe części, z których formujemy dwa kotlety, pamiętając o natłuszczeniu dłoni i deski oliwą.
Krok 3: Marynujemy kapustę
Kapustę drobno siekamy w paski, przekładamy do miski i zalewamy gorącą marynatą. Mieszamy i odstawiamy na czas przygotowywania kotletów i sałatki. Marynujemy, aż puści wodę i zmięknie.
Krok 4: Smażymy kotlety
Rozgrzewamy patelnię i smażymy kotlety z obu stron na odrobinie oleju lub grillujemy je. Połowę cebuli kroimy w krążki i podsmażamy na patelni.
Krok 5: Przygotowujemy sałatkę
Drugą połowę cebuli kroimy w drobne półplasterki. Z marynowanej wcześniej kapusty odlewamy marynatę. Kapustę przekładamy do większej miski. Dodajemy cebulę, doprawiamy dużą ilością pieprzu oraz odrobiną soli. Dodajemy jogurt naturalny. Całość mieszamy. Siekamy natkę pietruszki (bez łodyg) i dodajemy ją do sałatki.
Krok 6: Formujemy burgery
Przekrawamy bułki. Siekamy bazylię, dodajemy odrobinę soli i oliwy, rozcieramy. Powstałą w ten sposób emulsją nacieramy spody i wierzchy bułek. Bułki układamy natartą stroną na patelni obok kotletów i chwilę podsmażamy.
Na dolną część bułki nakładamy sałatkę coleslaw, świeżą rukolę, kotlet rybny, przypieczoną cebulę, plasterki pomidora. Przykrywamy je górną częścią bułki.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Burger z cieciorki z dipem ananasowym
Daria Ładocha wie, jak miksować najróżniejsze smaki! Spróbuj burgera z cieciorki, kukurydzy i sera feta, z sosem słodko-kwaśnym na bazie ananasa, w pieczywie owsianym!
![Burger z cieciorki z dipem ananasowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/6a0ce6bf480f-914e8ae56c42-Kucharze_PL_22448_17022011237_rgb_ok.webp)
Burgery na sałacie
Burger bez bułki? Brzmi kontrowersyjnie, jednak DG udowadnia, że może smakować wyśmienicie! Z szynką parmeńską i smażonym jajkiem!
![Burgery na sałacie](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/8f97bca1f092-f2c836dc028d-BS_PL_ONLINE_kw4_5_22169_22419_22073_22169_18012017_MP_29509_RGB_OK.webp)
Burgery z karpia z konfiturą z czerwonej cebuli
Tradycja spotyka się z nowoczesnością, a kuchnia polska z amerykańską! I tak powstaje burger z karpia według Okrasy!
![Burgery z karpia z konfiturą z czerwonej cebuli](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/7098cd29be12-f2157c07aa20-KW_47_Hamburger-z-karpia_DSC2854_rgb_ok.webp)
Burger z sandaczem z sosem z kaparów
Oryginalny sposób na domowe burgery. W wersji z rybą i majonezowym sosem kaparowym zaskoczą niejednego fana kanapek!
![Burger z sandaczem z sosem z kaparów](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/a399aa6be704-c7086afd01-burger_z_sandaczem_960x540_2015.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Trufle czekoladowo-malinowe na patyczkach
- Cytrusowy pieczony leszcz
- Zapiekanka ziemniaczana z łososiem
- Burger z pasztetem i surówką coleslaw
- Chlebek pizzowy
- Koktajle owocowe
- Mrożony jogurt z owocami
- Minipizze razowe z warzywami
- Crostini z burratą à la caprese
- Dolmades z mięsem mielonym i oliwkami
- Wegańskie nuggetsy z surówką i roślinnym sosem „serowym”
- Kotleciki z tofu
- Kumpir w stylu greckim
- Puszyste bułeczki z sałatką
- Roladki z bakłażana z farszem orzechowym
- Sałatka śniadaniowa z chorizo
- Sałatka z brukselki
- Wegański falafel burger z portobello
- Halibut w beszamelu z duszonym porem
- Filet z łososia z kremowym coulis z soczewicy i pastą z oliwek
- Ciasto z profiterolkami
- Domowe lody szparagowe
- Carskie tosty
- Różowe deviled eggs z zieloną kruszonką
- Kabanosy w cieście francuskim
- Jackfruit w sosie teriyaki
- Śniadaniowy chlebek marchewkowy
- Amerykańskie gofry
- 3 sposoby na słodkie lunchboxy
- Śniadaniowe wrapy z sosem z tahini
Komentarze (5)
177 dni temu
Czemu to jest oznaczone jako fit i wege?
odpowiedz
177 dni temu
Przepisy fit niekoniecznie muszą być niskokaloryczne. W tym przypadku burgery rybne mają dużą zawartość białka, przez co mogą być odpowiednim wyborem dla osób, które budują masę mięśniową. Przepis ten nie jest oznaczony jako wegetariański; podejrzewamy, że wyświetlił się poprzez wybranie obu kategorii (fit i wegetariański), a nasze filtry nie działają na zasadzie wykluczania.
2202 dni temu
Taki jeden burger z salatką z cukrem ma ponad 1000 kalorii. Ładne mi fit....
odpowiedz
2247 dni temu
Przepraszam bardzo, ale co burgery rybne robią w dziale "wegetariańskie"?
odpowiedz
2214 dni temu
To proste - ryby to nie mięso