zobacz film Filet z dorsza z bobem i pieczarkami w sosie limonkowym

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • naczynie żaroodporne
  • rozgrzej piekarnik do 200°C

Marynata

Do miski przekładamy posiekany ząbek czosnku, miód, sos sojowy. Dodajemy startą skórkę z limonki, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy oliwę z oliwek. Dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekaną bazylię tajską. Mieszamy.

Dorsz

Rybę kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy pieprzem. Do naczynia żaroodpornego przekładamy część marynaty i obtaczamy w niej kawałki dorsza. Układamy je i polewamy częścią marynaty. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C, pieczemy 2-3 minuty. Następnie rybę wyjmujemy z piekarnika, obtaczamy ją w marynacie, która pozostała w naczyniu. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 5 minut (czas pieczenia jest uzależniony od grubości filetów). Po wyjęciu z piekarnika zbieramy pędzlem marynatę i rozsmarowujemy ją na powierzchni ryby.

Bób z pieczarkami

2 ząbki czosnku kroimy w plastry. Na patelni podgrzewamy odrobinę oliwy i dodajemy pieczarki, niewielką ilość masła, sól i pieprz oraz czosnek, smażymy do zarumienienia pieczarek. Następnie dodajemy bób, smażymy. Po podsmażeniu zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy kilka listków posiekanej bazylii.

Sos

Na czystą patelnię wlewamy mleczko kokosowe, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy startą skórkę z limonki oraz sok. Następnie dodajemy 1 łyżeczkę miodu, odrobinę sosu sojowego i kilka całych listków tajskiej bazylii. Dodajemy kosteczkę masła i gotujemy na wolnym ogniu około 3-4 minut, by sos zgęstniał.

Jak podawać?

Sos wylewamy na talerz, na sosie układamy bób z pieczarkami, a na nich kładziemy kawałek dorsza. Ozdabiamy liśćmi bazylii tajskiej.

 

 

Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (20)

Avatar
  • Gość Gość
    2094 dni temu
    Hola hola - Karol dał dwie łyżeczki miodu, a w przepisie napisane 2 łyżki! Skopaliście mi danie ☹️

    odpowiedz

  • ja-nina ja-nina
    2341 dni temu
    Ja po raz kolejny poproszę o mała śnieżkę (lub dopisek) czy można zamrozić. jestem singlem i nie opłaca mi się gotować wyszukanych dań dka 1-j osoby a chętnie od czsu do casu coś zjadłabym wykwintnego, chociażby żeby sobie humor poprawić bo lubię dobrze zjeść od czasu do czasy jak każdy, pleass

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2341 dni temu
    Droga ja-nino, nie rekomendujemy mrożenia tej potrawy.
  • Gość Gość
    2706 dni temu
    Czym można ewentualnie zastąpić bazylię tajską?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2706 dni temu
    Możesz użyć zwykłej bazylii :)
  • Kasia Kasia
    3422 dni temu
    Po zrobieniu ponizszego dania, zgodnie z przepisem brakowalo mi jakiegos przelamania, smaku albo kwasnego albo pikantnego. Smak ryby byl dosc slodki... Moze nalezaloby dodac troche soku z cytryny?

    odpowiedz

  • kapitan  marcin kapitan marcin
    3429 dni temu
    :) dziekuje za szczera odp.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3435 dni temu
    Kapitanie Marcinie, wekowane produkty muszą mieć jakąś zalewę/płyn, suchych się nie wekuje (ponieważ szybko zaczną się psuć). Zalewa ma w sobie sól, cukier, ocet, które konserwują produkty. Niestety zalanie wekowanych buraków marynatą to już nie to samo - otrzyma się po prostu buraczki z octu (bądź z innej zalewy). Także rekomendujemy gotowanie i pieczenie buraków za każdym razem. Jest z tym trochę pracy, jednak warto :)

    odpowiedz

  • kapitan marcin kapitan marcin
    3437 dni temu
    Witam.. mam pytanie z innej beczki p. Karol robil salatke z pieczonych buraczkow - pyszna. Chcialbym pieczone buraczki zawekowac zeby w kazdej chwili odrecic sloiczek i moc zrobic taka salatke. Pytanie brzmi jak bezpiecznie zawekowac pieczone buraczki?

    odpowiedz

  • Krystian Krystian
    3439 dni temu
    Moim skromnym zdaniem danie z klasą. Zamiast dorsza byl pstrąg tęczowy obrany ze skory. Połączenie polskiego bobu i tajskiego sosu na talerzu wyszło bardzo dobrze. Pogratulować tylko pomysłowości autorowi.

    odpowiedz

  • Alwaro Alwaro
    3441 dni temu
    no może ja coś popsułem, ale nie powiem żeby było rewelacyjne, zdecydowanie wole gdy dorszyk jest smażony .

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3442 dni temu
    Doroto, niewiele osób wie, że bób można spożywać również surowy :) Jeśli obawiasz się, że bób będzie miał nieodpowiednią konsystencję, podgotuj go.

    odpowiedz

  • Dorota Dorota
    3442 dni temu
    Przecież bób jest cholernie twardy......hm

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3443 dni temu
    Drogi Gościu, bob smażymy bez wcześniejszego gotowania.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3443 dni temu
    Karolcia8304, bazylia tajska jest w tym tygodniu w ofercie Lidla :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3443 dni temu
    Matyldo, oczywiście, że możesz dokonać takich zmian :) Jednak pamiętaj, że wówczas otrzymujesz danie o nieco innym smaku!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3443 dni temu
    Czy ten bób ma być wcześniej ugotowany?

    odpowiedz

  • Karolcia8304 Karolcia8304
    3443 dni temu
    Kuchnio Lidla a czy w Lidlu w tym tygodniu można dostać tajską bazylię?

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    3444 dni temu
    Czy zamiast bazylii można użyć liście kafir? Albo do ryby zrobić marynatę miodowo pomarańczową?

    odpowiedz

  • Magda Magda
    3375 dni temu
    Wszystko można, ale to już będzie inna potrawa równie smaczna albo nieudana.

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!