Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- rozgrzej piekarnik do 200°C
Marynata
Do miski przekładamy posiekany ząbek czosnku, miód, sos sojowy. Dodajemy startą skórkę z limonki, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy oliwę z oliwek. Dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekaną bazylię tajską. Mieszamy.
Dorsz
Rybę kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy pieprzem. Do naczynia żaroodpornego przekładamy część marynaty i obtaczamy w niej kawałki dorsza. Układamy je i polewamy częścią marynaty. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C, pieczemy 2-3 minuty. Następnie rybę wyjmujemy z piekarnika, obtaczamy ją w marynacie, która pozostała w naczyniu. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 5 minut (czas pieczenia jest uzależniony od grubości filetów). Po wyjęciu z piekarnika zbieramy pędzlem marynatę i rozsmarowujemy ją na powierzchni ryby.
Bób z pieczarkami
2 ząbki czosnku kroimy w plastry. Na patelni podgrzewamy odrobinę oliwy i dodajemy pieczarki, niewielką ilość masła, sól i pieprz oraz czosnek, smażymy do zarumienienia pieczarek. Następnie dodajemy bób, smażymy. Po podsmażeniu zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy kilka listków posiekanej bazylii.
Sos
Na czystą patelnię wlewamy mleczko kokosowe, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy startą skórkę z limonki oraz sok. Następnie dodajemy 1 łyżeczkę miodu, odrobinę sosu sojowego i kilka całych listków tajskiej bazylii. Dodajemy kosteczkę masła i gotujemy na wolnym ogniu około 3-4 minut, by sos zgęstniał.
Jak podawać?
Sos wylewamy na talerz, na sosie układamy bób z pieczarkami, a na nich kładziemy kawałek dorsza. Ozdabiamy liśćmi bazylii tajskiej.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Dorsz w czosnku i cytrynie
Soczyste kawałki dorsza upieczone w paprykowo-czosnkowej marynacie w postaci pasty to idealny pomysł na obiad.
Dorsz w razowej panierce z sałatką z brokułów i paprykową salsą
Jedzmy ryby! Zwłaszcza w tak pysznym wydaniu. Wypróbuj pełen zdrowia przepis na dorsza w towarzystwie warzyw.
Dorsz z pesto pietruszkowym z bakłażanem z duszonymi ziemniakami w pomidorach
Autorska wariacja Karola Okrasy na temat słynnego portugalskiego bacalao. Spróbuj dorsza w nowej odsłonie!
Cassolette z łososiem i ziemniakami
Oto łatwy przepis na tradycyjne francuskie danie z łososiem w roli głównej – równie prosty, co pyszny…
Zobacz wszystkie
przepisy
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Wegańska ryba po grecku
- Przekąski sylwestrowe
- Kutia
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Kapusta z grochem
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Sałatka gyros
- Piernik staropolski
- Uszka z grzybami
- Pieczona ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (20)
2094 dni temu
Hola hola - Karol dał dwie łyżeczki miodu, a w przepisie napisane 2 łyżki! Skopaliście mi danie ☹️
odpowiedz
2341 dni temu
Ja po raz kolejny poproszę o mała śnieżkę (lub dopisek) czy można zamrozić. jestem singlem i nie opłaca mi się gotować wyszukanych dań dka 1-j osoby a chętnie od czsu do casu coś zjadłabym wykwintnego, chociażby żeby sobie humor poprawić bo lubię dobrze zjeść od czasu do czasy jak każdy, pleass
odpowiedz
2341 dni temu
Droga ja-nino, nie rekomendujemy mrożenia tej potrawy.
2706 dni temu
Czym można ewentualnie zastąpić bazylię tajską?
odpowiedz
2706 dni temu
Możesz użyć zwykłej bazylii :)
3422 dni temu
Po zrobieniu ponizszego dania, zgodnie z przepisem brakowalo mi jakiegos przelamania, smaku albo kwasnego albo pikantnego. Smak ryby byl dosc slodki... Moze nalezaloby dodac troche soku z cytryny?
odpowiedz
3429 dni temu
:) dziekuje za szczera odp.
odpowiedz
3435 dni temu
Kapitanie Marcinie, wekowane produkty muszą mieć jakąś zalewę/płyn, suchych się nie wekuje (ponieważ szybko zaczną się psuć). Zalewa ma w sobie sól, cukier, ocet, które konserwują produkty. Niestety zalanie wekowanych buraków marynatą to już nie to samo - otrzyma się po prostu buraczki z octu (bądź z innej zalewy). Także rekomendujemy gotowanie i pieczenie buraków za każdym razem. Jest z tym trochę pracy, jednak warto :)
odpowiedz
3437 dni temu
Witam.. mam pytanie z innej beczki p. Karol robil salatke z pieczonych buraczkow - pyszna. Chcialbym pieczone buraczki zawekowac zeby w kazdej chwili odrecic sloiczek i moc zrobic taka salatke. Pytanie brzmi jak bezpiecznie zawekowac pieczone buraczki?
odpowiedz
3439 dni temu
Moim skromnym zdaniem danie z klasą. Zamiast dorsza byl pstrąg tęczowy obrany ze skory. Połączenie polskiego bobu i tajskiego sosu na talerzu wyszło bardzo dobrze. Pogratulować tylko pomysłowości autorowi.
odpowiedz
3441 dni temu
no może ja coś popsułem, ale nie powiem żeby było rewelacyjne, zdecydowanie wole gdy dorszyk jest smażony .
odpowiedz
3442 dni temu
Doroto, niewiele osób wie, że bób można spożywać również surowy :) Jeśli obawiasz się, że bób będzie miał nieodpowiednią konsystencję, podgotuj go.
odpowiedz
3442 dni temu
Przecież bób jest cholernie twardy......hm
odpowiedz
3443 dni temu
Drogi Gościu, bob smażymy bez wcześniejszego gotowania.
odpowiedz
3443 dni temu
Karolcia8304, bazylia tajska jest w tym tygodniu w ofercie Lidla :)
odpowiedz
3443 dni temu
Matyldo, oczywiście, że możesz dokonać takich zmian :) Jednak pamiętaj, że wówczas otrzymujesz danie o nieco innym smaku!
odpowiedz
3443 dni temu
Czy ten bób ma być wcześniej ugotowany?
odpowiedz
3443 dni temu
Kuchnio Lidla a czy w Lidlu w tym tygodniu można dostać tajską bazylię?
odpowiedz
3444 dni temu
Czy zamiast bazylii można użyć liście kafir? Albo do ryby zrobić marynatę miodowo pomarańczową?
odpowiedz
3375 dni temu
Wszystko można, ale to już będzie inna potrawa równie smaczna albo nieudana.
zobacz wszystkie