zobacz film Filet z dorsza z bobem i pieczarkami w sosie limonkowym

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • naczynie żaroodporne
  • rozgrzej piekarnik do 200°C.

Marynata

Do miski przekładamy posiekany ząbek czosnku, miód, sos sojowy. Dodajemy startą skórkę z limonki, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy oliwę z oliwek. Dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekaną bazylię tajską. Mieszamy.

Dorsz

Rybę kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy pieprzem. Do naczynia żaroodpornego przekładamy część marynaty i obtaczamy w niej kawałki dorsza. Układamy je i polewamy częścią marynaty. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C, pieczemy 2-3 minuty. Następnie rybę wyjmujemy z piekarnika, obtaczamy ją w marynacie, która pozostała w naczyniu. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 5 minut (czas pieczenia jest uzależniony od grubości filetów). Po wyjęciu z piekarnika zbieramy pędzlem marynatę i rozsmarowujemy ją na powierzchni ryby.

Bób z pieczarkami

2 ząbki czosnku kroimy w plastry. Na patelni podgrzewamy odrobinę oliwy i dodajemy pieczarki, niewielką ilość masła, sól i pieprz oraz czosnek, smażymy do zarumienienia pieczarek. Następnie dodajemy bób, smażymy. Po podsmażeniu zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy kilka listków posiekanej bazylii.

Sos

Na czystą patelnię wlewamy mleczko kokosowe, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy startą skórkę z limonki oraz sok. Następnie dodajemy 1 łyżeczkę miodu, odrobinę sosu sojowego i kilka całych listków tajskiej bazylii. Dodajemy kosteczkę masła i gotujemy na wolnym ogniu około 3-4 minut, by sos zgęstniał.

Jak podawać?

Sos wylewamy na talerz, na sosie układamy bób z pieczarkami, a na nich kładziemy kawałek dorsza. Ozdabiamy liśćmi bazylii tajskiej.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (17)

Avatar
  • Gość Gość
    279 dni temu
    Czym można ewentualnie zastąpić bazylię tajską?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    279 dni temu
    Możesz użyć zwykłej bazylii :)
  • Kasia Kasia
    994 dni temu
    Po zrobieniu ponizszego dania, zgodnie z przepisem brakowalo mi jakiegos przelamania, smaku albo kwasnego albo pikantnego. Smak ryby byl dosc slodki... Moze nalezaloby dodac troche soku z cytryny?

    odpowiedz

  • kapitan  marcin kapitan marcin
    1001 dni temu
    :) dziekuje za szczera odp.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1008 dni temu
    Kapitanie Marcinie, wekowane produkty muszą mieć jakąś zalewę/płyn, suchych się nie wekuje (ponieważ szybko zaczną się psuć). Zalewa ma w sobie sól, cukier, ocet, które konserwują produkty. Niestety zalanie wekowanych buraków marynatą to już nie to samo - otrzyma się po prostu buraczki z octu (bądź z innej zalewy). Także rekomendujemy gotowanie i pieczenie buraków za każdym razem. Jest z tym trochę pracy, jednak warto :)

    odpowiedz

  • kapitan marcin kapitan marcin
    1009 dni temu
    Witam.. mam pytanie z innej beczki p. Karol robil salatke z pieczonych buraczkow - pyszna. Chcialbym pieczone buraczki zawekowac zeby w kazdej chwili odrecic sloiczek i moc zrobic taka salatke. Pytanie brzmi jak bezpiecznie zawekowac pieczone buraczki?

    odpowiedz

  • Krystian Krystian
    1011 dni temu
    Moim skromnym zdaniem danie z klasą. Zamiast dorsza byl pstrąg tęczowy obrany ze skory. Połączenie polskiego bobu i tajskiego sosu na talerzu wyszło bardzo dobrze. Pogratulować tylko pomysłowości autorowi.

    odpowiedz

  • Alwaro Alwaro
    1013 dni temu
    no może ja coś popsułem, ale nie powiem żeby było rewelacyjne, zdecydowanie wole gdy dorszyk jest smażony .

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1014 dni temu
    Doroto, niewiele osób wie, że bób można spożywać również surowy :) Jeśli obawiasz się, że bób będzie miał nieodpowiednią konsystencję, podgotuj go.

    odpowiedz

  • Dorota Dorota
    1014 dni temu
    Przecież bób jest cholernie twardy......hm

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1015 dni temu
    Drogi Gościu, bob smażymy bez wcześniejszego gotowania.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1015 dni temu
    Karolcia8304, bazylia tajska jest w tym tygodniu w ofercie Lidla :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1015 dni temu
    Matyldo, oczywiście, że możesz dokonać takich zmian :) Jednak pamiętaj, że wówczas otrzymujesz danie o nieco innym smaku!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1015 dni temu
    Czy ten bób ma być wcześniej ugotowany?

    odpowiedz

  • Karolcia8304 Karolcia8304
    1015 dni temu
    Kuchnio Lidla a czy w Lidlu w tym tygodniu można dostać tajską bazylię?

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    1016 dni temu
    Czy zamiast bazylii można użyć liście kafir? Albo do ryby zrobić marynatę miodowo pomarańczową?

    odpowiedz

  • Magda Magda
    947 dni temu
    Wszystko można, ale to już będzie inna potrawa równie smaczna albo nieudana.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram