Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tarkę
- 4 małe naczynia żaroodporne o wymiarach 20x12 cm (wysokość 3 cm)
- folię aluminiową
- rozgrzej piekarnik do 190°C (termoobieg)
Filety z łososia
Filety z łososia pozbawiamy skóry, kroimy je w cienkie plasterki o grubości 0,5 cm. Odkładamy na bok.
Zalewa
Do miski przelewamy śmietanę, wkładamy posiekane ząbki czosnku, dodajemy porządną szczyptę ostrej papryki, startą skórkę i sok z limonki. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i niewielką ilością soli oraz dodajemy posiekany koperek. Mieszamy. Jeśli sos będzie za rzadki, należy dodać 1 jajko. Jeśli używać będziemy większego naczynia, należy podwoić ilość składników.
Cassolette
W naczyniach na dnie układamy warstwę z obranych ziemniaków pokrojonych w talarki. Doprawiamy solą i pieprzem, polewamy niewielką ilością śmietany z posiekanym koperkiem. Następnie układamy plasterki łososia wędzonego (na jedno naczynie wystarczą 2 plasterki, które mogą na siebie nachodzić). Ponownie polewamy śmietaną. Nakładamy kawałki świeżego łososia, doprawiamy solą i pieprzem, polewamy śmietaną. Ponownie nakładamy łososia wędzonego oraz warstwę śmietany. Górną warstwę przykrywamy talarkami ziemniaków, które dociskamy i posypujemy pieprzem. Polewamy pozostałą ilością śmietany, dokładnie rozprowadzamy ją na całej powierzchni. Każde naczynie przykrywamy folią aluminiową. Naczynia wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 190°C, pieczemy około 1 godziny. Na ostatnie minuty zapiekania możemy zdjąć folię aluminiową i włączyć w piekarniku opcję „grill”, by zapiekanka ładnie się zarumieniła. Dekorujemy świeżym koperkiem i ostrą papryką.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Szaszłyki z marynowanego łososia z libańskim tabbouleh
Wybierz się w kulinarną podróż na Bliski Wschód, by przygotować sałatkę, która stanie się przebojem Twojego grilla.
Łosoś parzony na grillu z sałatką z ziemniaków i papryki
Niebanalny pomysł na rybę z grilla. Delikatny łosoś i warzywne dodatki to smakowita kompozycja dla każdego.
Grillowany filet z łososia z salsą z mango, kolendrą, miętą i ryżem basmati
Zgrillujmy coś pysznego! Proponujemy łososia w rytmie, to znaczy w sosie salsa. Będzie smacznie i bardzo lekko…
Filet z dorsza z bobem i pieczarkami w sosie limonkowym
Pieczona ryba skąpana w aromatycznym sosie z dodatkiem warzyw. Wyjątkowy smak Tajlandii w polskim wydaniu!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pstrąg łososiowy w pomarańczowo - rodzynkowym sosie
- Kotleciki z łososia
- Zapiekanka śledziowa z Camembertem, ziemniakami i porem
- Krewetki w cieście
- Kolorowa ryba w srebrnych papilotach
- Prosta paella z kurczakiem
- Chlebowy suflet z serem
- Kurczak pieczony z kminkiem
- Smażona ryba w sezamie z azjatycką sałatką z ogórków
- Faszerowane ziemniaki z pikantną, grillowaną karkówką
- Sałatka z łososia z jabłkiem i tatarem z buraka
- Pierś indyka z kaszą jęczmienną i sosem curry
- 3 sposoby na ciasto francuskie
- Roladki z ciasta francuskiego z łososiem
- Chlebek z awokado
- Burger z sandaczem z sosem z kaparów
- Biała fasola z kurczakiem i marchewką w sosie pomidorowym
- Kiszone buraki z anyżem i goździkami
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- DESER SZAMPAŃSKI
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- Zapiekanka makaronowa z brokułami
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- Crème brûlée z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Ciasto z profiterolkami
- Palia w cytrynach
- Zupa koperkowa
- Miniomlety pomidorowe
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (17)
970 dni temu
przepis sprawdzony, polecam :) można śmiało z niego robić obiad :)
odpowiedz
2638 dni temu
Ziemniak daje tyle możliwości kulinarnych! A czasami się słyszy, że to nudne warzywo - nic bardziej mylnego! Ziemniaki górą! A połączenie z łososiem - ekstra.
odpowiedz
3206 dni temu
szkoda że nie ma teraz filmu z przepisem
odpowiedz
3225 dni temu
Jeżeli chcę upiec w 1 dużej formie, to ile należy zapiekać całość? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam :)
odpowiedz
3299 dni temu
30% śmietany nie ma kwaśnej, dopiero Pascal ją przełamał limonki.
odpowiedz
3255 dni temu
Czy można dać podgotowane ziemniaki żeby skrócić czas pieczenia?
3338 dni temu
Prosze o jedno wyjasnienie: czy ma byc smietana (kwasna) czy smietanka (slodka)? w przepisie jest smietana, a w filmie Pascal mowi o smietance.
odpowiedz
3338 dni temu
Chodzi o śmietanę 30%, czyli inaczej śmietankę 30%.
3328 dni temu
]Jeżeli w przepisie śmietanka jest 30% to znaczy , że słodka bo innej nie ma
3375 dni temu
Wyszlo pyszne! !!! 😊 polecam
odpowiedz
3404 dni temu
Genialne! mniam
odpowiedz
3414 dni temu
bardzo smaczny przepis !!!! dzięki Pascal
odpowiedz
3414 dni temu
nie umiem czytać, zrobiłam ze śmietanKą - ale wyszło pycha, będę wracać do tego przepisu, dzięki :)
odpowiedz
3415 dni temu
Pascal- dziękuję ;) Rozanielenie w oczach mojego syna po spróbowaniu łososia w Twoim sosie- bezcenne.
odpowiedz
3416 dni temu
Doroto nie zalecamy takiej zamiany.
odpowiedz
3416 dni temu
Czy zamiast śmietany można użyć jogurtu?
odpowiedz
zobacz wszystkie