![Cassolette z łososiem i ziemniakami Cassolette z łososiem i ziemniakami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/81c9fefeff4a-37715d5417-Pascal_KW_29_Cassolette_z_lososiem_i_ziemniakami_960x540.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tarkę
- 4 małe naczynia żaroodporne o wymiarach 20x12 cm (wysokość 3 cm)
- folię aluminiową
- rozgrzej piekarnik do 190°C (termoobieg)
Filety z łososia
Filety z łososia pozbawiamy skóry, kroimy je w cienkie plasterki o grubości 0,5 cm. Odkładamy na bok.
Zalewa
Do miski przelewamy śmietanę, wkładamy posiekane ząbki czosnku, dodajemy porządną szczyptę ostrej papryki, startą skórkę i sok z limonki. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i niewielką ilością soli oraz dodajemy posiekany koperek. Mieszamy. Jeśli sos będzie za rzadki, należy dodać 1 jajko. Jeśli używać będziemy większego naczynia, należy podwoić ilość składników.
Cassolette
W naczyniach na dnie układamy warstwę z obranych ziemniaków pokrojonych w talarki. Doprawiamy solą i pieprzem, polewamy niewielką ilością śmietany z posiekanym koperkiem. Następnie układamy plasterki łososia wędzonego (na jedno naczynie wystarczą 2 plasterki, które mogą na siebie nachodzić). Ponownie polewamy śmietaną. Nakładamy kawałki świeżego łososia, doprawiamy solą i pieprzem, polewamy śmietaną. Ponownie nakładamy łososia wędzonego oraz warstwę śmietany. Górną warstwę przykrywamy talarkami ziemniaków, które dociskamy i posypujemy pieprzem. Polewamy pozostałą ilością śmietany, dokładnie rozprowadzamy ją na całej powierzchni. Każde naczynie przykrywamy folią aluminiową. Naczynia wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 190°C, pieczemy około 1 godziny. Na ostatnie minuty zapiekania możemy zdjąć folię aluminiową i włączyć w piekarniku opcję „grill”, by zapiekanka ładnie się zarumieniła. Dekorujemy świeżym koperkiem i ostrą papryką.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Szaszłyki z marynowanego łososia z libańskim tabbouleh
Wybierz się w kulinarną podróż na Bliski Wschód, by przygotować sałatkę, która stanie się przebojem Twojego grilla.
![Szaszłyki z marynowanego łososia z libańskim tabbouleh](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/7d32903a9905-c5a5e24225-KW_18_Pascal_szaszlyki_z_lososia_17239_S_305761_960x540px.webp)
![sticker MSC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/d3a2cf19319d-msc.webp)
Łosoś parzony na grillu z sałatką z ziemniaków i papryki
Niebanalny pomysł na rybę z grilla. Delikatny łosoś i warzywne dodatki to smakowita kompozycja dla każdego.
![Łosoś parzony na grillu z sałatką z ziemniaków i papryki](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/57e8f05cae67-fc5fa2ee46-KW_23_KAROL_Uparowany-losos-z-grilla_1733130599_poziom_rgb_ok.webp)
![sticker MSC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/d3a2cf19319d-msc.webp)
Grillowany filet z łososia z salsą z mango, kolendrą, miętą i ryżem basmati
Zgrillujmy coś pysznego! Proponujemy łososia w rytmie, to znaczy w sosie salsa. Będzie smacznie i bardzo lekko…
![Grillowany filet z łososia z salsą z mango, kolendrą, miętą i ryżem basmati](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/0bdfecc947f1-b2ae32202f-KW_23_PASCAL_grillowany-filet-z-lososia-z-salsa-z-mango_17348_S_0157_poziom_rgb_ok.webp)
![sticker MSC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/d3a2cf19319d-msc.webp)
Filet z dorsza z bobem i pieczarkami w sosie limonkowym
Pieczona ryba skąpana w aromatycznym sosie z dodatkiem warzyw. Wyjątkowy smak Tajlandii w polskim wydaniu!
![Filet z dorsza z bobem i pieczarkami w sosie limonkowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/62a7fa0db11c-e99c051186-Karol_KW_29_Filet_z_dorsza_atlantyckiego_pieczony_z_sosem_sojowym_bob_smazony_z_pieczarkami_w_sosie_limonkowym_960x540.webp)
![sticker MSC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/d3a2cf19319d-msc.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pstrąg łososiowy w pomarańczowo - rodzynkowym sosie
- Kotleciki z łososia
- Zapiekanka śledziowa z Camembertem, ziemniakami i porem
- Krewetki w cieście
- Kolorowa ryba w srebrnych papilotach
- Prosta paella z kurczakiem
- Chlebowy suflet z serem
- Kurczak pieczony z kminkiem
- Smażona ryba w sezamie z azjatycką sałatką z ogórków
- Faszerowane ziemniaki z pikantną, grillowaną karkówką
- Sałatka z łososia z jabłkiem i tatarem z buraka
- Pierś indyka z kaszą jęczmienną i sosem curry
- 3 sposoby na ciasto francuskie
- Roladki z ciasta francuskiego z łososiem
- Chlebek z awokado
- Burger z sandaczem z sosem z kaparów
- Biała fasola z kurczakiem i marchewką w sosie pomidorowym
- Kiszone buraki z anyżem i goździkami
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- DESER SZAMPAŃSKI
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- Zapiekanka makaronowa z brokułami
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- Crème brûlée z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Ciasto z profiterolkami
- Palia w cytrynach
- Zupa koperkowa
- Miniomlety pomidorowe
Komentarze (17)
853 dni temu
przepis sprawdzony, polecam :) można śmiało z niego robić obiad :)
odpowiedz
2521 dni temu
Ziemniak daje tyle możliwości kulinarnych! A czasami się słyszy, że to nudne warzywo - nic bardziej mylnego! Ziemniaki górą! A połączenie z łososiem - ekstra.
odpowiedz
3089 dni temu
szkoda że nie ma teraz filmu z przepisem
odpowiedz
3108 dni temu
Jeżeli chcę upiec w 1 dużej formie, to ile należy zapiekać całość? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam :)
odpowiedz
3182 dni temu
30% śmietany nie ma kwaśnej, dopiero Pascal ją przełamał limonki.
odpowiedz
3138 dni temu
Czy można dać podgotowane ziemniaki żeby skrócić czas pieczenia?
3220 dni temu
Prosze o jedno wyjasnienie: czy ma byc smietana (kwasna) czy smietanka (slodka)? w przepisie jest smietana, a w filmie Pascal mowi o smietance.
odpowiedz
3220 dni temu
Chodzi o śmietanę 30%, czyli inaczej śmietankę 30%.
3210 dni temu
]Jeżeli w przepisie śmietanka jest 30% to znaczy , że słodka bo innej nie ma
3258 dni temu
Wyszlo pyszne! !!! 😊 polecam
odpowiedz
3287 dni temu
Genialne! mniam
odpowiedz
3297 dni temu
bardzo smaczny przepis !!!! dzięki Pascal
odpowiedz
3297 dni temu
nie umiem czytać, zrobiłam ze śmietanKą - ale wyszło pycha, będę wracać do tego przepisu, dzięki :)
odpowiedz
3298 dni temu
Pascal- dziękuję ;) Rozanielenie w oczach mojego syna po spróbowaniu łososia w Twoim sosie- bezcenne.
odpowiedz
3298 dni temu
Doroto nie zalecamy takiej zamiany.
odpowiedz
3299 dni temu
Czy zamiast śmietany można użyć jogurtu?
odpowiedz
zobacz wszystkie