
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Kroimy warzywa
Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Dymki oraz szczypiorek oczyszczamy i kroimy w krążki, 2 łyżki szczypiorku odkładamy. Cebulę z marchewką podsmażamy na gorącym oleju aż do zeszklenia. Dodajemy amarantus, dolewamy bulion i zagotowujemy. Doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy pod przykryciem przez 20 minut.
Krok 2: Dodajemy warzywa do zupy
Seler i por oczyszczamy, myjemy i kroimy w plasterki lub krążki. Zielone liście selera grubo siekamy. Wszystko dodajemy do zupy i gotujemy na małym ogniu przez kolejne 20-25 minut, aż warzywa będą miękkie.
Krok 3: Doprawiamy dorsza
Dorsza myjemy i kroimy w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny i dodajemy do zupy. Gotujemy pod przykryciem przez 5-7 minut na małym ogniu. Śmietanę mieszamy z odłożonym szczypiorkiem dymki oraz skórką otartą z cytryny i doprawiamy do smaku. Zupę doprawiamy solą oraz pieprzem i podajemy z kleksem kwaśnej śmietany.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Piernik świąteczny
- Domek z piernika
- Świąteczne pierniczki
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Zupa grzybowa z makaronem
- Śledzie po kaszubsku
- Makówki śląskie
- Sernik pistacjowy
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Nuggetsy z kurczaka
- Przekąski sylwestrowe
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Mini burgery
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciasto marchewkowe
- Ryba z piekarnika
- Łazanki
- Pieczona ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)