Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Kroimy warzywa
Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Dymki oraz szczypiorek oczyszczamy i kroimy w krążki, 2 łyżki szczypiorku odkładamy. Cebulę z marchewką podsmażamy na gorącym oleju aż do zeszklenia. Dodajemy amarantus, dolewamy bulion i zagotowujemy. Doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy pod przykryciem przez 20 minut.
Krok 2: Dodajemy warzywa do zupy
Seler i por oczyszczamy, myjemy i kroimy w plasterki lub krążki. Zielone liście selera grubo siekamy. Wszystko dodajemy do zupy i gotujemy na małym ogniu przez kolejne 20-25 minut, aż warzywa będą miękkie.
Krok 3: Doprawiamy dorsza
Dorsza myjemy i kroimy w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny i dodajemy do zupy. Gotujemy pod przykryciem przez 5-7 minut na małym ogniu. Śmietanę mieszamy z odłożonym szczypiorkiem dymki oraz skórką otartą z cytryny i doprawiamy do smaku. Zupę doprawiamy solą oraz pieprzem i podajemy z kleksem kwaśnej śmietany.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Zupa jarzynowa z pastą ziołową
Pyszna zupa z doskonałą pastą z pietruszki, bazylii, parmezanu i orzeszków pinii!
Zupa serowo-jarzynowa z klopsikami
Delikatny serowy krem na warzywnym bulionie. Mięsne klopsiki idealnie go uzupełniają.
Letnia zupa jarzynowa z ciecierzycą
Sycąca zupa z kawałkami kolorowych warzyw pokrojonych w kostkę, ciecierzycą oraz dodatkiem białego wytrawnego wina.
Zupa szpinakowa z fetą
Pyszne danie dla fanów szpinaku – kremowa zupa o pięknej soczystej barwie, doprawiona serem feta oraz szczypiorkiem.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Wegańska ryba po grecku
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pierniki
- Kutia
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Ciasto marchewkowe
- Błyskawiczne pierniczki
- Domek z piernika
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Sernik piernikowy
- Sernik krakowski
- Świąteczne pierniczki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)