zobacz film Tagliatelle w sosie serowym

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • tarkę o drobnych oczkach

KROK 1: Przygotowujemy sos

Czosnek pokrojony w cienkie plasterki, cebulę pokrojoną w drobną kostkę i drobno posiekaną papryczkę chili podsmażamy na patelni na rozgrzanej oliwie. Doprawiamy oregano.

Gdy cebula się zeszkli, dolewamy wino, a gdy wino odparuje – dodajemy połowę gorgonzoli. Mieszamy, aż ser się rozpuści i połączy z resztą składników. Dodajemy śmietankę i drugą połowę gorgonzoli. Gotujemy ok. 5 minut. Dodajemy połowę skórki startej z limonki i gotujemy chwilę, aż sos zgęstnieje, a smaki się połączą.

KROK 2: Gotujemy makaron

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, według wskazań na opakowaniu. Odcedzamy i dodajemy do sosu z odrobiną wody z gotowania. Mieszamy, dodajemy pieprz.

KROK 3: Podajemy makaron

Porcję makaronu wykładamy na talerze. Posypujemy z wierzchu serem pecorino startym na tarce o drobnych oczkach i drugą połową skórki startej z limonki.

Makaron podajemy z cząstką limonki, połówkami pomidorków koktajlowych i świeżymi listkami bazylii.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • gość marek gość marek
    604 dni temu
    użyłem żubrówkę biała- wyszło jeszcze lepsze

    odpowiedz

  • Gość Gość
    604 dni temu
    ja tez nie mialem w domu wina bialego i uzylem zubrowki białej , wyszlo pyszne. Pozdrawiam
  • Gość Gość
    1393 dni temu
    Potwierdzam pycha.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2048 dni temu
    pycha

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!