Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tarkę o drobnych oczkach
KROK 1: Przygotowujemy sos
Czosnek pokrojony w cienkie plasterki, cebulę pokrojoną w drobną kostkę i drobno posiekaną papryczkę chili podsmażamy na patelni na rozgrzanej oliwie. Doprawiamy oregano.
Gdy cebula się zeszkli, dolewamy wino, a gdy wino odparuje – dodajemy połowę gorgonzoli. Mieszamy, aż ser się rozpuści i połączy z resztą składników. Dodajemy śmietankę i drugą połowę gorgonzoli. Gotujemy ok. 5 minut. Dodajemy połowę skórki startej z limonki i gotujemy chwilę, aż sos zgęstnieje, a smaki się połączą.
KROK 2: Gotujemy makaron
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, według wskazań na opakowaniu. Odcedzamy i dodajemy do sosu z odrobiną wody z gotowania. Mieszamy, dodajemy pieprz.
KROK 3: Podajemy makaron
Porcję makaronu wykładamy na talerze. Posypujemy z wierzchu serem pecorino startym na tarce o drobnych oczkach i drugą połową skórki startej z limonki.
Makaron podajemy z cząstką limonki, połówkami pomidorków koktajlowych i świeżymi listkami bazylii.
Zobacz podobne
przepisy
Makaron tagliatelle z pieczonymi pieczarkami
Do dobrego makaronu możesz dodać w zasadzie wszystko. Spróbuj aromatycznego połączenia pieczonych grzybów, bazylii i parmezanu!
Tagliatelle z koprem włoskim i kaparami
Spróbuj połączenia kopru włoskiego z kaparami i twarogiem! To doskonały dodatek do makaronu, na ciepło i na zimno!
Tagliatelle z kurkami i pistacjami
Doskonałe składniki rodem z włoskiej kuchni – to podstawa przepisu Karola! Przygotuj tagliatelle z kurkami i pistacjami, by zasmakować w jakości i prostocie.
Tagliatelle naleśnikowe z sosem serowym i łososiem
Jak Francja, to sery – które tym razem trafią do wyśmienitego sosu Darii. W połączeniu z pomidorami, łososiem i makaronem naleśnikowym stworzą oryginalne i szybkie danie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Palia w cytrynach
- Risotto z serem cheddar
- Świąteczne galaretki
- Kurczak w sosie pieczarkowym z estragonem
- Letnia zupa jarzynowa z ciecierzycą
- Delikatny włoski sernik z ricottą i malinami
- Risotto ze szpinakiem i smażoną rybą
- Pieczona łopatka w kremowym sosie grzybowym
- Tagliatelle z kurkami i pistacjami
- GRILLOWANY KURCZAK À LA BRUSCHETTA
- Makaron z sosem blue cheese
- Kotlety jajeczne z ciecierzycą
- Makaron z sosem grzybowym
- Beskidzkie poleśniki: placki ziemniaczane pieczone w kapuście
- Spaghetti z wołowym ragu
- Sałatka śledziowa z burakiem i piernikiem
- Ciastka pisanki
- Gulasz z pulpetami jagnięcymi
- Tort malinowy
- Sałatka z kiełkami fasoli
- Nalewka z głogu
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Czekoladowe muffinki z kwasem chlebowym
- Halibut w beszamelu z duszonym porem
- Smażona okra z cebulą i suszonymi morelami
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- Lodowe kanapki w polewie i posypce z orzechów
- Hummus grzybowy
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
644 dni temu
użyłem żubrówkę biała- wyszło jeszcze lepsze
odpowiedz
644 dni temu
ja tez nie mialem w domu wina bialego i uzylem zubrowki białej , wyszlo pyszne. Pozdrawiam
1433 dni temu
Potwierdzam pycha.
odpowiedz
2088 dni temu
pycha
odpowiedz