
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tarkę o drobnych oczkach
KROK 1: Przygotowujemy sos
Czosnek pokrojony w cienkie plasterki, cebulę pokrojoną w drobną kostkę i drobno posiekaną papryczkę chili podsmażamy na patelni na rozgrzanej oliwie. Doprawiamy oregano.
Gdy cebula się zeszkli, dolewamy wino, a gdy wino odparuje – dodajemy połowę gorgonzoli. Mieszamy, aż ser się rozpuści i połączy z resztą składników. Dodajemy śmietankę i drugą połowę gorgonzoli. Gotujemy ok. 5 minut. Dodajemy połowę skórki startej z limonki i gotujemy chwilę, aż sos zgęstnieje, a smaki się połączą.
KROK 2: Gotujemy makaron
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, według wskazań na opakowaniu. Odcedzamy i dodajemy do sosu z odrobiną wody z gotowania. Mieszamy, dodajemy pieprz.
KROK 3: Podajemy makaron
Porcję makaronu wykładamy na talerze. Posypujemy z wierzchu serem pecorino startym na tarce o drobnych oczkach i drugą połową skórki startej z limonki.
Makaron podajemy z cząstką limonki, połówkami pomidorków koktajlowych i świeżymi listkami bazylii.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Przekąski sylwestrowe
- Piernik świąteczny
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Świąteczne pierniczki
- Łazanki
- Spaghetti carbonara
- Pistacjowy sernik baskijski
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Nuggetsy z kurczaka
- Burek ze szpinakiem
- Śledź w oleju
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Ciasto na pierogi
- Sernik pistacjowy
- Domek z piernika
- Mini burgery
- Śledzie po kaszubsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (4)
977 dni temu
użyłem żubrówkę biała- wyszło jeszcze lepsze
Odpowiedz
977 dni temu
ja tez nie mialem w domu wina bialego i uzylem zubrowki białej , wyszlo pyszne. Pozdrawiam
1766 dni temu
Potwierdzam pycha.
Odpowiedz
2421 dni temu
pycha
Odpowiedz