Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Pieczemy grzyby
Listki bazylii z 1 doniczki obrywamy i drobno siekamy. Mieszamy z oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Pieczarki oczyszczamy, smarujemy olejem z bazylią (2 łyżki oleju zostawiamy) i rozkładamy na blasze. Opiekamy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 20 minut. Po 10 minutach grzyby obracamy i w razie potrzeby odlewamy ciecz powstałą podczas pieczenia.
Krok 2: Gotujemy makaron
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Pomidory nacinamy na krzyż, zalewamy wrzątkiem, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Pomidory kroimy na pół, pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kostkę. Obrywamy pozostałe listki bazylii. Parmezan ścieramy.
Krok 3: Podajemy gotowe danie
Makaron odcedzamy. Mieszamy z pomidorami i pozostałym olejem z bazylią. Przekładamy na 4 talerze. Na makaronie rozkładamy grzyby i listki bazylii. Podajemy posypane parmezanem.
Zobacz podobne
przepisy
Makaron i szparagi w kremie z łososia
Wyrazisty smak łososia idealnie skomponowany ze szparagami i sosem śmietanowym zamieni obiad w pyszną makaronową ucztę!
Makaron z krewetkami i sosem tapenade
Lekka propozycja obiadowa w stylu śródziemnomorskim: wyrazisty smak oliwek z krewetkami oraz wytrawnym winem.
Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
Pyszne danie we włoskim stylu! Ser mascarpone doskonale łączy się z pozostałymi składnikami i tworzy idealną kompozycję.
Makaron tagliatelle ze szpinakiem i łososiem
Ryba i szpinak to duet doskonały. W połączeniu z makaronem tworzy przepyszne danie, w którym rozsmakuje się każdy.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Zupa jarzynowa z pastą ziołową
- Ziemniak pieczony w łupinie z szybkim chilli
- Śródziemnomorska babka ziemniaczana
- Kanapka z lazurem i kurczakiem
- Tagliatelle z koprem włoskim i kaparami
- Schab w sosie porowym z duszonymi grzybami
- Zupa pomidorowa z bazylią
- Cytryny w soli
- Wigilijne pierogi
- Spaghetti z łososiem
- Spaghetti ze szparagami w sosie cytrynowym
- Ragoût z jajek z warzywami
- Sałatka z burakiem, gruszką i bryndzą
- Zapiekanka z bakłażanów z mozzarellą i parmezanem
- Pierś kaczki z purée pietruszkowym i salsą mandarynkową
- Orkiszowy krupnik z kurczakiem
- Zupa śliwkowa z kluskami z semoliny
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Wegański falafel burger z portobello
- Domowe lody szparagowe
- Miniomlety pomidorowe
- Palia w cytrynach
- Kotlety jagnięce z miętową gremolatą
- Kiszone buraki z anyżem i goździkami
- Burger z sandaczem z sosem z kaparów
- Crème brûlée z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem
- Zupa kalafiorowa
- Kurczak po marokańsku
- Ciasto z profiterolkami
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
64 dni temu
Bez smaku
odpowiedz
1110 dni temu
Kroki w tym przepisie mogłyby być jednak lepiej rozpisane.
odpowiedz
2187 dni temu
Zimne pomidory do ciepłego makaronu? Skąd ten pomysł? Po podaniu na talerze danie wylądowało w garnku do podgrzania i po tym nadawało się do jedzenia.
odpowiedz
2187 dni temu
Pomidory mają być w temperaturze pokojowej, nie obniżają one znacząco temperatury całego dania. Niektórym z pewnością to danie przypadnie bardziej do gustu, kiedy za oknem będzie panowała wyższa temperatura :)
1675 dni temu
e tam, i w restauracjach i w domu patent sie sprawdza. troche wyobrazni.