
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Szparagi oczyszczamy, obieramy na jednej trzeciej długości i kroimy lub strugamy wzdłuż na cienkie plasterki. Cebulę siekamy. Łososia kroimy w paski. Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 3 minuty.
Cebulę podsmażamy na gorącym maśle aż do zeszklenia. Rozcieńczamy śmietaną i bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Szparagi dodajemy do makaronu, gotujemy przez kolejne 3 minuty.
Paski łososia dodajemy do sosu śmietanowego, ewentualnie lekko zagęszczamy mąką. Makaron i szparagi odcedzamy, osączamy, mieszamy z sosem i podajemy.
Zobacz podobne
przepisy
Risotto szparagowe z kurczakiem
Kiedy sezon na szparagi w pełni, należy z nich przygotować coś pysznego! Kremowe i delikatne risotto to jeden z pomysłów.

Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
Lubisz szparagi? Wypróbuj przepis na błyskawiczne danie w stylu włoskim, które wydobywa wszystkie zalety szparagów.

Makaron z krewetkami i sosem tapenade
Lekka propozycja obiadowa w stylu śródziemnomorskim: wyrazisty smak oliwek z krewetkami oraz wytrawnym winem.

Medaliony z wędzonego łososia na sałatce z marynowanych szparagów
Szybki pomysł na wykwintną kolację dla dwojga lub propozycja na eleganckie przyjęcie – łosoś w kompozycji ze szparagami.

Komentarze (3)
2068 dni temu
Bardzo spoko, polecam dać więcej szparagów ;]
odpowiedz
2694 dni temu
Cebula wg mnie nie pasuje do tego dania. Zrobiłam i nie jestem zadowolona z efektu: delikatny łosoś w aksamitnym sosie śmietanowym i ostra cebula - nie polecam.
odpowiedz
2644 dni temu
Według mnie bardzo pasuje. Daje fajny kontrast ... pozatym jak zeszlisz na maśle to nie jest wcale taka ostra.
zobacz wszystkie